2019 Domaine Faiveley Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Cazetiers Magnum
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2048 |
Omschrijving
Als we het over de Bourgogne hebben, dan is Domaine Faiveley één van de allergrootste adressen. Dit is een familiebedrijf met ongeveer 120 hectare aan wijngaarden, waaronder beroemde namen zoals Gevrey-Chambertin, Corton, Montrachet's, Echezeaux en veel meer.
Het is echter ook een familiewijngoed met 10 hectare Grand cru en bijna 25 hectare Premier cru. De eerste stap werd in 1825 gezet door Pierre Faiveley; zijn zoon Joseph maakte van het wijngoed een geweldig topbedrijf en zijn wijnen werden ambassadeurs van Bourgogne-wijnen over de hele wereld. Met een heldere, elegante en markante stijl produceert men hier zonder enige uitzondering wijnen die voldoen aan het ideaalbeeld van een Bourgogne. “Een wijngoed van zeer hoge kwaliteit, dat de volle glorie van de Franse wijnbouwkunst vertegenwoordigt”, schrijft het in Frankrijk beroemde wijnauteursduo Michel Bettane en Thierry Desseauve. Domaine Faiveley combineert de principes van moderne wijnbereidingsmethoden met de aloude tradities die al eeuwen worden beoefend in hun 19e-eeuwse kelders. Elk terroir en elke vintage, profiteert van speciale aandacht die de cuvées uniek maakt. Elke fles wordt daarom de trouwe weerspiegeling van zijn terroir.
Dit is een van de weinige "Têtes de Cuvée" (Top Crus) die in de jaren 30 niet werd geherclassificeerd als Grand Cru, naast Les Amoureuses en Les St-Georges. Sinds 2013 bezit het landgoed meer dan 4 hectare, goed voor bijna de helft van deze appellatie. Het strekt zich uit over twee verschillende terroirs. Op grotere hoogten geven mergel en kalksteen finesse en mineraliteit. In het onderste deel van het perceel geven diepere kleigronden kracht en rijkdom aan de wijn. Dit op het zuidoosten gerichte perceel profiteert van optimale zonneschijn. Het produceert een rijke, genereuze wijn met vergelijkbare aromatische tonen als Chambertin. De consistentie van jaar tot jaar is ronduit opmerkelijk. De uiteindelijke blend is een krachtige, complexe, pittige wijn, die de emblematische stijl van Gevrey-Chambertin belichaamt. Deze wijn zou Erwan Faiveley's favoriete fles zijn om mee te nemen naar een onbewoond eiland!
De wijnstokken zijn geplant tussen 1930, 1940, 1955, 1962, 1975, 1980, 1989, 1999, 2020 en 2022. Faiveley heeft hier ongeveer 4,06 ha. Complex en intens, het biedt aroma's van rood fruit naast hints van toast en roosteren. In de mond is het intens en genereus, met goed gedefinieerde tannines. Deze krachtige wijn vertoont een zijdezachte structuur en een opmerkelijke persistentie.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Wijnhuis | Faiveley |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
De geschiedenis van Domaine Faiveley gaat terug tot 1825. Het domein is al 7 generaties lang familiebezit en is gelegen in Nuits-Saint-Georges, in het hart van de Bourgogne. 127 ha Wijngaarden, verspreid over Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, waarvan 12 wijngaarden met Grand Cru classificatie, 25 met Premier Cru classificatie en 6 wijngaarden met een classificatie “Monopole”. Het domein wordt geleid door Erwan Faiveley, die het werk in de wijngaarden in eigen beheer houdt om zelf controle te hebben over de kwaliteit van de druiven. De handgeplukte oogst wordt met zorg naar gewelfde kelders uit de 19e eeuw gebracht, gelegen in Nuits-Saint-Georges. Om geweldige Bourgognes te maken, combineert Erwan Faiveley de principes van moderne oenologie met traditionele rijping in Frans eiken vaten. Dit alles draagt ertoe bij dat Faiveleywijnen een hoog aanzien hebben.