2014 Bonneau du Martray Corton Charlemagne Grand Cru

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Wijnhuis | Bonneau du Martray |
Jaar | 2014 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2020 - 2040 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Bonneau du Martray staat bekend om het produceren van twee wijnen. Een Pinot Noir (Corton Grand Cru) afkomstig uit het historische hart van de Corton-Charlemagne Grand Cru-appellatie. De wijnstokken op het westen worden van halverwege de ochtend tot zonsondergang blootgesteld aan de zon, een uniek kenmerk in de Bourgogne. De Pinot Noir-percelen bevinden zich onderaan de hellingen op de kleigronden van de heuvel. Ze produceren ook een Chardonnay (Carton-Charlemagne Grand Cru), deze wijngaard van Bonneau du Martray loopt van de top tot de bodem van de heuvel, waar de dikte van de klei, het slib, de mergel en de verschillende soorten kalksteen een mozaïek van grond vormen. De samenstelling van deze unieke cuvée van Bonneau du Martray weerspiegelt de complexiteit en rijkdom van dit grote terroir, de meest authentieke weergave van het terroir van Charlemagne.
De wijngaarden van het landgoed bevinden zich voornamelijk op de Corton-heuvel, waar enkele van de meest uitzonderlijke wijngaarden in de Bourgogne te vinden zijn. Bonneau du Martray volgt traditionele wijnbereidingstechnieken, waaronder fermentatie en rijping in Franse eikenhouten vaten. De toewijding van Bonneau du Martray om wijnen van hoge kwaliteit te produceren, heeft hen een plaats opgeleverd tussen de topproducenten in de Bourgogne, vooral voor hun Corton-Charlemagne Grand Cru.
Wanneer de druiven worden ontvangen, vindt er een lichte vermaling van de bessen plaats voordat ze worden geperst. Dit maakt een zachte extractie van de vintage mogelijk. Na het bezinken vindt de gisting plaats in een combinatie van nieuwe en oude Franse eikenhouten vaten. Elk vat wordt met grote zorg gevolgd tot aan de eerste stelling. In dit stadium begint het mengen. Ze blijven gedurende een tweede winter rijpen op hun fijne droesem. Aan het einde van deze periode wordt de wijn een tweede keer in een rek geplaatst om de resterende droesem te scheiden. Vervolgens wordt het nog twee maanden naar tanks verplaatst.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Bonneau du Martray |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2014 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Strak, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (91-93)
Reviewed by: Neal Martin
Drink Date: 2017 - 2032
The 2014 Corton Charlemagne Grand Cru, which was still on the less when I tasted it at the domaine, has a crisp, fresh oyster shell-tinged bouquet that opens nicely with aeration. It is just a little austere, not that is detracts from its pleasure. The palate is fresh on the entry with a crisp line of acidity; perhaps a little more austere than other vintages, but that allows the terroir to show through. There is a lovely touch of lemongrass on the finish that prolongs length, completing a fine, quite saline, intriguing contribution to the vintage.
I usually visit Pernand-Vergelesses to visit its most famous resident late in the evening. It is always an absolute pleasure to chew the fat with Jean-Charles de Bault de la Morinière. Erudite and thoughtful as ever, during our exchange we discussed inter alia: blind tasting, the comparison of Corton-Charlemagne with Clos Vougeot, biodynamics, mutual friends, the morality of wine, the longevity of wine, the emotional disconnect with wine from a temporal perspective and whether Justin Bieber's hook-up with Skrillex was the shrewdest move in pop. Hmm...maybe not the last one. But it was one of those conversations where, had it not been a bottle of Romanée-Conti 1978 beckoning me to dinner, I would have stayed all evening. Of course, we had to mention the hailstorm and as usual, I wanted to know the human consequences, and asked what he had been doing at the time of the storm. He thought for a while and replied in that mannered way, as if each word had been carefully considered. Jean-Charles answered that he had actually been at a wedding in Normandy with his wife. He saw the weather forecast and had a bad feeling, driving down on the Friday afternoon, the day before the storm. When it struck, the hail lasted but two minutes, 120 seconds in which one-third of the crop was lost. He phoned the chef de culture and asked the extent of the damage. Simply the way he spoke indicated how ruinous it had been. That said, he told me that it was proven once again, how effective biodynamic techniques and especially remedial teas are in helping the vines recover, specifically valerian. I was perhaps a little more tentative than usual before tasting his wines, since I had already encountered too many that I felt under-performed (indeed, I broached this Jean-Charles who almost appeared hurt that someone had slighted this historic Grand Cru, though eventually ceded that some growers are content to trade on the name). With respect to his two wines, I found them to be precise and crisp, contemplating austerity rather than enacting it. It is a linear Corton-Charlemagne that shuns flamboyance, a Corton-Charlemagne made of chalk, limestone and wonder.
