2019 Cote Entrevinos Cote Granuja
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2022 - 2030 |
Omschrijving
Deze wijn heeft een nogal ongewone naam : "Granuja" is Spaans voor deugniet of kleine schurk. Het is een eerbetoon aan Cote's grootvader langs moederszijde, Teófilo Reyes, de godfather van deze regio, maar ook bekend als een grapjas en deugniet. Deze Granuja is samengesteld uit 5 verschillende Tempranillo's van 5 verschillende terroirs : Ribera del Duero (Gumiel), Toro, Cigales, Valtiendas en Ribera del Duero (Baños de Valdearrados). Het resultaat is een verbluffend samenspel van terroirs en de ultieme expressie van wat Tempranillo in Castilla y León vermag. Het perfecte eerbetoon aan Teófilo. In het glas is de Garnuja donkerrood tot bijna zwart van kleur. In de neus zowel rood als zwart fruit. Evenwichtig spel tussen het houtgebruik en het overweldigende fruit. Ook hier, naast het fruit, vele oosterse kruiden zoals wat kaneel, saffraan en curry. Lang einde met veel power en complexiteit.
OVER COTE
Cote is een apart figuur. Levende encyclopedie van de Ribera del Duero regio, met het meest indrukwekkende cv van alle oenologen. Met zijn kennis begon hij in 2018 met een kleine boutique winery, genoemd naar zijn nickname "Cote". Cote is eind in de veertig, maar heeft heel zijn leven samengewerkt met de allergrootsten van de regio. Als je grootvader langs moeders kant bovendien Teófilo Reyes heet, weet je dat je in de wijn zal terechtkomen! Cote startte zijn loopbaan bij Vega Sicilia waar hij in de viticultuur werkte tussen de wijngaarden. Hij was daarna meer dan 10 jaar de rechterhand van Peter Sisseck bij Pingus en deed meer dan 10 oogsten met hem. Bovendien deed hij ook het oenologische deel bij Hacienda Monasterio, waar Peter Sisseck consultant is. Hij werkte ook lang samen met Mariano Garcia, en dan vooral diens zonen in het project Mauro en het begin van Aalto.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Wijnhuis | Cote Entrevinos |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Cote is vandaag eind in de veertig, maar heeft heel zijn leven samengewerkt met de allergrootsten van de regio. Als je grootvader langs moeders kant bovendien Teófilo Reyes heet, weet je dat je in de wijn zal terechtkomen! Cote startte zijn loopbaan bij Vega Sicilia waar hij in de viticultuur werkte tussen de wijngaarden. Hij was daarna meer dan 10 jaar de rechterhand van Peter Sisseck bij Pingus en deed meer dan 10 oogsten met hem. Bovendien deed hij ook het oenologische deel bij Hacienda Monasterio, waar Peter Sisseck consultant is. Hij werkte ook lang samen met Mariano Garcia, en dan vooral diens zonen in het project Mauro en het begin van Aalto. Hij was dus de laatste 20 jaar overal bij de besten van de regio aan de slag! Maar zoals steeds kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Vandaag heeft Cote eindelijk ook zijn eigen project. “Cote” is eigenlijk zijn bijnaam (de man heet Javier Garcia, maar zo zijn er veel in Spanje