2023 Mas Martinet Verge de Martinet

Wijnsoort | RosƩ |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2032 |
Op voorraad
10 items beschikbaar
Omschrijving
"Stairway to Heaven", het iconische nummer van Led Zeppelin, de band die een keerpunt vormde in de geschiedenis van de rock, vertelt ons over de voortdurende zoektocht naar iets dat verder gaat dan het materiƫle, dat verlangen om het sublieme te bereiken dat ons uitnodigt om naar het onbekende te stijgen. En met hetzelfde gevoel van transcendentie presenteert Mas Martinet ons hun wijn Verge de Martinet. Een wijn die, net als het nummer, ons uitnodigt om een reis naar het uitzonderlijke te maken onder een etiket dat een trap naar de hemel van het meest bijzondere toont. Waarom? Omdat het een baanbrekende, unieke wijn is, die voortkomt uit het herstel van een oude vinificatiemethode genaamd "vi verge". Het is een traditionele stijl uit de Priorat die in de vergetelheid was geraakt en die nu, dankzij de visie van Sara PƩrez en haar team, herleeft met dezelfde passie voor het authentieke.
De Martinet Verge de Martinet is een wijn die een oud vinificatieproces wil herontdekken: het maken van wijn van blauwe druiven zonder schilweking (maceración). Dit type wijn werd vroeger zo genoemd vanwege het specifieke productieproces. Hoewel deze methode zeer traditioneel is, levert het een wijn op met een intens rosé karakter, bijna als een lichte rode wijn. Dus wat is het eigenlijk: een rode of een rosé wijn. Volgens de letter van de wet een rosé en zo noemt Sara Perez het ook. De wijn is een blend van
- 50% Garnacha Tinta (Grenache noir)
- 25% Garnacha Gris (grijze Grenache)
- 25% CariƱena (Carignan)
De wijngaarden zijn gelegen op de Llicorella ā karakteristieke zwarte leisteenbodem uit Priorat, die bijdraagt aan de mineraliteit en concentratie van de wijn. Er zijn van jaargang slecht 1.204 flessen gemaakt.
2023 was een van de droogste jaren van de afgelopen 40 Ć 50 jaar, bovenop een al extreem droog 2022. Hierdoor ontstond een ernstig watertekort in de wijngaarden. De temperaturen waren zeker niet extreem warm tot aan de oogst. Veel wijnstokken hadden slechts 20 cm scheutgroei bij de bloei ā een teken van stress en beperkte kracht met als gevolg dat veel wijnstokken de aanhoudende droogte niet overleefden en stierven af en daardoor was de oogst was 50% lager dan normaal.
2023 leek op voorhand een verloren oogst Maar⦠inmiddels staat Sare Perez bekend als de expert op het gebied van waterhuishouding (zie ook een recent artikel in Perswijn waarin ze sprak in Davos over de uitdagingen in o.a. de Priorat met de droogte). Om de vitale toestand van de planten beter te begrijpen, werd er gewerkt met gevoelige kristallisatietechnieken (een biodynamische methode om de energie van planten te 'lezen'). Verrassend genoeg bleek dat de planten energetisch stabiel waren en hun krachten spaarden voor het volgende jaar. Ondanks de lage opbrengst waren de druiven van 2023 niet gestrest, maar juist vol zuivere, geconcentreerde energie. Hier komt het voordeel naar voren dat er wordt gewerkt met autotochone druiven en oude wijngaarden. De druiven werden met de hand geoogst en enkele uren lichtjes met de voeten gekneusd in halfhoge vaten van kastanjehout en vervolgens wordt direct geperst, zonder schilweking. De zachte voetpersing zorgt voor een diepe kleur en structuur, bijna zoals een lichte rode wijn. De fermentatie en rijping gebeurden in: Foudres van 1200 liter (grote houten vaten) en Glazen damajuanas (grote ronde flessen). De wijn rijpte vervolgens 7 maanden op zijn gist in dezelfde vaten.
