2021 Jean-Marc Burgaud Morgon Cote du Py Javernieres

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2038 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Tot de ‘groten’ in Beaujolais behoort zeker Jean-Marc Burgaud. dit is een eigenzinnig wijnmaaktalent, die ook met een paar hectare bezig is op wat wel wordt gezien als het mooiste terroir in Morgon, de Côte du Py. Loepzuivere wijn, vrij van de vaak zo nadrukkelijk aanwezige zoetjes in Beaujolais. Pittig, rank, zuren met structuren, direct donker fruit en een prachtige, dorst veroorzakende droge afdronk. De Côte du Py is een heuvel net buiten het dorp en dat is het beste terroir van Morgon, misschien wel van de hele Beaujolais. De grond van deze wijnheuvel noemt men 'sol pourri', rotte grond, het is sterk aan erosie onderhevige korrelige leisteen.
De Jean-Marc Burgaud Morgon Côte du Py Javernières werd gebotteld na 12 maanden in gebruikte vaten plus vier maanden in tank. Dit heeft een mooie neus van verwelkte rozenblaadjes, levendig rood fruit en na verloop van tijd toetsen van gedroogde sinaasappelschil. Het medium-bodied gehemelte heeft rijpe tannines, een korrelige textuur en een zeer fijne ruggengraat, maar toch elegantie van begin tot eind. Dit is een vrolijke, bruisende Javernières van een van zijn beste plots. In zijn jonge jaren decanteren maar geef dit 3-4 jaartjes en dan is dit genieten en dan praten we over een Bourgogne stijl van het hoogste niveau tegen een fractie van de prijs van zijn buurman.
Voor Beaujolais-liefhebbers is Morgon de meest meeslepende van de 10 Beaujolais Crus. Een wijn die "morgons" is, is een aanvullende verwijzing naar een Gamay Noir die Pinot Noir-achtige kenmerken heeft ontwikkeld naarmate hij ouder wordt. Geef ze de tijd, zeg vijf tot twintig jaar, en deze Morgon-wijn zallen zich zo mooi ontwikkelen.
Morgon is gelegen op de hellingen van de Beaujolais-heuvels. Beaujolais is een spectaculaire regio, net ten zuiden van Bourgondië, en een regio die bekend staat om de op Gamay-Noir gebaseerde wijnen. De wijnen uit de Beaujolais worden bijna altijd geproduceerd uit Gamay Noir, waarbij kleine hoeveelheden witte wijn mogen worden toegevoegd om de structuur of smaak te versterken. En binnen deze regio van de Beaujolais zijn er verschillende belangrijke benamingen, die bepalend zijn voor de verschillende kwaliteit van de Beaujolais-wijnen die u kunt verwachten. Een van de meest controversiële en unieke appellations binnen de Beaujolais is Morgon, die sterk verschillende stijlen voortbrengt dan de rest van de Beaujolais. Deze appellatie bevindt zich op de westelijke hellingen van de rivier de Saône, die een grote rol speelt in de verschillende kenmerken die de Morgon-wijnen vaak hebben. De wijnen voor Morgon worden beschouwd als enkele van de hoogste kwaliteit in de regio en worden enorm gewaardeerd door enthousiaste wijnliefhebbers.
Het belangrijkste om op te merken over de wijnen van Morgon is dat ze behoren tot de stijlen van de wijnen die alleen maar beter worden naarmate ze ouder worden. Deze wijnen ontwikkelen spectaculaire tonen naarmate ze ouder worden – vooral na 10 jaar. De regio heeft het geluk om zware invloeden van de vulkanische bodem te hebben - vergelijkbaar met die in de regio Sicilië. Deze wijnen uit Morgon staan bekend om de immense structuur en complexiteit – die zich ontwikkelt tot een rijpe Pinot-Noir-achtige wijn naarmate hij ouder wordt.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Beaujolais |
Appellatie | Morgon |
Wijnhuis | Jean-Marc Burgaud |
Druif | Gamay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
94
Release Price
NA
Drink Date
2021 - 2033
Reviewed by
William Kelley
Issue Date
4th Aug 2022
Source
August 2022 Week 1, The Wine Advocate
The 2020 Morgon Côte du Py James has turned out especially well in this warm, dry vintage, delivering a wine that has retained all the energy and cut one might expect from a cool year. Wafting from the glass with notes of cherries, mulberries, sweet spices, licorice and rose petals, it's medium to full-bodied, layered and seamless, with terrific concentration, melting tannins, lively acids and a long, penetrating finish. Harmonious and complete, it's the highlight of the Burgaud portfolio.
