2019 Telmo Rodriguez Molino Real Blanc

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Malaga |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.5 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2032 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Telmo Rodriguez en Pablo Eguzkiza kennen elkaar van hun studie oenologie aan de universiteit van Bordeaux. Telmo werkte daarna enkele jaren bij onder andere Cos d'Estournel, Petit Village en Gérard Chave. Pablo Eguzkiza was werkzaam onder Jean Claude Berruet en mede verantwoordelijk voor de wijn van Petrus. Na diverse omzwervingen keerden ze beiden terug naar Spanje en startten het bedrijf Compañia de Vinos Telmo Rodriguez, dat zich toelegt op de productie van kwaliteitswijnen in Spanje. Inmiddels is dit bedrijf uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde producenten van heel Spanje.
De Molino Real is een van de allerbeste dessert-wijn van Spanje (en prijs in ogenschouw nemende durven we te stellen dat deze wijn een schijntje is tov zijn Franse tegenhangers). De druiven worden handgeplukt waarna ze minimaal 20 maanden lang houtrijping krijgen in kleine houten vaten. In het glas is deze Molino Real goudgeel. In de neus ruiken we tonen van honing en rijpe peer. In de smaak tropisch fruit, zachte kruiden en hele subtiele, mooi verweven houttonen. De wijn is mooi zoet maar ook fris en dit maakt een dessert-wijn pas echt goed dus we snappen helemaal dat deze wijn altijd zeer hoge beoordelingen krijgt. Deze wijn is pas medio 2023 vrij gegeven.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Telmo Rodriguez:
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje.
Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met 'bush-vines' ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder 'gestoofd' worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.
In het jaar 2002 verwierf Telmo Rodriguez, de sympathieke Spaanse superster, enkele hectares zeer oude terras wijngaarden in de heuvels van Valdeorras in Galicië, in het uiterste noordwesten van Spanje. De druiven die hier staan aangeplant zijn de witte Godello en de rode Mencia. Het zijn lokale rassen die zich hier in dit relatief koele en vochtige klimaat bijzonder goed thuis voelen en indien goed verzorgd bijzonder fascinerende en fraaie wijnen kunnen voortbrengen. De eerste jaren werd er hard gewerkt om de enigszins vervallen wijngaarden weer in goede staat terug te brengen. De volledige oogsten werden verkocht aan de lokale coöperatie. De oogst van 2004 was voor de Godello de feitelijke introductie en met de rode Mencia wachtte Telmo zelfs nog twee jaar langer. De wijnen danken hun naam aan de rivier de Xil die hier door de wijngaarden kronkelt. Beiden wijnen zijn opmerkelijk geslaagd. Het relatieve koele klimaat levert een tweetal bijzonder elegante, aromatische en verfijnde wijnen.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Andalucía |
Appellatie | Malaga |
Wijnhuis | Telmo Rodriguez |
Druif | Muscat |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Fruitig, Kruidig, Licht zoet, Rond, Steenfruit, Tropisch fruit, Zoet |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$86
Drink Date:
2023 - 2030
One of the finest and most original sweet wines from Spain is the Moscatel 2019 Molino Real, from a year that was classical for the zone (despite some rain during the time when the grapes were being sun dried). It has a very distinct nose of bay leaf, mint and condensed milk and is balanced and fresh, not sweet despite the 130 grams of residual sugar that seem to be nicely balanced and integrated into the wine. It fermented and matured in 225-liter oak barrels for 20 months. 2,053 half-liter bottles were produced. It was bottled in August 2021.
Telmo Rodríguez and his partner Pablo Eguzkiza keep working in different regions, although still quite focused in Galicia, reducing the volumes for entry-level wines and going for more serious wines, moving away from generic varietal bottlings and going more for site-designated wines. I tasted the fine wine portfolio that has just been released, different vintages depending on the place, looking at the very small details of each.
2022 was a very warm year, and the wines from Rueda were saved by some rain in mid-September that slowed the ripening and achieved fresh wines. In Valdeorras, they have discontinued the Gaba do Xil red and replaced the white with a single-vineyard bottling from the O Barreiro lieu-dit, also reducing volumes. Here, they are releasing mostly 2020s, except for the younger white from 2022. They are both warm years with an early harvest that resulted in ripe wines, with the complication of lots of fungal diseases in 2020 that decimated the crop. In Galicia, the organic certification is complex when you have neighbors, so they are still in a transition moment.
