2018 Château Pontet-Canet Pauillac Grand Cru Classé

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Pauillac |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | , , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2055 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
De 2018 Pontet Canet Pauillac is een van de allerbeste jaargangen ooit van deze wijnen getuigen ook de zeer hoge beoordelingen. Zeer diep paars-zwart van kleur heeft de Pontet-Canet 2018 fantastisch expressieve aroma's van pruimenconserven, bosbessen en crème de cassis-tonen met een vleugje Chinese vijfkruiden, potpourri, zoethout en chocolademunt plus een vleugje gerookt vlees. Vol, rijk, supergeconcentreerd maar tevens elegant. Het heeft een solide basis met fluweelzachte tannines met een gedurfde frisheid welke het fruit geweldig ondersteunt. Het heeft een zeer lange en zeer kruidige afdronk.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pauillac |
Wijnhuis | Chateau Pontet-Canet |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(97 - 99)+
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
29th May 2020
Source
End of May 2020, The Wine Advocate
Very deep purple-black in color, the 2018 Pontet-Canet rocks up with fantastically expressive plum preserves, baked blueberries and crème de cassis notes with touches of Chinese five spice, potpourri, licorice and chocolate mint plus a hint of smoked meats. Full-bodied, rich, super-concentrated and decadent, it has a firm frame of wonderfully velvety tannins with bold freshness to back up the fruit, finishing very long and very spicy.
The Wine Advocate
RP 98
Reviewed by:
Lisa Perrotti-Brown
Release Price:
NA
Drink Date:
2023 - 2053
The 2018 Pontet-Canet is a blend of 70% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 5% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot. It was aged in 55% oak barriques and 45% amphorae. Deep garnet-purple colored, it explodes from the glass with an atomic perfume of raspberry pie, blackcurrant pastilles, rose oil and Chinese five spice, giving way to suggestions of cinnamon stick, dusty soil, pencil lead and underbrush. The rich, seductive, full-bodied palate is a hedonist's dream, delivering layer-upon-layer of black and red berry preserves with loads of fragrant accents, a beautifully firm yet plush texture and tons of freshness, finishing long with a whole firework display of exotic spices. This is pretty much out-of-the-gate delicious, but it has the backbone to evolve over three decades or more.
“We did something wrong,” Alfred Tesseron admitted to me during my visit, in reference to their lamentably small yields for 2018. “We have to say it. 2018 is not like any vintage we’ve done before. It’s unique. To us it is very special—I can say in every way. I am not proud of the quantity, but I’m proud of the wine.”
Production is down to about one-third of a normal year, at a painfully small ten hectoliters per hectare. This was largely due to the very wet, warm start to the growing season, which caused mildew to spread throughout the vineyards in Bordeaux like wildfire. Followers of Pontet-Canet will not need to be reminded that the vineyard is 100% biodynamic. This means that it is not impossible to combat disease outbreaks, but with the subtler means that are permitted, the margin for error is very, very small.
After the early-summer bloodbath in the vineyard, Pontet-Canet did everything in their power to ensure that the quality of what little remained, remained high. From practically cradling the hand-harvested grapes as they came into the winery in tiny picking bins, to hand sorting and even hand destemming, using specially designed equipment first developed and used at Tesseron’s boutique estate in Napa, Pym-Rae.
“We used only the small fermenters this year,” he went on to tell me. “No pump-overs. Very gentle extraction—very gentle pigeage. So gentle a child could do it—but we don’t use children. Not yet!” He laughed. At least he still has his sense of humor. And he’s got a very little bit to sell of a 2018 wine that is, in the end, quite extraordinary.
Published: Mar 31, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window
2028 - 2058
From: Bordeaux 2018: Not Back in Black (Mar 2021)
When I tasted the 2018 Pontet-Canet in barrel I described it as a "freak of nature." The 2018 is more than that, it is a freak of nature. Made from yields of just ten hectoliters per hectare, the 2018 possesses off the charts richness, phenomenal balance and head-spinning intensity. Crushed red berries, flowers, mint, cedar and rose petal saturate the palate in a Pauillac of breath-taking richness. The silkiest of tannins frame the phenomenally pure, long finish. This is a towering achievement from the Tesseron family and former Technical Director Jean-Michel Comme, who together spearheaded biodynamic farming in Bordeaux and built the present-day estate around a philosophy of non-interventionalist winemaking. In 2018, grapes were crushed solely by hand. Because of the tiny yields, the entire production was vinified in Pontet-Canet's new smaller concrete vats. All winemaking was done manually, without the aid of external temperature control or electricity. Put in another way, if Lalou Bize-Leroy made Bordeaux, it would taste like this.