For several years running, I've observed that Jean-Marc Burgaud is a winemaker at the peak of his powers, and the success with which he has met the challenges of the 2021 vintage are only further evidence in support of that contention. These are some of the most consistently delicious wines being produced in the region today, and they're all the better for the fact that Burgaud has abandoned new oak in favor of seasoned wood and pursues gentler extraction than in the past, with his classical semi-carbonic macerations ranging from between seven and 15 days in duration, depending on the cuvée. And there's just one bottling of each wine, making for rare homogeneity—even for his 4.3-hectare holdings in Beaujolais-Lantignié (one of the region's finest values, incidentally). 2021 marks a return to a succulent, perfumed, lighter-bodied style of Beaujolais at this address, as elsewhere, and Burgaud has capitalized on its possibilities to produce a portfolio of purity and charm.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2024 - 2038
From: The Future Is Beaujolais: 2020-2022 Releases (May 2023)
The 2021 Morgon Côte du Py Javernières was bottled after 12 months in used barrels plus four months in tank. This has a beautiful nose of wilted rose petal-infused vivacious red fruit and with time, touches of desiccated orange peel. The medium-bodied palate has ripe tannins, granular in texture, and very fine backbone, yet elegance from start to finish. This is a joyful, effervescent Javernières from one of its best exponents.
- By Neal Martin on March 2023
In my mind, and according to my palate for that matter, Jean-Marc Burgaud is the don of Morgon. His wines achieve the highest levels and have an unerring propensity to repay cellaring, as notes in this and previous Vinous reports will testify. Once I had located the winery (for some reason, I always lose my bearings), we settled down for a comprehensive tasting through his recently-bottled 2021s and barrel samples of 2022. “The 2021 vintage is very different to the 2020,” he tells me. “For me, it is more Beaujolais. In 2022, I started the harvest on August 27th. Then there was 15mm of rain on September 1st or 2nd, after which I started the picking in Lantignié. Unfortunately, I have lost the Régnié cuvée to another family member.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het verhaal begint in 1989. Jean-Marc Burgaud huurt drie hectare wijnstokken en verkoopt alles wat hij produceert aan een onderhandelaar. Hij trouwt vervolgens met een plaatselijk meisje in Morgon wiens ouders wijnstokken in het gebied beheren. Het landgoed van Burgaud wordt geleidelijk groter naarmate hij tussen 1988 en 2002 de wijnstokken van zijn schoonfamilie overneemt en vervolgens die van zijn vader in 2006.
Tegenwoordig is zijn productie-output relatief aanzienlijk voor de regio. Burgaud heeft 19 hectare waarvan 13 behoren tot de appellatie Morgon (8 van deze hectaren zijn Côte du Py, 4 in Grand Cras en 1 in Charmes), 1 behoort tot de appellatie Régnié, 4,5 tot de appellatie Beaujolais-Villages en 0,5 tot de Appellatie Beaujolais blanc (deze wijnstokken zijn geplant op kleigronden). Jean-Marc Burgaud geeft zelf toe dat hij aan het begin van zijn carrière als wijnmaker conventionele, 'leerboek'-wijnen maakte: 'het kostte me 3 of 4 jaar om eindelijk te begrijpen wat het was om een echte Morgon te maken'. Deze prachtige en historische wijnranken die Burgaud heeft geërfd in Morgon vormen het kloppend hart van het domein Burgaurd. Hoewel Burgaurd deze grond tientallen jaren zorgvuldig heeft bewerkt, staat hij nog steeds bladbehandeling toe als de wijnstokken dat hard nodig hebben. Natuurlijke gist wordt gebruikt in het vinificatieproces. Er wordt ook grote zorg besteed aan de rijping, waarbij elke barrique onder een streng selectieproces gaat voordat hij wordt gekozen. De wijnen van Burgaud behoren tot de beste voorbeelden uit de regio en zijn bijzonder geschikt om te rijpen.
Tot de ‘groten’ in Beaujolais behoort zeker Jean-Marc Burgaud. dit is een eigenzinnig wijnmaaktalent, die ook met een paar hectare bezig is op wat wel wordt gezien als het mooiste terroir in Morgon, de Côte du Py. Loepzuivere wijn, vrij van de vaak zo nadrukkelijk aanwezige zoetjes in Beaujolais. Pittig, rank, zuren met structuren, direct donker fruit en een prachtige, dorst veroorzakende droge afdronk.
Tot de ‘groten’ in Beaujolais behoort zeker Jean-Marc Burgaud. dit is een eigenzinnig wijnmaaktalent, die ook met een paar hectare bezig is op wat wel wordt gezien als het mooiste terroir in Morgon, de Côte du Py. Loepzuivere wijn, vrij van de vaak zo nadrukkelijk aanwezige zoetjes in Beaujolais. Pittig, rank, zuren met structuren, direct donker fruit en een prachtige, dorst veroorzakende droge afdronk. De Côte du Py is een heuvel net buiten het dorp en dat is het beste terroir van Morgon, misschien wel van de hele Beaujolais. De grond van deze wijnheuvel noemt men 'sol pourri', rotte grond, het is sterk aan erosie onderhevige korrelige leisteen.
De Jean-Marc Burgaud Morgon Côte du Py Javernières werd gebotteld na 12 maanden in gebruikte vaten plus vier maanden in tank. Dit heeft een mooie neus van verwelkte rozenblaadjes, levendig rood fruit en na verloop van tijd toetsen van gedroogde sinaasappelschil. Het medium-bodied gehemelte heeft rijpe tannines, een korrelige textuur en een zeer fijne ruggengraat, maar toch elegantie van begin tot eind. Dit is een vrolijke, bruisende Javernières van een van zijn beste plots. In zijn jonge jaren decanteren maar geef dit 3-4 jaartjes en dan is dit genieten en dan praten we over een Bourgogne stijl van het hoogste niveau tegen een fractie van de prijs van zijn buurman.
Voor Beaujolais-liefhebbers is Morgon de meest meeslepende van de 10 Beaujolais Crus. Een wijn die "morgons" is, is een aanvullende verwijzing naar een Gamay Noir die Pinot Noir-achtige kenmerken heeft ontwikkeld naarmate hij ouder wordt. Geef ze de tijd, zeg vijf tot twintig jaar, en deze Morgon-wijn zallen zich zo mooi ontwikkelen.
Morgon is gelegen op de hellingen van de Beaujolais-heuvels. Beaujolais is een spectaculaire regio, net ten zuiden van Bourgondië, en een regio die bekend staat om de op Gamay-Noir gebaseerde wijnen. De wijnen uit de Beaujolais worden bijna altijd geproduceerd uit Gamay Noir, waarbij kleine hoeveelheden witte wijn mogen worden toegevoegd om de structuur of smaak te versterken. En binnen deze regio van de Beaujolais zijn er verschillende belangrijke benamingen, die bepalend zijn voor de verschillende kwaliteit van de Beaujolais-wijnen die u kunt verwachten. Een van de meest controversiële en unieke appellations binnen de Beaujolais is Morgon, die sterk verschillende stijlen voortbrengt dan de rest van de Beaujolais. Deze appellatie bevindt zich op de westelijke hellingen van de rivier de Saône, die een grote rol speelt in de verschillende kenmerken die de Morgon-wijnen vaak hebben. De wijnen voor Morgon worden beschouwd als enkele van de hoogste kwaliteit in de regio en worden enorm gewaardeerd door enthousiaste wijnliefhebbers.
Het belangrijkste om op te merken over de wijnen van Morgon is dat ze behoren tot de stijlen van de wijnen die alleen maar beter worden naarmate ze ouder worden. Deze wijnen ontwikkelen spectaculaire tonen naarmate ze ouder worden – vooral na 10 jaar. De regio heeft het geluk om zware invloeden van de vulkanische bodem te hebben - vergelijkbaar met die in de regio Sicilië. Deze wijnen uit Morgon staan bekend om de immense structuur en complexiteit – die zich ontwikkelt tot een rijpe Pinot-Noir-achtige wijn naarmate hij ouder wordt.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Beaujolais |
Appellatie | Morgon |
Wijnhuis | Jean-Marc Burgaud |
Druif | Gamay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
Rating
94
Release Price
NA
Drink Date
2021 - 2033
Reviewed by
William Kelley
Issue Date
4th Aug 2022
Source
August 2022 Week 1, The Wine Advocate
The 2020 Morgon Côte du Py James has turned out especially well in this warm, dry vintage, delivering a wine that has retained all the energy and cut one might expect from a cool year. Wafting from the glass with notes of cherries, mulberries, sweet spices, licorice and rose petals, it's medium to full-bodied, layered and seamless, with terrific concentration, melting tannins, lively acids and a long, penetrating finish. Harmonious and complete, it's the highlight of the Burgaud portfolio.
For several years running, I've observed that Jean-Marc Burgaud is a winemaker at the peak of his powers, and the success with which he has met the challenges of the 2021 vintage are only further evidence in support of that contention. These are some of the most consistently delicious wines being produced in the region today, and they're all the better for the fact that Burgaud has abandoned new oak in favor of seasoned wood and pursues gentler extraction than in the past, with his classical semi-carbonic macerations ranging from between seven and 15 days in duration, depending on the cuvée. And there's just one bottling of each wine, making for rare homogeneity—even for his 4.3-hectare holdings in Beaujolais-Lantignié (one of the region's finest values, incidentally). 2021 marks a return to a succulent, perfumed, lighter-bodied style of Beaujolais at this address, as elsewhere, and Burgaud has capitalized on its possibilities to produce a portfolio of purity and charm.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2024 - 2038
From: The Future Is Beaujolais: 2020-2022 Releases (May 2023)
The 2021 Morgon Côte du Py Javernières was bottled after 12 months in used barrels plus four months in tank. This has a beautiful nose of wilted rose petal-infused vivacious red fruit and with time, touches of desiccated orange peel. The medium-bodied palate has ripe tannins, granular in texture, and very fine backbone, yet elegance from start to finish. This is a joyful, effervescent Javernières from one of its best exponents.
- By Neal Martin on March 2023
In my mind, and according to my palate for that matter, Jean-Marc Burgaud is the don of Morgon. His wines achieve the highest levels and have an unerring propensity to repay cellaring, as notes in this and previous Vinous reports will testify. Once I had located the winery (for some reason, I always lose my bearings), we settled down for a comprehensive tasting through his recently-bottled 2021s and barrel samples of 2022. “The 2021 vintage is very different to the 2020,” he tells me. “For me, it is more Beaujolais. In 2022, I started the harvest on August 27th. Then there was 15mm of rain on September 1st or 2nd, after which I started the picking in Lantignié. Unfortunately, I have lost the Régnié cuvée to another family member.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het verhaal begint in 1989. Jean-Marc Burgaud huurt drie hectare wijnstokken en verkoopt alles wat hij produceert aan een onderhandelaar. Hij trouwt vervolgens met een plaatselijk meisje in Morgon wiens ouders wijnstokken in het gebied beheren. Het landgoed van Burgaud wordt geleidelijk groter naarmate hij tussen 1988 en 2002 de wijnstokken van zijn schoonfamilie overneemt en vervolgens die van zijn vader in 2006.
Tegenwoordig is zijn productie-output relatief aanzienlijk voor de regio. Burgaud heeft 19 hectare waarvan 13 behoren tot de appellatie Morgon (8 van deze hectaren zijn Côte du Py, 4 in Grand Cras en 1 in Charmes), 1 behoort tot de appellatie Régnié, 4,5 tot de appellatie Beaujolais-Villages en 0,5 tot de Appellatie Beaujolais blanc (deze wijnstokken zijn geplant op kleigronden). Jean-Marc Burgaud geeft zelf toe dat hij aan het begin van zijn carrière als wijnmaker conventionele, 'leerboek'-wijnen maakte: 'het kostte me 3 of 4 jaar om eindelijk te begrijpen wat het was om een echte Morgon te maken'. Deze prachtige en historische wijnranken die Burgaud heeft geërfd in Morgon vormen het kloppend hart van het domein Burgaurd. Hoewel Burgaurd deze grond tientallen jaren zorgvuldig heeft bewerkt, staat hij nog steeds bladbehandeling toe als de wijnstokken dat hard nodig hebben. Natuurlijke gist wordt gebruikt in het vinificatieproces. Er wordt ook grote zorg besteed aan de rijping, waarbij elke barrique onder een streng selectieproces gaat voordat hij wordt gekozen. De wijnen van Burgaud behoren tot de beste voorbeelden uit de regio en zijn bijzonder geschikt om te rijpen.
Tot de ‘groten’ in Beaujolais behoort zeker Jean-Marc Burgaud. dit is een eigenzinnig wijnmaaktalent, die ook met een paar hectare bezig is op wat wel wordt gezien als het mooiste terroir in Morgon, de Côte du Py. Loepzuivere wijn, vrij van de vaak zo nadrukkelijk aanwezige zoetjes in Beaujolais. Pittig, rank, zuren met structuren, direct donker fruit en een prachtige, dorst veroorzakende droge afdronk.