2018 Teso la Monja Alabaster 0.375ltr

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.375 ltr (14%) |
Drink venster | 2022 - 2034 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Deze Spaanse topwijn wordt geproduceerd door wijnhuis Teso La Monja, een exclusieve wijnmakerij, een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren.
De Alabaster is inmiddels de volwaardige opvolger van de Termanthia (De Numanthia en Termanthia wijngaard heeft de familie EGUREN in 2007 verkocht aan Luis Vutton, Hennesy Moet & Chandon - LVMH en startte in hetzelfde jaar een nieuw project: Bodegas Teso la Monja). De familie EGUREN zet consequent haar traditie van zorgvuldigheid en kwaliteit voort. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en in kleine dozen verzameld om beschadiging te vermijden. De opbrengst bedraagt slechts 9hl/ha dus extreem laag. De wijn rijpt 18 maanden op nieuw Frans eiken. Uitsluitend geoogst van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 100 jaar van de pre-phylloxera periode dus nog originele wijnstokken/niet ge-ente stokken (eigen gewortelde Vitis vinifera). De Alabster is een volle aromatische wijn. Pruimen, zwarte bessen, kersen, mineralen, een vleugje mokka en prachtige tannines en een grootse finale. Deze wijn heeft een enorm potentieel.
Unieke uitvoering in een 0.375 ltr flesje - worden maar een handvol flesjes van gemaakt.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Toro |
Wijnhuis | Teso La Monja |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.375 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
95
Release Price
$128
Drink Date
2021 - 2027
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
30th Dec 2019
Source
Issue 246 End of December 2019, The Wine Advocate
I tasted the 2017 Alabaster next to the 2016, two wines from the same plots and same vinification and aging in very different years. This 2017 is not heady and ripe, as would correspond with a warm, dry and very early harvest. It should also be understandably oaky after 18 months in brand-new French oak barrels. Surprisingly enough, it's terribly aromatic, expressive and floral, jumping out of the glass, with an extrovert personality, with a lactic touch and some notes of licorice, with better-integrated oak and more freshness than the 2016. The oak is less evident (they have changed the toast of the barrels, but they still use 100% new oak) and more integrated. This is still a modern and generously oaked Tempranillo, but in the overall context, it's the least oaky of all their wines I tasted this time. 4,000 bottles.
Teso la Monja is the second project created by the Eguren family of Rioja after they sold Numanthia to LVMH. They now produce 300,000 bottles split into five different labels. I tasted mostly 2016s and 2017s, two very different vintages. There was no frost in 2017, which was warm and dry and one of the earliest harvests on record. But the wines are incredibly fresh and balanced, I'm tempted to say fresher than the 2016s... Analytically they have lower alcohol and higher acidity. We shall see...
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Tasting Note
Rich and dense, this big red delivers currant, blackberry and kirsch flavors, with cocoa, anise and mineral notes. The muscular tannins are well-integrated, softened by balsamic acidity. Powerful, in the modern style. Best from 2021 through 2036. 333 cases made, 20 cases imported. — TM
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
Colour: very deep cherry.
Nose: complex, expressive, spicy, mineral, black fruit, red berry notes.
Palate: full, long, great length, toasty.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Teso La Monja is gelegen in de Toro. Het wijnhuis luidt een nieuw tijdperk van de familie Eguren in de DO Toro, een land van waaruit ze verliefd werd door de capaciteit van de oude pre-phylloxera wijnstokken. Teso La Monja werd opgericht in 2007. Wijnen die het potentieel van de Tinta de Toro brengen met elegantie, finesse en frisheid, gedeeld door alle wijnen van de Eguren familie attributen. De Almirez, Victorino en ook de geweldige Romanico (ongekend goede value for money volgens ons) zijn steevast 90+ Parker en Penin-wijnen. Niet gek wetende dat de familie Eguren ook achter cultwijn de Alabaster zit.
Wijnhuis Teso La Monja bevindt zich op noordwaarts gelegen leemgronden met grind op het oppervlak, die langere vegetatieve cycli bieden voor het bereiken van evenwichtige, krachtige en toch elegante wijnen die het maximale potentieel van de mineraliteit van de bodem overbrengen.
