2023 B Vintners Lone Wolf Cinsault

rotation

In stock

24 items available

🚚 Orders placed before 15:00 ship today

Description

chevron-down

A Cinsault with a history. Lone Wolf is made from a vineyard that was planted by chance in 1953, when there was a shortage of Cinsault vines. These old vines are now deeply rooted in granite and slate, a piece of living history in the Bottelary Hills, the most magical corner of Stellenbosch. Only a thousand bottles of this wine are made. The vineyard is considered one of the oldest Cinsault vineyards in Stellenbosch.

Bruwer Vintners, the project of Bruwer Raats and his cousin Gavin Bruwer Slabbert, shows with this wine how elegant and light-footed South African red can be. This is Cinsault at its best: scented with cranberry, raspberry, red cherry and spices. The taste is fruity and spicy, with fine acids and soft tannins that provide tension and drinkability. Pour Lone Wolf slightly chilled and serve with roast pork with fennel, game such as or venison with a spicy jus.

Neil Martin (Vinous 92/100) writes in his review: "...this will be difficult to resist in its youth. You've been warned"

Specifications

chevron-down
Type of Wine Red
Country South Africa
Region Western Cape
Appellation Stellenbosch (Appellatie)
Winery Bruwer Vintners
Grape Cinsault
Biological certified No
Natural wine No
Vegan No
Vintage 2023
Drinking as of 2025
Drinking till 2032
Alcohol % 12.5
Alcohol free/low No
Content 0.75 ltr
Oak aging Yes
Sparkling No
Dessert wine No
Closure Cork
Parker rating 90
Vinous rating 92

Professional Reviews

chevron-down

Parker

90

Vinous

92

Wijnhuis

chevron-down

Bruwer Vintners is een op Stellenbosch gevestigde wijnbouwonderneming, die werd opgericht door de neven Gavin Bruwer en Bruwer Raats. De neven hebben een innovatieve aanpak, terwijl de dingen eenvoudig blijven, namelijk het voeden van de druiven om van de wijnstok naar de fles te voeden. Waardoor de wijnen hun gevoel van plaats uiten.

"We voeren ons erfgoed in de Kaap de Goede Hoop en maken wijnen van historische Kaapse rassen." "Onze verkenning van unieke percelen en de visie voor de toekomst, brengt ons op een verdere ontdekking om terroir specifieke wijnen te produceren." Alle wijngaarden zijn onderscheidend, in hooggelegen gebieden, dicht bij de oceaan en geplant op verweerde bodems.

Vier nieuwe, kleine productiewijnen zijn toegevoegd aan de portefeuille onder het label "B Vintners". De nieuwe toevoegingen komen van de Vine Exploration Co., dat werd gelanceerd door Bruwer Raats, wijnmaker bij Raats Family Wines en het iconische merk Indaba met zijn neef Gavin Bruwer. De op Stellenbosch gevestigde wijnbouwonderneming werd opgericht om de eerlijke geschiedenis van de wijnbouw in de Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika te betalen.

Raats en Bruwer verkennen unieke wijngaardenpercelen in hooggelegen gebieden nabij de oceaan om de perfecte druiven te vinden. De meeste wijnstokken zijn volgroeid en gegroeid op verweerde gronden van ontbonden graniet. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en geplukt op het optimale moment voor de beste uiting van de terroir. Om elke fles vrij te kunnen uiten, zijn de wijnen gemaakt met weinig of geen interventie. De portefeuille bestaat uit twee reeksen: Heritage en Terroir Specific. In de Heritage reeks is de Haarlem to Hope, een mix van vooral Chenin Blanc en Semillon. De Terroir Wijnen zijn Reservoir Road Pinot Noir, Black Bream Pinot Noir en Fire Heath Chardonnay.

Attachments

chevron-down