2017 Bruno Giacosa Barolo Falletto

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2048 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Drie generaties lang laait de passie hoog bij de familie Giacosa. Bruno Giacosa behoort tot die selecte groep die trouw blijft aan tradities, in de wijngaard maar ook in de cantina. Z’n wijnen zetten tot nadenken, laten beslist indruk na qua smaak, karakter en samenstelling. Bruno Giacosa zal enkel wijnen bottelen die topkwaliteit zijn en zal, net zoals overigens z’n goeie vriend Angelo Gaja, wijn die niet aan z’n kwaliteitsvoorwaarden voldoet verkopen via andere kanalen.
Het bedrijf “Azienda Agricola Falletto” heeft 20 hectaren verspreid over Serralunga d’Alba, La Morra en Barbaresco. De wijnen rijpen in de kelders te Neive en het volledige proces vanaf de wijngaard tot bottelen wordt voor het overgrote deel van de wijnen die wereldwijd op de markt gezet worden door Bruno Giacosa zélf beheerd
De Bruno Giacosa Barolo Falletto (white label) brengt een buitengewone expressie van de 2017 vintage. Serralunga d'Alba-fruit is vol, genereus en dik gelaagd. Er is hier een enorme dichtheid en kracht en gratie; de Barolo Falletto is echter ogenschijnlijk gewichtloos en zo delicaat. Frisse kers en braam worden gevolgd door delicate tonen van gemalen steen en ijzererts. Heldere tonen van gegrilde kruiden en blauwe bloemen stijgen zachtjes op uit het boeket en dragen bij aan de uitgebalanceerde intensiteit van deze vintage voor verzamelaars.
Bruno Giacosa maakt deel uit van het handjevol genieën dat Italië op het gebied van wijnmaken kent, met illustere figuren als Giuseppe Quintarelli en Eduardo Valentini. Deze wijnmakers blinken uit in een consistente, extreem hoge kwaliteitseis en maken wijnen die – naast een expressie van de streek waarin ze zijn gemaakt – de signatuur dragen van de maker. Iedere wijnliefhebber die wijnen van hun hand heeft geproefd, weet dat hun naam op het etiket een garantie is voor de hoogst haalbare kwaliteit.
En zo nu en dan voor de zeldzame ervaring een écht Barolo of Barberesco van Bruno Giacosa te drinken, is een onvergetelijke ervaring
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Bruno Giacosa |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$250
Drink Date:
2025 - 2050
The Bruno Giacosa 2016 Barolo Falletto (white label) brings us another extraordinary expression from a classic vintage. Serralunga d'Alba fruit is full, generous and thickly layered in a manner that you always hope to encounter when lucky enough to drink pedigree Nebbiolo. There is enormous density here and power and grace; however, the Barolo Falletto is seemingly weightless and ever so delicate as it warms smoothly over the senses. Crisp cherry and blackberry are followed by delicate tones of crushed stone and iron ore. Bright tones of grilled herb and blue flower lift gently from the bouquet and add to the balanced intensity of this collectors' vintage.
Perhaps no Nebbiolista looms larger in the sister appellations of Barolo and Barbaresco than Bruno Giacosa. This legendary winemaker had an insane, deeply intuitive and intellectual ability to recognize the best growing sites for the Nebbiolo grape. His intimate familiarity with the rolling landscape and sun-kissed hilltops of the Langhe ushered in a new chapter for Italy’s most prestigious wine denominations.
Wine lovers now identify the best Nebbiolo-based wines according to vineyard cru, or MGA (Menzione Geografica Aggiuntiva). Our ability to appreciate the finest nuances and differences within a complicated patchwork of grapevines and trellises is a direct consequence of the Giacosa school.
Bruno Giacosa passed away on January 21, 2018, after a long bout with illness following a stroke in 2006. He was 88. His daughter Bruna Giacosa runs the winery today.
