Filteren

Baden (Appellatie)

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De wijnstreek Baden, ook wel bekend als Baden-Württemberg, is een van de 13 wijngebieden in Duitsland, gelegen in het zuidwesten van het land. Het geniet een reputatie als een van de warmste en zonnigste wijngebieden van Duitsland, waardoor het bijzonder geschikt is voor de wijnproductie. Deze regio wordt gekenmerkt door een rijke wijntraditie en diverse druivensoorten. Het combineren van lokale wijnen met traditionele gerechten uit Baden is een heerlijke ervaring.

Meer informatie over de regio Baden

Baden profiteert van een relatief mild en zonnig klimaat vanwege de zuidelijke ligging. Dit klimaat is bevorderlijk voor de rijping van een grote verscheidenheid aan druivensoorten, inclusief de druivensoorten die het in andere, koelere Duitse wijngebieden moeilijk zouden kunnen hebben. Baden organiseert het hele jaar door talloze wijnfestivals en evenementen, waardoor de lokale bevolking en bezoekers kunnen genieten van de wijnen uit de regio. Het Badense Wijnfestival in Offenburg en de Müllheimer Weinmarkt zijn populaire evenementen die de lokale wijncultuur vieren. Met zijn adembenemende vergezichten over de wijngaarden, historische wijndorpen en mogelijkheden voor wijnproeverijen en rondleidingen door wijngaarden, is Baden een uitstekende bestemming voor wijntoerisme.

Welke druiven worden er in de regio Baden gebruikt?

Baden, een van de belangrijkste wijnregio's van Duitsland, herbergt een grote verscheidenheid aan druivensoorten. Hoewel het de klassieke Duitse druivensoorten zoals Riesling en Müller-Thurgau produceert, is het ook succesvol met een internationale druivenvariëteit. Hier zijn enkele van de belangrijkste druivensoorten die in Baden worden verbouwd:

Pinot Noir (Spätburgunder): Baden staat bekend om zijn uitzonderlijke Pinot Noir-productie. Het warme klimaat, de diverse bodems en de gevarieerde subregio's van de regio spelen allemaal een rol bij de productie van Spätburgunder-wijnen van topkwaliteit.

Riesling: Deze veelzijdige druivensoort gedijt goed in verschillende subregio's van Baden en levert een scala aan stijlen op, van droog tot zoet. De vulkanische bodem van Kaiserstuhl en de zonovergoten wijngaarden dragen bij aan het karakter van de Rieslings uit Baden.

Müller-Thurgau: Deze druivensoort wordt vaak aangeplant in de subregio Markgräflerland en produceert lichte en aromatische wijnen met tonen van witte bloemen en fruit.

Pinot Blanc (Weißburgunder): Pinot Blanc-druiven gedijen goed in de Tuniberg- en Breisgau-gebieden van Baden, wat resulteert in frisse en frisse wijnen met een mild profiel.

Pinot Gris (Grauburgunder): Deze druivensoort staat bekend als Grauburgunder en wordt in Baden gevierd vanwege zijn volle, vaak aromatische witte wijnen, die veelzijdigheid tonen in de subregio's van de regio.

Chardonnay: Chardonnay wordt in sommige delen van Baden verbouwd en produceert elegante en goed gestructureerde wijnen, vaak met tonen van tropisch fruit en een vleugje eikenhout.

Gewürztraminer: Deze aromatische druivensoort wordt verbouwd in delen van Baden, vooral rond de Kaiserstuhl-regio. Het resulteert in kruidige, aromatische wijnen met intense bloemige en lychee-tonen.

Sauvignon Blanc: Sauvignon Blanc is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en wordt in verschillende subregio's verbouwd, wat bijdraagt aan frisse, pittige en kruidachtige witte wijnen.

Muscat (Muskateller): Muscat-druiven worden in bepaalde gebieden verbouwd, wat resulteert in geurige en aromatische wijnen met tonen van druiven en citrus.

Cabernet Sauvignon en Merlot: Deze internationale rode variëteiten worden steeds vaker in Baden verbouwd en worden gebruikt om rijke en volle rode wijnen te maken.

Silvaner: Silvaner-druiven worden gevonden in Baden, vooral in de subregio Ortenau, en produceren wijnen met een fris en knapperig karakter.

Deze druivensoorten gedijen onder andere in het gevarieerde terroir van Baden en creëren een breed scala aan wijnen, van frisse witte wijnen tot volle rode wijnen. De toewijding van de regio aan het maken van kwaliteitswijnen heeft haar reputatie als belangrijke speler in de Duitse wijnscene verhoogd, met zijn eigen specifieke stijl- en smaakprofielen.

Subregio's binnen Baden

De wijnregio Baden in Duitsland is verdeeld in negen subregio's, elk met zijn eigen unieke terroir, druivensoorten en wijntradities. Deze subregio's dragen bij aan het gevarieerde aanbod aan wijnen dat Baden produceert. Baden is een divers en uitgebreid wijngebied in Duitsland en is verdeeld in negen subregio's, elk met zijn unieke terroir- en wijnstijlen. Hier is een kort overzicht van de subregio's binnen Baden:

Markgräflerland: Dit is de meest zuidelijke subregio en wordt beïnvloed door het warme klimaat van het Rijndal. Het staat bekend om zijn levendige en fruitige wijnen, waaronder uitstekende Pinot Noir (Spätburgunder) en Müller-Thurgau.

Breisgau: Breisgau ligt net ten noorden van het Markgräflerland en staat bekend om zijn Pinot Noir-wijnen. Het milde klimaat en de vulkanische bodem maken het een ideale locatie voor deze druivensoort.

Kaiserstuhl: Kaiserstuhl staat bekend om zijn unieke vulkanische bodem en is een premium wijngebied in Baden. Pinot Noir en Bourgondische druivensoorten gedijen hier en produceren elegante en expressieve wijnen.

Tuniberg: Gelegen in de buurt van de stad Freiburg, wordt Tuniberg gevierd om zijn hoogwaardige Pinot Blanc- en Pinot Gris-wijnen. Het klimaat en het terroir van de regio zorgen voor wijnen met grote finesse.

Ortenau: Deze regio profiteert van een warm en zonnig klimaat, wat resulteert in een gevarieerd aanbod aan wijnen. Riesling en Pinot Noir zijn prominent aanwezig en de wijnen staan bekend om hun karakter en diepgang.

Breisach: Breisach, gelegen nabij de Rijn, is een subregio die zowel rode als witte wijnen produceert. Je vindt hier uitstekende Pinot Noir- en Müller-Thurgau-wijnen.

Badische Bergstrasse: Genesteld langs de hellingen van het Zwarte Woud, concentreert deze subregio zich op Pinot Noir en produceert wijnen met een eigen karakter vanwege de hoogte en het terroir.

Kraichgau: Kraichgau staat bekend om zijn rode wijnen en is vooral beroemd om zijn Pinot Noir. De diverse bodems dragen bij aan de complexiteit van de wijnen.

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!