De Martinet Verge de Martinet is stralend en warm van energie. Hij straalt vrijgevigheid en innerlijke kracht uit. Ondanks alle tegenslagen is het een intense jaargang, die geen tekenen van stress of uitputting vertoont en tegen alle verwachtingen in geldt 2023 als ƩƩn van de beste jaren tot nu toe, een jaargang voor de fijnproever ā een wijn voor wie diepgang zoekt.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiƫle factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
OVER MAS MARTINET
In 1981 werd Mas Martinet geboren, een levensproject en een droom die uitkomt. Het merk is het resultaat van de passie van Josep LluĆs PĆ©rez en Montse Ovejero en inmiddels is dit in handen van de hele familie Josep LluĆs, Montse, Sara, NĆŗria, AdriĆ , Marc, Jordi, Armando, Pilar. De unieke wijnen van Mas Martinet in Priorat hebben gigantisch bewaarpotentieel. Reeds meer dan 25 jaar troont Martinet aan de top van de appelatie Priorat. Sinds enkele jaren heeft vader PĆ©rez zich terug getrokken uit Mas Martinet en worden de wijnen gevinifieerd door Sara Perez (zie ook Venus, Dido en Gratallops). Sara is ook de echtgenote van een andere Icoon namelijk Rene Barbier Jr bekend van Clos Mogador en Rene en Sara maken ook nog eens wijnen onder hun eigen namen, namelijk onder Sara PĆ©rez y RenĆ© Barbier. Natuurlijk voeren wij ook deze wijnen. Lees meer onder de Tab: Wijnhuis
Specificaties
Wijnsoort | RosƩ |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Mas Martinet |
Druif | Carignan, Garnacha, Grenache |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Luis GutiƩrrez
Release Price:
$40
Drink Date:
2024 - 2029
The 2022 Martinet Bru comes from a warm and dry vintage, so they did part with carbonic maceration and the rest with full clusters that were foot trodden all in concrete. The wine matured in concrete and only three months in used barriques. So, the wine has freshness and lightness but also ripeness (14% alcohol) and a very expressive nose with berries, licorice, Mediterranean herbs and some spices. It has a soft palate that is juicy and fruit-driven, with a notable mouthfeel and aftertaste. It has abundant, fine-grained tannins and a sense of harmony. 43,000 bottles, 1,078 magnums and some larger formats produced. It was bottled in December 2023.
Mas Martinet is the project from the PƩrez Ovejero family, where they work 25 hectares of vineyards and produce 60,000 bottles. They learned a lot from the 2021 vintage, a year with plenty of water (more than the actual rain total, because there was 60 centimeters of snow that didn't compute in the annual rainfall), and they discovered that they could keep the character of the wines with less ripeness in the grapes. There are two wines that were denied the appellation of origin because they don't reach the minimum alcohol required by the appellation.
Published: May 16, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2023 - 2030
From: Mediterranean Spain: Where to Start? (Mar 2021)
Saturated ruby. A highly perfumed, smoke- and spice-accented bouquet evokes primary cherry and blueberry scents, along with candied licorice and potpourri nuances. Seamless and impressively concentrated, offering appealingly sweet dark berry, cherry cola and floral pastille flavors that meld richness and energy. Dusty tannins build steadily on a long, gently chewy finish that leaves cherry liqueur and lavender notes behind.
- By Josh Raynolds on March 2021
Sara PĆ©rez runs Mas Martinet, established in 1989 by her father, Josep Luis PĆ©rez Ovejero, one of Prioratās founding fathers. Based in Falset, the family owns 22 hectares of high-altitude, slate-rich vineyards in Gratallops. They make three single-vineyard bottlings and an entry-level blend called Martinet Bru. PĆ©rez is among the most innovative winemakers in a region that has no shortage of them. All of the vineyards are farmed organically and the wines, which are on the distinctly elegant side for Priorat, are made with native yeasts and no added enzymes. Sara PĆ©rez was among the first here to use clay amphoras, a practice that has caught on across Spain. The vines are almost all very old, thus their yield is quite small and the single-site wines arenāt usually easy to find. Mas Martinet is one of the leading estates in Spain, by my estimation.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In 1981 werd Mas Martinet geboren, een levensproject en een droom die uitkomt. Het merk is het resultaat van de passie van Josep LluĆs PĆ©rez en Montse Ovejero en inmiddels is dit in handen van de hele familie Josep LluĆs, Montse, Sara, NĆŗria, AdriĆ , Marc, Jordi, Armando, Pilar. De unieke wijnen van Mas Martinet in Priorat hebben gigantisch bewaarpotentieel. Reeds meer dan 25 jaar troont Martinet aan de top van de appelatie Priorat. Sinds enkele jaren heeft vader PĆ©rez zich terug getrokken uit Mas Martinet en worden de wijnen gevinifieerd door Sara Perez (zie ook Venus, Dido en Gratallops). Sara is ook de echtgenote van een andere Icoon namelijk Rene Barbier Jr bekend van Clos Mogador en Rene en Sara maken ook nog eens wijnen onder hun eigen namen namelijk onder Sara PĆ©rez y RenĆ© Barbier. Natuurlijk voeren wij ook deze wijnen.
