2018 Domaine Huet Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2024 - 2070 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
Het wijnaanbod van de Loire-vallei is niets anders dan divers, en Vouvray is de enige regio die deze diversiteit het beste typeert. Toegegeven, bij Vouvray draait alles om één variëteit: Chenin Blanc. Vouvray ligt in het koelste deel van de Loire en het klimaat heeft de meeste invloed op de wijnstijl. In koudere jaren leent een verhoogde zuurgraad zich voor zowel stille als mousserende wijnen die droog, halfdroog of medium droog kunnen zijn.
Domaine Huet is zonder twijfel Referentie voor topwijnen in de Loire! Domaine Huet, opgericht in 1928, beschikt over drie bijzondere en verschillende terroirs: Le Mont met 8 hectare, Le Haut-Lieu met 9 hectare en de door een stenen muur omgeven Le Clos de Bourg met 6 hectare. We bevinden ons ten oosten van Tours in de Loire. Sinds 1990 was Huet een van de voorlopers van de biologisch-dynamische wijnbouw. Deze teeltwijze, die de bodem, de plant en de omgeving volledig respecteert, zorgt ervoor dat de Chenin Blanc hier zijn ware karakter en authenticiteit laat zien. In de wijnkelder vergisten de wijnen op een mix van oude eiken vaten (demi muids) en RVS tanks. Vergisting start met de natuurlijke, eigen gist. Na de eerste gisting volgt geen melkzuurgisting zodat de wijnen hun kenmerkende 'fraicheur' behouden.
De Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie 2018 is fijn, puur en vitaal met de typerende opmerkelijk complexe neus, aanvankelijk met aroma's van witte asperges en paddenstoelen, maar met meer luchtigheid nemen verse toast, eikenhout en steenachtige tonen het over. De smaak is zoet en weelderig maar serieus, levendig fris en zeer elegant, voorzien van fijne en aanhoudende tannines en een mooie toets van vers eikenhout. Nog steeds zoet maar delicaat en vitaal, het heeft een zeer aantrekkelijke sappigheid die gestructureerd maar serieus is, samen met stevige tannines die uit de eikenhouten vaten worden gehaald. 96/100 Parker
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Vouvray |
Wijnhuis | Domaine Huet |
Druif | Chenin Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2070 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Zoet |
Drink momenten | Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
Rating
96
Release Price
NA
Drink Date
2026 - 2070
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
31st May 2019
Source
End of May 2019, The Wine Advocate
The 2018 Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie is fine, pure and vital on the remarkably complex nose, initially with white asparagus and mushroom aromas, but with more aeration, fresh toast, oak and flinty notes take over. The palate is sweet and lush but serious, vibrantly fresh and highly elegant, provided with fine and lingering tannins as well as a lovely touch of fresh oak. Still sweet but delicate and vital, it has a highly attractive juiciness that is structured but serious, along with firm tannins extracted from the oak barrels. The darker toned, Pinot-like Première Trie is perhaps even finer and saltier than the beautifully balanced and finessed regular Moelleux and needs more time to integrate all its components. Tasted in May 2019.
The 30th vintage of biodynamic farming at Vouvray’s Domaine Huet, 2018 brought “grapes of great purity and richness. Rarely has nature been so generous both in the quantity of grapes and in the quality of the wine,” says the domaine’s the vintage report, summarizing a harvest that took place under “idyllic conditions” toward the end of the season.
A rather classic winter in Vouvray—“the one that we hope for every year, but which has been too rare in recent years”—was followed by a spring with “the most optimal conditions.” The heat of May and early June “greatly favored the growth of the vines.”
A downpour of 16 millimeters in two hours on June 16 immediately increased the pressure of mildew, but “strengthened by our unfortunate past experiences, we acted with determination to support the vines, and they stood without damage,” the report says.
A hot and dry summer with temperatures above seasonal norms didn’t cause any hydric stress, which is an effect of biodynamic farming and the “vital balance” between the soil, the plants and the environment, as the report stresses.
The hot season transitioned seamlessly into the fall, so physiological maturity was reached quickly. When the harvest began on September 17, under the best auspices—heat, sunlight, and good humor among the harvest team—the phenolic and aromatic maturity was also reached. “Under the benevolence of the solar star, time passed in a flash, and we ended the harvest on October 26, just prior to the full moon. This harvest was among the longest in our history, and oh, how satisfying!”
Huet’s 2018 vintage brought just one single Vouvray Sec, and this is the Clos du Bourg. Some weeks later, a Moelleux and Première Tri were also selected here. In the Haut-Lieu and Le Mont, everything from Demi-Sec to Première Trie was produced. Although I have often tended toward Le Mont, 2018 brought some terrific Clos du Bourg, and I couldn’t stop tasting the sites side by side so many times until the bottles were completely emptied. Rarely have I tasted Clos du Bourgs with such a perfect balance of ripe fruit and the most delicate finesse, especially when it comes to the sweet wines, of which the Première Trie might be the finest Huet wine of the vintage. Oh, these wines are so gentle and gracious! Le Mont, again, comes close to perfection in 2018 but needs time to develop even its very first accessibility. It was meticulous work sorting grapes to produce such a high-quality range of styles in the Le Mont terroir with its tuffeaux and quartzite soils. Doubtlessly, these are concentrated yet pure and mineral wines of outstanding class and finesse. Huet also produced a Cuvée Constance in 2018, but the wine was not yet ready to taste in May, as it had just been bottled four weeks prior, in the middle of April, following six months of cellar aging. I can only recommend cellaring as much of this as you and yours can drink. Although the 2018s already taste beautiful, these wines can be cellared for decades. There is no lack of freshness nor of purity, and the body weight is perfectly balanced. However, if ever you get the chance to get your hands on the 2017s, which are also terribly precise but also concentrated and very persistent, you should definitely seize the opportunity.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
From: Vinous Lockdown Special (Oct 2020)
The 2018 Moelleux 1ére Trie Clos du Bourg is magnificent. Clean, mineral and also quite rich, the 2018 is all about harmony. Underlying veins of salinity frame the orange jam, passion fruit, apricot and chamomile flavor so well. Even with all of its obvious richness, Clos du Bourg retains its cut and energy. Wow!
- By Antonio Galloni on September 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Domaine Huet is opgericht in 1928 door Victor Huet en is een iconisch domein in de Loire. Zijn zoon Gaston heeft nu dertig hectare chenin blanc in zijn bezit, verdeeld over drie percelen: Le Haut-Lieu, Le Mont en Le Clos du Bourg. Het landgoed was een van de voorlopers van de biodynamische wijnbouw in de Franse wijngaard. Deze methode, waarbij respect voor de bodem, de plant en het milieu bovenaan staat, zorgt ervoor dat de chenin blanc hier zijn ware karakter en authenticiteit laat zien.
Zo geven de soepelheid van de bruine klei van Le Haut-Lieu, de gebeitelde vuursteen van Le Mont en de ronding van de kalksteen van Le Clos du Bourg de wijnen van de chenin-druif een onvergelijkbare elegantie. Tijdens de oogst worden in verschillende fases steeds de rijpe druiven apart weggeknipt en dat levert de verschillende wijntypen op. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met de Duitse aanpak van Kabinett, Spätlese, Auslese etc. De termen sec en demi-sec hebben dus niets van doen met de benamingen zoals in de Champagne gebruikt worden, want daar is het een kwestie van dossage.
Alle wijnen, van droog/sec, half droog/demi-sec en zoet/moëlleux zijn van topkwaliteit, heel precies gemaakt en uitstekend geschikt om te bewaren. Bovendien bezitten de wijnen van Huet een prachtige frisheid om het beetje restzoet perfect in evenwicht te houden.