I interviewed Robert M. Parker Jr. a few days after Giacosa’s death, to write his obituary:
"His contributions to Italian wine and his beloved Piedmont are beyond measure," said Parker. "I am honored to have met him, shared his wines, and remain in naked awe of what he achieved. It wouldn't surprise me if God were learning the glories of Nebbiolo from the Master."
With the exception of last year (because of the COVID-19 lockdowns), I have tasted with Bruna Giacosa every year since I started working with Robert Parker Wine Advocate.
During my visit this past summer, I was able to review the Bruno Giacosa 2020 Roero Arneis, both the 2016 and 2017 Barbaresco Rabajà, the 2016 Barbaresco Riserva Asili (red label), the 2016 Barolo Falletto and the stunning 2016 Barolo Falletto Vigna Le Rocche. You will find my notes for those wines in this report.
Published: Sep 30, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Bruno Giacosa Falletto Barolo Falletto 2017
Thursday, February 3, 2022
CountryItaly
RegionPiedmont
Vintage2017
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
97
Sweet berries, smoke, cedar and olives on the nose. Floral. Full-bodied with firm, chewy tannins and a pretty background and ripe fruit. Flavorful finish. Hints of bitter citrus and smoke, too. Very complex. Powerful for Falletto. Drink after 2026.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Carlo Giacosa, de grootvader van Bruno, startte zijn wijnhuis in 1871 in Neive, een gehucht binnen de DOCG Barbaresco. Hij was een commerciante en maakte dus wijn van druiven die hij kocht van verschillende boeren. Zijn zoon Mario volgde in zijn voetsporen. Bruno Giacosa werd in 1929 geboren en werkt vanaf 1944 (dus toen hij 15 was) in het familiebedrijf.
Bruno Giacosa startte zijn werk in een bijzonder moeilijke periode voor de wijnbouw in Piemonte en voor Barbaresco in het bijzonder. Deze moeilijke periode begon in 1912 toen Dominio Cavazza stierf. Cavazza was de stichter en directeur van de oenologische school in Alba en geloofde heilig in het potentieel van Barbaresco. Hij verenigde de wijnbouwers in de regio in de Cantine Sociali di Barbaresco. In 1894 werd door hen de eerste Barbaresco geproduceerd.
De periode direct na de Eerste Wereldoorlog was er een van grote armoede. Vervolgens dwong het fascistische regime de Cantine Sociali te stoppen, omdat de regering import wilde beperken door landbouwgrond maximaal te gebruiken voor het verbouwen graan of het houden van vee. Dit leidde ertoe dat in Barbaresco bijna geen wijn meer werd gemaakt. Dit in tegenstelling tot Barolo, dat al een grote reputatie had en werd geprotegeerd door het Huis van Savoy en Italiaanse diplomaten.
Pas tegen het eind van de jaren 1950 en beginjaren 1960 herrees Barbaresco, vooral door Angelo Gaja en Bruno Giacosa. De kwaliteit steeg snel tot grote hoogten, zodat Barbaresco behoorde tot de wijngebieden die in 1966 als eerste de status DOC kregen, naast bijvoorbeeld Barolo, Chianti en Brunello. In 1980 volgde de verhoging tot DOCG.
Bruno Giacosa dankt zijn roem vooral aan zijn proefvermogen, waardoor hij in staat is de beste terroirs door heel Langhe vast te stellen. Vervolgens knoopte hij banden aan met de eigenaars van die terroirs, die hem generaties lang bewonderen. Bruno Giacosa wordt vaak “Barolista” genoemd, een titel die de grootste wijnmakers in Piemonte ten deel valt. Toch ligt zijn lievelingswijngaard in Barbaresco: “Asili is de wijngaard die me het meest na aan het hart ligt. Ik kan Asili blind uit een lineup van 50 Barbaresco’s pikken, vanwege de delicate aroma’s en geweldige elegantie”, vertelde hij. “Geen andere wijngaard in Langhe heeft een dergelijk mooi bouquet of heeft een dergelijke finesse en balans.”
