2018 Francois Carillon Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Macherelles

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2034 |
Op voorraad
10 items beschikbaar
Omschrijving
Domaine François Carillon is opgericht in 2010 en is de langdurige erfenis van een wijnfamiliebedrijf dat dateert uit de 16e eeuw in Puligny-Montrachet, een zeer typisch wijndorp in het zuiden van de Côte de Beaune - het meest bekende terroir van de Bourgogne voor witte wijn wijnen. Gelegen in het hart van het dorp, bezit en beheert het landgoed vandaag een wijngaard van zestien hectare in Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Het landgoed produceert ongeveer zeventien (afhankelijk van de oogsten) verschillende appellations, voornamelijk in Chardonnay. De witte wijnen van François Carillon komen gezien de kleine productie vooral alleen voor in de beste restaurants van de wereld.
De familie Carillon teelt al bijna 500 jaar druiven in Puligny-Montrachet. Oude schriftelijke bronnen gevonden in Puligny vertellen het leven en werk van Jean Carillon al in 1520. Zijn familie bleef het land en de wijngaard bewerken tot de phylloxera-crisis, die zich aan het einde van de negentiende eeuw voordeed. Prosper en Jeanne Carillon moesten toen de regio verlaten en in de buurt van Parijs gaan werken om in hun behoeften te voorzien, maar keerden al snel terug uit liefde voor het land en de wijnstokken. Na de Eerste Wereldoorlog is het hele landgoed opnieuw beplant. In de jaren zestig werden polycultuur en veeteelt verlaten ten gunste van de bijna exclusieve cultuur van Chardonnay door Louis Carillon. François begon in 1988 met het verzorgen van de familiewijngaarden en werkte samen met zijn vader Louis en broer Jacques tot 2010, toen het landgoed werd verdeeld tussen de twee broers.
Sinds 2010 en de oprichting van zijn eigen wijndomein, werd François Carillon een gerenommeerde referentie in Puligny-Montrachet voor de verfijning van zijn wijnen. Ondersteund door een dynamisch en hecht team van een tiental mensen, zet François zijn energie en enthousiasme in om de kwaliteit en elegantie van zijn producten voortdurend te verhogen, en zo de ontwikkeling van de familieaangelegenheid met evenveel enthousiasme na te streven als in zijn vroege dagen. Hij verzekert de toekomst van de wijngaard door zijn knowhow en liefde voor zijn werk door te geven aan zijn vier kinderen.
De Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Macherelles biedt tonen van peer, nootmuskaat en steenvruchten, gevolgd door een medium tot vol, rijk maar levendig palet. Textuurrijk, geconcentreerd en gestructureerd met een fijne mineraliteit en focus en prachtig geïntegreerde eik. De afdronk waaiert uit met grote kracht.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Francois Carillon |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Vinous rating | 92 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 90
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2020 - 2037
The 2017 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Macherelles is the last vintage that Jacques Carillon produced from this site—planted to Pinot Noir until 2003—which has now reverted to his brother François. Revealing aromas of citrus oil, crisp green apple, white flowers and mandarin, it's medium to full-bodied, elegantly textural and incisive, with a precise, mineral finish.
Jacques Carillon began his harvest on August 25th, and he has produced a very charming range of wines. The 2018 vintage at this address is somewhat reminiscent of the Carillon 2015s—with a touch less density and concentration—and it is likely to drink well out of the gates. The domaine's 2017s, tasted from bottle, were showing very well, demonstrating more depth and structural tension, and even though 2017 also displays plenty of upfront appeal, it will be the longer-haul proposition of the two.
As I wrote last year, the Carillons have deep roots in Puligny-Montrachet, dating back to at least 1520, and intermarried with the Virot family—the late François Virot being the régisseur of Domaine Leflaive in its glory days. Brothers Jacques and François worked together with their father, Louis, but parted ways after the 2009 vintage, ending the Louis Carillon label and inaugurating domaines of their own. François's style is richer and more gourmand, whereas Jacques's is more tensile and understated. Winemaking chez Jacques is simple: the grapes are harvested by hand, pneumatically pressed, fermented and matured in barrel for a year, before being racked to tank for a further six months' élevage. Neither smoke nor mirrors, just classic white Burgundy.
Published: Jan 09, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
The 2017 Chassagne-Montrachet Les Macherelles 1er Cru is the final vintage, since Jacques Carillon’s lease from his father finished and his brother François Carillon took over the entire holding. This has a lilting nose of red apple and hints of lime, displaying fine mineralité and focus and wonderfully integrated oak. The palate is very well balanced with sour lemon and hints of toffee apple on the entry and good weight in the mouth. The finish fans out with great vigor. Superb!
-- Neal Martin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Domaine François Carillon is opgericht in 2010 en is de langdurige erfenis van een wijnfamiliebedrijf dat dateert uit de 16e eeuw in Puligny-Montrachet, een zeer typisch wijndorp in het zuiden van de Côte de Beaune - het meest bekende terroir van de Bourgogne voor witte wijn wijnen.
Gelegen in het hart van het dorp, bezit en beheert het landgoed vandaag een wijngaard van zestien hectare in Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Het landgoed produceert ongeveer zeventien (afhankelijk van de oogsten) verschillende appellations, voornamelijk in Chardonnay.
De witte wijnen van François Carillon komen gezien de kleine productie vooral alleen voor n de beste restaurants van de wereld. Ze worden stuk voor stuk geprezen door wijnexperts en wijnliefhebbers, die hun nauwkeurigheid en evenwicht erkennen.
De familie Carillon teelt al bijna 500 jaar druiven in Puligny-Montrachet. Oude schriftelijke bronnen gevonden in Puligny vertellen het leven en werk van Jean Carillon al in 1520. Zijn familie bleef het land en de wijngaard bewerken tot de phylloxera-crisis, die zich aan het einde van de negentiende eeuw voordeed. Prosper en Jeanne Carillon moesten toen de regio verlaten en in de buurt van Parijs gaan werken om in hun behoeften te voorzien, maar keerden al snel terug uit liefde voor het land en de wijnstokken. Na de Eerste Wereldoorlog is het hele landgoed opnieuw beplant. In de jaren zestig werden polycultuur en veeteelt verlaten ten gunste van de bijna exclusieve cultuur van Chardonnay door Louis Carillon.
François begon in 1988 met het verzorgen van de familiewijngaarden en werkte samen met zijn vader Louis en broer Jacques tot 2010, toen het landgoed werd verdeeld tussen de twee broers. Sinds 2010 en de oprichting van zijn eigen wijndomein, werd François Carillon een gerenommeerde referentie in Puligny-Montrachet voor de verfijning van zijn wijnen. Ondersteund door een dynamisch en hecht team van een tiental mensen, zet François zijn energie en enthousiasme in om de kwaliteit en elegantie van zijn producten voortdurend te verhogen, en zo de ontwikkeling van de familieaangelegenheid met evenveel enthousiasme na te streven als in zijn vroege dagen. Hij verzekert de toekomst van de wijngaard door zijn knowhow en liefde voor zijn werk door te geven aan zijn vier kinderen.
Alles begint in de wijngaard. Om de best mogelijke druiven te krijgen, zet François zich sterk in voor een nauwkeurige en milieuvriendelijke benadering van de wijnbouw. De wijnstokken worden dus zo natuurlijk mogelijk beheerd.Sinds 1992 wordt het onkruid in al onze percelen met wijnstokken verwijderd door te ploegen met een tractor of paard, en wordt er geen onkruidverdelger gebruikt. Respect voor het milieu en levende organismen is iets waar François diep in gelooft.
Er worden alleen producten van natuurlijke oorsprong gebruikt, en alleen als dat nodig is. Bovendien, in plaats van wijnranken te verbranden, zoals vaak het geval is in Bourgondië, verwerken ze deze tot kleine snippers, composteren ze en verspreiden ze in de wijnstokken. In combinatie met paardenmest verrijken ze de bodem zonder gebruik te maken van kunstmest. De wijngaarddichtheid is ongeveer 10000 wijnstokken per hectare, waardoor ze plantenvoedsel en water uit het terroir van Puligny kunnen halen (veel concurrentie is dieper wortelen). Het snoeien van de wijnstok gebeurt handmatig ('Guyot'-snoei) en de druiven worden handmatig geoogst.
