2022 Isabelle et Dennis Pommier Chablis 1er Cru Fourchaume

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2032 |
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Isabelle et Denis Pommier of in de volksmond Pommier is een kleine familieproducent uit Chablis die loepzuivere hoge kwaliteit wijnen produceren die internationaal zeer gewaardeerd worden. Isabelle en Denis Pommier koesteren de unieke bodem in de Chablis, waar ze sinds 1990 wijngaarden bezitten. Ze begonnen met 2 hectare, waarop de familie druiven verbouwden waarvan het sap aan andere wijnmakers werd verkocht. In de daaropvolgende jaren plantten ze druivenstokken aan in de Chablis en de Petit Chablis. Met hun eerste eigen wijn, in 1994, wonnen ze meteen het Concours des Vins de Chablis.
Inmiddels is het wijngaardbezit uitgebouwd tot 16 hectare in de appellaties Petit Chablis, Chablis en Chablis premier cru. Met deze grootte is het nog altijd een echt familiedomein. Pommier werkt met respect voor de natuur en is in conversie naar biologisch. De wijnen zijn zuiver met de mooie minerale tonen die zo specifiek zijn voor Chablis, maar door de kleirijke bodem ook sappig en rond van smaak. Zowel in Frankrijk (bijv. de Guide Hachette) als op internationaal niveau (bijv. Robert Parker) worden de wijnen regelmatig onderscheiden. Parker noemt Pommier één van de Chablishuizen die de meest spectaculaire ontwikkeling doormaakt.
De Isabelle et Dennis Pommier Chablis komt van de Premier Cru (sub)appelatie van de Chablis namelijk de Fourchaume. De bodem bestaat uit het kenmerkende kimmeridgien, een mengsel van klei, kalk en fossiele schelpdieren. Deze zeer verfijnde 1er Cru is een Chablis met elegantie en mineraliteit. De gisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur in RVS tanks. Daarna rijpt de wijn op de gistcellen ('sur lie') gedurende 12 maanden voor 50% plaats op temperatuur gecontroleerde roestvrij stalen vaten. De andere 50% op gebruikte houten barriques van 2 tot 5 jaar oud. Dit maakt de wijn zachter en geeft extra complexiteit mee. In de smaak is deze Isabelle et Dennis Pommier Chablis 1er Cru Fourchaume vol en rijk, met verfijnde zuren, veel sap, houtinwerking en een zeer lange afdronk. Een prachtige Premier Cru Chablis uit een prachtig jaar.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chablis |
Wijnhuis | Isabelle et Dennis Pommier |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Wijnhuis
De Chablis is één van de meest beroemde en gewaardeerde wijngebieden ter wereld. Het koele klimaat en vooral ook de bijzondere bodem zorgen voor wijnen met een opvallende frisheid en mineraliteit. Deze oeroude Kimmeridge-bodem bestaat uit een mengsel van klei, kalk en fossiele schelpdieren. Isabelle en Denis Pommier koesteren deze unieke bodem in de Chablis, waar ze sinds 1990 wijngaarden bezitten. Ze begonnen met 2 hectare, waarop de familie druiven verbouwden waarvan het sap aan andere wijnmakers werd verkocht. In de daaropvolgende jaren plantten ze druivenstokken aan in de Chablis en de Petit Chablis. Met hun eerste eigen wijn, in 1994, wonnen ze meteen het Concours des Vins de Chablis.
Inmiddels is het wijngaardbezit uitgebouwd tot 16 hectare in de appellaties Petit Chablis, Chablis en Chablis premier cru. Met deze grootte is het nog altijd een echt familiedomein. Pommier werkt met respect voor de natuur en is in conversie naar biologisch. De wijnen zijn zuiver met de mooie minerale en stalige tonen die zo specifiek zijn voor Chablis, maar door de kleirijke bodem ook sappig en rond van smaak. Zowel in Frankrijk (bijv. de Guide Hachette) als op internationaal niveau (bijv. Robert Parker) worden de wijnen regelmatig onderscheiden. Parker noemt Pommier één van de Chablishuizen die de meest spectaculaire ontwikkeling doormaakt.