2021 Domaine Jean-Jacques Confuron Chambolle-Musigny
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2035 |
Omschrijving
Rijdend naar het noorden langs de beroemde Route des Grands Crus van Bourgondië in de Côte de Nuits, niet lang na het passeren van het dorp Nuits-St-Georges en de heilige graal van wijngaarden in Vosne-Romanee, net voorbij Clos de Vougeot, kom je in het het charmante dorpje Chambolle-Musigny. Het is een stad die perfect past bij een ansichtkaart, omringd door wijngaarden, en hoewel die beschrijving zowat elk dorp in Bourgondië zou kunnen volgen, is er één verschil: tenzij je je benamingen uit je hoofd kent, realiseer je je misschien niet dat je langs wijnstokken komt waarvan de meeste iconische Pinot Noir-wijnen in de wereld worden geproduceerd.
Sophie en Alain Meunier-Confuron leiden één van de beste Bourgogne-domeinen. Alain zorgt al jaren voor de ene na de andere kwaliteitsverbetering. De wijngaarden zijn elk hooguit 1 hectare groot en liggen in de voornaamste gemeenten van de Cotes de Nuits, met appellaties als Chambolle-Musigny en Vosne-Romanée. De ondergrond bestaat uit rotsen, zand en mergel. De stokken zijn soms wel meer dan 90 jaar oud. De wijn wordt niet gefilterd, maar gekklaard met eiwitten.
Deze 100% pinot noir uit Chambolle-Musigny-dorp is afkomstig van drie percelen die samen worden gevinifieerd, van lieux-dits "Derriere la Four", "Les Pas de Chats" en "Les Condemennes" (1,15 hectare). Zoals bij alle wijnen van Confuron met het fruit en terroir de boventoon voeren dus ook hier is 30% op nieuwe eik opgevoerd en overige op gebruikte eiken vanten en verder heeft de Chambolle-Musigny een langdurige malolactische gisting ondergaan.
Het boeket is rijp met heldere zwarte bessen en cassisfruit netjes gelaagd met de eik. De smaak is medium-bodied met een rijpe, met chocolade getinte entree, een fijne zuurgraad en een. De eik heeft na het bottelen een paar jaar nodig om volledig te integreren, maar het zou het wachten waard zijn. Samengevat is deze Chambolle Musigny zeer elegant (het handelsmerk van Confuron) erg aangenaam in de mond, doch met een zekere structuur en kracht.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chambole-Musigny |
Wijnhuis | Jean Jacques Confuron |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Het wijnhuis bezit bijna 13 hectare aan wijngaard verdeeld over 12 AOC's allemaal gelegen in de Côte de Nuits. De wijnstokken zijn zeer oud, sommige meer dan 90 jaar. In 1988 namen Sophie en Alain Meunier-Confuron dit prachtige familie domein over. Het is ongetwijfeld één van de beste domeinen van de Bourgogne Het is Alain Meunier die er zijn levensdoel van maakt om zijn Bourgognewijnen hoogstaand te houden. Hij beschouwt de wijngaarden en de druiven als een levend iets, iets dat continue aandacht vereist. Bijna ongeloofelijk maar wel waar is dat deze man het werk zoveel mogelijk manueel uitvoert. Als gevolg daarvan ziet men geen tractors tussen zijn wijngaarden, wel wijnbouwers te paard. Dit is een kostelijke, en intensieve manier van werken maar hij is ervan overtuigd dat dit wel degelijk een gunstig effect teweegbrengt in het glas. Alain Meunier is een zeer bescheiden en timide man, maar ontzettend sympathiek en met heel zijn hart toegewijd aan zijn wijngaarden. Zijn vrouw Sophie is in tegenstelling tot haar man een brok levendigheid en spontaniteit.Zij verzorgt de commerciële kant en de administratie.
In de kelders combineert hij oude methodes met de modernste technieken. Sommige eeuwenoude methodes hebben hun nut bewezen, moderne technieken laten toe alles te verfijnen en beter onder controle te houden, aldus de oenoloog bij Jean-Jacques Confuron. Confuron's wijnen ondergaan een traditionele rode wijnbereiding. De wijnen rijpen op eiken fusten; voor de Grand Cru 80-100% nieuw, voor de overige wijnen tussen 30-50% nieuw. De wijnen worden geklaard met eiwitten, ze worden niet gefilterd.