Loading... 382 view(s)

Masterclass Catena Zapata met de High End wijnen

DEZE MASTERCLASS IS VOLLEDIG VOLGEBOEKT. U KUNT ZICH NIET MEER INSCHRIJVEN. WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN AANKOMENDE MASTERCLASSES  ABBONNEER U DAN OP ONZE NIEUWSBRIEF.

Op donderdag 9 februari van 19:30-21:30 organiseert Grandcruwijnen een exclusieve Masterclass met een aantal van de high end wijnen van Catena Zapata. U dient te zijn ingeschreven met een bevestiging voor deze Masterclass. Catena Zapata wordt gezien als het vlaggeschip van de wijnhuizen in Argentinië. 

De uitspraak van Robert Parker zegt veel: ‘when all is said and done, Catena Zapata is the Argentina winery of reference, the standard of excellence’. Wij voeren al jaren de fraaie wijnen van Catena Zapata en naast het reguliere assortiment mogen wij ook de 2 wijnen voeren die ze alleen maar verdelen via Place du Bordeaux waar Grandcruwijnen kan inkopen (zoals ook o.a geldt voor de Masseto, Opus One, etc) en dit zijn de Catena Zapata Nicolas en de Catena Zapata Adrianna Mundus Bacillus Terrae.

Richard Gordon van Catena Zapata zal u tijdens deze Masterclass/Tasting meer achtergrond geven over dit iconisch wijnhuis en heeft u de mogelijkheid om aantal van hun fantastische wijnen te proeven waaronder de zeer fraaie Argentino, Alta Chardonnay, Alta Malbec en u kunt verticaal paar jaargangen proeven van hun 2 iconen de Nicolas en Mundus Bacillus Terrae.

Locatie
Grandcruwijnen
Rijksstraatweg 24
3316 EH Dordrecht
 
Ontvangst: 19:15
Start: 19:30
Einde: 21:30
Maximaal deelnemers: 30 (alleen met bevestiging van deelname)

LET OP:  De uitnodiging is persoonlijk verstuurd naar onze klanten (u dient te zijn ingeschreven voor onze nieuwsbrief). Bent u niet ingeschreven voor onze nieuwsbrief en wilt u deelnemen aan deze Tasting stuur ons dan een email naar: [email protected] en kunnen we kijken of er nog plek is voor deze sessie.  Wilt u ook uitnodigingen ontvangen voor onze Masterclasses en Tastings schrijf u dan in. U krijgt dan als eerste bericht. Klik hier om u in te schrijven.

Bijdrage
Wij vragen geen eigen bijdrage voor deze exclusieve Masterclass. Bij een no-show berekenen wij € 15,00 per persoon.

OVER CATENA ZAPATA

Catena Zapata is een van de grote namen van de Argentijnse wijnbouw, en bovendien een bodega van Argentijnse origine. De voorouders van de huidige eigenaar zetten hier voet aan land vanuit Italië in 1898. Nicola Catena, de grondlegger van dit bedrijf, was van mening dat hij bij Mendoza in het beloofde land terechtgekomen was. Hij had het idee dat de Malbec, die in Bordeaux werd gebruikt als een druif om te mengen met onder andere Cabernet en Merlot, het in het Argentijnse klimaat zeer goed zou doen. Dat bleek zeer goed te kloppen. Catena stelde zich ten doel uit te zoeken wat de beste plekken waren voor de aanplant van druiven in Mendoza. Voor de aanplant van Chardonnay en Malbec koos hij onder andere voor wijngaarden in de subregio Gualtallary, op een hoogte van soms wel 1500 meter. Zijn eigen wijngaardmanager vertelde hem dat Malbec op deze hoogte nooit zou rijpen, maar dat bleek wel degelijk te kunnen. Sterker, Malbec rijpt hier werkelijk prachtig. Juist de arme uitlopers van de Andes, die door de Europese immigranten ooit waren afgedaan als te onvruchtbaar, bleken ideaal voor de wijnbouw. 

In eerste instantie geloofde Nicolás Catena niet in de Malbec, in tegenstelling tot zijn vader Domingo. Na de dood van zijn vader, in 1989, besloot hij om toch te onderzoeken of de intuitie van zijn vader, dat Malbec een van dé troeven was van Mendoza, zou kloppen. Hij werkte vijf jaar aan de kwaliteit van de zestig jaar oude Adrianna wijngaard, voor hij in 1994 een Catena Malbec op de markt bracht waar hij werkelijk tevreden over kon zijn. Hij liet hiervoor Malbec-stokken overkomen uit Cahors, omdat hij niet overtuigd was van de kwaliteit van het in Argentinië gebruikte kweekmateriaal. Maar ook dit materiaal voldeed niet aan zijn eisen, en hij besloot zelf klonen van malbec te selecteren uit een aanplant van maar liefst 145 klonen, die hij liet neerzetten in de La Pirámide-wijngaard. 

In 2001 werd het research- en onderzoeksprogramma van Bodega Catena Zapata overgenomen door Nicolas' dochter Laura. Als arts, gespecialiseerd in spoedeisende hulp en afgestudeerd aan Harvard en Stanford, bracht Laura de juiste wetenschappelijke achtergrond binnen bij het R&D project van de familie. Zij richtte haar aandacht op de Malbec die haar vader had aangeplant in de wijngaarden op grote hoogte, omdat ze er zeker van was dat de ze druiven in hun extreme microlklimaat een bijzondere kwaliteit moesten hebben. Dit leverde in 2004 fruit op van een zodanig hoge kwaliteit, dat door het team van wijnmakers werd besloten om het fruit direct in nieuwe eikenhouten vaten te laten gisten. Dit resulteerde in drie spectaculaire nieuwe Malbecs, met een werkelijk ongelooflijke kwaliteit. Wijnen, die de hoge kwaliteit van de wijngaarden van de familie Catena op grote hoogte op een meesterlijke manier tot uitdrukking brengen. Waarmee weer een nieuwe stap voorwaarts is gezet in de kwaliteitsontwikkeling van de wijnen van Catena, geïnspireerd door de volgende generatie van de familie, in de persoon van Laura Catena.