2018 Domaine Faiveley Corton Clos des Cortons Faiveley Grand Cru Monopole Magnum

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Corton Clos des Cortons Faiveley Grand Cru is het vlaggenschip van Domaine Faiveley. Deze wijngaard is al sinds 1874 in het bezit van het wijnhuis. Vroeger werd de wijn verkocht onder de naam ‘Clos de Corton’. Tot in 1935 Frankrijk, als eerste land, het systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen invoerde en de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht werd. Hierdoor werd het gebruik van de naam Clos de Corton erg verwarrend doordat er meerdere ‘Clos’ op de berg zijn. Domaine Faiveley heeft er destijds voor gekozen onderscheid te maken door hun familienaam toe te voegen aan het perceel. Samen met Romanée Conti zijn zij de enige die hun naam aan een Grand Cru Clos hebben mogen geven.
De oogst wordt eerst onderworpen aan een korte maceratie alvorens te worden gevinificeerd, deels in houten vaten in de vorm van een afgeknotte kegel. Na de pulpgisting van 18 dagen, gebruiken ze een verticale pers die voor een uitermate zuiver en kwaliteitsvol sap zorgt. Vervolgens rijpen de wijnen op eiken vaten in 19e-eeuwse gewelfde kelders, die de ideale omstandigheden bieden, gedurende 16 tot 18 maanden. De verhouding van nieuwe vaten die van jaar tot jaar kan variëren, vertegenwoordigt gemiddeld 50 %. Deze vaten, die afkomstig zijn van uitstekende kuipers, werden zorgvuldig geselecteerd om hun fijne korrel en licht toasty karakter.
De 2018 Corton Grand Cru Clos des Cortons Faiveley komt mooi naar voren in de fles, met een mengeling van aroma's van cassis en donker bessenfruit, hints van bakchocolade, gegrild vlees, bosgrond en zoete specerijen. Medium tot vol van body, rijk en elegant gespierd, zijn rijpe kern van fruit gestructureerd door poederachtige tannines en levendige zuren, het is lang en expansief. Dit is een diepe, intense Clos des Corton die flesrijping zal vereisen om zijn volledige potentieel te realiseren.
Over Faiveley
De geschiedenis van Domaine Faiveley gaat terug tot 1825. Het domein is al 7 generaties lang familiebezit en is gelegen in Nuits-Saint-Georges, in het hart van de Bourgogne. 127 ha Wijngaarden, verspreid over Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, waarvan 12 wijngaarden met Grand Cru classificatie, 25 met Premier Cru classificatie en 6 wijngaarden met een classificatie “Monopole”. Het domein wordt geleid door Erwan Faiveley, die het werk in de wijngaarden in eigen beheer houdt om zelf controle te hebben over de kwaliteit van de druiven. De handgeplukte oogst wordt met zorg naar gewelfde kelders uit de 19e eeuw gebracht, gelegen in Nuits-Saint-Georges. Om geweldige Bourgognes te maken, combineert Erwan Faiveley de principes van moderne oenologie met traditionele rijping in Frans eiken vaten. Dit alles draagt ertoe bij dat Faiveleywijnen een hoog aanzien hebben.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Wijnhuis | Faiveley |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93+
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2026 - 2050
The 2018 Corton Grand Cru Clos des Cortons Faiveley is showing nicely in bottle, mingling aromas of cassis and dark berry fruit with hints of baking chocolate, grilled meats, forest floor and sweet spices. Medium to full-bodied, rich and elegantly muscular, its ripe core of fruit structured by powdery tannins and lively acids, it's long and expansive. This is a deep, brooding Clos des Corton that will demand bottle age to realize all its potential.
This was an excellent tasting with Faiveley's technical director Jérôme Flous, who has handled the 2018 vintage very skillfully indeed. Flous told me that, in his opinion, wines with comparatively low acidity need compensatory tannin to age and to temper their sweetness of fruit. In that regard, he feels he did not extract sufficiently, so he took things a little further in 2018. I am happy to report that—even if extraction is something of a dirty word among the Burgundy commentariat—Flous struck a good balance, producing deep and complex wines with texture and structure, yes, but no asperity in the least. Elegant but age worthy, they exemplify Faiveley's contemporary style and come recommended. These wines were tasted from representative samples at Faiveley's Nuits-Saint-Georges facility. Readers looking for my notes on the 2017 Faiveley wines from bottle can find them in the End of November 2019 Issue of The Wine Advocate.
Jérôme Flous told me that Faiveley began picking on September 9, finishing by the 20th, and that yields averaged out at around 35 hectoliters per hectare in white and a little less in red. Comparing the 2019 vintage to "a more concentrated version of 2010," he admires—as I do—its vibrant fruit tones and refined tannins, finding it more elegant than 2018. The quality of the red wines chez Faiveley is old news, and for more information on this firm's evolution I direct readers to my report published in the August 2020 Week 1 issue of The Wine Advocate. It's worth underlining, however, how good the whites are these days: Flous tells me that he now includes fûts from Damy and Chassin in the white wine barrel program, and in the last few vintages, I've found the wines' new oak component better and better integrated.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
DOMAINE FAIVELEY CORTON GRAND CRU CLOS DES CORTONS FAIVELEY 2018
Sunday, December 20, 2020
CountryFrance
RegionBurgundy
Vintage2018
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96
Wow. This is a solid Corton with ripe strawberries, plums, bark and porcini. Full-bodied with tight, fine tannins, focused depth of fruit and excellent length. Quite muscular for the vintage. Better after 2023.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De geschiedenis van Domaine Faiveley gaat terug tot 1825. Het domein is al 7 generaties lang familiebezit en is gelegen in Nuits-Saint-Georges, in het hart van de Bourgogne. 127 ha Wijngaarden, verspreid over Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, waarvan 12 wijngaarden met Grand Cru classificatie, 25 met Premier Cru classificatie en 6 wijngaarden met een classificatie “Monopole”. Het domein wordt geleid door Erwan Faiveley, die het werk in de wijngaarden in eigen beheer houdt om zelf controle te hebben over de kwaliteit van de druiven. De handgeplukte oogst wordt met zorg naar gewelfde kelders uit de 19e eeuw gebracht, gelegen in Nuits-Saint-Georges. Om geweldige Bourgognes te maken, combineert Erwan Faiveley de principes van moderne oenologie met traditionele rijping in Frans eiken vaten. Dit alles draagt ertoe bij dat Faiveleywijnen een hoog aanzien hebben.
Corton Clos des Cortons Faiveley Grand Cru is het vlaggenschip van Domaine Faiveley. Deze wijngaard is al sinds 1874 in het bezit van het wijnhuis. Vroeger werd de wijn verkocht onder de naam ‘Clos de Corton’. Tot in 1935 Frankrijk, als eerste land, het systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen invoerde en de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht werd. Hierdoor werd het gebruik van de naam Clos de Corton erg verwarrend doordat er meerdere ‘Clos’ op de berg zijn. Domaine Faiveley heeft er destijds voor gekozen onderscheid te maken door hun familienaam toe te voegen aan het perceel. Samen met Romanée Conti zijn zij de enige die hun naam aan een Grand Cru Clos hebben mogen geven.
De oogst wordt eerst onderworpen aan een korte maceratie alvorens te worden gevinificeerd, deels in houten vaten in de vorm van een afgeknotte kegel. Na de pulpgisting van 18 dagen, gebruiken ze een verticale pers die voor een uitermate zuiver en kwaliteitsvol sap zorgt. Vervolgens rijpen de wijnen op eiken vaten in 19e-eeuwse gewelfde kelders, die de ideale omstandigheden bieden, gedurende 16 tot 18 maanden. De verhouding van nieuwe vaten die van jaar tot jaar kan variëren, vertegenwoordigt gemiddeld 50 %. Deze vaten, die afkomstig zijn van uitstekende kuipers, werden zorgvuldig geselecteerd om hun fijne korrel en licht toasty karakter.
De 2018 Corton Grand Cru Clos des Cortons Faiveley komt mooi naar voren in de fles, met een mengeling van aroma's van cassis en donker bessenfruit, hints van bakchocolade, gegrild vlees, bosgrond en zoete specerijen. Medium tot vol van body, rijk en elegant gespierd, zijn rijpe kern van fruit gestructureerd door poederachtige tannines en levendige zuren, het is lang en expansief. Dit is een diepe, intense Clos des Corton die flesrijping zal vereisen om zijn volledige potentieel te realiseren.