In Rioja, the current vintage is also (mostly) 2020, a challenging year with mildew, but they were lucky to escape the hail that didn't hit Lanciego but affected the vineyards in Labastida (Tabuérniga and Beatas were affected). The harvest was earlier than in 2019, but they still started the sixth of October with the terraces of Tabuérniga. Pablo Eguzkiza told me it was a strange year for Tempranillo, when Graciano ripened earlier than Tempranillo.
Published: Jul 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Wij spraken weer eens uitgebreid met Telmo Rodriguez. Dat is altijd een genot. Als je met hem om de tafel gaat zitten leer je altijd iets of geeft hij stof tot nadenken. Wat maakt dit ‘geweten van de Spaanse wijnwereld’ zo bijzonder? Toen Telmo zijn studies afrondde in Bordeaux en vervolgens stages had gelopen bij mensen als Chave (Hermitage), Clape (Cornas) en Dürrbach (Trévallon) kwam hij terug in Spanje. Daar zag hij dat andere Spanjaarden die in Frankrijk hadden gestudeerd Franse druivenrassen en gewoontes naar Spanje brachten. Zo kwam er steeds meer draadgeleiding terwijl het Spaanse systeem altijd vrijstaande stokken waren geweest. Telmo trok de conclusie dat hij zich wilde richten op de oude kwaliteiten van Spanje als vrijstaande stokken, inheemse druivenrassen en ‘field blends’. Daarnaast was hij de eerste in Spanje die moderne etiketten introduceerde en zet hij zich af tegen de rigide Spaanse wijnwetten.
Vrijstaande stokken
Spanje was vroeger een land van bush vines: de stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konden komen. Zet je stokken bij draadgeleding ver uit elkaar, dan gaat de stok ver groeien en veel te groot worden. Bij draadgeleding heb je dus veel meer stokken per hectare nodig. Probleem is echter dat daar niet voldoende water voor is en je dus moet gaan irrigeren, in gebieden die vaak toch al met een tekort aan water kampen. Bovendien hangen de druiven bij vrijstaande stokken meer in de schaduw wat minder kans geeft op ‘verbranding’ en tot minder gestoofd fruit en frissere zuren leidt. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat er meer handwerk komt kijken bij het wijngaardbeheer en de oogst. Telmo werkt vrijwel uitsluitend met bush vines.
Inheemse druivenrassen
Voor Telmo was duidelijk dat er in Spanje zoveel goede inheemse rassen zijn dat import uit Frankrijk van ‘the big five’ (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet en Syrah) helemaal niet nodig is. Hij was één van de eerste die goede Rueda produceerde van Verdejo en Viura, hij omarmde Mencia en Godello in Valdeorras, Monastrell in Alicante, Moscatel in Malaga, Garnacha in Cebreros…. Midden jaren negentig werd hij nog voor gek verklaard met deze filosofie maar nu loopt iedereen hem achterna.
Field blends
Vroeger bestonden er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen, ook wel ‘field blends’ genoemd. Tegen field blends wordt vaak ingebracht dat de rassen (die gezamenlijk worden geplukt) niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn. Ervoor spreekt dat de diversiteit en ziektebestendigheid toeneemt en dat het de complexiteit bevordert. Telmo heeft inmiddels twee wijngaarden met field blends in productie. Hij maakt er in Rioja Las Beatas van (genoemd naar de wijngaard, eerste jaargang beloond met 97 punten door Parker) en in Valdeorras Las Caborcas. Prachtige, originele wijnen!
Spaanse wijnwetten
Telmo was de eerste die in 1995 het woord Reserva van een Rioja afhaalde. In zijn woorden: ‘I ask my wines how long they want to stay in the wood’. Het ene jaar kunnen druiven moeiteloos een rijping van 12 maanden in hout aan, in een ander jaar echter niet. Over Las Beatas was consternatie: het Consecho wilde aanvankelijk de met een field blend gemaakte wijn niet goedkeuren als Rioja… terwijl er een tijd was dat alle Rioja zo gemaakt werd! Dit is door het Consecho niet op de spits gedreven en uiteindelijk voor hen gelukkig, gezien die enorm hoge internationale waardering.
Telmo Rodriguez en Pablo Eguzkiza kennen elkaar van hun studie oenologie aan de universiteit van Bordeaux. Telmo werkte daarna enkele jaren bij onder andere Cos d'Estournel, Petit Village en Gérard Chave. Pablo Eguzkiza was werkzaam onder Jean Claude Berruet en mede verantwoordelijk voor de wijn van Petrus. Na diverse omzwervingen keerden ze beiden terug naar Spanje en startten het bedrijf Compañia de Vinos Telmo Rodriguez, dat zich toelegt op de productie van kwaliteitswijnen in Spanje. Inmiddels is dit bedrijf uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde producenten van heel Spanje.
De Molino Real is een van de allerbeste dessert-wijn van Spanje (en prijs in ogenschouw nemende durven we te stellen dat deze wijn een schijntje is tov zijn Franse tegenhangers). De druiven worden handgeplukt waarna ze minimaal 20 maanden lang houtrijping krijgen in kleine houten vaten. In het glas is deze Molino Real goudgeel. In de neus ruiken we tonen van honing en rijpe peer. In de smaak tropisch fruit, zachte kruiden en hele subtiele, mooi verweven houttonen. De wijn is mooi zoet maar ook fris en dit maakt een dessert-wijn pas echt goed dus we snappen helemaal dat deze wijn altijd zeer hoge beoordelingen krijgt. Deze wijn is pas medio 2023 vrij gegeven.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Telmo Rodriguez:
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje.
Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met 'bush-vines' ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder 'gestoofd' worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.
In het jaar 2002 verwierf Telmo Rodriguez, de sympathieke Spaanse superster, enkele hectares zeer oude terras wijngaarden in de heuvels van Valdeorras in Galicië, in het uiterste noordwesten van Spanje. De druiven die hier staan aangeplant zijn de witte Godello en de rode Mencia. Het zijn lokale rassen die zich hier in dit relatief koele en vochtige klimaat bijzonder goed thuis voelen en indien goed verzorgd bijzonder fascinerende en fraaie wijnen kunnen voortbrengen. De eerste jaren werd er hard gewerkt om de enigszins vervallen wijngaarden weer in goede staat terug te brengen. De volledige oogsten werden verkocht aan de lokale coöperatie. De oogst van 2004 was voor de Godello de feitelijke introductie en met de rode Mencia wachtte Telmo zelfs nog twee jaar langer. De wijnen danken hun naam aan de rivier de Xil die hier door de wijngaarden kronkelt. Beiden wijnen zijn opmerkelijk geslaagd. Het relatieve koele klimaat levert een tweetal bijzonder elegante, aromatische en verfijnde wijnen.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Andalucía |
Appellatie | Malaga |
Wijnhuis | Telmo Rodriguez |
Druif | Muscat |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Fruitig, Kruidig, Licht zoet, Rond, Steenfruit, Tropisch fruit, Zoet |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Voor alledag |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$86
Drink Date:
2023 - 2030
One of the finest and most original sweet wines from Spain is the Moscatel 2019 Molino Real, from a year that was classical for the zone (despite some rain during the time when the grapes were being sun dried). It has a very distinct nose of bay leaf, mint and condensed milk and is balanced and fresh, not sweet despite the 130 grams of residual sugar that seem to be nicely balanced and integrated into the wine. It fermented and matured in 225-liter oak barrels for 20 months. 2,053 half-liter bottles were produced. It was bottled in August 2021.
Telmo Rodríguez and his partner Pablo Eguzkiza keep working in different regions, although still quite focused in Galicia, reducing the volumes for entry-level wines and going for more serious wines, moving away from generic varietal bottlings and going more for site-designated wines. I tasted the fine wine portfolio that has just been released, different vintages depending on the place, looking at the very small details of each.
2022 was a very warm year, and the wines from Rueda were saved by some rain in mid-September that slowed the ripening and achieved fresh wines. In Valdeorras, they have discontinued the Gaba do Xil red and replaced the white with a single-vineyard bottling from the O Barreiro lieu-dit, also reducing volumes. Here, they are releasing mostly 2020s, except for the younger white from 2022. They are both warm years with an early harvest that resulted in ripe wines, with the complication of lots of fungal diseases in 2020 that decimated the crop. In Galicia, the organic certification is complex when you have neighbors, so they are still in a transition moment.