- By Antonio Galloni on March 2021
(96-99)
From: Bordeaux 2018: Back in Black (Apr 2019)
The 2018 Pontet-Canet is a freak of nature. Dark, rich and explosive, the 2018 possesses off the charts richness and concentration, much of it coming from tiny yields of just ten hectoliters per hectare, or one third of a normal crop. The 2018 soars out of the glass with stunning aromatic intensity and depth. Black cherry, gravel, grilled herbs, leather, lavender and menthol stain the palate. Dense and hedonistically ripe, the 2018 is a stunningly beautiful wine. The grapes were crushed by hand. Because of the tiny yields, the entire production was vinified in Pontet-Canet's new smaller concrete vats. All winemaking was done manually, without the aid of external temperature control or electricity. The 2018 is aging in a combination of 55% new oak and 45% terra cotta amphora. Quite simply, I have never tasted anything like it.
- By Antonio Galloni on April 2019
“I can’t say I really understood the vintage. At the end of the day, I lost 2/3rds of the crop for my boss,” Technical Director Jean-Michel Comme told me with an understandably somber tone when I visited him at Pontet-Canet. Yields were just 11 hectoliters per hectare as opposed to the 30-35 that are more typical. “The effects of mildew were just devastating. On July 14th we were fine, but that weekend was dramatic. By July 16, we had lost 30% of the Merlots,” Comme elaborated. “All of the grapes were whole cluster pressed. Because of the small crop, we were able to vinify the entire production in our new concrete tanks, using no electricity or electric power, just manual pumpovers. The 2018 is aging in 55% new oak and 45% terra cotta amphora, in other words more amphora than typical and no used oak.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Pontet-Canet is een wijnproducent gevestigd in Pauillac, Bordeaux. Het landgoed staat bekend om zijn rode wijnen van hoge kwaliteit, voornamelijk gemaakt van Cabernet Sauvignon, en is geclassificeerd als een fifth growth (Cinquième Cru) in de officiële Bordeaux-wijnclassificatie van 1855.
Geschiedenis van Pontet-Canet
De geschiedenis van Pontet-Canet gaat terug tot het begin van de 18e eeuw, toen het landgoed werd gesticht. In 1705 werd de wijngaard opgericht door Jean-François de Pontet, een belangrijke figuur in de wijnindustrie van Bordeaux. Hij breidde de wijngaard uit en bouwde een kasteel, waaraan het landgoed zijn naam dankt. Aan het einde van de 18e eeuw kwam het pand in handen van de familie Canet en werd het bekend als 'Château Pontet-Canet'. De familie Canet speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de wijngaarden en wijnbereidingspraktijken van het landgoed. In 1855, toen keizer Napoleon III opdracht gaf tot de classificatie van Bordeaux-wijnen voor de Exposition Universelle de Paris, werd Pontet-Canet geclassificeerd als een fifth grow (Cinquième Cru) in de officiële Bordeaux-wijnclassificatie van 1855. Deze classificatie erkende de historische reputatie van het landgoed en de kwaliteit van zijn wijnen. In de 20e eeuw verwierf de familie Cruse, wijnhandelaren uit Bordeaux, Pontet-Canet. De familie Cruse heeft aanzienlijke verbeteringen aangebracht aan het landgoed en de wijnbereidingsprocessen. Halverwege de jaren 2000 onderging Pontet-Canet een opmerkelijke transformatie. Het landgoed, onder leiding van eigenaar Alfred Tesseron (later eigenaar van Tesseron Estate), omarmde biodynamische landbouwpraktijken. Dit markeerde een belangrijke verschuiving naar biologische en duurzame wijnbouw, waarbij synthetische chemicaliën werden vermeden en de holistische relatie tussen de wijngaard, de bodem en het milieu werd benadrukt.
Terroir van Pontet-Canet
De wijngaarden van Pontet-Canet beslaan ongeveer 81 hectare (200 acres) eersteklas Pauillac-terroir. De wijngaard is beplant met een hoog percentage Cabernet Sauvignon (meestal rond de 65-70%), evenals Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot.
Productie van Pontet-Canet
Het wijnbereidingsproces bij Pontet-Canet omvat een combinatie van traditionele en moderne technieken. De druiven worden met de hand geoogst en gesorteerd, waarbij de gisting plaatsvindt in houten vaten met temperatuurcontrole. Vervolgens rijpt de wijn in Franse eikenhouten vaten, doorgaans gedurende 16 tot 20 maanden, afhankelijk van de vintage. Pontet-Canet-wijnen staan bekend om hun diepe kleur, geconcentreerde fruitsmaken en een structuur waardoor ze gracieus kunnen verouderen. Ze vertonen vaak een balans tussen kracht en elegantie, met fijne tannines en complexe aroma's. Er wordt aangenomen dat de toewijding van het landgoed aan biodynamische landbouw heeft bijgedragen aan de zuiverheid en expressie van het terroir in hun wijnen.
