Is Corpinnat de Grandcru onder de Cava?

Corpinnat is de naamgeving voor hoge kwaliteit aan mousserende wijnen uit de Penèdes, opgericht in 2016 door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava in 2019 om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit.

Binnen de Cava-regelgeving is er sinds 2017 ook een nieuwe categorie namelijk Cava de Paraje Calificado en dit geldt voor wijnen waar de druiven van één wijnhuis of wijngaard moeten komen en dit was een beetje de tegen-reactie van de Cava-appelatie op de Corpinnat merknaam.

Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionelle dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.

Corpinnat is op te splitsen in twee concepten:

  • COR ofwel het hart van Penèdes waar meer dan 130 jaar geleden de eerste mousserende wijnen in Spanje werden gemaakt;
  • PINNAT, wat afstamt van Pinnae. Pinnae linkt naar de origine van Penèdes. In historische documenten in de 10e eeuw staat het genoemd als Penetense en komt van het Latijnse pinna (volg je ‘m nog?), wat steen of rots betekent. Dat heeft weer een link met de stenige bodem in Penèdes. Is die cirkel weer rond;
  • NAT betekent tevens ‘geboren’ in het Catalaans, Corpinnat staat dan ook voor ‘geboren in het hart van Penèdes’

Corpinnat altijd uit Penèdes. Penèdes ligt in de regio Catalonië, in de buurt van Barcelona. Voor Corpinnat is er een gebied aangewezen van 997 km2, waarbinnen 22.966 hectare wijngaarden aangeplant zijn in totaal.

Op www.corpinnat.com kun je zien wat het Corpinnat gebied is. 

Het gebied van Corpinnat is het historische hart van het Penedès gebied. Dit gebied is vastgesteld op basis van een aantal variabelen, zoals natuurlijke scheidingen door rivieren, welke bodems het best passen bij bepaalde druivensoorten en hellingen. Het gebied heeft een Mediterraans klimaat, met zonnige zomers, milde winters en gemiddelde regenval. Niet alleen een lekker vakantie klimaat, ook de druiven doen het er goed op.

De bodem is gevarieerd, met onder andere stenen en versteende klei die over weinig voedingsstoffen beschikken. De gronden laten regenwater goed door (dus geen modderpoelen in de wijngaarden) en houden het water dieper in de grond vast, waar de wortels het water op kunnen nemen.

Voor Corpinnat worden autochtone druivenrassen gebruikt, ofwel druivenrassen die van oudsher behoren in de regio. De internationale soorten spelen dus geen hoofdrol in de bubbels van Corpinnat. Want mousserende wijn moet tenminste voor 90% bestaan uit deze druiven:

Witte druiven: Macabeo, Parellada, Malvasia, Xarel.lo

Blauwe druiven: Garnacha, Monastrell, Sumoll, Xarel.lo Rosado

Voor de overige 10% mag het de internationale bekende soorten bevatten zoals Chardonnay en Pinot Noir.

De druiven moeten met de hand geplukt worden en organisch worden geteeld. Ook dat is een groot verschil met Cava. Verschillende producenten werken zelfs biodynamisch. Alle producenten zijn er op gericht zo veel mogelijk het terroir in de wijn terug te laten komen, zo min mogelijk te interveniëren en de natuur te respecteren.

De druiven komen van eigen wijngaarden, of worden ingekocht. In geval van het laatste mag dat alleen als er al lange tijd met die teler wordt samengewerkt en uiteraard ook alleen als de teler deze de druiven organisch teelt.

Er is een minimale prijs voor deze druiven afgesproken. Corpinnat moet door en bij de wijnproducent worden gevinifieerd. Na de oogst gaan de druiven hier dus direct naar toe om de druiven te persen en fermenteren. Na de eerste gisting, vind de tweede gisting plaats in de fles.

Het minimum bij Cava is negen maanden, Corpinnat houdt hierbij langere tijden aan. Er zijn namelijk drie categorieën: wijnen die 18 maanden hebben gerijpt (de jongste dus), wijnen die 30 maanden hebben gerijpt en wijnen die minimaal 60 (!) maanden hebben gerijpt. Onder Corpinnat vind je dus vaak bij de leveranciers die zich richten op de 'long-aged-cava's zoals bijvoorbeeld een Recaredo

Als je een fles ziet met op de voorzijde duidelijk Corpinnat er op, dan mag je er van uit gaan dat het een kwalitatief goede wijn is. Dat komt doordat producenten zich aan een aantal zeer strikte regels moeten houden en ook het toetreden tot deze kwaliteitsklasse gebeurt alleen maar onder strikte voorwaarden. Nu is

het ook weer niet zo dat als producten ervoor hebben gekozen om niet toe te treden en nog gewoon in de CAVA-appelatie zitten dat dit dan per definitie slechtere of mindere kwaliteit is. Dit komt vooral omdat er veel onrust en onenigheid onder een aantal (top)producenten waarbij er 3 stromingen zijn:

1 - verwerk in de huidige CAVA regelgeving een beter onderscheid in kwaliteit

2- een groep producten die de Paraje Calificado willen gebruiken

3- een groep producten die Corpinnat voorstaan

Zeker nu Corpinnat momenteel wel wordt gezien als de Grandcru's onder de mousserende wijnen zien we nu het verschijnsel dat zij hun eigen concurrentie-positie een beetje beschermen door gelijkwaardige spelers (of wellicht zelfs beter) niet toe te laten dus er is jammer genoeg nog wel wat 'politiek' gaande.

Eigen waarneming is dus belangrijk, maar ook beetje algemene 'boeren' verstand. Probeer maar eens uit te leggen als u een fles mousserende Cava koop van rond de 7 euro of minder hoe dit kant met 21% BTW, accijns, transportkosten, de fysieke fles, de kurk, het label, de plukkers, de winst van het wijnhuis, etc. Als dat wordt doorgerekend dat zit er voor een paar cent maximaal aan sap.

Wij oordelen dan niet over lekker want dat is persoonlijk, maar het zegt zeker wel wat over de kwaliteit en hoeveel scheikunde er aan te pas is gekomen om deze volumes voor die prijs te maken, maar dat geldt voor eigenlijke alle wijnen.