2021 Jordan Wines Mellifera Riesling Noble Late Harvest

19.50 16.12
Type of Wine White
Country South Africa
Region Stellenbosch
Appellation Stellenbosch (Appellatie)
Winery Jordan
Year 2021
Grape Riesling
Content (Alc) 0.375 ltr (12.5%)
Drink window 2023 - 2030
View all characteristics Discover more about this wine

Jordan's South African dessert wine. Made from dried Riesling grapes. The Jordan Melifera is named after the Cape Honey Bee, Apis Mellifera Capensi. The Riesling vineyard is south facing, 280m above sea level and the age of the vines is 32 years. The utmost patience was needed to make this wine, with all day to press the raisins. The juice was boiled down in a stainless steel tank and fermented between 13 and 15 ° C using a specially selected strain of yeast that can handle higher sugars. In the glass, the wine has a beautiful golden yellow color with both lime and riper tones such as apricot and spring blossom in the nose. In the mouth lush sweet, fresh acidity and some ripe aromas in the long but also fresh aftertaste.

Alc: 12.5%
Total acid: 9.2 g / l
pH: 3.72
Residual sugar: 116.1 g / l

Stellenbosch is South Africa's most famous wine growing area, Stellenbosch has the most top domains and is surrounded by mountains (Helderberg and Simonsberg) and has vineyards in every direction. Stellenbosch has the only university in South Africa with a viticulture department. Even though two-thirds of the vineyards are planted with white grapes, the realization is growing that Stellenbosch is destined for red wine.

2016 - 4½ stars in the 2018 Platter's South African Wine Guide
2014- 4½ stars in the 2017 Platter's South African Wine Guide
2013- 4½ stars in the 2015 Platter's South African Wine Guide

Vineyard for 2021 Jordan Wines Mellifera Riesling Noble Late Harvest

Jordan Winery wordt professioneel gerund door Gary en Kathy Jordan. Niet alleen maken zij uitstekende wijnen, ook het restaurant, de bistro en de gastenverblijven van Jordan zijn een bezoek waard.

Kathy en Gary Jordan namen, na beiden twee jaar in het buitenland gewerkt te hebben, het door de ouders van Gary in 1982 aangekochte domein in 1992 over. Gelukkig was Gary in de jaren 80 al betrokken bij de aanplant. Gary is geoloog en gebruikte zijn kennis om het terroir te analyseren en zorgde er zo voor dat ieder druivenras op de juiste plek werd aangeplant. Tegenwoordig profiteert Jordan enorm van deze keuzes. Hun wijngaarden zijn nu voldoende volwassen om voor een fantastische complexiteit te zorgen, terwijl andere producenten nog maar net zijn begonnen met de juiste stokken aan te planten op de juiste ondergrond. Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke windrichting staan aangeplant. Het is een echt familiebedrijf waar al jaren wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt. Ze combineren de rijpe, geconcentreerde en fruitige toegankelijkheid van de Nieuwe Wereld en de complexe structuur van klassieke wijnen. De internationale waarderingen zijn dan ook enorm. Zo werd het vlaggenschip, de Nine Yards hardonnay, al twee keer door het wijnblad Decanter uitgeroepen tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ en won deze ook het Proefschrift Wijnconcours. In 2014 werd zelfs de ‘gewone’ Barrel Fermented Chardonnay gekroond tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ door Decanter! Bovendien werden ze in 2014 ook nog Zuid-Afrikaans ‘Producent van het jaar’ bij IWSC.

De wijnen uit de Chameleon range worden geproduceerd door Jordan, als sinds 1993. Met de opbrengst van deze wijnen worden op dit moment 4 onderzoeksprojecten gefinancierd die hun onderzoek richten op de Kaapse Dwerg Kameleon (Kaapse Dwerg Verkleurmannetjie in het Afrikaans). Het leefgebied van deze kleine kameleonsoort wordt bedreigd door urbanisatie en intensive landbouw, waardoor steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van het beestje (fynbos) verdwijnt. Door meer inzicht te krijgen in het leefpatroon van deze (moeilijk te vinden) diertjes, hoopt men ze te kunnen behoeden voor uitsterven. De wijnen die voor deze range worden gebruikt, hebben uiteraard de kwaliteit die men kan verwachten van Gary en Cathy Jordan, maar zijn vooral gemaakt voor de momenten die vragen om wijn voor feestelijke en ontspannen momenten; oftewel perfect voor een braai met vrienden!

More Information
Type of Wine White
Country South Africa
Region Stellenbosch
Appellation Stellenbosch (Appellatie)
Winery Jordan
Grape Riesling
Biological certified No
Vegan No
Year 2021
Drinking as of 2023
Drinking till 2030
Alcohol % 12.5
Alcohol free/low No
Content 0.375 ltr
Oak aging Yes
Sparkling No
Dessert wine Yes
Closure Cork
Tasting Profiles Aromatic, Floral, Fruity, Spicy, Round, Steenfruit, Tropical fruit, Full, White fruit, Sweet
Drink moments Cadeau!, Met vrienden
Write Your Own Review
You're reviewing:2021 Jordan Wines Mellifera Riesling Noble Late Harvest
Your Rating

Grandcruwijnen

Which dish goes perfectly with this wine?

Our online smart sommelier will help you!

Latest review

25.05.2023

Champagne Veuve Clicquot Brut Veuve Fridge SMEG

"Een echte Eyecatcher om te presenteren. " Hanna

View product review