Deze Spaanse topwijn wordt geproduceerd door wijnhuis Teso La Monja, een exclusieve wijnmakerij, een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren.
De Alabaster is inmiddels de volwaardige opvolger van de Termanthia (De Numanthia en Termanthia wijngaard heeft de familie EGUREN in 2007 verkocht aan Luis Vutton, Hennesy Moet & Chandon - LVMH en startte in hetzelfde jaar een nieuw project: Bodegas Teso la Monja). De familie EGUREN zet consequent haar traditie van zorgvuldigheid en kwaliteit voort. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en in kleine dozen verzameld om beschadiging te vermijden. De opbrengst bedraagt slechts 9hl/ha dus extreem laag. De wijn rijpt 18 maanden op nieuw Frans eiken. Uitsluitend geoogst van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 100 jaar van de pre-phylloxera periode dus nog originele wijnstokken/niet ge-ente stokken (eigen gewortelde Vitis vinifera). De Alabster is een volle aromatische wijn. Pruimen, zwarte bessen, kersen, mineralen, een vleugje mokka en prachtige tannines en een grootse finale. Deze wijn heeft een enorm potentieel.
Unieke uitvoering in een 0.375 ltr flesje - worden maar een handvol flesjes van gemaakt.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Toro |
Wijnhuis | Teso La Monja |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.375 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
95
Release Price
$128
Drink Date
2021 - 2027
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
30th Dec 2019
Source
Issue 246 End of December 2019, The Wine Advocate
I tasted the 2017 Alabaster next to the 2016, two wines from the same plots and same vinification and aging in very different years. This 2017 is not heady and ripe, as would correspond with a warm, dry and very early harvest. It should also be understandably oaky after 18 months in brand-new French oak barrels. Surprisingly enough, it's terribly aromatic, expressive and floral, jumping out of the glass, with an extrovert personality, with a lactic touch and some notes of licorice, with better-integrated oak and more freshness than the 2016. The oak is less evident (they have changed the toast of the barrels, but they still use 100% new oak) and more integrated. This is still a modern and generously oaked Tempranillo, but in the overall context, it's the least oaky of all their wines I tasted this time. 4,000 bottles.
Teso la Monja is the second project created by the Eguren family of Rioja after they sold Numanthia to LVMH. They now produce 300,000 bottles split into five different labels. I tasted mostly 2016s and 2017s, two very different vintages. There was no frost in 2017, which was warm and dry and one of the earliest harvests on record. But the wines are incredibly fresh and balanced, I'm tempted to say fresher than the 2016s... Analytically they have lower alcohol and higher acidity. We shall see...
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Tasting Note
Rich and dense, this big red delivers currant, blackberry and kirsch flavors, with cocoa, anise and mineral notes. The muscular tannins are well-integrated, softened by balsamic acidity. Powerful, in the modern style. Best from 2021 through 2036. 333 cases made, 20 cases imported. — TM
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
Colour: very deep cherry.
Nose: complex, expressive, spicy, mineral, black fruit, red berry notes.
Palate: full, long, great length, toasty.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het Spaanse wijnhuis Teso La Monja is gelegen in de Toro. Het wijnhuis luidt een nieuw tijdperk van de familie Eguren in de DO Toro, een land van waaruit ze verliefd werd door de capaciteit van de oude pre-phylloxera wijnstokken. Teso La Monja werd opgericht in 2007. Wijnen die het potentieel van de Tinta de Toro brengen met elegantie, finesse en frisheid, gedeeld door alle wijnen van de Eguren familie attributen. De Almirez, Victorino en ook de geweldige Romanico (ongekend goede value for money volgens ons) zijn steevast 90+ Parker en Penin-wijnen. Niet gek wetende dat de familie Eguren ook achter cultwijn de Alabaster zit.
Wijnhuis Teso La Monja bevindt zich op noordwaarts gelegen leemgronden met grind op het oppervlak, die langere vegetatieve cycli bieden voor het bereiken van evenwichtige, krachtige en toch elegante wijnen die het maximale potentieel van de mineraliteit van de bodem overbrengen.