Drie generaties lang laait de passie hoog bij de familie Giacosa. Bruno Giacosa behoort tot die selecte groep die trouw blijft aan tradities, in de wijngaard maar ook in de cantina. Z’n wijnen zetten tot nadenken, laten beslist indruk na qua smaak, karakter en samenstelling. Bruno Giacosa zal enkel wijnen bottelen die topkwaliteit zijn en zal, net zoals overigens z’n goeie vriend Angelo Gaja, wijn die niet aan z’n kwaliteitsvoorwaarden voldoet verkopen via andere kanalen.
Het bedrijf “Azienda Agricola Falletto” heeft 20 hectaren verspreid over Serralunga d’Alba, La Morra en Barbaresco. De wijnen rijpen in de kelders te Neive en het volledige proces vanaf de wijngaard tot bottelen wordt voor het overgrote deel van de wijnen die wereldwijd op de markt gezet worden door Bruno Giacosa zélf beheerd
De Bruno Giacosa Barolo Falletto (white label) brengt een buitengewone expressie van de 2017 vintage. Serralunga d'Alba-fruit is vol, genereus en dik gelaagd. Er is hier een enorme dichtheid en kracht en gratie; de Barolo Falletto is echter ogenschijnlijk gewichtloos en zo delicaat. Frisse kers en braam worden gevolgd door delicate tonen van gemalen steen en ijzererts. Heldere tonen van gegrilde kruiden en blauwe bloemen stijgen zachtjes op uit het boeket en dragen bij aan de uitgebalanceerde intensiteit van deze vintage voor verzamelaars.
Bruno Giacosa maakt deel uit van het handjevol genieën dat Italië op het gebied van wijnmaken kent, met illustere figuren als Giuseppe Quintarelli en Eduardo Valentini. Deze wijnmakers blinken uit in een consistente, extreem hoge kwaliteitseis en maken wijnen die – naast een expressie van de streek waarin ze zijn gemaakt – de signatuur dragen van de maker. Iedere wijnliefhebber die wijnen van hun hand heeft geproefd, weet dat hun naam op het etiket een garantie is voor de hoogst haalbare kwaliteit.
En zo nu en dan voor de zeldzame ervaring een écht Barolo of Barberesco van Bruno Giacosa te drinken, is een onvergetelijke ervaring
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Bruno Giacosa |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$250
Drink Date:
2025 - 2050
The Bruno Giacosa 2016 Barolo Falletto (white label) brings us another extraordinary expression from a classic vintage. Serralunga d'Alba fruit is full, generous and thickly layered in a manner that you always hope to encounter when lucky enough to drink pedigree Nebbiolo. There is enormous density here and power and grace; however, the Barolo Falletto is seemingly weightless and ever so delicate as it warms smoothly over the senses. Crisp cherry and blackberry are followed by delicate tones of crushed stone and iron ore. Bright tones of grilled herb and blue flower lift gently from the bouquet and add to the balanced intensity of this collectors' vintage.
Perhaps no Nebbiolista looms larger in the sister appellations of Barolo and Barbaresco than Bruno Giacosa. This legendary winemaker had an insane, deeply intuitive and intellectual ability to recognize the best growing sites for the Nebbiolo grape. His intimate familiarity with the rolling landscape and sun-kissed hilltops of the Langhe ushered in a new chapter for Italy’s most prestigious wine denominations.
Wine lovers now identify the best Nebbiolo-based wines according to vineyard cru, or MGA (Menzione Geografica Aggiuntiva). Our ability to appreciate the finest nuances and differences within a complicated patchwork of grapevines and trellises is a direct consequence of the Giacosa school.
Bruno Giacosa passed away on January 21, 2018, after a long bout with illness following a stroke in 2006. He was 88. His daughter Bruna Giacosa runs the winery today.