De 2018 Pontet Canet Pauillac is een van de allerbeste jaargangen ooit van deze wijnen getuigen ook de zeer hoge beoordelingen. Zeer diep paars-zwart van kleur heeft de Pontet-Canet 2018 fantastisch expressieve aroma's van pruimenconserven, bosbessen en crème de cassis-tonen met een vleugje Chinese vijfkruiden, potpourri, zoethout en chocolademunt plus een vleugje gerookt vlees. Vol, rijk, supergeconcentreerd maar tevens elegant. Het heeft een solide basis met fluweelzachte tannines met een gedurfde frisheid welke het fruit geweldig ondersteunt. Het heeft een zeer lange en zeer kruidige afdronk.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pauillac |
Wijnhuis | Chateau Pontet-Canet |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
(97 - 99)+
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
29th May 2020
Source
End of May 2020, The Wine Advocate
Very deep purple-black in color, the 2018 Pontet-Canet rocks up with fantastically expressive plum preserves, baked blueberries and crème de cassis notes with touches of Chinese five spice, potpourri, licorice and chocolate mint plus a hint of smoked meats. Full-bodied, rich, super-concentrated and decadent, it has a firm frame of wonderfully velvety tannins with bold freshness to back up the fruit, finishing very long and very spicy.
The Wine Advocate
RP 98
Reviewed by:
Lisa Perrotti-Brown
Release Price:
NA
Drink Date:
2023 - 2053
The 2018 Pontet-Canet is a blend of 70% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 5% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot. It was aged in 55% oak barriques and 45% amphorae. Deep garnet-purple colored, it explodes from the glass with an atomic perfume of raspberry pie, blackcurrant pastilles, rose oil and Chinese five spice, giving way to suggestions of cinnamon stick, dusty soil, pencil lead and underbrush. The rich, seductive, full-bodied palate is a hedonist's dream, delivering layer-upon-layer of black and red berry preserves with loads of fragrant accents, a beautifully firm yet plush texture and tons of freshness, finishing long with a whole firework display of exotic spices. This is pretty much out-of-the-gate delicious, but it has the backbone to evolve over three decades or more.
“We did something wrong,” Alfred Tesseron admitted to me during my visit, in reference to their lamentably small yields for 2018. “We have to say it. 2018 is not like any vintage we’ve done before. It’s unique. To us it is very special—I can say in every way. I am not proud of the quantity, but I’m proud of the wine.”
Production is down to about one-third of a normal year, at a painfully small ten hectoliters per hectare. This was largely due to the very wet, warm start to the growing season, which caused mildew to spread throughout the vineyards in Bordeaux like wildfire. Followers of Pontet-Canet will not need to be reminded that the vineyard is 100% biodynamic. This means that it is not impossible to combat disease outbreaks, but with the subtler means that are permitted, the margin for error is very, very small.
After the early-summer bloodbath in the vineyard, Pontet-Canet did everything in their power to ensure that the quality of what little remained, remained high. From practically cradling the hand-harvested grapes as they came into the winery in tiny picking bins, to hand sorting and even hand destemming, using specially designed equipment first developed and used at Tesseron’s boutique estate in Napa, Pym-Rae.
“We used only the small fermenters this year,” he went on to tell me. “No pump-overs. Very gentle extraction—very gentle pigeage. So gentle a child could do it—but we don’t use children. Not yet!” He laughed. At least he still has his sense of humor. And he’s got a very little bit to sell of a 2018 wine that is, in the end, quite extraordinary.
Published: Mar 31, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window
2028 - 2058
From: Bordeaux 2018: Not Back in Black (Mar 2021)
When I tasted the 2018 Pontet-Canet in barrel I described it as a "freak of nature." The 2018 is more than that, it is a freak of nature. Made from yields of just ten hectoliters per hectare, the 2018 possesses off the charts richness, phenomenal balance and head-spinning intensity. Crushed red berries, flowers, mint, cedar and rose petal saturate the palate in a Pauillac of breath-taking richness. The silkiest of tannins frame the phenomenally pure, long finish. This is a towering achievement from the Tesseron family and former Technical Director Jean-Michel Comme, who together spearheaded biodynamic farming in Bordeaux and built the present-day estate around a philosophy of non-interventionalist winemaking. In 2018, grapes were crushed solely by hand. Because of the tiny yields, the entire production was vinified in Pontet-Canet's new smaller concrete vats. All winemaking was done manually, without the aid of external temperature control or electricity. Put in another way, if Lalou Bize-Leroy made Bordeaux, it would taste like this.
- By Antonio Galloni on March 2021
(96-99)
From: Bordeaux 2018: Back in Black (Apr 2019)
The 2018 Pontet-Canet is a freak of nature. Dark, rich and explosive, the 2018 possesses off the charts richness and concentration, much of it coming from tiny yields of just ten hectoliters per hectare, or one third of a normal crop. The 2018 soars out of the glass with stunning aromatic intensity and depth. Black cherry, gravel, grilled herbs, leather, lavender and menthol stain the palate. Dense and hedonistically ripe, the 2018 is a stunningly beautiful wine. The grapes were crushed by hand. Because of the tiny yields, the entire production was vinified in Pontet-Canet's new smaller concrete vats. All winemaking was done manually, without the aid of external temperature control or electricity. The 2018 is aging in a combination of 55% new oak and 45% terra cotta amphora. Quite simply, I have never tasted anything like it.
- By Antonio Galloni on April 2019
“I can’t say I really understood the vintage. At the end of the day, I lost 2/3rds of the crop for my boss,” Technical Director Jean-Michel Comme told me with an understandably somber tone when I visited him at Pontet-Canet. Yields were just 11 hectoliters per hectare as opposed to the 30-35 that are more typical. “The effects of mildew were just devastating. On July 14th we were fine, but that weekend was dramatic. By July 16, we had lost 30% of the Merlots,” Comme elaborated. “All of the grapes were whole cluster pressed. Because of the small crop, we were able to vinify the entire production in our new concrete tanks, using no electricity or electric power, just manual pumpovers. The 2018 is aging in 55% new oak and 45% terra cotta amphora, in other words more amphora than typical and no used oak.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Pontet-Canet is een wijnproducent gevestigd in Pauillac, Bordeaux. Het landgoed staat bekend om zijn rode wijnen van hoge kwaliteit, voornamelijk gemaakt van Cabernet Sauvignon, en is geclassificeerd als een fifth growth (Cinquième Cru) in de officiële Bordeaux-wijnclassificatie van 1855.
Geschiedenis van Pontet-Canet
De geschiedenis van Pontet-Canet gaat terug tot het begin van de 18e eeuw, toen het landgoed werd gesticht. In 1705 werd de wijngaard opgericht door Jean-François de Pontet, een belangrijke figuur in de wijnindustrie van Bordeaux. Hij breidde de wijngaard uit en bouwde een kasteel, waaraan het landgoed zijn naam dankt. Aan het einde van de 18e eeuw kwam het pand in handen van de familie Canet en werd het bekend als 'Château Pontet-Canet'. De familie Canet speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de wijngaarden en wijnbereidingspraktijken van het landgoed. In 1855, toen keizer Napoleon III opdracht gaf tot de classificatie van Bordeaux-wijnen voor de Exposition Universelle de Paris, werd Pontet-Canet geclassificeerd als een fifth grow (Cinquième Cru) in de officiële Bordeaux-wijnclassificatie van 1855. Deze classificatie erkende de historische reputatie van het landgoed en de kwaliteit van zijn wijnen. In de 20e eeuw verwierf de familie Cruse, wijnhandelaren uit Bordeaux, Pontet-Canet. De familie Cruse heeft aanzienlijke verbeteringen aangebracht aan het landgoed en de wijnbereidingsprocessen. Halverwege de jaren 2000 onderging Pontet-Canet een opmerkelijke transformatie. Het landgoed, onder leiding van eigenaar Alfred Tesseron (later eigenaar van Tesseron Estate), omarmde biodynamische landbouwpraktijken. Dit markeerde een belangrijke verschuiving naar biologische en duurzame wijnbouw, waarbij synthetische chemicaliën werden vermeden en de holistische relatie tussen de wijngaard, de bodem en het milieu werd benadrukt.
Terroir van Pontet-Canet
De wijngaarden van Pontet-Canet beslaan ongeveer 81 hectare (200 acres) eersteklas Pauillac-terroir. De wijngaard is beplant met een hoog percentage Cabernet Sauvignon (meestal rond de 65-70%), evenals Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot.
Productie van Pontet-Canet
Het wijnbereidingsproces bij Pontet-Canet omvat een combinatie van traditionele en moderne technieken. De druiven worden met de hand geoogst en gesorteerd, waarbij de gisting plaatsvindt in houten vaten met temperatuurcontrole. Vervolgens rijpt de wijn in Franse eikenhouten vaten, doorgaans gedurende 16 tot 20 maanden, afhankelijk van de vintage. Pontet-Canet-wijnen staan bekend om hun diepe kleur, geconcentreerde fruitsmaken en een structuur waardoor ze gracieus kunnen verouderen. Ze vertonen vaak een balans tussen kracht en elegantie, met fijne tannines en complexe aroma's. Er wordt aangenomen dat de toewijding van het landgoed aan biodynamische landbouw heeft bijgedragen aan de zuiverheid en expressie van het terroir in hun wijnen.