Op Mas Martinet zijn alle chemicaliƫn in de wijngaarden verbannen. Sara en haar team van Martinet zijn altijd op zoek naar nieuwe gezichtspunten, met een cultuur gebaseerd op balans, duurzaamheid en harmonie met de natuur. Zeer toegewijd aan traditie, aan het milieu en aan mensen. Ze recupereren sommige variƫteiten en vinden sommige processen en materialen opnieuw uit volgens de principes van agro-ecologie en minimale interventie met maximaal respect voor de mensen die eraan werken. Ze bewerken de gewassen op een milieuvriendelijke manier, waarbij ze zo respectvol mogelijk omgaan met de processen. Voorbeelden zijn bijv het kweken peulvruchten en wilde soorten bloemen en struiken om zo voor voedsel te zorgen voor de gehele keten. ze baseren ons op de maankalender om de natuurlijke behandelingen die we in de wijngaard gebruiken, zoals compost en kruideninfusies, te optimaliseren (bio-dynamisch).
Clos Martinet is afkomstig van de percelen van het landgoed Mas dāen Martinet, gelegen in het wijngebied van het stadje Gratallops. Het land, dat leisteen bevat, en de verschillende blootstellingen van de wijngaard geven deze wijn elk jaar het typische karakter van een landgoed. Garnatxa Negra, CariƱnyena, Garnatxa Peluda en SirĆ , Merlot en Cabernet Sauvignon.
De wijnpers is unaniem lovend over de wijnen van dit iconisch huis. Wijnen die punten krijgen dicht tegen de maximale grens van 100 punten is eerder standaard dan uitzondering. Aanbod van de relatief kleine postzegel wijngaarden is zeer beperkt en bewaar-potentieel van de wijnen is ongekend lang.
"Stairway to Heaven", het iconische nummer van Led Zeppelin, de band die een keerpunt vormde in de geschiedenis van de rock, vertelt ons over de voortdurende zoektocht naar iets dat verder gaat dan het materiƫle, dat verlangen om het sublieme te bereiken dat ons uitnodigt om naar het onbekende te stijgen. En met hetzelfde gevoel van transcendentie presenteert Mas Martinet ons hun wijn Verge de Martinet. Een wijn die, net als het nummer, ons uitnodigt om een reis naar het uitzonderlijke te maken onder een etiket dat een trap naar de hemel van het meest bijzondere toont. Waarom? Omdat het een baanbrekende, unieke wijn is, die voortkomt uit het herstel van een oude vinificatiemethode genaamd "vi verge". Het is een traditionele stijl uit de Priorat die in de vergetelheid was geraakt en die nu, dankzij de visie van Sara PƩrez en haar team, herleeft met dezelfde passie voor het authentieke.
De Martinet Verge de Martinet is een wijn die een oud vinificatieproces wil herontdekken: het maken van wijn van blauwe druiven zonder schilweking (maceración). Dit type wijn werd vroeger zo genoemd vanwege het specifieke productieproces. Hoewel deze methode zeer traditioneel is, levert het een wijn op met een intens rosé karakter, bijna als een lichte rode wijn. Dus wat is het eigenlijk: een rode of een rosé wijn. Volgens de letter van de wet een rosé en zo noemt Sara Perez het ook. De wijn is een blend van
- 50% Garnacha Tinta (Grenache noir)
- 25% Garnacha Gris (grijze Grenache)
- 25% CariƱena (Carignan)
De wijngaarden zijn gelegen op de Llicorella ā karakteristieke zwarte leisteenbodem uit Priorat, die bijdraagt aan de mineraliteit en concentratie van de wijn. Er zijn van jaargang slecht 1.204 flessen gemaakt.
2023 was een van de droogste jaren van de afgelopen 40 Ć 50 jaar, bovenop een al extreem droog 2022. Hierdoor ontstond een ernstig watertekort in de wijngaarden. De temperaturen waren zeker niet extreem warm tot aan de oogst. Veel wijnstokken hadden slechts 20 cm scheutgroei bij de bloei ā een teken van stress en beperkte kracht met als gevolg dat veel wijnstokken de aanhoudende droogte niet overleefden en stierven af en daardoor was de oogst was 50% lager dan normaal.
2023 leek op voorhand een verloren oogst Maar⦠inmiddels staat Sare Perez bekend als de expert op het gebied van waterhuishouding (zie ook een recent artikel in Perswijn waarin ze sprak in Davos over de uitdagingen in o.a. de Priorat met de droogte). Om de vitale toestand van de planten beter te begrijpen, werd er gewerkt met gevoelige kristallisatietechnieken (een biodynamische methode om de energie van planten te 'lezen'). Verrassend genoeg bleek dat de planten energetisch stabiel waren en hun krachten spaarden voor het volgende jaar. Ondanks de lage opbrengst waren de druiven van 2023 niet gestrest, maar juist vol zuivere, geconcentreerde energie. Hier komt het voordeel naar voren dat er wordt gewerkt met autotochone druiven en oude wijngaarden. De druiven werden met de hand geoogst en enkele uren lichtjes met de voeten gekneusd in halfhoge vaten van kastanjehout en vervolgens wordt direct geperst, zonder schilweking. De zachte voetpersing zorgt voor een diepe kleur en structuur, bijna zoals een lichte rode wijn. De fermentatie en rijping gebeurden in: Foudres van 1200 liter (grote houten vaten) en Glazen damajuanas (grote ronde flessen). De wijn rijpte vervolgens 7 maanden op zijn gist in dezelfde vaten.
De Martinet Verge de Martinet is stralend en warm van energie. Hij straalt vrijgevigheid en innerlijke kracht uit. Ondanks alle tegenslagen is het een intense jaargang, die geen tekenen van stress of uitputting vertoont en tegen alle verwachtingen in geldt 2023 als ƩƩn van de beste jaren tot nu toe, een jaargang voor de fijnproever ā een wijn voor wie diepgang zoekt.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiƫle factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
OVER MAS MARTINET
In 1981 werd Mas Martinet geboren, een levensproject en een droom die uitkomt. Het merk is het resultaat van de passie van Josep LluĆs PĆ©rez en Montse Ovejero en inmiddels is dit in handen van de hele familie Josep LluĆs, Montse, Sara, NĆŗria, AdriĆ , Marc, Jordi, Armando, Pilar. De unieke wijnen van Mas Martinet in Priorat hebben gigantisch bewaarpotentieel. Reeds meer dan 25 jaar troont Martinet aan de top van de appelatie Priorat. Sinds enkele jaren heeft vader PĆ©rez zich terug getrokken uit Mas Martinet en worden de wijnen gevinifieerd door Sara Perez (zie ook Venus, Dido en Gratallops). Sara is ook de echtgenote van een andere Icoon namelijk Rene Barbier Jr bekend van Clos Mogador en Rene en Sara maken ook nog eens wijnen onder hun eigen namen, namelijk onder Sara PĆ©rez y RenĆ© Barbier. Natuurlijk voeren wij ook deze wijnen. Lees meer onder de Tab: Wijnhuis
Wijnsoort | RosƩ |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Mas Martinet |
Druif | Carignan, Garnacha, Grenache |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Luis GutiƩrrez
Release Price:
$40
Drink Date:
2024 - 2029
The 2022 Martinet Bru comes from a warm and dry vintage, so they did part with carbonic maceration and the rest with full clusters that were foot trodden all in concrete. The wine matured in concrete and only three months in used barriques. So, the wine has freshness and lightness but also ripeness (14% alcohol) and a very expressive nose with berries, licorice, Mediterranean herbs and some spices. It has a soft palate that is juicy and fruit-driven, with a notable mouthfeel and aftertaste. It has abundant, fine-grained tannins and a sense of harmony. 43,000 bottles, 1,078 magnums and some larger formats produced. It was bottled in December 2023.
Mas Martinet is the project from the PƩrez Ovejero family, where they work 25 hectares of vineyards and produce 60,000 bottles. They learned a lot from the 2021 vintage, a year with plenty of water (more than the actual rain total, because there was 60 centimeters of snow that didn't compute in the annual rainfall), and they discovered that they could keep the character of the wines with less ripeness in the grapes. There are two wines that were denied the appellation of origin because they don't reach the minimum alcohol required by the appellation.
Published: May 16, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2023 - 2030
From: Mediterranean Spain: Where to Start? (Mar 2021)
Saturated ruby. A highly perfumed, smoke- and spice-accented bouquet evokes primary cherry and blueberry scents, along with candied licorice and potpourri nuances. Seamless and impressively concentrated, offering appealingly sweet dark berry, cherry cola and floral pastille flavors that meld richness and energy. Dusty tannins build steadily on a long, gently chewy finish that leaves cherry liqueur and lavender notes behind.
- By Josh Raynolds on March 2021
Sara PĆ©rez runs Mas Martinet, established in 1989 by her father, Josep Luis PĆ©rez Ovejero, one of Prioratās founding fathers. Based in Falset, the family owns 22 hectares of high-altitude, slate-rich vineyards in Gratallops. They make three single-vineyard bottlings and an entry-level blend called Martinet Bru. PĆ©rez is among the most innovative winemakers in a region that has no shortage of them. All of the vineyards are farmed organically and the wines, which are on the distinctly elegant side for Priorat, are made with native yeasts and no added enzymes. Sara PĆ©rez was among the first here to use clay amphoras, a practice that has caught on across Spain. The vines are almost all very old, thus their yield is quite small and the single-site wines arenāt usually easy to find. Mas Martinet is one of the leading estates in Spain, by my estimation.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In 1981 werd Mas Martinet geboren, een levensproject en een droom die uitkomt. Het merk is het resultaat van de passie van Josep LluĆs PĆ©rez en Montse Ovejero en inmiddels is dit in handen van de hele familie Josep LluĆs, Montse, Sara, NĆŗria, AdriĆ , Marc, Jordi, Armando, Pilar. De unieke wijnen van Mas Martinet in Priorat hebben gigantisch bewaarpotentieel. Reeds meer dan 25 jaar troont Martinet aan de top van de appelatie Priorat. Sinds enkele jaren heeft vader PĆ©rez zich terug getrokken uit Mas Martinet en worden de wijnen gevinifieerd door Sara Perez (zie ook Venus, Dido en Gratallops). Sara is ook de echtgenote van een andere Icoon namelijk Rene Barbier Jr bekend van Clos Mogador en Rene en Sara maken ook nog eens wijnen onder hun eigen namen namelijk onder Sara PĆ©rez y RenĆ© Barbier. Natuurlijk voeren wij ook deze wijnen.
Op Mas Martinet zijn alle chemicaliƫn in de wijngaarden verbannen. Sara en haar team van Martinet zijn altijd op zoek naar nieuwe gezichtspunten, met een cultuur gebaseerd op balans, duurzaamheid en harmonie met de natuur. Zeer toegewijd aan traditie, aan het milieu en aan mensen. Ze recupereren sommige variƫteiten en vinden sommige processen en materialen opnieuw uit volgens de principes van agro-ecologie en minimale interventie met maximaal respect voor de mensen die eraan werken. Ze bewerken de gewassen op een milieuvriendelijke manier, waarbij ze zo respectvol mogelijk omgaan met de processen. Voorbeelden zijn bijv het kweken peulvruchten en wilde soorten bloemen en struiken om zo voor voedsel te zorgen voor de gehele keten. ze baseren ons op de maankalender om de natuurlijke behandelingen die we in de wijngaard gebruiken, zoals compost en kruideninfusies, te optimaliseren (bio-dynamisch).
Clos Martinet is afkomstig van de percelen van het landgoed Mas dāen Martinet, gelegen in het wijngebied van het stadje Gratallops. Het land, dat leisteen bevat, en de verschillende blootstellingen van de wijngaard geven deze wijn elk jaar het typische karakter van een landgoed. Garnatxa Negra, CariƱnyena, Garnatxa Peluda en SirĆ , Merlot en Cabernet Sauvignon.
De wijnpers is unaniem lovend over de wijnen van dit iconisch huis. Wijnen die punten krijgen dicht tegen de maximale grens van 100 punten is eerder standaard dan uitzondering. Aanbod van de relatief kleine postzegel wijngaarden is zeer beperkt en bewaar-potentieel van de wijnen is ongekend lang.