Published: Dec 31, 2015
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2022 - 2034
From: Vinous Lockdown Special (Oct 2020)
The 2014 Corton-Charlemagne Grand Cru is fabulous. It is a bright, airy Charlemagne bursting at the seams with tons of class. Lemon peel, crushed rocks and white pepper are some of the many notes that are laced together in the 2014. There is a feeling of phenolic intensity on the finish that is very distinctive. I would prefer to cellar the 2014 for at least a few years, as it is really not ready to offer maximum pleasure yet. Thirty percent of the harvest was lost to hail that year.
- By Antonio Galloni on June 2019
I tasted the wines in this article during my visit to Bonneau du Martray last summer while the Musique et Vin festival was running, a time that today feels like it belongs to another era entirely. Winemaker Emmanuel Hautus showed me a wide range of vintages, all of which were impressive. I had tasted some of these recently, so I can't say I was entirely surprised. Hautus grouped the Corton-Charlemagnes into three flights: 1) vintages of energy (2005, 2014, 2017), 2) weak vintages (1993, 1994, 2011) and 3) recent vintages (2015, 2016) and the very rare red Corton into two flights: 1) older vintages (1991, 1999, 2003) and 2) newer releases (2015, 2017). Although they had been bottled only a few months before this tasting, the 2017s, the first vintage made under new owner Stan Kroenke, point to a very bright future.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Bonneau du Martray staat bekend om het produceren van twee wijnen. Een Pinot Noir (Corton Grand Cru) afkomstig uit het historische hart van de Corton-Charlemagne Grand Cru-appellatie. De wijnstokken op het westen worden van halverwege de ochtend tot zonsondergang blootgesteld aan de zon, een uniek kenmerk in de Bourgogne. De Pinot Noir-percelen bevinden zich onderaan de hellingen op de kleigronden van de heuvel. Ze produceren ook een Chardonnay (Carton-Charlemagne Grand Cru), deze wijngaard van Bonneau du Martray loopt van de top tot de bodem van de heuvel, waar de dikte van de klei, het slib, de mergel en de verschillende soorten kalksteen een mozaïek van grond vormen. De samenstelling van deze unieke cuvée van Bonneau du Martray weerspiegelt de complexiteit en rijkdom van dit grote terroir, de meest authentieke weergave van het terroir van Charlemagne.
De wijngaarden van het landgoed bevinden zich voornamelijk op de Corton-heuvel, waar enkele van de meest uitzonderlijke wijngaarden in de Bourgogne te vinden zijn. Bonneau du Martray volgt traditionele wijnbereidingstechnieken, waaronder fermentatie en rijping in Franse eikenhouten vaten. De toewijding van Bonneau du Martray om wijnen van hoge kwaliteit te produceren, heeft hen een plaats opgeleverd tussen de topproducenten in de Bourgogne, vooral voor hun Corton-Charlemagne Grand Cru.
