Domaine Allimant-Laugner

De oorsprong van Domaine Allimant-Laugner begint met 2 families die de wijngaarden sinds de 17e eeuw verbouwen, de Laugners in het dorp Dieffenthal en de Allimants in Saint-Hippolyte. In 1816 en na deelname aan alle campagnes van Napoleon, koopt kapitein François-Antoine Allimant meer wijnstokken op de heuvels van Haut-Koenigsbourg en een prachtige boerderij uit 1664 in het dorp Orschwiller, het huidige eigendom van het domein.

Zoals de meeste families leefden de Allimants nog steeds van het verbouwen van meerde gewassen maar kozen ervoor om zich meer op wijn te concentreren met Charles Allimant, die zijn wijn begon te bottelen in 1949 en hun distributie ontwikkelde met zijn dochter Mariette en haar man René Laugner. Hun oudste zoon Hubert nam het in 1984 over, gaf het domein de echte faam tesamen met zijn vrouw Françoise, en sinds 2013 met hun zoon Nicolas. De familie beheert Domaine Allimant-Laugner als een prachtig erfgoed van meer dan 10 generaties.

De 7 variëteiten uit de Elzas (Alsace) worden geteeld op een totaal van 12 hectare aan wijnstokken, wat neerkomt op 40 afzonderlijke percelen met verschillende oriëntaties, leeftijden en terroirs. Deze percelenverdeling is essentieel om de rassen op de juiste gronden goed tot uiting te laten komen. Ten zuiden van het dorp, tussen Orschwiller en Saint-Hippolyte, zijn de zware klei- en kalksteenbodems bijzonder geschikt voor de Pinots. Ten noorden van het dorp tot aan Châtenois zijn er granieten bodems die het mogelijk maken om meer aromatische Riesling en Gewurztraminer te produceren. Boven Orschwiller worden de graniet- en schist heuvels van de Praelatenberg sinds de 9e eeuw tot wijnstokken verbouwd. Dit terroir maakt de productie van precieze en zeer typische wijnen mogelijk, die van nature geclassificeerd zijn als Grand Cru d'Alsace. De percelen hebben een dichtheid van meer dan 5500 wijnstokken per hectare, wat de concurrentie en diepere beworteling bevordert, voor een betere typiciteit. Des te meer concurrentie des te harder een druif moet werken en des te dieper deze moet wortelen. Slecht voor hoge volumes maar perfect voor kwaliteit en dat is waar dit huis voor staat.

De vraag naar mousserende wijn groeit ook in de regio en de Crémants Blanc en Rosé, geproduceerd op de traditionele methode met onze lokale variëteiten, vertegenwoordigen de helft van de productie van Domaine Allimant-Laugner en hebben het huis zeker nog veel meer internationale bekendheid gegeven zeker nadat de wijnen stuk voor stuk zeer hoge beoordelingen hebben gekregen van de internationale wijnpers.

Het voorrecht van een ​​product van dit unieke authentieke terroir geeft ook een verantwoordelijkheid en dus wordt er door Domaine Allimant-Laugner op natuurlijke wijze gewerkt met het grootste respect voor het milieu. Alle taken (planten snoeien, plukken, onderhoud) worden op natuurlijke wijze gedaan, ook omdat door het nauw contact met de wijnstokken beter wordt begrepen wat de behoeften zijn. Om de kracht van de wijnstokken goed te beheersen en het ecosysteem te behouden, werkt men voornamelijk met afwisselend geploegde en grasrijke rijen. Ook in de kelder moeten moderniteit en traditie goed in evenwicht zijn om nauwkeurige en verfijnde wijnen te produceren, maar met een minimale menselijke en ecologische afdruk. Men werkt met een gloednieuwe pneumatische pers en roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling en fermentatie vindt alleen plaats met natuurlijke gisten. De basis wordt gelegd in de unieke wijngaarden welke al 10 generaties lang worden beheerd door de familie. Met respect en moderniteit worden door Domaine Allimant-Laugner geweldige wijnen gemaakt.

wijngaarden