2018 La Jota Cabernet Sauvignon Howell Mountain

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2050 |
Op voorraad
8 items beschikbaar
Omschrijving
Een eeuw na het rapport van de Star, in 1983, werd de Howell Mountain American Viticultural Area (AVA) een van de eerste officiƫle sub-benamingen van Napa Valley. Waar rivieren, kreken en eigendomslijnen gewoonlijk een AVA definiƫren, worden de grenzen van de Howell Mountain gedefinieerd door een hoogtelijn van 1.400 voet als het laagste punt en de hoogste wijngaarden op 2.500 voet boven de zeespiegel. De wijnstokken delen de berg met dennen, eiken, madronen en kustsequoia's.
OVER LA JOTA
La Jota Vineyard Co. werd in 1898 opgericht door Frederick Hess, een immigrant uit Zwitserland, die een Duitstalige krant oprichtte in San Francisco. Ongetwijfeld beïnvloed door andere Europese immigranten die betrokken waren bij de ontluikende wijnindustrie in Californië, kocht Hess 327 acres van een Mexicaanse landtoelage - Rancho La Jota - op Howell Mountain om wijngaarden te planten. Hij bouwde de stenen wijnmakerij van vulkanisch asgesteente dat op het terrein werd gewonnen; zijn eerste gistingstanks kwamen ook van het landgoed, van een stand van nabijgelegen kustsequoia's. De rotsachtige, ondiepe bodems, de overvloed aan wind en mist, en de afgelegen ligging van Howell Mountain terroir deden denken aan Europa waar enkele van de beste wijnen ter wereld werden geproduceerd. Lees meer onder de tab: Wijnhuis
WEETJE: In de tab āBijlagenā vindt u de officiĆ«le factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor āAfhalenā op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
WIJN-SPIJS SUGGESTIES
-
Gegrilde ribeye met rozemarijn en zwarte peper
-
De robuuste tannines en intense fruitaromaās van de wijn vormen een ideale match met de sappige vetten en krachtige smaken van een ribeye. De kruidigheid van rozemarijn versterkt de kruidige nuances van de wijn.
-
-
Wildzwijnragout met paddenstoelen en tijm
-
De aardse smaken van wild en paddenstoelen harmoniƫren prachtig met de donkere fruittonen en de grafietachtige mineraliteit van de Howell Mountain Cabernet.
-
-
Gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijnkorst
-
Het volle karakter van het lamsvlees wordt prachtig in balans gehouden door de zuren en structuur van de wijn, terwijl de kruiden de complexiteit van de wijn versterken.
-
-
Geroosterde aubergine met miso en sesam (vegetarisch)
-
De umami van miso en de geroosterde smaken van aubergine sluiten verrassend goed aan bij de krachtige structuur en het donkere fruitprofiel van de wijn.
-
-
Belegen cheddar of blauwe kaas (zoals Stilton)
-
De zoute, pittige smaken van een gerijpte kaas bieden een mooi tegengewicht aan de tannines en brengen het fruitige karakter van de wijn naar voren.
-
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Napa Valley |
Wijnhuis | La Jota |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
97
Release Price
$150
Drink Date
2023 - 2049
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
14th Jan 2021
Source
January 2021 Week 2, The Wine Advocate
A blend of 80% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot, 6% Cabernet Franc, 5% Malbec and 2% Petit Verdot, the 2018 Cabernet Sauvignon Howell Mountain was aged for 22 months in oak barrels, 84% new. Deep garnet-purple colored, it explodes from the glass with bombastic black currants, black cherries and boysenberries notes plus underlying hints of violets, dark chocolate and tobacco leaf. Medium to full-bodied, the palate has a solid structure of firm, grainy tannins and tons of freshness, finishing long and fragrant. 3,997 cases were made.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95+
Drinking Window
2023 - 2043
From: Napa Valleyās Thrilling 2018s & 2019s, Parts 1 & 2 (Jan 2021)
The 2018 Cabernet Sauvignon is a powerful, tightly wound wine that captures all the natural intensity of Howell Mountain. Blackberry jam, graphite, smoke ,iron and crushed rocks give this dark, massively tannic Cabernet a lot of character. Even after having been opened for several hours, the 2018 remains forbidding, with serious tannins that are going to require a good bit of cellaring before the wine becomes approachable.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
La Jota Vineyard Co. werd in 1898 opgericht door Frederick Hess, een immigrant uit Zwitserland, die een Duitstalige krant oprichtte in San Francisco. Ongetwijfeld beïnvloed door andere Europese immigranten die betrokken waren bij de ontluikende wijnindustrie in Californië, kocht Hess 327 acres van een Mexicaanse landtoelage - Rancho La Jota - op Howell Mountain om wijngaarden te planten. Hij bouwde de stenen wijnmakerij van vulkanisch asgesteente dat op het terrein werd gewonnen; zijn eerste gistingstanks kwamen ook van het landgoed, van nabijgelegen sequoia's.
De rotsachtige, ondiepe bodems, de overvloed aan wind en mist, en de afgelegen ligging van Howell Mountain terroir deden denken aan Europa waar enkele van de beste wijnen ter wereld werden geproduceerd. Hess geloofde, samen met andere vroege pioniers, dat Napa Valley hetzelfde onderscheid kon maken - en ze hadden gelijk. Op de Parijse Expositie van 1900, slechts twee jaar na de bouw van de wijnmakerij, kreeg La Jota internationale erkenning nadat Hess een bronzen medaille won voor zijn 'Blanco'.
Het verbod maakte effectief een einde aan de wijnproductie in de Verenigde Staten en de markt voor de superieure wijnen van Howell Mountain stortte in. Hoewel het verbod in 1933 eindigde, was het kwaad al geschied. Een paar wijnmakerijen van Howell Mountain probeerden opnieuw op te starten, maar geen daarvan slaagde. Uiteindelijk werden de wijnmakerijen leeg gelaten en werd de regio de thuisbasis van tal van "spookwijnmakerijen". Er ging een halve eeuw voorbij en in 1974 verwierf voormalig olieman Bill Smith de "spook" La Jota Vineyard Co. en plantte wijnstokken op het landgoed. Acht jaar later, in 1982, werd de nieuw leven ingeblazen wijnmakerij La Jota officieel verbonden. In 2005 kochten de Californische wijnpionier Jess Jackson en zijn vrouw Barbara Banke La Jota.
Tegenwoordig zet het wijnhuis met trots de eeuwenoude wijntraditie van La Jota Vineyard Co. voort en produceert het kleine partijen Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Chardonnay uit de bergen. Al deze wijnen behoren tot de top uit Napa Valley en zijn zeer gewild.
Er zijn 28 hectare geplant over drie landgoedwijngaarden, elk met zijn eigen kenmerkende persoonlijkheid. De Hill-wijngaard is de hoogste, zonnig en steil. De Meadow-wijngaard is de grootste en de Winery Block-wijngaard ligt naast de originele 19e-eeuwse stenen wijnmakerij. Het Winery Block is beplant met St. George-onderstam en bestaat uit unieke, phylloxera-resistente Cabernet Franc-wijnstokken die meer dan 40 jaar oud zijn.
āThe isolated, bucolic setting of La Jotaās vineyards and winery seems timeless, not a lot different than in the late 1800s. The people who have passed through here tell its history: the mountain was settled ages ago by the Wappo tribe; a Mexican general granted the land to a pioneer settler from North Carolina; a Swiss immigrant founded the winery; an Italian mason likely designed the stone winery built by Chinese laborers, and the land was planted with French grape varieties. That is the story of America.ā
CHRIS CARPENTER, WINEMAKER
Een eeuw na het rapport van de Star, in 1983, werd de Howell Mountain American Viticultural Area (AVA) een van de eerste officiƫle sub-benamingen van Napa Valley. Waar rivieren, kreken en eigendomslijnen gewoonlijk een AVA definiƫren, worden de grenzen van de Howell Mountain gedefinieerd door een hoogtelijn van 1.400 voet als het laagste punt en de hoogste wijngaarden op 2.500 voet boven de zeespiegel. De wijnstokken delen de berg met dennen, eiken, madronen en kustsequoia's.
OVER LA JOTA
La Jota Vineyard Co. werd in 1898 opgericht door Frederick Hess, een immigrant uit Zwitserland, die een Duitstalige krant oprichtte in San Francisco. Ongetwijfeld beïnvloed door andere Europese immigranten die betrokken waren bij de ontluikende wijnindustrie in Californië, kocht Hess 327 acres van een Mexicaanse landtoelage - Rancho La Jota - op Howell Mountain om wijngaarden te planten. Hij bouwde de stenen wijnmakerij van vulkanisch asgesteente dat op het terrein werd gewonnen; zijn eerste gistingstanks kwamen ook van het landgoed, van een stand van nabijgelegen kustsequoia's. De rotsachtige, ondiepe bodems, de overvloed aan wind en mist, en de afgelegen ligging van Howell Mountain terroir deden denken aan Europa waar enkele van de beste wijnen ter wereld werden geproduceerd. Lees meer onder de tab: Wijnhuis
WEETJE: In de tab āBijlagenā vindt u de officiĆ«le factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor āAfhalenā op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
WIJN-SPIJS SUGGESTIES
-
Gegrilde ribeye met rozemarijn en zwarte peper
-
De robuuste tannines en intense fruitaromaās van de wijn vormen een ideale match met de sappige vetten en krachtige smaken van een ribeye. De kruidigheid van rozemarijn versterkt de kruidige nuances van de wijn.
-
-
Wildzwijnragout met paddenstoelen en tijm
-
De aardse smaken van wild en paddenstoelen harmoniƫren prachtig met de donkere fruittonen en de grafietachtige mineraliteit van de Howell Mountain Cabernet.
-
-
Gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijnkorst
-
Het volle karakter van het lamsvlees wordt prachtig in balans gehouden door de zuren en structuur van de wijn, terwijl de kruiden de complexiteit van de wijn versterken.
-
-
Geroosterde aubergine met miso en sesam (vegetarisch)
-
De umami van miso en de geroosterde smaken van aubergine sluiten verrassend goed aan bij de krachtige structuur en het donkere fruitprofiel van de wijn.
-
-
Belegen cheddar of blauwe kaas (zoals Stilton)
-
De zoute, pittige smaken van een gerijpte kaas bieden een mooi tegengewicht aan de tannines en brengen het fruitige karakter van de wijn naar voren.
-
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Napa Valley |
Wijnhuis | La Jota |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
Rating
97
Release Price
$150
Drink Date
2023 - 2049
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
14th Jan 2021
Source
January 2021 Week 2, The Wine Advocate
A blend of 80% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot, 6% Cabernet Franc, 5% Malbec and 2% Petit Verdot, the 2018 Cabernet Sauvignon Howell Mountain was aged for 22 months in oak barrels, 84% new. Deep garnet-purple colored, it explodes from the glass with bombastic black currants, black cherries and boysenberries notes plus underlying hints of violets, dark chocolate and tobacco leaf. Medium to full-bodied, the palate has a solid structure of firm, grainy tannins and tons of freshness, finishing long and fragrant. 3,997 cases were made.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95+
Drinking Window
2023 - 2043
From: Napa Valleyās Thrilling 2018s & 2019s, Parts 1 & 2 (Jan 2021)
The 2018 Cabernet Sauvignon is a powerful, tightly wound wine that captures all the natural intensity of Howell Mountain. Blackberry jam, graphite, smoke ,iron and crushed rocks give this dark, massively tannic Cabernet a lot of character. Even after having been opened for several hours, the 2018 remains forbidding, with serious tannins that are going to require a good bit of cellaring before the wine becomes approachable.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
La Jota Vineyard Co. werd in 1898 opgericht door Frederick Hess, een immigrant uit Zwitserland, die een Duitstalige krant oprichtte in San Francisco. Ongetwijfeld beïnvloed door andere Europese immigranten die betrokken waren bij de ontluikende wijnindustrie in Californië, kocht Hess 327 acres van een Mexicaanse landtoelage - Rancho La Jota - op Howell Mountain om wijngaarden te planten. Hij bouwde de stenen wijnmakerij van vulkanisch asgesteente dat op het terrein werd gewonnen; zijn eerste gistingstanks kwamen ook van het landgoed, van nabijgelegen sequoia's.
De rotsachtige, ondiepe bodems, de overvloed aan wind en mist, en de afgelegen ligging van Howell Mountain terroir deden denken aan Europa waar enkele van de beste wijnen ter wereld werden geproduceerd. Hess geloofde, samen met andere vroege pioniers, dat Napa Valley hetzelfde onderscheid kon maken - en ze hadden gelijk. Op de Parijse Expositie van 1900, slechts twee jaar na de bouw van de wijnmakerij, kreeg La Jota internationale erkenning nadat Hess een bronzen medaille won voor zijn 'Blanco'.
Het verbod maakte effectief een einde aan de wijnproductie in de Verenigde Staten en de markt voor de superieure wijnen van Howell Mountain stortte in. Hoewel het verbod in 1933 eindigde, was het kwaad al geschied. Een paar wijnmakerijen van Howell Mountain probeerden opnieuw op te starten, maar geen daarvan slaagde. Uiteindelijk werden de wijnmakerijen leeg gelaten en werd de regio de thuisbasis van tal van "spookwijnmakerijen". Er ging een halve eeuw voorbij en in 1974 verwierf voormalig olieman Bill Smith de "spook" La Jota Vineyard Co. en plantte wijnstokken op het landgoed. Acht jaar later, in 1982, werd de nieuw leven ingeblazen wijnmakerij La Jota officieel verbonden. In 2005 kochten de Californische wijnpionier Jess Jackson en zijn vrouw Barbara Banke La Jota.
Tegenwoordig zet het wijnhuis met trots de eeuwenoude wijntraditie van La Jota Vineyard Co. voort en produceert het kleine partijen Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Chardonnay uit de bergen. Al deze wijnen behoren tot de top uit Napa Valley en zijn zeer gewild.
Er zijn 28 hectare geplant over drie landgoedwijngaarden, elk met zijn eigen kenmerkende persoonlijkheid. De Hill-wijngaard is de hoogste, zonnig en steil. De Meadow-wijngaard is de grootste en de Winery Block-wijngaard ligt naast de originele 19e-eeuwse stenen wijnmakerij. Het Winery Block is beplant met St. George-onderstam en bestaat uit unieke, phylloxera-resistente Cabernet Franc-wijnstokken die meer dan 40 jaar oud zijn.
āThe isolated, bucolic setting of La Jotaās vineyards and winery seems timeless, not a lot different than in the late 1800s. The people who have passed through here tell its history: the mountain was settled ages ago by the Wappo tribe; a Mexican general granted the land to a pioneer settler from North Carolina; a Swiss immigrant founded the winery; an Italian mason likely designed the stone winery built by Chinese laborers, and the land was planted with French grape varieties. That is the story of America.ā
CHRIS CARPENTER, WINEMAKER