Wanneer de druiven worden ontvangen, vindt er een lichte vermaling van de bessen plaats voordat ze worden geperst. Dit maakt een zachte extractie van de vintage mogelijk. Na het bezinken vindt de gisting plaats in een combinatie van nieuwe en oude Franse eikenhouten vaten. Elk vat wordt met grote zorg gevolgd tot aan de eerste stelling. In dit stadium begint het mengen. Ze blijven gedurende een tweede winter rijpen op hun fijne droesem. Aan het einde van deze periode wordt de wijn een tweede keer in een rek geplaatst om de resterende droesem te scheiden. Vervolgens wordt het nog twee maanden naar tanks verplaatst.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Bonneau du Martray |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2014 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Strak, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP (91-93)
Reviewed by: Neal Martin
Drink Date: 2017 - 2032
The 2014 Corton Charlemagne Grand Cru, which was still on the less when I tasted it at the domaine, has a crisp, fresh oyster shell-tinged bouquet that opens nicely with aeration. It is just a little austere, not that is detracts from its pleasure. The palate is fresh on the entry with a crisp line of acidity; perhaps a little more austere than other vintages, but that allows the terroir to show through. There is a lovely touch of lemongrass on the finish that prolongs length, completing a fine, quite saline, intriguing contribution to the vintage.
I usually visit Pernand-Vergelesses to visit its most famous resident late in the evening. It is always an absolute pleasure to chew the fat with Jean-Charles de Bault de la Morinière. Erudite and thoughtful as ever, during our exchange we discussed inter alia: blind tasting, the comparison of Corton-Charlemagne with Clos Vougeot, biodynamics, mutual friends, the morality of wine, the longevity of wine, the emotional disconnect with wine from a temporal perspective and whether Justin Bieber's hook-up with Skrillex was the shrewdest move in pop. Hmm...maybe not the last one. But it was one of those conversations where, had it not been a bottle of Romanée-Conti 1978 beckoning me to dinner, I would have stayed all evening. Of course, we had to mention the hailstorm and as usual, I wanted to know the human consequences, and asked what he had been doing at the time of the storm. He thought for a while and replied in that mannered way, as if each word had been carefully considered. Jean-Charles answered that he had actually been at a wedding in Normandy with his wife. He saw the weather forecast and had a bad feeling, driving down on the Friday afternoon, the day before the storm. When it struck, the hail lasted but two minutes, 120 seconds in which one-third of the crop was lost. He phoned the chef de culture and asked the extent of the damage. Simply the way he spoke indicated how ruinous it had been. That said, he told me that it was proven once again, how effective biodynamic techniques and especially remedial teas are in helping the vines recover, specifically valerian. I was perhaps a little more tentative than usual before tasting his wines, since I had already encountered too many that I felt under-performed (indeed, I broached this Jean-Charles who almost appeared hurt that someone had slighted this historic Grand Cru, though eventually ceded that some growers are content to trade on the name). With respect to his two wines, I found them to be precise and crisp, contemplating austerity rather than enacting it. It is a linear Corton-Charlemagne that shuns flamboyance, a Corton-Charlemagne made of chalk, limestone and wonder.
Published: Dec 31, 2015
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2022 - 2034
From: Vinous Lockdown Special (Oct 2020)
The 2014 Corton-Charlemagne Grand Cru is fabulous. It is a bright, airy Charlemagne bursting at the seams with tons of class. Lemon peel, crushed rocks and white pepper are some of the many notes that are laced together in the 2014. There is a feeling of phenolic intensity on the finish that is very distinctive. I would prefer to cellar the 2014 for at least a few years, as it is really not ready to offer maximum pleasure yet. Thirty percent of the harvest was lost to hail that year.
- By Antonio Galloni on June 2019
I tasted the wines in this article during my visit to Bonneau du Martray last summer while the Musique et Vin festival was running, a time that today feels like it belongs to another era entirely. Winemaker Emmanuel Hautus showed me a wide range of vintages, all of which were impressive. I had tasted some of these recently, so I can't say I was entirely surprised. Hautus grouped the Corton-Charlemagnes into three flights: 1) vintages of energy (2005, 2014, 2017), 2) weak vintages (1993, 1994, 2011) and 3) recent vintages (2015, 2016) and the very rare red Corton into two flights: 1) older vintages (1991, 1999, 2003) and 2) newer releases (2015, 2017). Although they had been bottled only a few months before this tasting, the 2017s, the first vintage made under new owner Stan Kroenke, point to a very bright future.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen