2019 Castello Di Ama Al Poggio Chardonnay di Toscane

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2021 - 2025 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
De geschiedenis van Castello di Ama start in de jaren zeventig. Een aantal families kocht een gehucht met historische wijngaarden, met als doel deze in ere te herstellen. Lorenza Sebasti Pallanti, een van de oprichters, is de huidige eigenaresse en samen met haar man en wijnmaker Marco Pallanti heeft zij Castello di Ama tot een van de meest prestigieuze wijndomeinen van Italië gemaakt. In 2003 werd Marco uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar door Guida Vini d’Italia van Gambero Rosso. Zijn wijnen behoren tot de meest gezochte uit de streek en sieren wijnkaarten van de beste restaurants van de wereld. Het vlaggenschip is de klassieke Chianti Classico San Lorenzo, maar Castello di Ama is misschien wel beroemder om zijn Super Tuscan L’Apparita, de eerste wijn van 100% merlot uit Toscane. De olijfboomgaarden van Castello di Ama liggen op hellingen tussen 450 tot 500 meter hoogte: het gedeelte waar de wijnstokken net niet optimaal gedijen, maar de olijfbomen des te beter.
De Castello di Ama Chardonnay di Toscana Al Poggio profiteert van hooggelegen wijngaarden (op ongeveer 500 meter boven zeeniveau) en de koele kalksteenbodems van de Chianti Classico-regio om deze frisse, knapperige en heerlijk toegankelijke witte wijn te creëren. Er zijn Chardonnays uit Toscane die naar Chardonnays uit elk ander deel van de wereld smaken, en dan zijn er Chardonnays die smaken alsof ze uit Toscane komen. Deze wijn zit stevig in die tweede groep. De kenmerkende territoriumspecifieke elementen die je hier krijgt, lijken op abrikoos en perzik, met een lichte bestuiving van Italiaanse kruiden zoals verse oregano en rozemarijntakje. Ook goed te onderscheiden zijn de kalkige en kiezelige minerale tonen die deze vintage omlijsten met mooie aroma's van citrus die doen denken aan die zonovergoten citroenbomen gekweekt in potten van rode klei die je overal in dit deel van Toscane ziet.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Castello Di Ama |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
92
Release Price
$40
Drink Date
2020 - 2025
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
21st May 2020
Source
May 2020 Week 3, The Wine Advocate
The Castello di Ama 2018 Chardonnay di Toscana Al Poggio benefits from high-altitude vineyards (at about 500 meters above sea level) and the cool limestone soils of the Chianti Classico region to create this fresh, crisp and delightfully approachable white wine. There are Chardonnays from Tuscany that taste like Chardonnays from any other part of the world, and then there are Chardonnays that taste like they come from Tuscany. This wine is firmly in that second group. The distinctively territory-specific elements you get here resemble apricot and peach, with light dustings of Italian herbs such as fresh oregano and rosemary sprig. I also noted the pristine mineral notes that frame this vintage. There is a fun blast of citrus that reminds me of those sun-kissed lemon trees grown in red clay pots that you see all over this part of Tuscany. Some 11,000 bottles were made.
Lorenza Sebasti and Marco Pallanti decided to postpone the release of their 2017 Chianti Classic Gran Selezione San Lorenzo to next year, giving that wine six months more in the bottle before it hits the market. Sadly, due to decreased yields in 2017, its two sibling wines—the Chianti Classico Gran Selezioni Vigneto Bellavista and Vigneto La Casuccia—were not produced at all. Lorenza describes the vintage in this manner: "The vintage 2017 was unique, it was hot but with a very small crop, an extreme lightness of the grapes and very little must inside. We made wines that are very concentrated. We achieved the elegance of Castello di Ama, but the wines have less roundness and silky tannins than usual. These are majestic expressions that will appeal to those who love powerful wines. For this reason, we believe that it is best to enjoy the Castello di Ama 2017 Chianti Classico Gran Selezione San Lorenzo after a longer aging period." The blended red Haiku and the Merlot-based L'Apparita better managed the heat of the vintage, offering muscle and grace. Castello di Ama is famous for its hospitality, and both the Villa and the restaurant remain closed until the end of May due to the coronavirus pandemic. The old tasting room was demolished, and a new structure called L'Arca is being built. The new building will consist of two floors, with the main floor dedicated to welcoming guests, tasting and lecture rooms and a projection room for art installations. The bottom floor, located underground at the same level of the barrel room, will be used to house a library selection of wines. Castello di Ama plans to put aside at least 50,000 bottles (of various formats) for aging and release 10 years after the harvest. A two-hectare plot of vines in the San Lorenzo Valley is being replanted, and a 20-year lease was renewed.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het wijndomein van dit gelijknamige kleine gehucht is de bakermat van een belangrijk onderzoek naar de juiste sangiovese-kloon voor chianti. Wijnmaker Marco Palanti zocht op zijn manier naar de beste klonen voor Ama en zijn levenswerk is op z’n minst verbluffend te noemen. Waar chianti vroeger te kampen had met een imago van verwaterd wijntje, kon Castello di Ama dit beeld in minder dan één generatie omkeren naar dat van hoogstaande kwaliteitswijnen. Niet alleen werd gekeken naar de wijngaarden maar ook naar de mogelijkheden van snoeien, het rijpen van de druiven en uiteraard ook naar verbeter-potentieel in de wijnmakerij. In de loop der jaren is men in staat geweest de klonen stap voor stap te verbeteren. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 390 en 450 meter. De grond is zware klei met veel grind en kiezels. De wijngaarden zijn aangeplant tussen 1964 en 1978. Bij Castello Di Ama krijg je trouwens niet alleen kunst in het glas, want in en rond de authentieke villa prijken sublieme werken van grote hedendaagse kunstenaars.
De geschiedenis van Castello di Ama start in de jaren zeventig. Een aantal families kocht een gehucht met historische wijngaarden, met als doel deze in ere te herstellen. Lorenza Sebasti Pallanti, een van de oprichters, is de huidige eigenaresse en samen met haar man en wijnmaker Marco Pallanti heeft zij Castello di Ama tot een van de meest prestigieuze wijndomeinen van Italië gemaakt. In 2003 werd Marco uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar door Guida Vini d’Italia van Gambero Rosso. Zijn wijnen behoren tot de meest gezochte uit de streek en sieren wijnkaarten van de beste restaurants van de wereld. Het vlaggenschip is de klassieke Chianti Classico San Lorenzo, maar Castello di Ama is misschien wel beroemder om zijn Super Tuscan L’Apparita, de eerste wijn van 100% merlot uit Toscane. De olijfboomgaarden van Castello di Ama liggen op hellingen tussen 450 tot 500 meter hoogte: het gedeelte waar de wijnstokken net niet optimaal gedijen, maar de olijfbomen des te beter.
De Castello di Ama Chardonnay di Toscana Al Poggio profiteert van hooggelegen wijngaarden (op ongeveer 500 meter boven zeeniveau) en de koele kalksteenbodems van de Chianti Classico-regio om deze frisse, knapperige en heerlijk toegankelijke witte wijn te creëren. Er zijn Chardonnays uit Toscane die naar Chardonnays uit elk ander deel van de wereld smaken, en dan zijn er Chardonnays die smaken alsof ze uit Toscane komen. Deze wijn zit stevig in die tweede groep. De kenmerkende territoriumspecifieke elementen die je hier krijgt, lijken op abrikoos en perzik, met een lichte bestuiving van Italiaanse kruiden zoals verse oregano en rozemarijntakje. Ook goed te onderscheiden zijn de kalkige en kiezelige minerale tonen die deze vintage omlijsten met mooie aroma's van citrus die doen denken aan die zonovergoten citroenbomen gekweekt in potten van rode klei die je overal in dit deel van Toscane ziet.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Castello Di Ama |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
Rating
92
Release Price
$40
Drink Date
2020 - 2025
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
21st May 2020
Source
May 2020 Week 3, The Wine Advocate
The Castello di Ama 2018 Chardonnay di Toscana Al Poggio benefits from high-altitude vineyards (at about 500 meters above sea level) and the cool limestone soils of the Chianti Classico region to create this fresh, crisp and delightfully approachable white wine. There are Chardonnays from Tuscany that taste like Chardonnays from any other part of the world, and then there are Chardonnays that taste like they come from Tuscany. This wine is firmly in that second group. The distinctively territory-specific elements you get here resemble apricot and peach, with light dustings of Italian herbs such as fresh oregano and rosemary sprig. I also noted the pristine mineral notes that frame this vintage. There is a fun blast of citrus that reminds me of those sun-kissed lemon trees grown in red clay pots that you see all over this part of Tuscany. Some 11,000 bottles were made.
Lorenza Sebasti and Marco Pallanti decided to postpone the release of their 2017 Chianti Classic Gran Selezione San Lorenzo to next year, giving that wine six months more in the bottle before it hits the market. Sadly, due to decreased yields in 2017, its two sibling wines—the Chianti Classico Gran Selezioni Vigneto Bellavista and Vigneto La Casuccia—were not produced at all. Lorenza describes the vintage in this manner: "The vintage 2017 was unique, it was hot but with a very small crop, an extreme lightness of the grapes and very little must inside. We made wines that are very concentrated. We achieved the elegance of Castello di Ama, but the wines have less roundness and silky tannins than usual. These are majestic expressions that will appeal to those who love powerful wines. For this reason, we believe that it is best to enjoy the Castello di Ama 2017 Chianti Classico Gran Selezione San Lorenzo after a longer aging period." The blended red Haiku and the Merlot-based L'Apparita better managed the heat of the vintage, offering muscle and grace. Castello di Ama is famous for its hospitality, and both the Villa and the restaurant remain closed until the end of May due to the coronavirus pandemic. The old tasting room was demolished, and a new structure called L'Arca is being built. The new building will consist of two floors, with the main floor dedicated to welcoming guests, tasting and lecture rooms and a projection room for art installations. The bottom floor, located underground at the same level of the barrel room, will be used to house a library selection of wines. Castello di Ama plans to put aside at least 50,000 bottles (of various formats) for aging and release 10 years after the harvest. A two-hectare plot of vines in the San Lorenzo Valley is being replanted, and a 20-year lease was renewed.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het wijndomein van dit gelijknamige kleine gehucht is de bakermat van een belangrijk onderzoek naar de juiste sangiovese-kloon voor chianti. Wijnmaker Marco Palanti zocht op zijn manier naar de beste klonen voor Ama en zijn levenswerk is op z’n minst verbluffend te noemen. Waar chianti vroeger te kampen had met een imago van verwaterd wijntje, kon Castello di Ama dit beeld in minder dan één generatie omkeren naar dat van hoogstaande kwaliteitswijnen. Niet alleen werd gekeken naar de wijngaarden maar ook naar de mogelijkheden van snoeien, het rijpen van de druiven en uiteraard ook naar verbeter-potentieel in de wijnmakerij. In de loop der jaren is men in staat geweest de klonen stap voor stap te verbeteren. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 390 en 450 meter. De grond is zware klei met veel grind en kiezels. De wijngaarden zijn aangeplant tussen 1964 en 1978. Bij Castello Di Ama krijg je trouwens niet alleen kunst in het glas, want in en rond de authentieke villa prijken sublieme werken van grote hedendaagse kunstenaars.