Kan ik EN-Primeur wijnen kopen bij Grandcruwijnen

Wat Bordeaux uniek maakt is zijn manier van verkopen. De wijnen worden niet rechtstreeks door de chateau’s zelf verhandeld maar via negiocants (tussenhandelaren). De producenten willen uiteraard elk jaar optimale kwaliteit bieden, iets dat veel kosten met zich mee brengt. Om een bepaalde financiële zekerheid te bieden is een voorverkoop van de wijnen in het leven geroepen. Grandcruwijnen is als officiële wijnhandelaar gerechtigd rechtstreeks te kunnen inkopen bij Place du Bordeaux en hiermee heeft u ook zekerheid dat de wijnen dus rechtstreeks bij de Chateau's.vandaan komen. Dit is zeer belangrijk want momenteel wordt er (zeer) veel gerommeld (veel nep, wijnen gaan van de ene container en vrachtwagen naar de andere in bar-slechte omstandigheden, etc) dus pas zeer op en koop alleen bij een betrouwbare handelaar.

Soms wel 2 jaar voordat de wijn op de markt komt, wordt deze al verkocht tijdens de En Primeur periode. Tijdens deze periode komt een gedeelte van de flessen, niet fysiek, maar op papier op de markt om verhandeld te gaan worden. Het sap dat op dat moment nog in de vaten ligt te rijpen, wordt dan geproefd door geïnteresseerden uit de gehele wereld. De kwaliteit van het oogstjaar die dan wordt vastgesteld door alle critici, tezamen met de status van het chateau en de prijs welke andere chateau’s hanteren, vormt dan de leidraad voor de prijs die de flessen zullen gaan kosten. Het interessante is echter dat de prijs dan zo’n 15 tot 30 procent lager ligt dan de marktwaarde op het moment dat de wijn op de markt komt. Het vroegtijdig kopen kan dus een zeer leuke beleggingsvorm zijn. Zeker gezien de huidige rentestand die u bij banken krijgt.

Het mooie van Bordeauxwijnen is dat ze veelal een zeer lang bewaarpotentieel hebben. Goede wijnen kunnen wel 30 a 50 jaar ouderen met uitzonderingen die nog daar nog ver overheen gaan. Hoe langer de flessen na aankomst in Nederland bewaard blijven, hoe schaarser de wijn wordt, waardoor de waarde vaak automatisch meegroeit.

Inmiddels is het zo dat naast de grote Bordeaux huizen de grote Italiaanse huizen (Ornellaia met Masseto, Antinori met Solaia als ook Napa Valley's met Opus one en Insignia en Zuid Amerika met o.a. Catena Zapata en Sena hun wijnen verkopen via de Negiocants. Groot voordeel van dit t.o.v. de Bordeaux Primeurs is dat dit vrij kort voorafgaande aan het beschikbaar komen gebeurt met als belangrijke doel om de schaarste beter te managen en ook de kanalen goed te bedienen (verdeling horeca & retail). 

We zien tegenwoordig dat meer-en-meer high end wijnbedrijven er voor kiezen om het 'oude-model' van de Place du Bordeaux aan te bieden en zijn zeker niet alleen maar meer de franse wijnen maar inmiddels ook de high-end wijnbedrijven uit o.a. Chili, Argentinië, Spanje, Zuid-Afrika, USA en Italië.

Eind mei/begin juni is vaak de periode waarin de Franse Bordeaux beschikbaar komen en begin September is het feit voor de overige landen. De Franse Bordeaux komen dan vaak pas tussen de 16-22 maanden beschikbaar en de wijnen uit de overige landen vaak al na een periode van 3-5 maanden.

Dat dit model door meer-en-meer high-end wijnbedrijven wordt gehanteerd is om zorg te dragen dat alleen de professionele wijnbedrijven (waaronder Grandcruwijnen) de iconische wijnen kunnen inkopen en als een bedrijf aan het rommelen is (slechte branding, continue prijsdumps, slechte opslag, klachten, etc) dan betekent het dat de wijn(en) niet meer via deze wijnhandelaar kunnen worden aangeschaft dus er is een veel betere controle over de gehele keten.

Een groot gedeelte van de En-primeur wijnen maken wij nadat onze allocatie bevestigd, beschikbaar op www.grandcruwijnen onder: En Primeur. U kunt de wijnen dan reserveren want vaak gaat het bij de absolute toppers maar om enkele kisten. Bijna alle EN-PRIMEUR wijnen zijn ook altijd een beperkte periode in de aanbieding zodat deze in voorkoop (pre-order) zeer attractief gekocht kunnen worden. Wanneer we dichter komenbij de daadwerkelijke levering zal deze promotie automatisch overgaan in de reguliere prijs. U reservering is alleen maar geldig wanneer deze is betaald (dus op rekening of afrekenen bij afhalen is niet geldig).

Nu is het aanbod zeer groot en schier onmogelijk deze allemaal te voerenin ons assortiment maar daar Grandcruwijnen als officiële wijnhandelaar is aangesloten bij de Place Du Bordeaux en dus rechtstreeks kan kopen kunt u ons ook altijd uw wensen doorgeven en dan kunnen we in ieder geval de aanvraag doen en deze wijnen dan laten meeliften met onze EN-primeur leveringen. Stuur dan een mail naar [email protected] of bel ons op 078-6450615 met uw wensen.