Bernabeleva

Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Het Spaanse wijnhuis Bernabeleva is gelegen in het dorpje San Martín de Valdeiglesias, zo'n 80km ten westen van Madrid en valt onder de appellatie Vinos de Madrid. De appellatie Vinos de Madrid is weer verder onder te verdelen in 3, zeer van elkaar variërende, subgebieden te weten Arganda, Navalcarnero en San Martín de Valdeiglesias. Deze laatste is gelegen in het zuidwesten is het kleinste gebied van de appallatie en ook meteen het meest spectaculaire gebied. Het is er vrij bergachtig met bijna alleen maar granieten bodems. Het gebied is vrij koud en heeft de meeste neerslag ten opzichte van Arganda en Navalcarnero.

Onder leiding van Marc Isart en Raul Perez heeft dit jonge wijnhuis Bernabeleva al danig aan de weg getimmerd met de kleine hooggelegen en al zeer oude Grenache wijngaarden. Het is absoluut een prachtig gelegen wijngaard van meer dan 80 jaar oud gelegen op de top van de heuvel op 700 meter. De bodem is een dunne laag van graniet. De hoogte (meer koelte is erg gunstig) en het unieke terroir zorgen voor zeer hoogstaande wijnen waarin de karakteristieken van de wijngaard en de omgeving naar voren komen.

De Grenache wijnen van Bernabeleva worden gezien als de meest elegante en verfijnde wijnen van Spanje. Dit wordt mede ondersteund door de hoge beoordelingen van de internationale wijnpers zoals Parker en Penin en worden qqua stijl vergeleken met goede Pinot Noirs uit de Bourgogne. Deze Grenache is ook onvergelijkbaar met de die uit de lager gelegen gebieden die vaak juist jammy zijn maar deze grenache zo doorzichtig als een pinot noir met een geweldige zuurgraad. Marc Isaert is de absolute specialist rondom de hoog gelegen Garnacha wijnen en is ook mede-oprichter van Comando G en helpt ook mee als wijnmaker en adviseur bij de wijnen van Telmo Rodriguez, Jimenez Landi en natuurlijk bij zijn vriend Raul Perez.

Wijnhuis Bernabeleva (de naam betekent letterlijk: het pad van de beer) zorgt er bij het bladmanagement voor dat de trossen in de schaduw blijven, en bovendien wordt er in warme jaren eerder geoogst. De 35 hectare tellende wijngaard wordt op ecologische wijze bewerkt en er wordt gewerkt met natuurlijke compost, geleverd door de eigen veestapel. Het wijnhuis is in conversie naar biologisch-dynamisch. Voor hun wijnen beschikken ze over zeer oude stokken waarvan vele ouder dan 100 jaar uit de Pre-Phylloxera periode dus nog originele niet geënte wijnstokken.

De geweldige wijnen van Marc en Raul leveren jaar-in jaar-uit zeer hoge scores. Elegantie ten top en geen doorsnee.

GUÍA EDICIÓN PEÑÍN jul-18 2019
VINO AÑADA PUNTUACIÓN
NAVAHERREROS BLANCO 2016 - 93
CANTOCUERDAS ALBILLO 2016 - 92
CANTOCUERDAS MOSCATEL SECO 2016 - 91
MANCHOMUELAS 2016 - 93
NAVAHERREROS TINTO 2016 - 92
CARRIL DEL REY 2016 - 96
ARROYO DEL TÓRTOLAS 2016 - 95
VIÑA BONITA 2016 - 94
CANTOCUERDAS MOSCATEL DULCE 2016 - 92

Bodega Bernabeleva kent een bewogen historie. In 1923 werd het opgericht door Álvarez-Villamil. Hij was er van overtuigd dat de klimatologische omstandigheden in dit haast onherbergzame deel van Spanje, zich uitstekend leenden (en lenen!) voor de aanplant van garnacha (grenache). De eerste jaren gingen voortvarend voorbij, maar toen in 1936 de Spaanse Burgeroorlog uitbrak moest Alvarez noodgedwongen zijn activiteiten staken. De familie bleef weliswaar op het landgoed wonen, maar van druivenoogst en wijnproductie was decennialang geen sprake.

Pas in 2006 is er weer sprake van botteling van wijnen onder de domeinnaam. Het zijn de achterkleinkinderen Juan Diez Bulnes en Santiago Matallana Bulnes geweest die ruim 10 jaar geleden het besluit namen om de werkzaamheden van hun pionierende overgrootvader voort te zetten. Met succes! We volgen het domein al geruime tijd op de voet en wij zijn keer op keer –in positieve zin- verbaasd over de kwaliteit-sprongen die er worden gemaakt. Plezierige bijkomstigheid: op Bodega Bernabeleva werkt men volledig biologisch, zonder een biologische of biodynamische certificering na te streven.