2018 Joseph Colin Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Cailleret

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2023 - 2040 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Joseph Colin is de zoon van Marc Colin en de jongere broer van Pierre-Yves Colin. Nadat Pierre-Yves in 2003 vertrok om zijn nu beroemde PYC te starten, nam Joseph Domaine Marc Colin over met zijn twee jongere broers en zussen, die sinds 1993 met zijn vader hadden gewerkt. In 2017 trad Joseph in de voetsporen van zijn oudere broer, door 6+ hectare van het oorspronkelijke familiebezit en hier zijn eigen wijnen te maken. Het proces om de oudste kinderen enkele van de mooiste wijnstokken ter wereld te schenken om zo hun eigen weg te vinden in de wijnwereld, is een Bourgondische traditie. In het geval van de familie Colin bevatten de percelen die ze kregen enkele van de meest fraaie Chardonnay-plots rond St. Aubin, Puligny en Chassagne. Joseph begon op zo'n jonge leeftijd fulltime bij zijn vader te werken en kent de wijnstokken in dit witte Bourgondische mekka als geen ander en zorgt nauwgezet voor elk perceel. Hij heeft een hands-off benadering in de kelder, fermenteert met inheemse gist en rijpt alle wijnen in 350L-vaten op hun fijne droesem tot ze worden gebotteld in lijn met de stijl van zijn broer Pierre Yves en natuurlijk zijn vader Marc Coline en moeder Carloine Morey. De wijnen zijn allemaal topvoorbeelden van dit meest heilige terroir van Chardonnay, met een spanning en verve die zo gezocht maar zo zelden gevonden wordt.
Deze Joseph Colin Saint Aubin Compendium is natuurlijk een 100% Chardonnay. De druiven komen van postzegel wijngaardsje van plots in St. Aubin (2/3e van Le Banc en van Champ Tirant, 1/3e van Tope Bataille, Au Bas de Jorcul, En l'Ebaupin).
De wijnstokken zijn 25+ jaar oud en de wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 350-400 op een terrein met klei-kalksteenbodems, met veel stenen.De wijn fermeneteert op inheemse gisten en verouderd op eiken vat (25% nieuw)
De heerlijk Saint-Abin Compendium heeft een verleidelijk boeket met levendige citrusvruchten, sinaasappelschil en paardebloemgeuren. De smaak is fris en levendig bij de ingang. Dit is een prachtige Saint-Aubin van Joseph Colin en heeft. 90/100 Parker
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Joseph Colin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93+
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2023 - 2040
Harvested on August 26, Colin's 2018 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets bursts from the glass with aromas of peach, pear, yellow apples, freshly baked bread and nutmeg. On the palate, it's medium to full-bodied, deep and youthfully introverted, with fine tension and back-end grip. This is very promising.
As I wrote last year, this new estate was formed in 2016, when Joseph Colin left Domaine Marc Colin to start a domaine of his own. Happily, the separation was an amicable one. Joseph Colin has taken a share of the Marc Colin holdings, supplementing them with additional sources of his own. 2017 was the first full-scale vintage here, production amounting to some 40,000 bottles. Colin's approach, he explained to me, is to pick ripe grapes, press whole bunches and barrel down without the addition of sulfites or any settling: sulfur dioxide is added only at bottling. Wines that are more generously sulfured, he acknowledges, are more tensile and tight-knit, but the tension, he argues, comes from the sulfur, not the terroir. And Colin is happy with what he describes as "a certain immediacy" that comes from low-sulfur élevage; most of his 2018 range had, as usual, been bottled when I visited, and I can attest that the wines are nicely defined but already expressive. With the 2018 vintage, Colin has produced another successful, site-specific range of wines, and it is clear he is rapidly establishing himself as a confident new presence in the white Burgundy firmament. I encourage readers to acquaint themselves with his wines.
Published: Feb 13, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Joseph Colin is de zoon van Marc Colin en de jongere broer van Pierre-Yves Colin. Nadat Pierre-Yves in 2003 vertrok om zijn nu beroemde PYCM te starten, nam Joseph Domaine Marc Colin over met zijn twee jongere broers en zussen, die sinds 1993 met zijn vader hadden gewerkt. In 2017 trad Joseph in de voetsporen van zijn oudere broer, door 6+ hectare van het oorspronkelijke familiebezit en hier zijn eigen wijnen te maken. Het proces om de oudste kinderen enkele van de mooiste wijnstokken ter wereld te schenken om zo hun eigen weg te vinden in de wijnwereld, is een Bourgondische traditie. In het geval van de familie Colin bevatten de percelen die ze kregen enkele van de meest fraaie Chardonnay-plots rond St. Aubin, Puligny en Chassagne. Joseph begon op zo'n jonge leeftijd fulltime bij zijn vader te werken en kent de wijnstokken in dit witte Bourgondische mekka als geen ander en zorgt nauwgezet voor elk perceel. Hij heeft een hands-off benadering in de kelder, fermenteert met inheemse gist en rijpt alle wijnen in 350L-vaten op hun fijne droesem tot ze worden gebotteld in lijn met de stijl van zijn broer Pierre Yves en natuurlijk zijn vader Marc Coline en moeder Carloine Morey. De wijnen zijn allemaal topvoorbeelden van dit meest heilige terroir van Chardonnay, met een spanning en verve die zo gezocht maar zo zelden gevonden wordt.
Joseph Colin is de zoon van Marc Colin en de jongere broer van Pierre-Yves Colin. Nadat Pierre-Yves in 2003 vertrok om zijn nu beroemde PYC te starten, nam Joseph Domaine Marc Colin over met zijn twee jongere broers en zussen, die sinds 1993 met zijn vader hadden gewerkt. In 2017 trad Joseph in de voetsporen van zijn oudere broer, door 6+ hectare van het oorspronkelijke familiebezit en hier zijn eigen wijnen te maken. Het proces om de oudste kinderen enkele van de mooiste wijnstokken ter wereld te schenken om zo hun eigen weg te vinden in de wijnwereld, is een Bourgondische traditie. In het geval van de familie Colin bevatten de percelen die ze kregen enkele van de meest fraaie Chardonnay-plots rond St. Aubin, Puligny en Chassagne. Joseph begon op zo'n jonge leeftijd fulltime bij zijn vader te werken en kent de wijnstokken in dit witte Bourgondische mekka als geen ander en zorgt nauwgezet voor elk perceel. Hij heeft een hands-off benadering in de kelder, fermenteert met inheemse gist en rijpt alle wijnen in 350L-vaten op hun fijne droesem tot ze worden gebotteld in lijn met de stijl van zijn broer Pierre Yves en natuurlijk zijn vader Marc Coline en moeder Carloine Morey. De wijnen zijn allemaal topvoorbeelden van dit meest heilige terroir van Chardonnay, met een spanning en verve die zo gezocht maar zo zelden gevonden wordt.
Deze Joseph Colin Saint Aubin Compendium is natuurlijk een 100% Chardonnay. De druiven komen van postzegel wijngaardsje van plots in St. Aubin (2/3e van Le Banc en van Champ Tirant, 1/3e van Tope Bataille, Au Bas de Jorcul, En l'Ebaupin).
De wijnstokken zijn 25+ jaar oud en de wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 350-400 op een terrein met klei-kalksteenbodems, met veel stenen.De wijn fermeneteert op inheemse gisten en verouderd op eiken vat (25% nieuw)
De heerlijk Saint-Abin Compendium heeft een verleidelijk boeket met levendige citrusvruchten, sinaasappelschil en paardebloemgeuren. De smaak is fris en levendig bij de ingang. Dit is een prachtige Saint-Aubin van Joseph Colin en heeft. 90/100 Parker
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Joseph Colin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 93+
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2023 - 2040
Harvested on August 26, Colin's 2018 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets bursts from the glass with aromas of peach, pear, yellow apples, freshly baked bread and nutmeg. On the palate, it's medium to full-bodied, deep and youthfully introverted, with fine tension and back-end grip. This is very promising.
As I wrote last year, this new estate was formed in 2016, when Joseph Colin left Domaine Marc Colin to start a domaine of his own. Happily, the separation was an amicable one. Joseph Colin has taken a share of the Marc Colin holdings, supplementing them with additional sources of his own. 2017 was the first full-scale vintage here, production amounting to some 40,000 bottles. Colin's approach, he explained to me, is to pick ripe grapes, press whole bunches and barrel down without the addition of sulfites or any settling: sulfur dioxide is added only at bottling. Wines that are more generously sulfured, he acknowledges, are more tensile and tight-knit, but the tension, he argues, comes from the sulfur, not the terroir. And Colin is happy with what he describes as "a certain immediacy" that comes from low-sulfur élevage; most of his 2018 range had, as usual, been bottled when I visited, and I can attest that the wines are nicely defined but already expressive. With the 2018 vintage, Colin has produced another successful, site-specific range of wines, and it is clear he is rapidly establishing himself as a confident new presence in the white Burgundy firmament. I encourage readers to acquaint themselves with his wines.
Published: Feb 13, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Joseph Colin is de zoon van Marc Colin en de jongere broer van Pierre-Yves Colin. Nadat Pierre-Yves in 2003 vertrok om zijn nu beroemde PYCM te starten, nam Joseph Domaine Marc Colin over met zijn twee jongere broers en zussen, die sinds 1993 met zijn vader hadden gewerkt. In 2017 trad Joseph in de voetsporen van zijn oudere broer, door 6+ hectare van het oorspronkelijke familiebezit en hier zijn eigen wijnen te maken. Het proces om de oudste kinderen enkele van de mooiste wijnstokken ter wereld te schenken om zo hun eigen weg te vinden in de wijnwereld, is een Bourgondische traditie. In het geval van de familie Colin bevatten de percelen die ze kregen enkele van de meest fraaie Chardonnay-plots rond St. Aubin, Puligny en Chassagne. Joseph begon op zo'n jonge leeftijd fulltime bij zijn vader te werken en kent de wijnstokken in dit witte Bourgondische mekka als geen ander en zorgt nauwgezet voor elk perceel. Hij heeft een hands-off benadering in de kelder, fermenteert met inheemse gist en rijpt alle wijnen in 350L-vaten op hun fijne droesem tot ze worden gebotteld in lijn met de stijl van zijn broer Pierre Yves en natuurlijk zijn vader Marc Coline en moeder Carloine Morey. De wijnen zijn allemaal topvoorbeelden van dit meest heilige terroir van Chardonnay, met een spanning en verve die zo gezocht maar zo zelden gevonden wordt.