Domaine François Carillon is opgericht in 2010 en is de langdurige erfenis van een wijnfamiliebedrijf dat dateert uit de 16e eeuw in Puligny-Montrachet, een zeer typisch wijndorp in het zuiden van de Côte de Beaune - het meest bekende terroir van de Bourgogne voor witte wijn wijnen. Gelegen in het hart van het dorp, bezit en beheert het landgoed vandaag een wijngaard van zestien hectare in Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Het landgoed produceert ongeveer zeventien (afhankelijk van de oogsten) verschillende appellations, voornamelijk in Chardonnay. De witte wijnen van François Carillon komen gezien de kleine productie vooral alleen voor in de beste restaurants van de wereld.
De familie Carillon teelt al bijna 500 jaar druiven in Puligny-Montrachet. Oude schriftelijke bronnen gevonden in Puligny vertellen het leven en werk van Jean Carillon al in 1520. Zijn familie bleef het land en de wijngaard bewerken tot de phylloxera-crisis, die zich aan het einde van de negentiende eeuw voordeed. Prosper en Jeanne Carillon moesten toen de regio verlaten en in de buurt van Parijs gaan werken om in hun behoeften te voorzien, maar keerden al snel terug uit liefde voor het land en de wijnstokken. Na de Eerste Wereldoorlog is het hele landgoed opnieuw beplant. In de jaren zestig werden polycultuur en veeteelt verlaten ten gunste van de bijna exclusieve cultuur van Chardonnay door Louis Carillon. François begon in 1988 met het verzorgen van de familiewijngaarden en werkte samen met zijn vader Louis en broer Jacques tot 2010, toen het landgoed werd verdeeld tussen de twee broers.
Sinds 2010 en de oprichting van zijn eigen wijndomein, werd François Carillon een gerenommeerde referentie in Puligny-Montrachet voor de verfijning van zijn wijnen. Ondersteund door een dynamisch en hecht team van een tiental mensen, zet François zijn energie en enthousiasme in om de kwaliteit en elegantie van zijn producten voortdurend te verhogen, en zo de ontwikkeling van de familieaangelegenheid met evenveel enthousiasme na te streven als in zijn vroege dagen. Hij verzekert de toekomst van de wijngaard door zijn knowhow en liefde voor zijn werk door te geven aan zijn vier kinderen.
De Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Macherelles biedt tonen van peer, nootmuskaat en steenvruchten, gevolgd door een medium tot vol, rijk maar levendig palet. Textuurrijk, geconcentreerd en gestructureerd met een fijne mineraliteit en focus en prachtig geïntegreerde eik. De afdronk waaiert uit met grote kracht.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Francois Carillon |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Vinous rating | 92 |
Parker
The Wine Advocate
RP 90
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2020 - 2037
The 2017 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Macherelles is the last vintage that Jacques Carillon produced from this site—planted to Pinot Noir until 2003—which has now reverted to his brother François. Revealing aromas of citrus oil, crisp green apple, white flowers and mandarin, it's medium to full-bodied, elegantly textural and incisive, with a precise, mineral finish.
Jacques Carillon began his harvest on August 25th, and he has produced a very charming range of wines. The 2018 vintage at this address is somewhat reminiscent of the Carillon 2015s—with a touch less density and concentration—and it is likely to drink well out of the gates. The domaine's 2017s, tasted from bottle, were showing very well, demonstrating more depth and structural tension, and even though 2017 also displays plenty of upfront appeal, it will be the longer-haul proposition of the two.
As I wrote last year, the Carillons have deep roots in Puligny-Montrachet, dating back to at least 1520, and intermarried with the Virot family—the late François Virot being the régisseur of Domaine Leflaive in its glory days. Brothers Jacques and François worked together with their father, Louis, but parted ways after the 2009 vintage, ending the Louis Carillon label and inaugurating domaines of their own. François's style is richer and more gourmand, whereas Jacques's is more tensile and understated. Winemaking chez Jacques is simple: the grapes are harvested by hand, pneumatically pressed, fermented and matured in barrel for a year, before being racked to tank for a further six months' élevage. Neither smoke nor mirrors, just classic white Burgundy.
Published: Jan 09, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
The 2017 Chassagne-Montrachet Les Macherelles 1er Cru is the final vintage, since Jacques Carillon’s lease from his father finished and his brother François Carillon took over the entire holding. This has a lilting nose of red apple and hints of lime, displaying fine mineralité and focus and wonderfully integrated oak. The palate is very well balanced with sour lemon and hints of toffee apple on the entry and good weight in the mouth. The finish fans out with great vigor. Superb!
-- Neal Martin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Domaine François Carillon is opgericht in 2010 en is de langdurige erfenis van een wijnfamiliebedrijf dat dateert uit de 16e eeuw in Puligny-Montrachet, een zeer typisch wijndorp in het zuiden van de Côte de Beaune - het meest bekende terroir van de Bourgogne voor witte wijn wijnen.
Gelegen in het hart van het dorp, bezit en beheert het landgoed vandaag een wijngaard van zestien hectare in Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Het landgoed produceert ongeveer zeventien (afhankelijk van de oogsten) verschillende appellations, voornamelijk in Chardonnay.
De witte wijnen van François Carillon komen gezien de kleine productie vooral alleen voor n de beste restaurants van de wereld. Ze worden stuk voor stuk geprezen door wijnexperts en wijnliefhebbers, die hun nauwkeurigheid en evenwicht erkennen.
De familie Carillon teelt al bijna 500 jaar druiven in Puligny-Montrachet. Oude schriftelijke bronnen gevonden in Puligny vertellen het leven en werk van Jean Carillon al in 1520. Zijn familie bleef het land en de wijngaard bewerken tot de phylloxera-crisis, die zich aan het einde van de negentiende eeuw voordeed. Prosper en Jeanne Carillon moesten toen de regio verlaten en in de buurt van Parijs gaan werken om in hun behoeften te voorzien, maar keerden al snel terug uit liefde voor het land en de wijnstokken. Na de Eerste Wereldoorlog is het hele landgoed opnieuw beplant. In de jaren zestig werden polycultuur en veeteelt verlaten ten gunste van de bijna exclusieve cultuur van Chardonnay door Louis Carillon.
François begon in 1988 met het verzorgen van de familiewijngaarden en werkte samen met zijn vader Louis en broer Jacques tot 2010, toen het landgoed werd verdeeld tussen de twee broers. Sinds 2010 en de oprichting van zijn eigen wijndomein, werd François Carillon een gerenommeerde referentie in Puligny-Montrachet voor de verfijning van zijn wijnen. Ondersteund door een dynamisch en hecht team van een tiental mensen, zet François zijn energie en enthousiasme in om de kwaliteit en elegantie van zijn producten voortdurend te verhogen, en zo de ontwikkeling van de familieaangelegenheid met evenveel enthousiasme na te streven als in zijn vroege dagen. Hij verzekert de toekomst van de wijngaard door zijn knowhow en liefde voor zijn werk door te geven aan zijn vier kinderen.
Alles begint in de wijngaard. Om de best mogelijke druiven te krijgen, zet François zich sterk in voor een nauwkeurige en milieuvriendelijke benadering van de wijnbouw. De wijnstokken worden dus zo natuurlijk mogelijk beheerd.Sinds 1992 wordt het onkruid in al onze percelen met wijnstokken verwijderd door te ploegen met een tractor of paard, en wordt er geen onkruidverdelger gebruikt. Respect voor het milieu en levende organismen is iets waar François diep in gelooft.
Er worden alleen producten van natuurlijke oorsprong gebruikt, en alleen als dat nodig is. Bovendien, in plaats van wijnranken te verbranden, zoals vaak het geval is in Bourgondië, verwerken ze deze tot kleine snippers, composteren ze en verspreiden ze in de wijnstokken. In combinatie met paardenmest verrijken ze de bodem zonder gebruik te maken van kunstmest. De wijngaarddichtheid is ongeveer 10000 wijnstokken per hectare, waardoor ze plantenvoedsel en water uit het terroir van Puligny kunnen halen (veel concurrentie is dieper wortelen). Het snoeien van de wijnstok gebeurt handmatig ('Guyot'-snoei) en de druiven worden handmatig geoogst.