In Rioja, the current vintage is also (mostly) 2020, a challenging year with mildew, but they were lucky to escape the hail that didn't hit Lanciego but affected the vineyards in Labastida (Tabuérniga and Beatas were affected). The harvest was earlier than in 2019, but they still started the sixth of October with the terraces of Tabuérniga. Pablo Eguzkiza told me it was a strange year for Tempranillo, when Graciano ripened earlier than Tempranillo.
Published: Jul 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Wij spraken weer eens uitgebreid met Telmo Rodriguez. Dat is altijd een genot. Als je met hem om de tafel gaat zitten leer je altijd iets of geeft hij stof tot nadenken. Wat maakt dit ‘geweten van de Spaanse wijnwereld’ zo bijzonder? Toen Telmo zijn studies afrondde in Bordeaux en vervolgens stages had gelopen bij mensen als Chave (Hermitage), Clape (Cornas) en Dürrbach (Trévallon) kwam hij terug in Spanje. Daar zag hij dat andere Spanjaarden die in Frankrijk hadden gestudeerd Franse druivenrassen en gewoontes naar Spanje brachten. Zo kwam er steeds meer draadgeleiding terwijl het Spaanse systeem altijd vrijstaande stokken waren geweest. Telmo trok de conclusie dat hij zich wilde richten op de oude kwaliteiten van Spanje als vrijstaande stokken, inheemse druivenrassen en ‘field blends’. Daarnaast was hij de eerste in Spanje die moderne etiketten introduceerde en zet hij zich af tegen de rigide Spaanse wijnwetten.
Vrijstaande stokken
Spanje was vroeger een land van bush vines: de stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konden komen. Zet je stokken bij draadgeleding ver uit elkaar, dan gaat de stok ver groeien en veel te groot worden. Bij draadgeleding heb je dus veel meer stokken per hectare nodig. Probleem is echter dat daar niet voldoende water voor is en je dus moet gaan irrigeren, in gebieden die vaak toch al met een tekort aan water kampen. Bovendien hangen de druiven bij vrijstaande stokken meer in de schaduw wat minder kans geeft op ‘verbranding’ en tot minder gestoofd fruit en frissere zuren leidt. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat er meer handwerk komt kijken bij het wijngaardbeheer en de oogst. Telmo werkt vrijwel uitsluitend met bush vines.
Inheemse druivenrassen
Voor Telmo was duidelijk dat er in Spanje zoveel goede inheemse rassen zijn dat import uit Frankrijk van ‘the big five’ (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet en Syrah) helemaal niet nodig is. Hij was één van de eerste die goede Rueda produceerde van Verdejo en Viura, hij omarmde Mencia en Godello in Valdeorras, Monastrell in Alicante, Moscatel in Malaga, Garnacha in Cebreros…. Midden jaren negentig werd hij nog voor gek verklaard met deze filosofie maar nu loopt iedereen hem achterna.
Field blends
Vroeger bestonden er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen, ook wel ‘field blends’ genoemd. Tegen field blends wordt vaak ingebracht dat de rassen (die gezamenlijk worden geplukt) niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn. Ervoor spreekt dat de diversiteit en ziektebestendigheid toeneemt en dat het de complexiteit bevordert. Telmo heeft inmiddels twee wijngaarden met field blends in productie. Hij maakt er in Rioja Las Beatas van (genoemd naar de wijngaard, eerste jaargang beloond met 97 punten door Parker) en in Valdeorras Las Caborcas. Prachtige, originele wijnen!
Spaanse wijnwetten
Telmo was de eerste die in 1995 het woord Reserva van een Rioja afhaalde. In zijn woorden: ‘I ask my wines how long they want to stay in the wood’. Het ene jaar kunnen druiven moeiteloos een rijping van 12 maanden in hout aan, in een ander jaar echter niet. Over Las Beatas was consternatie: het Consecho wilde aanvankelijk de met een field blend gemaakte wijn niet goedkeuren als Rioja… terwijl er een tijd was dat alle Rioja zo gemaakt werd! Dit is door het Consecho niet op de spits gedreven en uiteindelijk voor hen gelukkig, gezien die enorm hoge internationale waardering.