2017 Fattoria le Pupille Saffredi

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2020 - 2035 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
Dit is het paradepaardje van Fattoria Le Pupille genaamd Saffredi. De wijngaard voor deze top wijn groeit 250 meter boven zeeniveau en is zeer klein, 5 Hectare. Na de handmatige oogst rijpt de Super Tuscan voor 18 maanden op eiken houten vaten waarvan 75% nieuw vat is. Hierdoor krijgt hij veel tannines en structuur heerlijk wat een beest van een wijn! In de geur rijp zwart fruit zoals bramen en bessen aangevuld met kruiden, vanille, eiken hout en pruimen. In de smaak is deze Fattoria Le Pupille Saffredi zeer complex met veel tonen van zwart fruit, kaneel, vanille, ceder hout en nog heel veel meer! ruimen en kersen in de neus. In de mond veel zwart fruit, confituur en een hint van koffie en tabak. Blijft lang hangen met een kruidig-rokerige toets.De ontdekking gaat maar door bij deze wijn! Dit is een waanzinnige wijn en 2017 heeft maar liefst 97/100 Parkerpunten gekregen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Fattoria le Pupille |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit |
Drink momenten | Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
97
Release Price
$100
Drink Date
2020 - 2040
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
30th Aug 2019
Source
Issue 244 End of August 2019, The Wine Advocate
Wow, there is a very impressive freshness here that defies the heat of this vintage. The 2017 Saffredi does not seem like a 2017 at all. Now celebrating its 30th birthday, Saffredi is 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 10% Petit Verdot. Thanks to the vineyard's proximity to the sea, leaving leaves on the vines and the sharp diurnal shifts of the area, the fruit was able to ripen in a balanced manner despite the hot and dry summer. The team at Fattoria le Pupille knew they would have to be ready to harvest early and lose some their yields, and they did. In the end, production was down 25%, but the result is a fresh, thick and beautiful red made with ripe fruit and dark concentration. This is a great effort from Fattoria le Pupille. This wine will be released in November.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94+
Drinking Window
2025 - 2042
From: Tuscany New Releases, Part 1 (Mar 2020)
Just bottled, the 2017 Saffredi is a huge, unctuous wine that captures all the natural richness of the year in spades. Rich and super-concentrated, with huge fruit, the 2017 is going to need a number of years to shed some of its baby fat, but it is a superb wine in the making. Coffee, licorice and spice all develop, and yet it is the wine's sheer depth that leaves the lasting impression.
- By Antonio Galloni on July 2019
These are some of the most impressive wines I have ever tasted from Le Pupille. Proprietor Elisabetta Geppetti and winemaker Luca D’Attoma have really found the sweet spot for a number of these wines by focusing on gentler vinifications and lowering the overt influence of oak. The results are obvious. All I can say is: Wow!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Wereldberoemd in Toscane: de visionaire Elisabetta Geppetti. Met Fattoria Le Pupille heeft ze Maremma op de kaart gezet. Zij maakt wijnen met de hoogst mogelijke scores, nooit klaar, nooit uitgeleerd gaat Geppetti voor het allerbeste. Met haar icoonwijn de Saffredi voorop.
Oog voor detail en extreme toewijding van zowel Geppetti als beroemd wijnmaker Luca D’Attoma zorgen voor een wijn van dit kaliber. 30-jaar oude stokken met cabernet sauvignon en merlot die groeien op 250 meter hoogte, leveren zeer geconcentreerde laat-geoogste druiven. De arme zandgronden maken het de stokken zo moeilijk dat er alleen maar kwaliteit in de druiven gaat. Na de vergisting volgt een rijping van 18 maanden op kleine (75% nieuwe) barriques en enkele maanden op fles.
De natuur en het perfectionisme van het duo Geppetti/D’Attoma zorgen samen niet alleen voor een topwijn, maar voor een icoon met karakter. Terwijl er geen sangiovese in zit, ruik je de typische Toscaanse geuren van gedroogde rode kersen, tijm, tabak, grafiet en bloemen. Allemaal heel precies en verfijnd te herkennen. In de mond intensiteit als een grote Bourgogne: veel smaak, verfijning, vol en toch luchtig en elegant.
Le Pupille bestaat van oudsher uit twee boerderijen die als naar buiten kijkende pupillen (ogen) het achterliggende dorp Pereta konden beschermen. Van begin af aan was passie voor topwijn duidelijk. Het eerste oogstjaar kwam pas vier jaar na de oogst op de markt en als adviserend oenoloog werd de ‘godfather van de Super Tuscans’ Giacomo Tachis (Sassicaia, Ornellaia etc.) aangesteld. Elisabetta Geppetti wist als kind al dat wijn dé ambassadeur van de beeldschone Maremma ging zijn.
Na het overlijden van Tachis is Luca d’Attoma, bekend van cult-domein Tua Rita, als adviserend wijnmaker ingehuurd en dat werpt zijn vruchten af. Waar Le Pupille altijd al goed was maakt het de laatste jaren indruk met wijnen die dicht tegen de ultieme score aan zitten. Nu nog betaalbaar, over een paar jaren wil je dat je voor de huidige prijzen meerdere kisten had ingekocht.
Dit is het paradepaardje van Fattoria Le Pupille genaamd Saffredi. De wijngaard voor deze top wijn groeit 250 meter boven zeeniveau en is zeer klein, 5 Hectare. Na de handmatige oogst rijpt de Super Tuscan voor 18 maanden op eiken houten vaten waarvan 75% nieuw vat is. Hierdoor krijgt hij veel tannines en structuur heerlijk wat een beest van een wijn! In de geur rijp zwart fruit zoals bramen en bessen aangevuld met kruiden, vanille, eiken hout en pruimen. In de smaak is deze Fattoria Le Pupille Saffredi zeer complex met veel tonen van zwart fruit, kaneel, vanille, ceder hout en nog heel veel meer! ruimen en kersen in de neus. In de mond veel zwart fruit, confituur en een hint van koffie en tabak. Blijft lang hangen met een kruidig-rokerige toets.De ontdekking gaat maar door bij deze wijn! Dit is een waanzinnige wijn en 2017 heeft maar liefst 97/100 Parkerpunten gekregen.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Fattoria le Pupille |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit |
Drink momenten | Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
Rating
97
Release Price
$100
Drink Date
2020 - 2040
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
30th Aug 2019
Source
Issue 244 End of August 2019, The Wine Advocate
Wow, there is a very impressive freshness here that defies the heat of this vintage. The 2017 Saffredi does not seem like a 2017 at all. Now celebrating its 30th birthday, Saffredi is 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 10% Petit Verdot. Thanks to the vineyard's proximity to the sea, leaving leaves on the vines and the sharp diurnal shifts of the area, the fruit was able to ripen in a balanced manner despite the hot and dry summer. The team at Fattoria le Pupille knew they would have to be ready to harvest early and lose some their yields, and they did. In the end, production was down 25%, but the result is a fresh, thick and beautiful red made with ripe fruit and dark concentration. This is a great effort from Fattoria le Pupille. This wine will be released in November.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94+
Drinking Window
2025 - 2042
From: Tuscany New Releases, Part 1 (Mar 2020)
Just bottled, the 2017 Saffredi is a huge, unctuous wine that captures all the natural richness of the year in spades. Rich and super-concentrated, with huge fruit, the 2017 is going to need a number of years to shed some of its baby fat, but it is a superb wine in the making. Coffee, licorice and spice all develop, and yet it is the wine's sheer depth that leaves the lasting impression.
- By Antonio Galloni on July 2019
These are some of the most impressive wines I have ever tasted from Le Pupille. Proprietor Elisabetta Geppetti and winemaker Luca D’Attoma have really found the sweet spot for a number of these wines by focusing on gentler vinifications and lowering the overt influence of oak. The results are obvious. All I can say is: Wow!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wereldberoemd in Toscane: de visionaire Elisabetta Geppetti. Met Fattoria Le Pupille heeft ze Maremma op de kaart gezet. Zij maakt wijnen met de hoogst mogelijke scores, nooit klaar, nooit uitgeleerd gaat Geppetti voor het allerbeste. Met haar icoonwijn de Saffredi voorop.
Oog voor detail en extreme toewijding van zowel Geppetti als beroemd wijnmaker Luca D’Attoma zorgen voor een wijn van dit kaliber. 30-jaar oude stokken met cabernet sauvignon en merlot die groeien op 250 meter hoogte, leveren zeer geconcentreerde laat-geoogste druiven. De arme zandgronden maken het de stokken zo moeilijk dat er alleen maar kwaliteit in de druiven gaat. Na de vergisting volgt een rijping van 18 maanden op kleine (75% nieuwe) barriques en enkele maanden op fles.
De natuur en het perfectionisme van het duo Geppetti/D’Attoma zorgen samen niet alleen voor een topwijn, maar voor een icoon met karakter. Terwijl er geen sangiovese in zit, ruik je de typische Toscaanse geuren van gedroogde rode kersen, tijm, tabak, grafiet en bloemen. Allemaal heel precies en verfijnd te herkennen. In de mond intensiteit als een grote Bourgogne: veel smaak, verfijning, vol en toch luchtig en elegant.
Le Pupille bestaat van oudsher uit twee boerderijen die als naar buiten kijkende pupillen (ogen) het achterliggende dorp Pereta konden beschermen. Van begin af aan was passie voor topwijn duidelijk. Het eerste oogstjaar kwam pas vier jaar na de oogst op de markt en als adviserend oenoloog werd de ‘godfather van de Super Tuscans’ Giacomo Tachis (Sassicaia, Ornellaia etc.) aangesteld. Elisabetta Geppetti wist als kind al dat wijn dé ambassadeur van de beeldschone Maremma ging zijn.
Na het overlijden van Tachis is Luca d’Attoma, bekend van cult-domein Tua Rita, als adviserend wijnmaker ingehuurd en dat werpt zijn vruchten af. Waar Le Pupille altijd al goed was maakt het de laatste jaren indruk met wijnen die dicht tegen de ultieme score aan zitten. Nu nog betaalbaar, over een paar jaren wil je dat je voor de huidige prijzen meerdere kisten had ingekocht.