De Falanghina druif is een zeer bekende en gewaardeerde druif uit het wijngebied van Campanië. De Falanghina rijpt laat en heeft veel zon nodig om het beste uit haar te halen. Wanneer de Falanghina overmatig geproduceerd wordt, neemt haar kwaliteit fors af en is zij net genoeg voor eenvoudige doordrinkwijnen. Als zij echter in topvorm is dan zijn de wijnen subliem. Zoals eerder gezegd komt de Falanghina uit het wijngebied Campanië. Langs de kustlijn om precies te zijn. Van de Falerno del Massico in het noorden, over Napels in het midden van de kust tot de Costa Amalfitana. Vandaag de dag wordt dit ras nog steeds in dit gebied verbouwd op zijn oorspronkelijke wortelstok en niet op een Amerikaanse. Deze druif stond in de Romeinse tijd waarschijnlijk al aan de basis van een witte wijn.
Hoe smaakt wijn van de Falanghina druif?
De smaak is licht zoet en heeft een verfrissende afdronk. Falanghina wordt meestal gebruikt om witte wijnen te maken die zacht, fruitig en elegant zijn.