Baglio del Cristo di Campobello

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 10

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Zowel nationaal (Perswijn) als internationaal (Monica Larner, Robert Parker, Bibenda en het Italiaans Gilde van Sommeliers) worden de wijnen van Baglio-del-cristo-di-campobello erkend als de beste Nero d'Avola van Sicilie.

In Campobello di Licata kent iedereen de grote moderne witte wijnkelder die gebouwd is op een heuvel met kalkrijke bodem die het licht van de zon reflecteert. Op deze heuvel - driehonderd meter boven de zeespiegel en 5km ver van de Golf van Licata - staat een grote houten Christus , geplaatst tweehonderd jaar geleden door een landbouwer. Het werd ondertussen een bedevaartsoord voor wijnbouwers die er komen bidden voor de kwaliteit van hun wijn zodra hij gevinifieerd is.

Vanaf het begin - zegt Carmelo Bonetta - hebben we geprobeerd om wijnen te maken met een sterke expressie en persoonlijkheid. We proberen het maximum potentieel van ons terroir te benutten doordat een groot deel van de aandacht van ons werk in eerste instantie naar de wijngaard gaat en vervolgens naar het werk in de kelder, we respecteren wat de aarde ons geeft door middel van beperkte producties en kleine opbrengsten.

Al vele jaren verkocht de familie Bonetta hun druiven aan andere wijnbedrijven tegen een lage prijs . In 2006 is het besluit genomen om hun eigen wijnen te bottelen om alzo de vruchten van hun arbeid in eigen fles te zien. Daarmee was ook het startschot gegeven om van start te gaan met de bouw van een nieuwe wijnmakerij . "Op een dag, herinnert hij zich", vanwege de crisis en de daaraan gekoppelde lage kostprijs per kg van de druiven verzamelden we met de hele familie rond de tafel, want we moesten een keuze maken : ofwel afzien van alles en verkopen ofwel onze van onze eigen druiven onze eigen wijnen maken. De wetenschap dat we steeds hard hadden gewerkt in onze wijngaarden en onze wijnstokken in optimale conditie verkeerden hebben ons doen besluiten af te zien van een totale verkoop en we besloten vanaf dan alles zelf te doen van in de wijngaard tot in de fles. De suggestieve namen van onze wijnen zoals "Lu Patri" (van de vader van de Siciliaanse druivensoorten, Nero d' Avola) werd geboren.

Sinds het prille begin, na de eerste oogst en commercialisatie kwamen de eerste grote onderscheidingen en prijzen : "Zoals mijn vader Angelo altijd zegt " onze beste beloning is de waardering van de klant, van diegenen die onze wijnen drinken en ze blijvend waarderen door ze daarna opnieuw te kopen. Dit is voor ons een erkenning en ons grootste succes".

"Vandaag produceert Baglio del Cristo di Campobello ongeveer driehonderdduizend flessen (onderverdeeld in acht soorten wijn : vier witte en vier rode), bovendien blijft er een constante bron van ideeën en projecten naar de toekomst toe zoals het onderzoek naar het produceren zonder toevoeging van zwaveldioxine, dit in samenwerking met één van de beste Italiaanse oenologen Ricardo Cotarella. We zijn er ons van bewust, dit is een zeer complexe materie, waarbij tijd en veel geld nodig is, maar wij doen geen concessies op kwaliteit. Momenteel kan ik hierop nog geen datum kleven, maar we hebben een stap in de goede richting gezet. Vanaf nu werken we enkel nog volgens de principes van ecologische duurzaamheid, met liefde en respect voor alles wat afkomstig is van de aarde. Het klimaat is hier uiterst geventileerd met frequente temperatuurschommelingen dit geeft ons voorsprong om bvb in de wijngaarden te werken zonder kunstmest, alleen mest van eigen dieren wordt gebruikt, enkel zo maken we onze wijnstokken resistent tegen allerlei ziektes, zodat chemische producten totaal overbodig zijn.
Er is veel interesse vanuit het buitenland ten aanzien van Siciliaanse wijnen. We zijn een klein wijnbedrijf dat streeft naar het bouwen van waarden, sterke banden met onze partners. Onze importeurs zijn door ons vooraf gescreend en geselecteerd omdat het mensen zijn die wijnen verkopen met hun hart, en die door hun vakkennis onze filosofie en die van onze wijnen kunnen overbrengen. Het zijn in de eerste plaats allen wijnliefhebbers die ondanks de crisis stand houden door hun vakmanschap en gedrevenheid"

Het familiewijngoed Baglio del Cristo di Campobello staat inmiddels op de bovenste trede van de Siciliaanse kwaliteitsladder. Het bevindt zich in het dorpje Licata, in de provincie Agrigento, vlak bij de Valle dei Templi. Hier, op zo’n 5 tot 8 km afstand van de Golf van Licata, liggen de kalkrijke familiewijngaarden op 230 tot 270 meter hoogte.
De combinatie van gedegen kennis en absolute toewijding levert de familie, onder leiding van Carmelo Bonetta, wijnen op van zeer hoge kwaliteit. De namen van hun wijnen worden voornamelijk ontleend aan het Siciliaanse dialect. Er wordt vanaf het begin getracht om wijnen te maken met een sterke expressie en persoonlijkheid.
Carmelo tracht het potentieel van het terroir volledig te benutten doordat een groot deel van de aandacht in eerste instantie naar de wijngaard gaat en vervolgens naar het werk in de kelder. Ze respecteren wat de bodem hun geeft d.m.v. van lage rendementen en beperkte producties. De kelder is uitgerust met state-of-the-art installaties voor de vinificatie en de barriques (voor andere cuvées dan de CDC rosso) komen uit de Franse wouden van Allier, Tronçais en Nevers.

Ondanks de grootse successen in de afgelopen jaren, rust de familie Bonetta niet op haar lauweren en doet onaflatend research naar het verbeteren van de druiven (kloon selectie d.m.v. DNA-onderzoek) en het vinificatieproces, door o.a. de toevoeging van zwaveldioxine te elimineren.
De familie Bonetta is zich er van bewust dat dit een zeer complexe materie is, waarbij veel tijd en geld nodig is. Echter, er worden geen concessies m.b.t. kwaliteit gemaakt. Er wordt gewerkt volgens de principes van ecologische duurzaamheid, met liefde en respect voor alles wat afkomstig is van de aarde. Het klimaat is hier uiterst geventileerd met frequente temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. De wijngaarden worden zonder hulp van chemische middelen als pesticiden en kunstmest bewerkt; sporadisch wordt er mest van eigen vee gebruikt.