Over Faiveley
De geschiedenis van Domaine Faiveley gaat terug tot 1825. Het domein is al 7 generaties lang familiebezit en is gelegen in Nuits-Saint-Georges, in het hart van de Bourgogne. 127 ha Wijngaarden, verspreid over Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, waarvan 12 wijngaarden met Grand Cru classificatie, 25 met Premier Cru classificatie en 6 wijngaarden met een classificatie “Monopole”. Het domein wordt geleid door Erwan Faiveley, die het werk in de wijngaarden in eigen beheer houdt om zelf controle te hebben over de kwaliteit van de druiven. De handgeplukte oogst wordt met zorg naar gewelfde kelders uit de 19e eeuw gebracht, gelegen in Nuits-Saint-Georges. Om geweldige Bourgognes te maken, combineert Erwan Faiveley de principes van moderne oenologie met traditionele rijping in Frans eiken vaten. Dit alles draagt ertoe bij dat Faiveleywijnen een hoog aanzien hebben.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Wijnhuis | Faiveley |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 93+
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2026 - 2050
The 2018 Corton Grand Cru Clos des Cortons Faiveley is showing nicely in bottle, mingling aromas of cassis and dark berry fruit with hints of baking chocolate, grilled meats, forest floor and sweet spices. Medium to full-bodied, rich and elegantly muscular, its ripe core of fruit structured by powdery tannins and lively acids, it's long and expansive. This is a deep, brooding Clos des Corton that will demand bottle age to realize all its potential.
This was an excellent tasting with Faiveley's technical director Jérôme Flous, who has handled the 2018 vintage very skillfully indeed. Flous told me that, in his opinion, wines with comparatively low acidity need compensatory tannin to age and to temper their sweetness of fruit. In that regard, he feels he did not extract sufficiently, so he took things a little further in 2018. I am happy to report that—even if extraction is something of a dirty word among the Burgundy commentariat—Flous struck a good balance, producing deep and complex wines with texture and structure, yes, but no asperity in the least. Elegant but age worthy, they exemplify Faiveley's contemporary style and come recommended. These wines were tasted from representative samples at Faiveley's Nuits-Saint-Georges facility. Readers looking for my notes on the 2017 Faiveley wines from bottle can find them in the End of November 2019 Issue of The Wine Advocate.
Jérôme Flous told me that Faiveley began picking on September 9, finishing by the 20th, and that yields averaged out at around 35 hectoliters per hectare in white and a little less in red. Comparing the 2019 vintage to "a more concentrated version of 2010," he admires—as I do—its vibrant fruit tones and refined tannins, finding it more elegant than 2018. The quality of the red wines chez Faiveley is old news, and for more information on this firm's evolution I direct readers to my report published in the August 2020 Week 1 issue of The Wine Advocate. It's worth underlining, however, how good the whites are these days: Flous tells me that he now includes fûts from Damy and Chassin in the white wine barrel program, and in the last few vintages, I've found the wines' new oak component better and better integrated.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
DOMAINE FAIVELEY CORTON GRAND CRU CLOS DES CORTONS FAIVELEY 2018
Sunday, December 20, 2020
CountryFrance
RegionBurgundy
Vintage2018
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96
Wow. This is a solid Corton with ripe strawberries, plums, bark and porcini. Full-bodied with tight, fine tannins, focused depth of fruit and excellent length. Quite muscular for the vintage. Better after 2023.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De geschiedenis van Domaine Faiveley gaat terug tot 1825. Het domein is al 7 generaties lang familiebezit en is gelegen in Nuits-Saint-Georges, in het hart van de Bourgogne. 127 ha Wijngaarden, verspreid over Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, waarvan 12 wijngaarden met Grand Cru classificatie, 25 met Premier Cru classificatie en 6 wijngaarden met een classificatie “Monopole”. Het domein wordt geleid door Erwan Faiveley, die het werk in de wijngaarden in eigen beheer houdt om zelf controle te hebben over de kwaliteit van de druiven. De handgeplukte oogst wordt met zorg naar gewelfde kelders uit de 19e eeuw gebracht, gelegen in Nuits-Saint-Georges. Om geweldige Bourgognes te maken, combineert Erwan Faiveley de principes van moderne oenologie met traditionele rijping in Frans eiken vaten. Dit alles draagt ertoe bij dat Faiveleywijnen een hoog aanzien hebben.