I interviewed Robert M. Parker Jr. a few days after Giacosa’s death, to write his obituary:
"His contributions to Italian wine and his beloved Piedmont are beyond measure," said Parker. "I am honored to have met him, shared his wines, and remain in naked awe of what he achieved. It wouldn't surprise me if God were learning the glories of Nebbiolo from the Master."
With the exception of last year (because of the COVID-19 lockdowns), I have tasted with Bruna Giacosa every year since I started working with Robert Parker Wine Advocate.
During my visit this past summer, I was able to review the Bruno Giacosa 2020 Roero Arneis, both the 2016 and 2017 Barbaresco Rabajà, the 2016 Barbaresco Riserva Asili (red label), the 2016 Barolo Falletto and the stunning 2016 Barolo Falletto Vigna Le Rocche. You will find my notes for those wines in this report.
Published: Sep 30, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Bruno Giacosa Falletto Barolo Falletto 2017
Thursday, February 3, 2022
CountryItaly
RegionPiedmont
Vintage2017
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
97
Sweet berries, smoke, cedar and olives on the nose. Floral. Full-bodied with firm, chewy tannins and a pretty background and ripe fruit. Flavorful finish. Hints of bitter citrus and smoke, too. Very complex. Powerful for Falletto. Drink after 2026.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Carlo Giacosa, de grootvader van Bruno, startte zijn wijnhuis in 1871 in Neive, een gehucht binnen de DOCG Barbaresco. Hij was een commerciante en maakte dus wijn van druiven die hij kocht van verschillende boeren. Zijn zoon Mario volgde in zijn voetsporen. Bruno Giacosa werd in 1929 geboren en werkt vanaf 1944 (dus toen hij 15 was) in het familiebedrijf.
Bruno Giacosa startte zijn werk in een bijzonder moeilijke periode voor de wijnbouw in Piemonte en voor Barbaresco in het bijzonder. Deze moeilijke periode begon in 1912 toen Dominio Cavazza stierf. Cavazza was de stichter en directeur van de oenologische school in Alba en geloofde heilig in het potentieel van Barbaresco. Hij verenigde de wijnbouwers in de regio in de Cantine Sociali di Barbaresco. In 1894 werd door hen de eerste Barbaresco geproduceerd.
De periode direct na de Eerste Wereldoorlog was er een van grote armoede. Vervolgens dwong het fascistische regime de Cantine Sociali te stoppen, omdat de regering import wilde beperken door landbouwgrond maximaal te gebruiken voor het verbouwen graan of het houden van vee. Dit leidde ertoe dat in Barbaresco bijna geen wijn meer werd gemaakt. Dit in tegenstelling tot Barolo, dat al een grote reputatie had en werd geprotegeerd door het Huis van Savoy en Italiaanse diplomaten.
Pas tegen het eind van de jaren 1950 en beginjaren 1960 herrees Barbaresco, vooral door Angelo Gaja en Bruno Giacosa. De kwaliteit steeg snel tot grote hoogten, zodat Barbaresco behoorde tot de wijngebieden die in 1966 als eerste de status DOC kregen, naast bijvoorbeeld Barolo, Chianti en Brunello. In 1980 volgde de verhoging tot DOCG.
Bruno Giacosa dankt zijn roem vooral aan zijn proefvermogen, waardoor hij in staat is de beste terroirs door heel Langhe vast te stellen. Vervolgens knoopte hij banden aan met de eigenaars van die terroirs, die hem generaties lang bewonderen. Bruno Giacosa wordt vaak “Barolista” genoemd, een titel die de grootste wijnmakers in Piemonte ten deel valt. Toch ligt zijn lievelingswijngaard in Barbaresco: “Asili is de wijngaard die me het meest na aan het hart ligt. Ik kan Asili blind uit een lineup van 50 Barbaresco’s pikken, vanwege de delicate aroma’s en geweldige elegantie”, vertelde hij. “Geen andere wijngaard in Langhe heeft een dergelijk mooi bouquet of heeft een dergelijke finesse en balans.”