2018 Château Haut Brion

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2057 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Van alle premier cru's van Bordeaux is Haut-Brion de grootste charmeur, altijd elegant en verfijnd en altijd in topconditie, jong of oud. Haute Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion. Haut-Brion is vrijwel altijd de snelst rijpende en toegankelijkste van de premier cru's maar die ongedwongen, jonge charme is bedrieglijk, want de wijn rijpt prachtig.
De Haut Brion is krachtig, vol en romig met een adembenemende mollige luxe van zwarte bessen, 'smokey oak' en tabak. Weelderig zacht, complex en lang.
De Haut-Brion 2018 is een blend van 49,4% Merlot, 38,7% Cabernet Sauvignon en 11,9% Cabernet Franc, geoogst van 6 september tot 2 oktober. Diep paarszwart is de Haut Brion in het glas het is veel meer gesloten dan de La Mission. in zijn jonge jaren en is in de eerste minuten terughoudend dan komt golf na golf van exotische kruiden zoals kardemom, cassis, steranijs wat overgaat in een weelderige aroma's van rozen, chocolade gebak, warme cassis en frambozen met nuances van cederhout, kiezels, truffels, natte donkere bosgrond. De volle smaak is echt diepgaand, met ingetogen zwarte fruit- en kruiden-lagen die langzaam minerale tonen en hartige suggesties geven in een geweldige verpakking van stevige, super fijnkorrelige tannines en een prachtige frisheid, die geweldige eindigt. Parker schrijft in zijn beoordeling over de afdronk: "finishing with epic length and depth"
97-99/100 Parker & 98/100 Suckling
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2057 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 99 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(97 - 99)+
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
23rd Apr 2019
Source
April 2019 Week 4 - Bordeaux 2018, The Wine Advocate
The 2018 Haut-Brion is a blend of 49.4% Merlot, 38.7% Cabernet Sauvignon and 11.9% Cabernet Franc, harvested September 6 to October 2. Deep purple-black in color, it is much more closed than the La Mission. It holds back for the first few minutes, reticent to reveal what slowly uncoils to give wave after wave of exotic spices—cardamom, cassis, star anise and fenugreek—over an opulent core of red roses, Black Forest cake, warm cassis and black raspberries with nuances of cigar box, crushed rocks, truffles, tilled black soil, iron ore and smoked meats. The full-bodied palate is truly profound, with restrained black fruit and spice layers slowly offering mineral sparks and savory suggestions within a rock-solid frame of firm, super fine-grained tannins and beautiful freshness, finishing with epic length and depth. This will take longer to come around than the La Mission, but it will be well worth the wait.
Domaine Clarence Dillon pretty much nailed it across the board in 2018, from the first growth(s) in Pessac to the Saint-Émilion wines; to the more humbly priced, larger volume offerings; and even the whites, which were also tricky considering the heat. All the wines are ripe and seductive, true to what 2018 wanted to give as a vintage, and yet they possess bags of bright fruit, energy and freshness. “The first key to success this vintage was to start the first mildew treatment in the vineyards a little bit earlier than usual,” Deputy Managing Director Jean-Philippe Delmas of Domaine Clarence Dillon informed me. “If you did that, you were protected. If you didn’t, you had to constantly run after the disease. The second challenge was the date of the harvest—the date was finally quite late. The best solution was to wait to get ripeness but to pick before there was heaviness or the wines got too fat.”
I asked Delmas which he loved more this year, Cabernet or Merlot? “I loved everything,” he promptly replied. “And on the Right Bank, the Cabernet Franc was wonderful this year, which isn’t always the case. I would say Right Bank and Left Bank are the same for quality.”
Bravo team!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Haut-Brion is gelegen in de Franse gemeente Pessac op enkele kilometers ten zuidwesten van de stad Bordeaux. Haut-Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion.
De wijngaard beslaat een gebied van 51 hectare waarvan iets meer dan 48 hectare zijn beplant met rode druivensoorten (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot) en iets minder dan 3 hectare zijn toegewijd aan witte druivensoorten (Sémillon en Sauvignon Blanc).
Van alle premier cru's van Bordeaux is Haut-Brion de grootste charmeur, altijd elegant en verfijnd en altijd in topconditie, jong of oud. Haute Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion. Haut-Brion is vrijwel altijd de snelst rijpende en toegankelijkste van de premier cru's maar die ongedwongen, jonge charme is bedrieglijk, want de wijn rijpt prachtig.
De Haut Brion is krachtig, vol en romig met een adembenemende mollige luxe van zwarte bessen, 'smokey oak' en tabak. Weelderig zacht, complex en lang.
De Haut-Brion 2018 is een blend van 49,4% Merlot, 38,7% Cabernet Sauvignon en 11,9% Cabernet Franc, geoogst van 6 september tot 2 oktober. Diep paarszwart is de Haut Brion in het glas het is veel meer gesloten dan de La Mission. in zijn jonge jaren en is in de eerste minuten terughoudend dan komt golf na golf van exotische kruiden zoals kardemom, cassis, steranijs wat overgaat in een weelderige aroma's van rozen, chocolade gebak, warme cassis en frambozen met nuances van cederhout, kiezels, truffels, natte donkere bosgrond. De volle smaak is echt diepgaand, met ingetogen zwarte fruit- en kruiden-lagen die langzaam minerale tonen en hartige suggesties geven in een geweldige verpakking van stevige, super fijnkorrelige tannines en een prachtige frisheid, die geweldige eindigt. Parker schrijft in zijn beoordeling over de afdronk: "finishing with epic length and depth"
97-99/100 Parker & 98/100 Suckling
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2057 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 99 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
(97 - 99)+
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
23rd Apr 2019
Source
April 2019 Week 4 - Bordeaux 2018, The Wine Advocate
The 2018 Haut-Brion is a blend of 49.4% Merlot, 38.7% Cabernet Sauvignon and 11.9% Cabernet Franc, harvested September 6 to October 2. Deep purple-black in color, it is much more closed than the La Mission. It holds back for the first few minutes, reticent to reveal what slowly uncoils to give wave after wave of exotic spices—cardamom, cassis, star anise and fenugreek—over an opulent core of red roses, Black Forest cake, warm cassis and black raspberries with nuances of cigar box, crushed rocks, truffles, tilled black soil, iron ore and smoked meats. The full-bodied palate is truly profound, with restrained black fruit and spice layers slowly offering mineral sparks and savory suggestions within a rock-solid frame of firm, super fine-grained tannins and beautiful freshness, finishing with epic length and depth. This will take longer to come around than the La Mission, but it will be well worth the wait.
Domaine Clarence Dillon pretty much nailed it across the board in 2018, from the first growth(s) in Pessac to the Saint-Émilion wines; to the more humbly priced, larger volume offerings; and even the whites, which were also tricky considering the heat. All the wines are ripe and seductive, true to what 2018 wanted to give as a vintage, and yet they possess bags of bright fruit, energy and freshness. “The first key to success this vintage was to start the first mildew treatment in the vineyards a little bit earlier than usual,” Deputy Managing Director Jean-Philippe Delmas of Domaine Clarence Dillon informed me. “If you did that, you were protected. If you didn’t, you had to constantly run after the disease. The second challenge was the date of the harvest—the date was finally quite late. The best solution was to wait to get ripeness but to pick before there was heaviness or the wines got too fat.”
I asked Delmas which he loved more this year, Cabernet or Merlot? “I loved everything,” he promptly replied. “And on the Right Bank, the Cabernet Franc was wonderful this year, which isn’t always the case. I would say Right Bank and Left Bank are the same for quality.”
Bravo team!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Haut-Brion is gelegen in de Franse gemeente Pessac op enkele kilometers ten zuidwesten van de stad Bordeaux. Haut-Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion.
De wijngaard beslaat een gebied van 51 hectare waarvan iets meer dan 48 hectare zijn beplant met rode druivensoorten (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot) en iets minder dan 3 hectare zijn toegewijd aan witte druivensoorten (Sémillon en Sauvignon Blanc).