2018 Bernard Moreau Batard Montrachet Grand Cru

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
Het domein is oorspronkelijk opgericht door Marcel Moreau, grootvader van de huidige eigenaren. Het domein breidde zich uit tot negen hectare, plus nog eens vijf hectare landbouw sinds 2005. Het laatste nieuws is dat het domein in 2021 wordt gesplitst tussen de broers. Alex blijft ter plaatse en Benoit ontwikkelt zijn eigen wijnmakerij. Het dorp Chassagne-Montrachet bestaat uit verschillende percelen. een derde komt van in en rond Les Masures grenzend aan Mergeots, de rest van de grens van Puligny.
Deze Bâtard-Montrachet Grand Cru 2018 is gemaakt van Chardonnay-druiven geteeld op bruinachtige kalksteen- en grindgronden. De most fermenteert in 10%-30% nieuwe Franse eikenhouten vaten met inheemse gisten. De rijping vindt plaats in 100% nieuwe Franse eikenhouten vaten gedurende een periode van 18 maanden. De prachtig gelaagde, ultrabloemige neus toont tonen van rijp wit fruit en citrus, omlijst door zachte hints van hout. De genereuze en extreem rijke, volle en indrukwekkend krachtige smaken zijn niet te zwaar, omdat er voldoende zuurondersteuning is om het evenwicht te bewaren op de bewonderenswaardig gerichte en serieus aanhoudende, droge en zuivere afdronk.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Bernard Moreau et Fils |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by: William Kelley
The 2018 Bâtard-Montrachet Grand Cru represents the return to the range of a cuvée last produced—from purchased grapes—in 2015, and the intermission derives from the fact that the parcel was being replanted. Offering up aromas of pear, orange oil, white flowers and fresh pastry, it's full-bodied, ample and nicely concentrated, with impressive structuring extract, lively acids and a long finish. This is a powerful, muscular wine, and the young vines have certainly put in a fine performance in their inaugural vintage!
Alex and Benoit Moreau began their harvest on August 30, afraid of waiting too long given the warm conditions, and reported finished alcohols between 12.15% and 13.3%. This was a large crop for the domaine, even for its premiers crus and old vines: Chenevottes, for example, yielded fully 62 hetoliters per hectare, its most generous in 20 years. Most of the domaine's white wine fermentations lasted into June-July 2019. As usual, I made Domaine Bernard Moreau one of my last stops during my time in Burgundy to catch the wines at their best, and the young 2018s showed superbly: it's a more immediate vintage than 2017 but beautifully balanced. Indeed, it's hard to think of a better address to which to direct readers looking to take a tour of some of Chassagne-Montrachet's most interesting terroirs. I also revisited the superb 2017s in bottle, wines that number among the vintage's finest. What are the rudiments of this 14-hectare estate's success? As I wrote last year, the domaine represents a loose division of labor between two brothers: Benoit, who concerns himself with the vineyards, and Alex, who oversees the cellar. In the vineyard, they use only organic fertilizers and no pesticides. In the cellar, Alex Moreau appreciates long fermentations and extended sur lie élevage without stirring, the wines finishing their maturation in stainless steel where they generally see a light fining. New oak, largely from François Frères, is judiciously chosen. Beautifully balanced and differentiated by site, these are some of the most compelling white Burgundies being made today, and I once again warmly recommend them to readers.
Published: Jan 09, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(92-94)
Drinking Window 2023 - 2048
From: 2018 Burgundy: Confounded Expectations (Jan 2020)
The 2018 Bâtard-Montrachet Grand Cru comprises just one used barrel this year. It has a very reserved, almost austere bouquet that feels a little aloof after the fireworks of Moreau’s raft of Chassagne Premier Crus. But that’s Bâtard for you. The palate is very well balanced with a fine line of acidity, fresh and taut with impressive weight on the back palate. The citrus notes are complemented by touches of orange peel and salinity, and there is very good length on the finish. Excellent.
