2022 Domaine Weinbach Gewurztraminer Grand Cru Furstentum BIO

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2051 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend. Druiven worden met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt op de perfecte rijpheid.
De Gewurztraminer Grand Cru Furstentum is een geweldige wijn. Helder goud geel van kleur. In de neus zeer expressieve aroma's van exotisch fruit, kweepeer, gedroogde rozenblaadjes en kamperfoelie. In het smaakpalet gekonfijte sinaasappel, lychees, theeblaadjes, duidelijk restzoet en een vleug van botrytis. Een afdronk die vol, krachtig en zeer complex is en die begeleid wordt door nerveus frisse zuren. Het drinkpotentieel van deze Grandcru Furstentum is ongekend (2045+) en haalt jaar-in jaar-uit altijd rond de 95/100 punten bij Parker en Suckling.
Het Furstentum was reeds genoteerd in de inventaris van wijnstokken die eigendom waren van het klooster van Basel in het jaar 1330. De bruine bodems van het Furstentum rondom de dorpen Kientzheim en Sigolsheim, liggen op een hoogte van tussen de 300 en 400 meter en zijn rijk aan kalksteen en kiezelstenen. Dit mergel, kalk- en zandsteen terroir dateert uit het inferieure Doggers tijdperk. Mergel brengt kracht en structuur over, en zandsteen straalt elegantie, scherpte en complexiteit uit. Het Furstentum profiteert van een zuidelijke blootstelling, en er groeien mediterrane planten. De helling is vrij steil, waardoor de zonneschijn optimaal wordt benut. Dit terroir vertoont een opmerkelijke aromatische complexiteit, grote finesse en een aanzienlijk opslagpotentieel.
Deze wijn is biologisch & biodynamisch gecertificeerd (Demeter)
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Alsace - Elzas |
Wijnhuis | Domaine Weinbach |
Druif | Gewurztraminer |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2051 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Droog, Krachtig, Kruidig, Licht zoet, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
2020 Domaine Weinbach Grand Cru Furstentum Gewurztraminer
RP 93+
Reviewed by: Stephan Reinhardt
Drink Date: 2022 - 2045
The 2020 Grand Cru Furstentum Gewurztraminer opens with clear, fresh and pure, even minty scents on the nose that displays bright rather than dark fruit. Round and sweetish and initially with good freshness but not the depth complexity of the Altenbourg, this is an intense but also sweetish Gewurz with candied fruit aromas and a rather linear finish that doesn't open as much as the Altenbourg, although it is sweeter and maybe finer. 13.5% stated alcohol. Natural cork. Tasted at the domaine in May 2022.
Published: Mar 09, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
DOMAINE WEINBACH GEWURZTRAMINER ALSACE GRAND CRU FURSTENTUM 2022
Score
98
Gewuz struggles to gain the recognition it deserves, but this is a truly extraordinary wine that is exotic, powerful and extremely concentrated, the vibrant minerality giving it a huge jolt of energy at the finish that might seem logically impossible. And after you swallow it,you feel like a cloud just floated by. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Drink or hold.
Stuart Pigott
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
2021 Gewurztraminer Furstentum Grand Cru
95
Drinking Window
2026 - 2050
From: Alsace 2022 Whites – A Lucky Escape (Apr 2024)
The 2021 Gewurztraminer Furstentum Grand Cru opens with peach compote and trails vestiges of passion fruit. The palate is sweet with Mirabelle jelly, almost creamy. This seems to have an internal combustion engine putting out peach, puffing away, letting out bursts of lemon and rose, but coming to concentrated, orange zest and peach skin finish that is just so taut and bright. The 47 g/L of residual sweetness is a fact, and the wine itself is alchemy. I have to borrow Catherine Faller’s architectural simile, noting that this wine "starts Baroque but finishes Gothic." (Medium)
- By Anne Krebiehl MW on January 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend. Het wijngoed dat zijn naam ontleent aan het beekje dat ter plekke door de wijngaarden stroomt, ligt tussen de dorpen Kaysersberg en Kientzheim en heeft een geschiedenis die ver teruggaat. In 860 verkreeg de Abdij d’Etival via een schenking grond die nu tot de huidige wijngaarden behoren van Domaine Weinbach. Rondom een gedeelte van dit perceel werd in het begin van de zeventiende eeuw, door Capucijner monniken een muur gebouwd.
Deze 5 hectare grote wijngaard is het nog steeds bestaande Clos des Capucins. Na de Franse revolutie werden de wijngaarden en het klooster door de staat onteigend en verkocht. Uiteindelijk waren het de gebroeders Faller, twee leerlooiers uit het nabij gelegen Kaysersberg, die de vervallen abdij en het bijbehorende Clos des Capucins in 1898 kochten en opknapten. Théo Faller zette met veel energie het werk van zijn vader en oom voort. Hij kocht delen van omringende Grand Cru wijngaarden als Furstentumen, Schlossberg, Mambourg en Marckrain en wist de wijnen van Domaine Weinbach naar ongekend hoog niveau te brengen. Met de derde generatie kregen de wijnen nog meer verfijning en diepgang, want vanaf 1988 werd er eerst naar biologische wijnbouw overgestapt en vervolgens werd in 2005 de keuze gemaakt om de 28 hectare aan wijngaarden en het wijnmaken geheel volgens biologisch dynamische principes te gaan doen. Het resultaat is verbluffend; de witte wijnen hebben nu een ongekende mineraliteit, finesse en concentratie. Het is het resultaat van natuurlijke preparaten, het handelen al naar gelang de stand van de maan en de sterren, het al in een vroeg stadium drastisch snoeien, druiven met een optimale rijpheid met de hand plukken, met zeer lage rendementen en liefst met de eerste effecten van de nobele rotting en verder een vinificatie met zo min mogelijk interventie.
Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend. Druiven worden met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt op de perfecte rijpheid.
De Gewurztraminer Grand Cru Furstentum is een geweldige wijn. Helder goud geel van kleur. In de neus zeer expressieve aroma's van exotisch fruit, kweepeer, gedroogde rozenblaadjes en kamperfoelie. In het smaakpalet gekonfijte sinaasappel, lychees, theeblaadjes, duidelijk restzoet en een vleug van botrytis. Een afdronk die vol, krachtig en zeer complex is en die begeleid wordt door nerveus frisse zuren. Het drinkpotentieel van deze Grandcru Furstentum is ongekend (2045+) en haalt jaar-in jaar-uit altijd rond de 95/100 punten bij Parker en Suckling.
Het Furstentum was reeds genoteerd in de inventaris van wijnstokken die eigendom waren van het klooster van Basel in het jaar 1330. De bruine bodems van het Furstentum rondom de dorpen Kientzheim en Sigolsheim, liggen op een hoogte van tussen de 300 en 400 meter en zijn rijk aan kalksteen en kiezelstenen. Dit mergel, kalk- en zandsteen terroir dateert uit het inferieure Doggers tijdperk. Mergel brengt kracht en structuur over, en zandsteen straalt elegantie, scherpte en complexiteit uit. Het Furstentum profiteert van een zuidelijke blootstelling, en er groeien mediterrane planten. De helling is vrij steil, waardoor de zonneschijn optimaal wordt benut. Dit terroir vertoont een opmerkelijke aromatische complexiteit, grote finesse en een aanzienlijk opslagpotentieel.
Deze wijn is biologisch & biodynamisch gecertificeerd (Demeter)
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Alsace - Elzas |
Wijnhuis | Domaine Weinbach |
Druif | Gewurztraminer |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2051 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Droog, Krachtig, Kruidig, Licht zoet, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
2020 Domaine Weinbach Grand Cru Furstentum Gewurztraminer
RP 93+
Reviewed by: Stephan Reinhardt
Drink Date: 2022 - 2045
The 2020 Grand Cru Furstentum Gewurztraminer opens with clear, fresh and pure, even minty scents on the nose that displays bright rather than dark fruit. Round and sweetish and initially with good freshness but not the depth complexity of the Altenbourg, this is an intense but also sweetish Gewurz with candied fruit aromas and a rather linear finish that doesn't open as much as the Altenbourg, although it is sweeter and maybe finer. 13.5% stated alcohol. Natural cork. Tasted at the domaine in May 2022.
Published: Mar 09, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
DOMAINE WEINBACH GEWURZTRAMINER ALSACE GRAND CRU FURSTENTUM 2022
Score
98
Gewuz struggles to gain the recognition it deserves, but this is a truly extraordinary wine that is exotic, powerful and extremely concentrated, the vibrant minerality giving it a huge jolt of energy at the finish that might seem logically impossible. And after you swallow it,you feel like a cloud just floated by. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Drink or hold.
Stuart Pigott
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
2021 Gewurztraminer Furstentum Grand Cru
95
Drinking Window
2026 - 2050
From: Alsace 2022 Whites – A Lucky Escape (Apr 2024)
The 2021 Gewurztraminer Furstentum Grand Cru opens with peach compote and trails vestiges of passion fruit. The palate is sweet with Mirabelle jelly, almost creamy. This seems to have an internal combustion engine putting out peach, puffing away, letting out bursts of lemon and rose, but coming to concentrated, orange zest and peach skin finish that is just so taut and bright. The 47 g/L of residual sweetness is a fact, and the wine itself is alchemy. I have to borrow Catherine Faller’s architectural simile, noting that this wine "starts Baroque but finishes Gothic." (Medium)
- By Anne Krebiehl MW on January 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend. Het wijngoed dat zijn naam ontleent aan het beekje dat ter plekke door de wijngaarden stroomt, ligt tussen de dorpen Kaysersberg en Kientzheim en heeft een geschiedenis die ver teruggaat. In 860 verkreeg de Abdij d’Etival via een schenking grond die nu tot de huidige wijngaarden behoren van Domaine Weinbach. Rondom een gedeelte van dit perceel werd in het begin van de zeventiende eeuw, door Capucijner monniken een muur gebouwd.
Deze 5 hectare grote wijngaard is het nog steeds bestaande Clos des Capucins. Na de Franse revolutie werden de wijngaarden en het klooster door de staat onteigend en verkocht. Uiteindelijk waren het de gebroeders Faller, twee leerlooiers uit het nabij gelegen Kaysersberg, die de vervallen abdij en het bijbehorende Clos des Capucins in 1898 kochten en opknapten. Théo Faller zette met veel energie het werk van zijn vader en oom voort. Hij kocht delen van omringende Grand Cru wijngaarden als Furstentumen, Schlossberg, Mambourg en Marckrain en wist de wijnen van Domaine Weinbach naar ongekend hoog niveau te brengen. Met de derde generatie kregen de wijnen nog meer verfijning en diepgang, want vanaf 1988 werd er eerst naar biologische wijnbouw overgestapt en vervolgens werd in 2005 de keuze gemaakt om de 28 hectare aan wijngaarden en het wijnmaken geheel volgens biologisch dynamische principes te gaan doen. Het resultaat is verbluffend; de witte wijnen hebben nu een ongekende mineraliteit, finesse en concentratie. Het is het resultaat van natuurlijke preparaten, het handelen al naar gelang de stand van de maan en de sterren, het al in een vroeg stadium drastisch snoeien, druiven met een optimale rijpheid met de hand plukken, met zeer lage rendementen en liefst met de eerste effecten van de nobele rotting en verder een vinificatie met zo min mogelijk interventie.