2023 Celler Credo VI-D-RE BIO
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (10%) |
Drink venster | 2024 - 2028 |
Omschrijving
Vi-d-re is een creatie van Antoni Mata Casanovas, de tweede generatie van de Recaredo-familie. Discreet en bescheiden heeft Antoni Mata Casanovas onvermoeibaar gewerkt aan het management, de creativiteit, de representatie en de oenologie van Recaredo. Onder het concept VI-D-RE "transparantie wijst de weg" en na meer dan 60 jaar wijn maken, heeft Antoni Mata Vi-d-re bedacht, een variëteit van gefermenteerde xarello, gerijpt en afgesloten met alleen glas, zonder in contact te komen met enig ander materiaal .De 100 % Xarel·lo druiven voor Vi-d-re komen van een wijngaard die eigendom is van een familie - een voornamelijk kalkhoudend terrein dat wordt gekenmerkt door een leemachtige bodemtextuur (uitgebalanceerde mix van zand, slib en klei). Dit perceel ligt in de provincie Alt Penedès en is verbouwd volgens de principes van biologische, biologisch-dynamische landbouw. Tussen de ranken laten we de plantenbedekking spontaan groeien. Deze afdekking speelt een cruciale rol: het maakt de grond los, reguleert de waterretentie en -afvoer (essentieel in het droge landbouwsysteem dat we gebruiken) en helpt de biodiversiteit te bevorderen en het evenwicht in het ecosysteem van de wijngaard te behouden. Natuurlijke behandelingen van planten (fytotherapie) worden toegepast op de wijnstokken om de aanwezigheid van schimmels onder controle te houden en de afweer van de wijnstok te versterken. Alle Celler Credo-druiven worden met de hand geoogst om de uitstekende kwaliteit van het fruit te garanderen.
Vi-d-re belichaamt transparantie en weerspiegelt de kwaliteit van de gebruikte druiven en het werk dat in de wijngaard wordt gedaan. Het bevat geen toegevoegde sulfieten, alleen die van nature geproduceerd door gisten tijdens het fermentatieproces (<10 mg/l) dus een 100% Vin Natural. De mostfermentatie vindt plaats in mandflessen van 32 liter, waar de wijn vervolgens ongeveer vijf maanden wordt bewaard voordat hij wordt gebotteld. De wijnen van Celler Credo fermenteren altijd op inheemse gist geïsoleerd uit onze wijngaarden. Vi-d-re probeert het terroir zo volledig mogelijk uit te drukken en kan door onze minimale tussenkomst volledig natuurlijke sedimenten hebben. De VI-D-RE is een bijzondere zuivere stijl wijn, super voor wijn/spijs combinaties! Deze biologische en biodynamische witte wijn is een limited edition en wordt alleen maar gemaakt in de goede jaren. Van de 2023 jaargang zijn 1.434 flessen gemaakt en deze zijn allemaal genummerd.
Celler Credo by Recaredo
Een project van Recaredo, waarvoor een paar percelen zijn aangekocht voor het maken voor deze vin naturel wijnen. Het streven is naar het maken van een pure expressie van de Xarel.lo door het gebruik van verschillende rijpings en fermentatiemethodes. Een bijzondere zuivere stijl wijn, super voor wijn/spijs combinaties! Deze Vin Naturale wijn wordt gevinifieerd en gebotteld bij Recaredo - de eigenaar van Celler Credo.
Dat er serieus inspanning wordt gedaan om deze geweldige wijn ook uitermate duurzaam te maken getuigen de volgende feiten
- Slecht 11% alcohol - dus passend in de moderne stijl van goede wijn met minder alcohol
- Sulfiet slechts <10 mg/l (150 mg/l is toegestaan door de EU voor organisch/biologische witte wijnen)
- Residual sugar slechts <0,5 g/l
- Vegan wines dus niet geklaard met dierlijke eiwitten
- EcoBottle van 390 gr (Less weight, less impact on the carbon footprint
- Biologische landbouw - Certified Organic by CCPAE
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Penedes (Appellatie) |
Wijnhuis | Celler Credo |
Druif | Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Ja |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 10 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Vinous rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Recaredo heeft ook een stille witte wijn project en deze wijnen worden gemaakt onder de naam Celler Credo. Celler Credo oftewel ‘free-of-mind’ label van Recaredo. Met deze stille, witte wijnen ontdekt het team van Recaredo wat er mogelijk is met Xarel.lo van verschillende teroirs en vinificatie methodes.
Loepzuivere Vins Naturel! Recaredo heeft een aantal (zeer) speciale wijngaarden in de regio Penedès aangekocht voor het maken van verfijnde naturel wijnen. Het streven is een pure expressie van Xarel.lo waar men gebruik maakt van verschillende fermentatie methode en rijpingsprocessen. De wijnen worden gemaakt door de bekende wijnmakers Nuria Arteaga en Ton Mata en deze weten precies de juiste snaar te raken en maken bijzondere zuivere en energieke wijnen van Xarel.lo waarbij inmiddels de wijnen zoals ook met de Cava's van Recaredo uitgroeien tot benchmark wijn voor 'natuur' stijl Xarel.lo in de Penedès. Gerijpt op de droesem, geweekt met de schil of stengels van de druif, zonder toevoeging van sulfieten – moderne technieken of technieken die we van onze grootouders hebben geleerd... Kortom, duizend-en-een manieren om Xarel-lo te interpreteren. Met andere woorden, Xarel-lo is het Credo.