- By Neal Martin on November 2019
Readers will know the high esteem in which I hold Domaine Bernard Moreau and winemaker Alexandre Moreau. You want the best Chassagne-Montrachet? This is where you call first. I have absolutely no reason to alter that view with respect to the 2018s. “We started picking on 30 August, the same date as 2017 but the profile of the vintage is different," Moreau told me surrounded by stainless steel vats. "This was because of the size of the crop and the heat. I like to have freshness and not too much alcohol, so I was anxious about the picking date. So I controlled the maturity, constantly tasting in the vineyard and soon realised that the sugar level can rise quicker than the phenolic maturity. I have now started the harvest in August in 2015, 2017 and 2018. I couldn’t understand why if August was so warm, the increase in sugar level was actually quite slow. I knew it was generous, but I did not know it would be so generous in older vineyards - something that I have never seen. For example, I haven’t made nine barrels of Chassagne Chenevottes since I began, then again, yields are only just above 50hl/ha for the Premier Crus. Maybe people are expecting something like 2003, but the 2018s are not heavy at all. For the Village and Premier Crus the alcohol is between 13.0° and 13.5°. As usual we practice natural fermentations, no racking and so forth - the only difference in 2018 is that it was a super-long alcoholic fermentation. Many barrels were fermenting until July - and I don’t mind that - I like to play this game as you have activity in the barrel with the fine lees in suspension and natural CO2 that protects your wine. The pH is around 3.19, which gives them a lot of freshness. It is not a vintage for early bottling and so most of the Premier Crus will be bottled next Spring."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het domein is oorspronkelijk opgericht door Marcel Moreau, grootvader van de huidige eigenaren.
Productie van Bernard Moreau
Het domein breidde zich uit tot negen hectare, plus nog eens vijf hectare landbouw sinds 2005. Het laatste nieuws is dat het domein in 2021 wordt gesplitst tussen de broers. Alex blijft ter plaatse en Benoit ontwikkelt zijn eigen wijnmakerij. Het dorp Chassagne-Montrachet bestaat uit verschillende percelen. een derde komt van in en rond Les Masures grenzend aan Mergeots, de rest van de grens van Puligny. De vinificatie hier is klassiek, alle wijnen rijpen in eikenhouten fusten. Klaring en filtering gebeurt zo min mogelijk. Elegantie en verfijning staan hier hoog in het vaandel. De wijnen van Moreau hebben de laatste jaren zoveel progressie in kwaliteit ondergaan, dat zij nu worden gerekend tot de top van het beroemde dorp Chassagne-Montrachet. Bernard Moreau is de 4e generatie die het familiedomein beheert en heeft in totaal 14 hectare wijngaarden in 13 verschillende gebieden binnen Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Moreau heeft wat die progressie betreft niet veel geheimen. Zo droegen zijn vriendschap met Michel Colin-Deléger, één van de absolute sterren daar en de toetreding van zijn zoon Alexandre in hoge mate bij aan de kwaliteitsverbetering. In La Revue du Vin de France en The Vine (Clive Coates) hebben Moreau's wijnen dan ook uitstekende recensies gekregen.
Het domein is oorspronkelijk opgericht door Marcel Moreau, grootvader van de huidige eigenaren. Het domein breidde zich uit tot negen hectare, plus nog eens vijf hectare landbouw sinds 2005. Het laatste nieuws is dat het domein in 2021 wordt gesplitst tussen de broers. Alex blijft ter plaatse en Benoit ontwikkelt zijn eigen wijnmakerij. Het dorp Chassagne-Montrachet bestaat uit verschillende percelen. een derde komt van in en rond Les Masures grenzend aan Mergeots, de rest van de grens van Puligny.
Deze Bâtard-Montrachet Grand Cru 2018 is gemaakt van Chardonnay-druiven geteeld op bruinachtige kalksteen- en grindgronden. De most fermenteert in 10%-30% nieuwe Franse eikenhouten vaten met inheemse gisten. De rijping vindt plaats in 100% nieuwe Franse eikenhouten vaten gedurende een periode van 18 maanden. De prachtig gelaagde, ultrabloemige neus toont tonen van rijp wit fruit en citrus, omlijst door zachte hints van hout. De genereuze en extreem rijke, volle en indrukwekkend krachtige smaken zijn niet te zwaar, omdat er voldoende zuurondersteuning is om het evenwicht te bewaren op de bewonderenswaardig gerichte en serieus aanhoudende, droge en zuivere afdronk.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Bernard Moreau et Fils |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by: William Kelley
The 2018 Bâtard-Montrachet Grand Cru represents the return to the range of a cuvée last produced—from purchased grapes—in 2015, and the intermission derives from the fact that the parcel was being replanted. Offering up aromas of pear, orange oil, white flowers and fresh pastry, it's full-bodied, ample and nicely concentrated, with impressive structuring extract, lively acids and a long finish. This is a powerful, muscular wine, and the young vines have certainly put in a fine performance in their inaugural vintage!
Alex and Benoit Moreau began their harvest on August 30, afraid of waiting too long given the warm conditions, and reported finished alcohols between 12.15% and 13.3%. This was a large crop for the domaine, even for its premiers crus and old vines: Chenevottes, for example, yielded fully 62 hetoliters per hectare, its most generous in 20 years. Most of the domaine's white wine fermentations lasted into June-July 2019. As usual, I made Domaine Bernard Moreau one of my last stops during my time in Burgundy to catch the wines at their best, and the young 2018s showed superbly: it's a more immediate vintage than 2017 but beautifully balanced. Indeed, it's hard to think of a better address to which to direct readers looking to take a tour of some of Chassagne-Montrachet's most interesting terroirs. I also revisited the superb 2017s in bottle, wines that number among the vintage's finest. What are the rudiments of this 14-hectare estate's success? As I wrote last year, the domaine represents a loose division of labor between two brothers: Benoit, who concerns himself with the vineyards, and Alex, who oversees the cellar. In the vineyard, they use only organic fertilizers and no pesticides. In the cellar, Alex Moreau appreciates long fermentations and extended sur lie élevage without stirring, the wines finishing their maturation in stainless steel where they generally see a light fining. New oak, largely from François Frères, is judiciously chosen. Beautifully balanced and differentiated by site, these are some of the most compelling white Burgundies being made today, and I once again warmly recommend them to readers.
Published: Jan 09, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(92-94)
Drinking Window 2023 - 2048
From: 2018 Burgundy: Confounded Expectations (Jan 2020)
The 2018 Bâtard-Montrachet Grand Cru comprises just one used barrel this year. It has a very reserved, almost austere bouquet that feels a little aloof after the fireworks of Moreau’s raft of Chassagne Premier Crus. But that’s Bâtard for you. The palate is very well balanced with a fine line of acidity, fresh and taut with impressive weight on the back palate. The citrus notes are complemented by touches of orange peel and salinity, and there is very good length on the finish. Excellent.
- By Neal Martin on November 2019
Readers will know the high esteem in which I hold Domaine Bernard Moreau and winemaker Alexandre Moreau. You want the best Chassagne-Montrachet? This is where you call first. I have absolutely no reason to alter that view with respect to the 2018s. “We started picking on 30 August, the same date as 2017 but the profile of the vintage is different," Moreau told me surrounded by stainless steel vats. "This was because of the size of the crop and the heat. I like to have freshness and not too much alcohol, so I was anxious about the picking date. So I controlled the maturity, constantly tasting in the vineyard and soon realised that the sugar level can rise quicker than the phenolic maturity. I have now started the harvest in August in 2015, 2017 and 2018. I couldn’t understand why if August was so warm, the increase in sugar level was actually quite slow. I knew it was generous, but I did not know it would be so generous in older vineyards - something that I have never seen. For example, I haven’t made nine barrels of Chassagne Chenevottes since I began, then again, yields are only just above 50hl/ha for the Premier Crus. Maybe people are expecting something like 2003, but the 2018s are not heavy at all. For the Village and Premier Crus the alcohol is between 13.0° and 13.5°. As usual we practice natural fermentations, no racking and so forth - the only difference in 2018 is that it was a super-long alcoholic fermentation. Many barrels were fermenting until July - and I don’t mind that - I like to play this game as you have activity in the barrel with the fine lees in suspension and natural CO2 that protects your wine. The pH is around 3.19, which gives them a lot of freshness. It is not a vintage for early bottling and so most of the Premier Crus will be bottled next Spring."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het domein is oorspronkelijk opgericht door Marcel Moreau, grootvader van de huidige eigenaren.
Productie van Bernard Moreau
Het domein breidde zich uit tot negen hectare, plus nog eens vijf hectare landbouw sinds 2005. Het laatste nieuws is dat het domein in 2021 wordt gesplitst tussen de broers. Alex blijft ter plaatse en Benoit ontwikkelt zijn eigen wijnmakerij. Het dorp Chassagne-Montrachet bestaat uit verschillende percelen. een derde komt van in en rond Les Masures grenzend aan Mergeots, de rest van de grens van Puligny. De vinificatie hier is klassiek, alle wijnen rijpen in eikenhouten fusten. Klaring en filtering gebeurt zo min mogelijk. Elegantie en verfijning staan hier hoog in het vaandel. De wijnen van Moreau hebben de laatste jaren zoveel progressie in kwaliteit ondergaan, dat zij nu worden gerekend tot de top van het beroemde dorp Chassagne-Montrachet. Bernard Moreau is de 4e generatie die het familiedomein beheert en heeft in totaal 14 hectare wijngaarden in 13 verschillende gebieden binnen Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Moreau heeft wat die progressie betreft niet veel geheimen. Zo droegen zijn vriendschap met Michel Colin-Deléger, één van de absolute sterren daar en de toetreding van zijn zoon Alexandre in hoge mate bij aan de kwaliteitsverbetering. In La Revue du Vin de France en The Vine (Clive Coates) hebben Moreau's wijnen dan ook uitstekende recensies gekregen.