2018 Château Cheval Blanc 1er Grand Cru Classé Saint-Emilion

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Cheval Blanc |
Jaar | 2018 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2057 |
Op voorraad
12 items beschikbaar
Omschrijving
Samen met Château Pétrus en Ausone is Château Cheval Blanc één van de legendes van de rechteroever. Bezit altijd een enorme concentratie, maar tegelijkertijd finesse en frisheid. Deze cru is eigendom van de Belg Albert Frère en Bernard Arnault. Het is Pierre Lurton (van de tak van Dominique Lurton) die er de wijn vinifieert (net als in Château d'Yquem). Dit jaar werd voor de vijfde keer gevinifieerd in de ultra moderne nieuwe chais van de architect Christian de Portzamparc. 50 speciaal gevormde (tronconische) betonnen cuvees staan in voor een microvinificatie per perceel. Er werd gekozen voor beton omdat dit een goede thermische isolatie heeft en een tronconische vorm omdat dit voor een zachtere extractie van de bessen zorgt voor een betere gisting. Ook wordt alles gevinifieerd met het principe van de zwaartekracht (dus de wijn of bessen worden niet meer omhoog gepompt). Een gigantische investering ten dienste van de kwaliteit!
Drieëndertig percelen droegen bij aan de 2018 Cheval Blanc, van de 43 in productie. Vijf gingen naar Petit Cheval en vijf naar bulk. De Cheval Blanc 2018 is een blend van 54% Merlot, 40% Cabernet Franc en 6% Cabernet Sauvignon, met een pH van 3,75 en een alcoholpercentage van 14,5%. In het glas is de wijn zeer donker purper met violette schijn. In de neus zeer complexe tonen van fruit, bloemen (lila's en viooltjes), kruiden en frisheid. Memorabel concentraat van verkwikkend rood fruit, zalvende finesse en gracieuze fraîcheur. Als altijd in een pure, verfijnde en bijzonder genuanceerde stijl. Met ladingen kirsch, framboos, bosbessenreductie en onberispelijk geïntegreerd eiken. Na een krachtige aanzet die rijk en vol is, volgt een zeer volumerijke, pure en delicieuze middensmaak met fijne tannines die zeer precies en elegant zijn. Het volume en de vettigheid blijven verder doorgaan in de niet eindigende finale. 98-99/100 Parker en 98-99/100 Suckling
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Chateau Cheval Blanc |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2057 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 100 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(97 - 99)
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
23rd Apr 2019
Source
April 2019 Week 4 - Bordeaux 2018, The Wine Advocate
Thirty-three plots contributed to this wine, out of the 43 in production. Five went into Petit Cheval and five into bulk. The 2018 Cheval Blanc is a blend of 54% Merlot, 40% Cabernet Franc and 6% Cabernet Sauvignon, with a 3.75 pH and 14.5% alcohol. Deep purple-black in color, the nose is more open at the core of the wine than the Le Petit Cheval, strutting out of the glass with bold, ripe black cherries, cassis, warm plums and raspberry preserves notes. With coaxing, a whole array of fragrant spice, floral and earth notes emerge, followed by candied violets, star anise, powdered cinnamon, iron ore, tapenade and truffles plus wafts of camphor and mocha. Medium to full-bodied, the palate is firm yet possesses a beautifully plush structure of velvety tannins wrapping round the densely packed, complex, fragrant fruit, with seamless freshness and a very long, layered finish.
“The berries had a lot of tannins,” commented Technical Director Pierre-Olivier Clouet. “It was a challenge to ripen all those tannins!” Cheval Blanc had a particularly long harvest, being among the last to bring in the final parcels of Cabernet Franc on October 11. “We had to wait for each plot to get the right maturity,” added Clouet. “This gave us these wines with great drinkability—very silky and round.”
Yields were a very healthy 43 hectoliters per hectare this year. “Too small of a yield would have been detrimental,” said Clouet. “We had to find the balance in the weather that followed.”
Pierre Lurton, the Director of Cheval Blanc and d'Yquem, joined us at this stage. “This wine truly represents the whole vineyard,” he was excited to add. “Seventy-four percent of our total production went into Cheval Blanc this year, including components of the whole vineyard. Young vines, old vines, clay, gravel and sand—all participated in the final blend.”
This vintage of Cheval Blanc is astonishingly beautiful. Even if the wine doesn’t eventually wind up with a perfect score for this vintage, what I particularly love about the 2018 is that it is so true to the heart-and-soul signature of this amazing vineyard. And, I’m just playing devil’s advocate here, but maybe that is even more important than a perfect score?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(97-100)
From: Bordeaux 2018: Back in Black (Apr 2019)
The 2018 Cheval Blanc is dazzling. Creamy, supple and inviting, the 2018 is endowed with phenomenal balance. The tannins and overall structure are imposing, and yet the richness of the fruit and perfect ripeness of the tannin really stand out. In 2018, Cheval is a bit richer than is often the case, but that is not at all a bad thing. I am struck by how much freshness and energy the 2018 has. Hints of lavender, spice and licorice add shades of nuance, but it is the wine's overall sense of harmony that leaves the strongest impression. A precise counterpoint of fruit richness and finesse makes for a truly unforgettable Cheval Blanc.
- By Antonio Galloni on April 2019
"We fought quite a bit against mildew in 2018, but fortunately attacks were limited to the leaves and never spread to the grapes," Technical Director Pierre-Olivier Clouet explained. That seems to be backed by production, as yields came in at a health 43 hectoliters per hectare. Harvest started on September 10 and wrapped up on October 21, a phenomenon of spread out picking seen at many properties in 2018. As for the wines, they are positivlety stellar. Prodcutionw was 74% Grand Vin and 10% Petit Cheval, while 16% was sold off in bulk.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Samen met Château Pétrus en Ausone is Château Cheval Blanc één van de legendes van de rechteroever. Bezit altijd een enorme concentratie, maar tegelijkertijd finesse en frisheid. Deze cru is eigendom van de Belg Albert Frère en Bernard Arnault. Het is Pierre Lurton (van de tak van Dominique Lurton) die er de wijn vinifieert (net als in Château d'Yquem). Dit jaar werd voor de vijfde keer gevinifieerd in de ultra moderne nieuwe chais van de architect Christian de Portzamparc. 50 speciaal gevormde (tronconische) betonnen cuvees staan in voor een microvinificatie per perceel. Er werd gekozen voor beton omdat dit een goede thermische isolatie heeft en een tronconische vorm omdat dit voor een zachtere extractie van de bessen zorgt voor een betere gisting. Ook wordt alles gevinifieerd met het principe van de zwaartekracht (dus de wijn of bessen worden niet meer omhoog gepompt). Een gigantische investering ten dienste van de kwaliteit!
Drieëndertig percelen droegen bij aan de 2018 Cheval Blanc, van de 43 in productie. Vijf gingen naar Petit Cheval en vijf naar bulk. De Cheval Blanc 2018 is een blend van 54% Merlot, 40% Cabernet Franc en 6% Cabernet Sauvignon, met een pH van 3,75 en een alcoholpercentage van 14,5%. In het glas is de wijn zeer donker purper met violette schijn. In de neus zeer complexe tonen van fruit, bloemen (lila's en viooltjes), kruiden en frisheid. Memorabel concentraat van verkwikkend rood fruit, zalvende finesse en gracieuze fraîcheur. Als altijd in een pure, verfijnde en bijzonder genuanceerde stijl. Met ladingen kirsch, framboos, bosbessenreductie en onberispelijk geïntegreerd eiken. Na een krachtige aanzet die rijk en vol is, volgt een zeer volumerijke, pure en delicieuze middensmaak met fijne tannines die zeer precies en elegant zijn. Het volume en de vettigheid blijven verder doorgaan in de niet eindigende finale. 98-99/100 Parker en 98-99/100 Suckling
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Chateau Cheval Blanc |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2057 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 100 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
(97 - 99)
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
23rd Apr 2019
Source
April 2019 Week 4 - Bordeaux 2018, The Wine Advocate
Thirty-three plots contributed to this wine, out of the 43 in production. Five went into Petit Cheval and five into bulk. The 2018 Cheval Blanc is a blend of 54% Merlot, 40% Cabernet Franc and 6% Cabernet Sauvignon, with a 3.75 pH and 14.5% alcohol. Deep purple-black in color, the nose is more open at the core of the wine than the Le Petit Cheval, strutting out of the glass with bold, ripe black cherries, cassis, warm plums and raspberry preserves notes. With coaxing, a whole array of fragrant spice, floral and earth notes emerge, followed by candied violets, star anise, powdered cinnamon, iron ore, tapenade and truffles plus wafts of camphor and mocha. Medium to full-bodied, the palate is firm yet possesses a beautifully plush structure of velvety tannins wrapping round the densely packed, complex, fragrant fruit, with seamless freshness and a very long, layered finish.
“The berries had a lot of tannins,” commented Technical Director Pierre-Olivier Clouet. “It was a challenge to ripen all those tannins!” Cheval Blanc had a particularly long harvest, being among the last to bring in the final parcels of Cabernet Franc on October 11. “We had to wait for each plot to get the right maturity,” added Clouet. “This gave us these wines with great drinkability—very silky and round.”
Yields were a very healthy 43 hectoliters per hectare this year. “Too small of a yield would have been detrimental,” said Clouet. “We had to find the balance in the weather that followed.”
Pierre Lurton, the Director of Cheval Blanc and d'Yquem, joined us at this stage. “This wine truly represents the whole vineyard,” he was excited to add. “Seventy-four percent of our total production went into Cheval Blanc this year, including components of the whole vineyard. Young vines, old vines, clay, gravel and sand—all participated in the final blend.”
This vintage of Cheval Blanc is astonishingly beautiful. Even if the wine doesn’t eventually wind up with a perfect score for this vintage, what I particularly love about the 2018 is that it is so true to the heart-and-soul signature of this amazing vineyard. And, I’m just playing devil’s advocate here, but maybe that is even more important than a perfect score?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(97-100)
From: Bordeaux 2018: Back in Black (Apr 2019)
The 2018 Cheval Blanc is dazzling. Creamy, supple and inviting, the 2018 is endowed with phenomenal balance. The tannins and overall structure are imposing, and yet the richness of the fruit and perfect ripeness of the tannin really stand out. In 2018, Cheval is a bit richer than is often the case, but that is not at all a bad thing. I am struck by how much freshness and energy the 2018 has. Hints of lavender, spice and licorice add shades of nuance, but it is the wine's overall sense of harmony that leaves the strongest impression. A precise counterpoint of fruit richness and finesse makes for a truly unforgettable Cheval Blanc.
- By Antonio Galloni on April 2019
"We fought quite a bit against mildew in 2018, but fortunately attacks were limited to the leaves and never spread to the grapes," Technical Director Pierre-Olivier Clouet explained. That seems to be backed by production, as yields came in at a health 43 hectoliters per hectare. Harvest started on September 10 and wrapped up on October 21, a phenomenon of spread out picking seen at many properties in 2018. As for the wines, they are positivlety stellar. Prodcutionw was 74% Grand Vin and 10% Petit Cheval, while 16% was sold off in bulk.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen