2010 Dal Forno Romano Amarone Della Valpolicella Magnum

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Dal Forno Romano |
Jaar | 2010 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (16%) |
Drink venster | 2018 - 2038 |
Beschikbaar per | 30 jul. 2025 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
De godfathers van de Amarone zijn zonder twijfel Quintarelli, Garbole en de legendarische Romano Dal Forno en behoren tot de absolute top onder de Valpolicella en Amarone wijnen dus natuurlijk mag Dal Forno niet ontbreken in het assortiment van Grancruwijnen. Bij Dal Frono wordt op een bijna manicale manier wijn gemaakt waarbij het slechts gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit. Romano kent niet alleen iedere druivenstok van zijn wijngaard, maar zelfs iedere tros. Op het Fattoria worden alle druiventrossen stuk voor stuk gecontroleerd en hieruit worden alleen de beste druiven geselecteerd voor zijn winnen. Dal Forno staat voor perfectie.
De Dal Forno Romano Amerone behoort tot de allerbeste Amarone ter wereld. De Amarone della Valpolicellla Monte Lodoletta is een wijn waar mensen over dromen en is zo'n fles die een wijn liefhebber graag wilt hebben in zijn verzameling. De wijn is monumentaal, magisch, decadent en met een unieke persoonlijkheid. Klinkt dit als over de top? Zoals Robert Parker stelt: “Het is onmogelijk om te overdrijven over de grootsheid van deze wijn”.
De Dal Forno Amarone wordt gemaakt van 60% Corvina, 20% Rondinella, 10% Oseleta, 10% Croatina. Met uiterste zorgvuldigheid worden de beste druiven handmatig geplukt. Hierna liggen ze 3 maanden in grote open ruimtes te drogen.Het persen begint meestal midden december nadat de druiven handmatige gecontroleerd zijn. De fermentatie gebeurt in rvs tanks die rond 28°C zijn. De tanks zijn uitgerust met uiterst zorgvuldig, computer gestuurd proces die de inhoud in beweging houdt gedurende 15 dagen waarna laatste maceratie t2 dagen duurt. Na dat proces wordt de wijn overgegoten in nieuwe vaten, waar de langzame fermentatie 18 maanden doorgaat. In totaal blijft de wijn 36 maanden in het vat. Na het filteren wordt de wijn gebottled, waarna het nog lang blijft rijpen en pas wordt vrijgegeven wanneer Romano daarvoor de tijd rijp acht. Dit is een magnum van 1.5 liter.
Een exorbitante Amarone. Intens donkerrood van kleur met in de geur zoveel lagen… Zwoele aroma’s van kersen, blauwe bessen, krenten, rozijnen, tuttifrutti, chocolade, koffie en tabak. Vol van smaak met een bitterzoete aanzet. Diep en geconcentreerd met rijp fruit, truffel, tabak en nieuw leer. Een magistrale afdronk. Een wijn waar enorm veel in valt te ontdekken, met een ongekend bewaarpotentieel. Deze Amarone gaat goed samen met geroosterd vlees zoals, rund, lam, kalf, maar ook met wild als hert, konijn en wildzwijn. De wijn doet het ook goed in combinatie met pasta’s op basis van tomaten of truffels. Ook met sterke, wat oudere, kazen kan deze wijn gecombineerd worden.
De wijn begint stilaan open te bloeien maar heeft nog erg mooie toekomst voor de boeg en dit is een ideale kandidaat voor een Coravin. U kunt zo een klein nipje of glaasje proberen en daarna de wijn moeiteloos weer jaren laten rusten
4.6 / 5 sterren voor Dal Forno Romano (6930 ratings)
97 / 100 punten James Suckling
98 / 100 punten International Wine Challenge
98 / 100 punten Robert Parker's Wine Advocate
Specificaties
Beschikbaar per | 30 jul. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Veneto |
Appellatie | Amarone della Valpolicella |
Wijnhuis | Dal Forno Romano |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2010 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 16 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
NA
Drink Date:
2018 - 2035
This was an excellent vintage in much of Italy, but unfortunately the weather was not as pleasant in this specific area of the Valpolicella. The season saw a lot of rain, and a good amount of fruit was cut and left on the ground because it could not be used. Considering these difficulties, Michele Dal Forno tells me he is "more than happy with the results." I tasted the 2010 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta next to the 2009 vintage, and having these two wines side by side reinforces just how different they are. The 2010 vintages is sharper, more pointed and direct in comparison, and there is a tiny point of sourness on the close. This wine does not reach the same threshold for fullness, density or richness. It does come close. The wine's residual sugar measures between 5 and 6 grams per liter, which is normal for this wine, and the bouquet is redolent of familiar black fruit, raisin and spice. However, the wine feels a bit stuck in its tracks at the moment and is evidently experiencing a shy phase in its evolution. It has retreated.
Published: Sep 19, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2019 - 2030
From: Amarone: New Releases (May 2017)
Moderately saturated ruby-red. Dark plums, botanical herbs, and sweet pipe tobacco on the perfumed nose. Then ripe, dense and suave, with nicely focused dark plum and spicy flavors. The finish is very long, refine and pure. This is slightly lighter in style than usual for a Dal Forno Amarone, but is very much in the style of the 2010 vintage; I love this wine’s balance and lighter-bodied than usual personality. A blend of 55% Corvina, 15% Rondinella, 15% Croatina, 10% Oseleta, and 5% Corvinone, the Croatina adds flesh and sweetness to the final blend, while the Oseleta and Corvinone provide backbone. Romano Dal Forno told me he was both surprised and very happy with this wine, as initially he didn’t think he’d be able to make Amarone at all in the difficult 2010 vintage. In ultimate analysis, this is a lovely wine that offers relatively early appeal for a Dal Forno Amarone.
- By Ian D'Agata on March 2017
Romano Dal Forno and his brother in law Cesare Spada own roughly 26 hectares (64 acres) of vines (all planted at a very tight 12,000 vines per hectare) in the Val d’Illasi, in the eastern section of the extended Valpolicella production zone. Currently, the oldest vineyards were planted only in 1997 (because the older vines were ripped out to plant the new state of the art vineyards). At that time Dal Forno reduced the presence of Corvinone (the Valpolicella grape variety that was always most typical of the Val d’Illasi) as he has found over the years that Corvina ripens more evenly and does not pose the risk of producing wines with a green edge, like Corvinone does. How times change: in decades past, Corvinone was a big favorite of the area’s farmers, because its bigger bunches produce many more grapes than does Corvina, but it’s currently falling out of favor, something that I noticed while visiting other Valpolicella estates.
It might interest readers to know that the Monte Lodoletta made famous by Dal Forno’s wine label doesn’t really exist; the winery is located in the area of Lodoletta but the mountain (monte, in Italian) is nowhere to be seen. In fact the area’s mountainous slope is called Monte Garzon Dal Forno wishes to underscore the fact that though his estate looks like it’s located on flatland, it’s actually located at 300 meters above sea level. Hence he decided to add the word monte to Lodoletta, the toponym of the area his estate is located at. On the winemaking front, beginning with the 2011 vintage, Dal Forno reduced the length of time his wines spend in oak, moving from having them spend three years in barriques to two (always new oak).
It might interest readers to know that the Monte Lodoletta made famous by Dal Forno’s wine label doesn’t really exist; the winery is located in the area of Lodoletta but the mountain (monte, in Italian) is nowhere to be seen. In fact the area’s mountainous slope is called Monte Garzon, but Dal Forno wished to underscore the fact that though his estate looks like it’s located on flatland, it’s actually located at 300 meters above sea level. Hence he decided to add the word monte to Lodoletta, the toponym of the area his estate is located at. On the winemaking front, beginning with the 2011 vintage, Dal Forno reduced the length of time his wines spend in oak, moving from having them spend three years in barriques to two (always new oak).
