2014 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge Magnum
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Libanon |
Regio | Bekaa-vallei |
Wijnhuis | Château Musar |
Jaar | 2014 |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14%) |
Drink venster | 2021 - 2035 |
Chateau Musar geldt als één van de meest bijzondere wijndomeinen in de wereld. Enerzijds is dat de locatie, de Libanese Bekaa Valley, anderzijds hanteert men er nog een volstrekt traditionele werkwijze. De wijngaarden liggen op kiezelhoudende kalk- kleibodems op zo'n 1000 meter hoogte. De lange, warme zomers garanderen uitstekende rijping van de druiven. Eigenaar Serge Hochar, die in het verleden door het Engelse blad Decanter Magazine tot Winemaker of the Year is uitgeroepen, heeft overigens zijn wijnopleiding in Frankrijk genoten.
2014 is een jaar voor de geschiedenisboeken, waarin de bergen van Libanon niet wit werden van de sneeuw. Zeer weinig regenval in oktober en november 2013, waarbij de neerslag niet meer dan 18 mm bedroeg. Deze trend zette zich voort in het nieuwe jaar - geen regen, sneeuw of koud weer en slechts twee stormachtige dagen
Februari en maart waren de droogste en het lijkt alsof deze winter een verlenging was van de zomer van 2013. April, mei, juni en juli, waar de knoppen opengaan en bloeien, was perfect voor de wijnstokken, maar er ontbrak een heel belangrijk element voor zomeroverleving - water. Begin augustus begonnen de wijnstokken zwaar te lijden. Suikergehalte in Cabernet Sauvignon steeg drastisch terwijl de zuurgraad stabiel was. Het ras verloor 40% van zijn gewicht door gebrek aan vocht en het harde werk maar zoals bekend van dit soort oude wijngaarden zorgt het harde werk en de lage opbrengst wel voor prachtig fruit. Heel klein fruit met zeer veel smaak en een zeer lage opbrengst. Elke variëteit werd gefermenteerd met natuurlijke gisten in betonnen vaten en hebben 12 maanden gerijpt in Franse eiken en zijn toen in januari 2017 geblend en gebotteld zonder klaring of filtratie. De flessen worden gerijpt in de kelders van Chateau Musar voordat ze in voorjaar 2021 zijn vrijgegeven.
De 2014 Musar heeft een dieprode kleur, met aroma's van zoete kersen, pruimen en gedroogd fruit samen met een subtiel kruidenelement en een vleugje tabak. De wijn heeft een zacht, rond mondgevoel met veel smaak en fruitconcentratie - karamel, mokka, rijp rood vruchten die worden ondersteund door zachte, fluweelzachte tannines en een kruidige afdronk. Heerlijk op dronk maar zoals bij alle Musars kan deze wijn ook geweldige verouderen en dan zeker in deze geweldige magnum fles van 1.5 liter.
Wijnbouw is niet nieuw in Libanon, in de Beekavallei. Er werd daar een wijnpers gevonden uit het bronzen tijdperk.( De Feniciërs waren hier actief). De beroemde Bacchustempel in Baalbek getuigt ervan dat ook de Romeinen er al wijn maakten. De Beekavallei is voor druiventeelt ideaal. Het dal is ongeveer acht kilometer breed en ligt tussen twee bergketens op zo’n duizend meter hoogte. Het klimaat is er buitengewoon warm. De hoogte zorgt dan ook gelukkig voor een sterk nachtelijke afkoeling. Als gevolg hiervan worden in de druiven de fruitige aroma’s geconserveerd. Dankzij sneeuw uit de bergen vloeit in de Vallei voldoende water. De ondergrond bestaat uit een mengsel van leem, keien en grijze kalksteen. Het microklimaat is zo ideaal dat de druivenstokken doorgaans kerngezond blijven. Het voortdurende oorlogsgeweld in deze streek is een negatieve factor. Maar ondanks dat, is men er altijd doorgegaan met wijn maken. Alleen in de jaren 1976 en 1984 is er vanwege de oorlog geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van een kleine 100 km worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut. Na een meer dan duizend jaar durende alcoholische drooglegging als gevolg van de Islam begonnen de Jezuïten in 1857 weer met wijnbouw. In 1930 richtte Gaston Hochar het wijnbedrijf CHATEAU MUSAR op. Libanon viel toen nog onder Frans mandaat. Hij betrok zijn druiven uit de Beekavallei en maakte een wijnmakerij (winery) en kelder tegen de westflank van de berg in Libanon in Ghazir, even ten noorden van Beirut. Franse professoren adviseerden hem bij de inrichting van zijn wijnbedrijf.
Hij stuurde zijn zoon Serge op stage naar Bordeaux (Château Langoa-Barton). Het is deze Serge Hochar, die de wijnen van Château Musar wereldwijde bekendheid heeft gegeven. Serge Hochar kiest bewust voor een blend, waarbij de ferme, stoere en stevige structuur van de Cabernet Sauvignon gepaard gaat met het fruit “van de Rhône” (Carignan en Cinsault). Een dergelijke blend komt elders haast niet voor. Zelf pleegt hij te zeggen, dat zijn wijnen op een heel natuurlijke manier worden gemaakt, met natuurlijke gisten, zonder klaring en zonder filtering. “Het zijn wijnen zonder make-up”. De rode kasteel wijnen ondergaan een lagering van gemiddeld 12 maanden in Franse vaten, die niet werden getoast. Vervolgens volgt er een jarenlange kelderrust. Aan het eind van het tweede jaar na de oogst wordt de blend bepaald met als enige beslissingsfactor de smaak. Ieder jaargang is verschillend en heeft zijn eigen kenmerken. De rode Château Musar is een buitengewone traditionele wijn, zo niet ouderwets qua stijl. Zijn kleur is nimmer echt donker en doorgaans bruinig, met zowel in de geur als in de smaak specerijen en een zachte kruidigheid. De wijn kan ontzettend goed ouderen. Serge Hochar vindt ze op hun best na vijftien jaar. Het zijn wijnen met een heel eigen stijl.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Libanon |
Regio | Bekaa-vallei |
Wijnhuis | Château Musar |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2014 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Login and Registration Form