2012 Dominio de Atauta Llanos del Almendro

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2012 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2018 - 2028 |
Op voorraad
12 items beschikbaar
Omschrijving
De reis van de wijnimporteur Miguel Sánchez naar Atauta was een toevalstreffer voor de hele regio. Op doorreis door de Ribera del Duero ontdekte hij het kleine dal met zijn oeroude, verlaten wijngaarden, meer dan 400 jaar oude wijnkelders, oeroude keldergewelven en zelfs de stenen wijnpersen uit de 13e eeuw waren nog voorhanden. Een in slaap gevallen wijnwonderland. Het oosten van de D.O. stond erom bekend, dat het moeilijk te exploiteren was, want de druivenstokken staan op een aanzienlijke hoogte van bijna 1.000 meter. Miguel Sánchez kwam, zag en overwon: de jongste Tempranillo druivenstokken zijn 60 jaar oud, de oudste stokken zijn tot wel 160 jaar oud, echt ongelooflijk. Een immense rijkdom! Ze gaven direct buitengewoon mooie resultaten, nadat de verwilderde percelen wakker gekust waren. Met het verschijnen van de eerste wijnen werd meteen duidelijk, dat het hier niet alleen om één van de beste wijnen van het hele land ging, maar zelfs van de hele wereld! De streng biologische en perceel voor perceel apart opgevoede wijnen behoren tot de beste, die ooit uit de druivensoort Tempranillo gewonnen zijn.
De oogst van de 1,39 hectare verdeeld over 19 micropercelen van 140 jaar oud in het gebied van Llanos del Almendro vond plaats op 20 oktober 2016, met een oogst van 2.943 kg. Na een dubbele selectie van trossen en druiven werd de wijn door zwaartekracht op vat gezet in een roestvrijstalen tank van 1.000 liter. Na 7 dagen koude maceratie bij een temperatuur onder de 10ºC en 2 punch-downs per dag, fermenteerde de wijn gedurende 12 dagen met zijn eigen gisten bij een maximale temperatuur van 27ºC, waarbij het aantal dagelijkse punch-downs werd aangepast aan zijn behoeften. Na de alcoholische gisting macereerde hij 14 dagen met de schillen, op zoek naar het juiste structuurpunt. Malolactische gisting en rijping gedurende 16 maanden in Franse eikenhouten vaten voor tweede gebruik.
De Llanos des Almendro 2012 is gemaakt van 100% Tinto Fino en heeft 20 maanden gerijpt in eiken. In het glas heeft de wijnen een kersenkleur. Intense en ongelooflijk complexe wijn. Mix van aroma's en smaken van rijpe rode en zwarte bessen, gecombineerd met balsamico-tonen van zwarte drop en hints van bittere amandelen. Het is elegant en zijdeachtig in de mond en ontwikkelt een geweldige en lange aanhoudende afdronk.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Dominio de Atauta |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rond, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
As with other "paraje" bottlings (from very small plots in the same zone of the village), I tasted the 2012 Llanos del Almendro next to the 2013, and I was able to see how different the two vintages are. The grapes here achieved 15% alcohol and come from a north-facing slope at 965 meters in altitude planted with ancient vines. The wine fermented in small stainless steel vats with indigenous yeasts and matured in second use French oak barrels for a period of 16 months. 2012 was a super dry year, quite the opposite of 2013. This is one elegant and powerful Ribera, with the freshness of the zone and soil and the power given by the natural concentration of the vintage. 1,489 bottles were filled in July 2014.
The 2013s were terrific, and scoring them is splitting hairs. Ultimately, it comes down to taste: if you prefer the more mineral Llanos del Almendro or the power of Valdegatiles. The two projects to resume producing San Juan and La Mala are great, but they are produced in tiny quantities, which makes them almost impossible to obtain.
Published: Aug 31, 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
96
Dominio de Atauta Ribera del Duero Llanos del Almendro 2012 | $155
A dense and polished version, this red offers a balance of fruit and savory notes, with plum, graphite, licorice, tar and smoke hints. A bit reserved for now, but balanced, harmonious, powerful and graceful overall. Best from 2016 through 2030. 50 cases imported.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2022 - 2027
From: Central Spain: Tempranillo and Beyond (Dec 2015)
(fermented in concrete vats and then aged for 20 months in used French oak barriques): Brilliant ruby-red. Explosively perfumed red and dark berry scents are complemented by spicecake, incense and smoky minerals. Stains the palate with sweet black raspberry and floral pastille flavors, putting on weight and becoming spicier with aeration. Shows a compelling blend of richness and finesse, with a vibrant, mineral-driven, strikingly persistent finish framed by silky, harmonious tannins.
- By Josh Raynolds on September 2015
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De reis van de wijnimporteur Miguel Sánchez naar Atauta was een toevalstreffer voor de hele regio. Op doorreis door de Ribera del Duero ontdekte hij het kleine dal met zijn oeroude, verlaten wijngaarden, meer dan 400 jaar oude wijnkelders, oeroude keldergewelven en zelfs de stenen wijnpersen uit de 13e eeuw waren nog voorhanden. Een in slaap gevallen wijnwonderland.
Het oosten van de D.O. stond erom bekend, dat het moeilijk te exploiteren was, want de druivenstokken staan op een aanzienlijke hoogte van bijna 1.000 meter. Miguel Sánchez kwam, zag en overwon: de jongste Tempranillo druivenstokken zijn 60 jaar oud, de oudste stokken zijn tot wel 160 jaar oud, echt ongelooflijk. Een immense rijkdom! Ze gaven direct buitengewoon mooie resultaten, nadat de verwilderde percelen wakker gekust waren. Met het verschijnen van de eerste wijnen werd meteen duidelijk, dat het hier niet alleen om één van de beste wijnen van het hele land ging, maar zelfs van de hele wereld! De streng biologische en perceel voor perceel apart opgevoede wijnen behoren tot de beste, die ooit uit de druivensoort Tempranillo gewonnen zijn.
De reis van de wijnimporteur Miguel Sánchez naar Atauta was een toevalstreffer voor de hele regio. Op doorreis door de Ribera del Duero ontdekte hij het kleine dal met zijn oeroude, verlaten wijngaarden, meer dan 400 jaar oude wijnkelders, oeroude keldergewelven en zelfs de stenen wijnpersen uit de 13e eeuw waren nog voorhanden. Een in slaap gevallen wijnwonderland. Het oosten van de D.O. stond erom bekend, dat het moeilijk te exploiteren was, want de druivenstokken staan op een aanzienlijke hoogte van bijna 1.000 meter. Miguel Sánchez kwam, zag en overwon: de jongste Tempranillo druivenstokken zijn 60 jaar oud, de oudste stokken zijn tot wel 160 jaar oud, echt ongelooflijk. Een immense rijkdom! Ze gaven direct buitengewoon mooie resultaten, nadat de verwilderde percelen wakker gekust waren. Met het verschijnen van de eerste wijnen werd meteen duidelijk, dat het hier niet alleen om één van de beste wijnen van het hele land ging, maar zelfs van de hele wereld! De streng biologische en perceel voor perceel apart opgevoede wijnen behoren tot de beste, die ooit uit de druivensoort Tempranillo gewonnen zijn.
De oogst van de 1,39 hectare verdeeld over 19 micropercelen van 140 jaar oud in het gebied van Llanos del Almendro vond plaats op 20 oktober 2016, met een oogst van 2.943 kg. Na een dubbele selectie van trossen en druiven werd de wijn door zwaartekracht op vat gezet in een roestvrijstalen tank van 1.000 liter. Na 7 dagen koude maceratie bij een temperatuur onder de 10ºC en 2 punch-downs per dag, fermenteerde de wijn gedurende 12 dagen met zijn eigen gisten bij een maximale temperatuur van 27ºC, waarbij het aantal dagelijkse punch-downs werd aangepast aan zijn behoeften. Na de alcoholische gisting macereerde hij 14 dagen met de schillen, op zoek naar het juiste structuurpunt. Malolactische gisting en rijping gedurende 16 maanden in Franse eikenhouten vaten voor tweede gebruik.
De Llanos des Almendro 2012 is gemaakt van 100% Tinto Fino en heeft 20 maanden gerijpt in eiken. In het glas heeft de wijnen een kersenkleur. Intense en ongelooflijk complexe wijn. Mix van aroma's en smaken van rijpe rode en zwarte bessen, gecombineerd met balsamico-tonen van zwarte drop en hints van bittere amandelen. Het is elegant en zijdeachtig in de mond en ontwikkelt een geweldige en lange aanhoudende afdronk.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Dominio de Atauta |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rond, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
As with other "paraje" bottlings (from very small plots in the same zone of the village), I tasted the 2012 Llanos del Almendro next to the 2013, and I was able to see how different the two vintages are. The grapes here achieved 15% alcohol and come from a north-facing slope at 965 meters in altitude planted with ancient vines. The wine fermented in small stainless steel vats with indigenous yeasts and matured in second use French oak barrels for a period of 16 months. 2012 was a super dry year, quite the opposite of 2013. This is one elegant and powerful Ribera, with the freshness of the zone and soil and the power given by the natural concentration of the vintage. 1,489 bottles were filled in July 2014.
The 2013s were terrific, and scoring them is splitting hairs. Ultimately, it comes down to taste: if you prefer the more mineral Llanos del Almendro or the power of Valdegatiles. The two projects to resume producing San Juan and La Mala are great, but they are produced in tiny quantities, which makes them almost impossible to obtain.
Published: Aug 31, 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
96
Dominio de Atauta Ribera del Duero Llanos del Almendro 2012 | $155
A dense and polished version, this red offers a balance of fruit and savory notes, with plum, graphite, licorice, tar and smoke hints. A bit reserved for now, but balanced, harmonious, powerful and graceful overall. Best from 2016 through 2030. 50 cases imported.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2022 - 2027
From: Central Spain: Tempranillo and Beyond (Dec 2015)
(fermented in concrete vats and then aged for 20 months in used French oak barriques): Brilliant ruby-red. Explosively perfumed red and dark berry scents are complemented by spicecake, incense and smoky minerals. Stains the palate with sweet black raspberry and floral pastille flavors, putting on weight and becoming spicier with aeration. Shows a compelling blend of richness and finesse, with a vibrant, mineral-driven, strikingly persistent finish framed by silky, harmonious tannins.
- By Josh Raynolds on September 2015
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De reis van de wijnimporteur Miguel Sánchez naar Atauta was een toevalstreffer voor de hele regio. Op doorreis door de Ribera del Duero ontdekte hij het kleine dal met zijn oeroude, verlaten wijngaarden, meer dan 400 jaar oude wijnkelders, oeroude keldergewelven en zelfs de stenen wijnpersen uit de 13e eeuw waren nog voorhanden. Een in slaap gevallen wijnwonderland.
Het oosten van de D.O. stond erom bekend, dat het moeilijk te exploiteren was, want de druivenstokken staan op een aanzienlijke hoogte van bijna 1.000 meter. Miguel Sánchez kwam, zag en overwon: de jongste Tempranillo druivenstokken zijn 60 jaar oud, de oudste stokken zijn tot wel 160 jaar oud, echt ongelooflijk. Een immense rijkdom! Ze gaven direct buitengewoon mooie resultaten, nadat de verwilderde percelen wakker gekust waren. Met het verschijnen van de eerste wijnen werd meteen duidelijk, dat het hier niet alleen om één van de beste wijnen van het hele land ging, maar zelfs van de hele wereld! De streng biologische en perceel voor perceel apart opgevoede wijnen behoren tot de beste, die ooit uit de druivensoort Tempranillo gewonnen zijn.