Het wijnaanbod van de Loire-vallei is niets anders dan divers, en Vouvray is de enige regio die deze diversiteit het beste typeert. Toegegeven, bij Vouvray draait alles om één variëteit: Chenin Blanc. Vouvray ligt in het koelste deel van de Loire en het klimaat heeft de meeste invloed op de wijnstijl. In koudere jaren leent een verhoogde zuurgraad zich voor zowel stille als mousserende wijnen die droog, halfdroog of medium droog kunnen zijn.
Domaine Huet is zonder twijfel Referentie voor topwijnen in de Loire! Domaine Huet, opgericht in 1928, beschikt over drie bijzondere en verschillende terroirs: Le Mont met 8 hectare, Le Haut-Lieu met 9 hectare en de door een stenen muur omgeven Le Clos de Bourg met 6 hectare. We bevinden ons ten oosten van Tours in de Loire. Sinds 1990 was Huet een van de voorlopers van de biologisch-dynamische wijnbouw. Deze teeltwijze, die de bodem, de plant en de omgeving volledig respecteert, zorgt ervoor dat de Chenin Blanc hier zijn ware karakter en authenticiteit laat zien. In de wijnkelder vergisten de wijnen op een mix van oude eiken vaten (demi muids) en RVS tanks. Vergisting start met de natuurlijke, eigen gist. Na de eerste gisting volgt geen melkzuurgisting zodat de wijnen hun kenmerkende 'fraicheur' behouden.
De Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie 2018 is fijn, puur en vitaal met de typerende opmerkelijk complexe neus, aanvankelijk met aroma's van witte asperges en paddenstoelen, maar met meer luchtigheid nemen verse toast, eikenhout en steenachtige tonen het over. De smaak is zoet en weelderig maar serieus, levendig fris en zeer elegant, voorzien van fijne en aanhoudende tannines en een mooie toets van vers eikenhout. Nog steeds zoet maar delicaat en vitaal, het heeft een zeer aantrekkelijke sappigheid die gestructureerd maar serieus is, samen met stevige tannines die uit de eikenhouten vaten worden gehaald. 96/100 Parker
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Vouvray |
Wijnhuis | Domaine Huet |
Druif | Chenin Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2070 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Zoet |
Drink momenten | Lekker luxe |
Parker
Rating
96
Release Price
NA
Drink Date
2026 - 2070
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
31st May 2019
Source
End of May 2019, The Wine Advocate
The 2018 Vouvray Clos du Bourg Moelleux Première Trie is fine, pure and vital on the remarkably complex nose, initially with white asparagus and mushroom aromas, but with more aeration, fresh toast, oak and flinty notes take over. The palate is sweet and lush but serious, vibrantly fresh and highly elegant, provided with fine and lingering tannins as well as a lovely touch of fresh oak. Still sweet but delicate and vital, it has a highly attractive juiciness that is structured but serious, along with firm tannins extracted from the oak barrels. The darker toned, Pinot-like Première Trie is perhaps even finer and saltier than the beautifully balanced and finessed regular Moelleux and needs more time to integrate all its components. Tasted in May 2019.
The 30th vintage of biodynamic farming at Vouvray’s Domaine Huet, 2018 brought “grapes of great purity and richness. Rarely has nature been so generous both in the quantity of grapes and in the quality of the wine,” says the domaine’s the vintage report, summarizing a harvest that took place under “idyllic conditions” toward the end of the season.
A rather classic winter in Vouvray—“the one that we hope for every year, but which has been too rare in recent years”—was followed by a spring with “the most optimal conditions.” The heat of May and early June “greatly favored the growth of the vines.”
A downpour of 16 millimeters in two hours on June 16 immediately increased the pressure of mildew, but “strengthened by our unfortunate past experiences, we acted with determination to support the vines, and they stood without damage,” the report says.
A hot and dry summer with temperatures above seasonal norms didn’t cause any hydric stress, which is an effect of biodynamic farming and the “vital balance” between the soil, the plants and the environment, as the report stresses.
The hot season transitioned seamlessly into the fall, so physiological maturity was reached quickly. When the harvest began on September 17, under the best auspices—heat, sunlight, and good humor among the harvest team—the phenolic and aromatic maturity was also reached. “Under the benevolence of the solar star, time passed in a flash, and we ended the harvest on October 26, just prior to the full moon. This harvest was among the longest in our history, and oh, how satisfying!”
Huet’s 2018 vintage brought just one single Vouvray Sec, and this is the Clos du Bourg. Some weeks later, a Moelleux and Première Tri were also selected here. In the Haut-Lieu and Le Mont, everything from Demi-Sec to Première Trie was produced. Although I have often tended toward Le Mont, 2018 brought some terrific Clos du Bourg, and I couldn’t stop tasting the sites side by side so many times until the bottles were completely emptied. Rarely have I tasted Clos du Bourgs with such a perfect balance of ripe fruit and the most delicate finesse, especially when it comes to the sweet wines, of which the Première Trie might be the finest Huet wine of the vintage. Oh, these wines are so gentle and gracious! Le Mont, again, comes close to perfection in 2018 but needs time to develop even its very first accessibility. It was meticulous work sorting grapes to produce such a high-quality range of styles in the Le Mont terroir with its tuffeaux and quartzite soils. Doubtlessly, these are concentrated yet pure and mineral wines of outstanding class and finesse. Huet also produced a Cuvée Constance in 2018, but the wine was not yet ready to taste in May, as it had just been bottled four weeks prior, in the middle of April, following six months of cellar aging. I can only recommend cellaring as much of this as you and yours can drink. Although the 2018s already taste beautiful, these wines can be cellared for decades. There is no lack of freshness nor of purity, and the body weight is perfectly balanced. However, if ever you get the chance to get your hands on the 2017s, which are also terribly precise but also concentrated and very persistent, you should definitely seize the opportunity.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
From: Vinous Lockdown Special (Oct 2020)
The 2018 Moelleux 1ére Trie Clos du Bourg is magnificent. Clean, mineral and also quite rich, the 2018 is all about harmony. Underlying veins of salinity frame the orange jam, passion fruit, apricot and chamomile flavor so well. Even with all of its obvious richness, Clos du Bourg retains its cut and energy. Wow!
- By Antonio Galloni on September 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Domaine Huet is opgericht in 1928 door Victor Huet en is een iconisch domein in de Loire. Zijn zoon Gaston heeft nu dertig hectare chenin blanc in zijn bezit, verdeeld over drie percelen: Le Haut-Lieu, Le Mont en Le Clos du Bourg. Het landgoed was een van de voorlopers van de biodynamische wijnbouw in de Franse wijngaard. Deze methode, waarbij respect voor de bodem, de plant en het milieu bovenaan staat, zorgt ervoor dat de chenin blanc hier zijn ware karakter en authenticiteit laat zien.
Zo geven de soepelheid van de bruine klei van Le Haut-Lieu, de gebeitelde vuursteen van Le Mont en de ronding van de kalksteen van Le Clos du Bourg de wijnen van de chenin-druif een onvergelijkbare elegantie. Tijdens de oogst worden in verschillende fases steeds de rijpe druiven apart weggeknipt en dat levert de verschillende wijntypen op. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met de Duitse aanpak van Kabinett, Spätlese, Auslese etc. De termen sec en demi-sec hebben dus niets van doen met de benamingen zoals in de Champagne gebruikt worden, want daar is het een kwestie van dossage.
Alle wijnen, van droog/sec, half droog/demi-sec en zoet/moëlleux zijn van topkwaliteit, heel precies gemaakt en uitstekend geschikt om te bewaren. Bovendien bezitten de wijnen van Huet een prachtige frisheid om het beetje restzoet perfect in evenwicht te houden.