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanDe godfathers van de Amarone zijn zonder twijfel Quintarelli, Garbole en de legendarische Romano Dal Forno en behoren tot de absolute top onder de Valpolicella en Amarone wijnen dus natuurlijk mag Dal Forno niet ontbreken in het assortiment van Grancruwijnen. Bij Dal Frono wordt op een bijna manicale manier wijn gemaakt waarbij het slechts gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit. Romano kent niet alleen iedere druivenstok van zijn wijngaard, maar zelfs iedere tros. Op het Fattoria worden alle druiventrossen stuk voor stuk gecontroleerd en hieruit worden alleen de beste druiven geselecteerd voor zijn winnen. Dal Forno staat voor perfectie.
De Dal Forno Romano Amerone behoort tot de allerbeste Amarone ter wereld. De Amarone della Valpolicellla Monte Lodoletta is een wijn waar mensen over dromen en is zo'n fles die een wijn liefhebber graag wilt hebben in zijn verzameling. De wijn is monumentaal, magisch, decadent en met een unieke persoonlijkheid. Klinkt dit als over de top? Zoals Robert Parker stelt: “Het is onmogelijk om te overdrijven over de grootsheid van deze wijn”.
De Dal Forno Amarone wordt gemaakt van 60% Corvina, 20% Rondinella, 10% Oseleta, 10% Croatina. Met uiterste zorgvuldigheid worden de beste druiven handmatig geplukt. Hierna liggen ze 3 maanden in grote open ruimtes te drogen.Het persen begint meestal midden december nadat de druiven handmatige gecontroleerd zijn. De fermentatie gebeurt in rvs tanks die rond 28°C zijn. De tanks zijn uitgerust met uiterst zorgvuldig, computer gestuurd proces die de inhoud in beweging houdt gedurende 15 dagen waarna laatste maceratie t2 dagen duurt. Na dat proces wordt de wijn overgegoten in nieuwe vaten, waar de langzame fermentatie 18 maanden doorgaat. In totaal blijft de wijn 36 maanden in het vat. Na het filteren wordt de wijn gebottled, waarna het nog lang blijft rijpen en pas wordt vrijgegeven wanneer Romano daarvoor de tijd rijp acht. Dit is een magnum van 1.5 liter.
Een exorbitante Amarone. Intens donkerrood van kleur met in de geur zoveel lagen… Zwoele aroma’s van kersen, blauwe bessen, krenten, rozijnen, tuttifrutti, chocolade, koffie en tabak. Vol van smaak met een bitterzoete aanzet. Diep en geconcentreerd met rijp fruit, truffel, tabak en nieuw leer. Een magistrale afdronk. Een wijn waar enorm veel in valt te ontdekken, met een ongekend bewaarpotentieel. Deze Amarone gaat goed samen met geroosterd vlees zoals, rund, lam, kalf, maar ook met wild als hert, konijn en wildzwijn. De wijn doet het ook goed in combinatie met pasta’s op basis van tomaten of truffels. Ook met sterke, wat oudere, kazen kan deze wijn gecombineerd worden.
De wijn begint stilaan open te bloeien maar heeft nog erg mooie toekomst voor de boeg en dit is een ideale kandidaat voor een Coravin. U kunt zo een klein nipje of glaasje proberen en daarna de wijn moeiteloos weer jaren laten rusten
4.6 / 5 sterren voor Dal Forno Romano (6930 ratings)
97 / 100 punten James Suckling
98 / 100 punten International Wine Challenge
98 / 100 punten Robert Parker's Wine Advocate
Beschikbaar per | 30 jul. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Veneto |
Appellatie | Amarone della Valpolicella |
Wijnhuis | Dal Forno Romano |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2010 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 16 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
NA
Drink Date:
2018 - 2035
This was an excellent vintage in much of Italy, but unfortunately the weather was not as pleasant in this specific area of the Valpolicella. The season saw a lot of rain, and a good amount of fruit was cut and left on the ground because it could not be used. Considering these difficulties, Michele Dal Forno tells me he is "more than happy with the results." I tasted the 2010 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta next to the 2009 vintage, and having these two wines side by side reinforces just how different they are. The 2010 vintages is sharper, more pointed and direct in comparison, and there is a tiny point of sourness on the close. This wine does not reach the same threshold for fullness, density or richness. It does come close. The wine's residual sugar measures between 5 and 6 grams per liter, which is normal for this wine, and the bouquet is redolent of familiar black fruit, raisin and spice. However, the wine feels a bit stuck in its tracks at the moment and is evidently experiencing a shy phase in its evolution. It has retreated.
Published: Sep 19, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2019 - 2030
From: Amarone: New Releases (May 2017)
Moderately saturated ruby-red. Dark plums, botanical herbs, and sweet pipe tobacco on the perfumed nose. Then ripe, dense and suave, with nicely focused dark plum and spicy flavors. The finish is very long, refine and pure. This is slightly lighter in style than usual for a Dal Forno Amarone, but is very much in the style of the 2010 vintage; I love this wine’s balance and lighter-bodied than usual personality. A blend of 55% Corvina, 15% Rondinella, 15% Croatina, 10% Oseleta, and 5% Corvinone, the Croatina adds flesh and sweetness to the final blend, while the Oseleta and Corvinone provide backbone. Romano Dal Forno told me he was both surprised and very happy with this wine, as initially he didn’t think he’d be able to make Amarone at all in the difficult 2010 vintage. In ultimate analysis, this is a lovely wine that offers relatively early appeal for a Dal Forno Amarone.
- By Ian D'Agata on March 2017
Romano Dal Forno and his brother in law Cesare Spada own roughly 26 hectares (64 acres) of vines (all planted at a very tight 12,000 vines per hectare) in the Val d’Illasi, in the eastern section of the extended Valpolicella production zone. Currently, the oldest vineyards were planted only in 1997 (because the older vines were ripped out to plant the new state of the art vineyards). At that time Dal Forno reduced the presence of Corvinone (the Valpolicella grape variety that was always most typical of the Val d’Illasi) as he has found over the years that Corvina ripens more evenly and does not pose the risk of producing wines with a green edge, like Corvinone does. How times change: in decades past, Corvinone was a big favorite of the area’s farmers, because its bigger bunches produce many more grapes than does Corvina, but it’s currently falling out of favor, something that I noticed while visiting other Valpolicella estates.
It might interest readers to know that the Monte Lodoletta made famous by Dal Forno’s wine label doesn’t really exist; the winery is located in the area of Lodoletta but the mountain (monte, in Italian) is nowhere to be seen. In fact the area’s mountainous slope is called Monte Garzon Dal Forno wishes to underscore the fact that though his estate looks like it’s located on flatland, it’s actually located at 300 meters above sea level. Hence he decided to add the word monte to Lodoletta, the toponym of the area his estate is located at. On the winemaking front, beginning with the 2011 vintage, Dal Forno reduced the length of time his wines spend in oak, moving from having them spend three years in barriques to two (always new oak).
It might interest readers to know that the Monte Lodoletta made famous by Dal Forno’s wine label doesn’t really exist; the winery is located in the area of Lodoletta but the mountain (monte, in Italian) is nowhere to be seen. In fact the area’s mountainous slope is called Monte Garzon, but Dal Forno wished to underscore the fact that though his estate looks like it’s located on flatland, it’s actually located at 300 meters above sea level. Hence he decided to add the word monte to Lodoletta, the toponym of the area his estate is located at. On the winemaking front, beginning with the 2011 vintage, Dal Forno reduced the length of time his wines spend in oak, moving from having them spend three years in barriques to two (always new oak).
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan