2015 Jimenez Landi Pielago
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2015 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2018 - 2026 |
Jiménez Landi Pielago is een rode wijn uit de regio Castilla La Mancha - in Spanje. Gemaakt door het wijnhuis Jiménez Land. 100% Grenache op een biologische manier geproduceerd door Jimenez Landi opgevoed op frans eiken. Geweldige wijn met tonen van gerookt hout, zwarte kers en bramen en een minuten lange afdronk. Van de Pielago worden ieder jaar maar rond de 5000 flessen gemaakt dus het is altijd zaak hier snel bij te zijn. Absolute aanrader voor de liefhebbers van goede Grenache wijn.
Serveren in een bourgogneglas
In de familie Jiménez-Landi werd er al sinds mensenheugenis wijn gemaakt van oude wijnstokken Garnacha. Het was echter in 2004 dat Daniel en José, twee neven, aan hun avontuur begonnen. Ze besloten om de vieilles vignes van hun appellatie, Méntrida, vaak geplant op hellingen en moeilijk bereikbaar, te recupereren en vooral om de Garnacha op topniveau te brengen.
Daniel kreeg zijn vorming op de universiteit van Madrid als oenoloog in 2005, maar volgens hem zelf vooral door de vele reizen en bezoeken die hij ondernam naar andere wijngebieden in Frankrijk en andere landen. De vele gesprekken die hij had met andere wijnmakers uit andere landen, deden hem steeds meer beseffen dat hij in zijn geboortestreek iets unieks in handen had. In een paar jaar leerde hij enorm veel bij.
Zijn zoektocht naar altijd oude en interessante wijngaarden Garnacha, dreef hem naar andere dorpen van de Sierra de Gredos (dit is het bergmassief ten zuidwesten van Madrid). In 2006 vond hij hier de hoogst gelegen wijngaarden van de appellatie Méntrida in El Real de San Vicente, in de vallei van de Tiétar. Hier zou hij zijn 'grand cru's' creëren: Ataulfos, Cantos del Diable, Fin del Mundo (later veranderd in The End door merknaamproblemen). Hij vond ook een topwijngaard in Avila; in het dorp Cebreros maakt hij met Raúl Pérez in 2007 de eerste Reventón. In 2008 richtte hij samen met zijn twee vrienden-oenologen Marc Isart (Bernabeleva) en Fernando García (bodega Marañones) Comando G op, waarbij de G natuurlijk voor Garnacha staat. Ze zoeken samen de hoogste wijngaarden Garnacha in de Sierra de Gredos, waarbij ze gaan tot 1000 en 1200 m hoogte, zowel in de D.O. Vinos de Madrid als sinds 2010 in Avila. Al zijn perceelwijnen worden biodynamisch gemaakt.
De rode draad bij al zijn wijnen die hij maakt is finesse en elegantie; Garnacha met veel fraîcheur. Daniel, el rey de la Garnacha!
Variëteiten
In het dorp van de bodega Méntrida hebben ze beperkte aanplant Syrah, Cabernet, Tempranillo en Merlot, die slechts in twee wijnen worden gebruikt (Bajondillo coupage van alle) en Sotorrondero (Syrah in hoofdzaak). De leeftijd van de wijnstokken is ongeveer 11 jaar.
Dé druif bij uitstek voor dit domein is natuurlijk Garnacha. En in dit geval Garnacha van de Sierra de Gredos op grote hoogte. Volgens Daniel geeft de Garnacha hier, samen met de Pinot Noir en Nebbiolo, een van de meest elegante en fijne wijnen ter wereld. Al de Garnacha's zijn tussen de 40 à 80 jaar oud.
Alle wijngaarden, in totaal ongeveer 30 ha, worden met volledig respect voor het ecosysteem biologisch (20 ha) of biodynamisch (10 ha) bewerkt.
Terroir
Daniel maakt onderscheid tussen zijn 'vinos de pueblo' (dorpswijnen) en zijn 'vinos de parcela' (perceelwijnen).
VINOS DE PUEBLO
Hij werkt in 2 verschillende dorpen in de D.O. Méntrida, Méntrida zelf en El Real de San Vicente. Bajondillo en Sotorrondero worden gemaakt in Méntrida, op wijngaarden met zanderige kleiachtige bodems, steeds van granietoorsprong, tussen 5 à 600 m hoogte. De Garnacha is hier tussen de 40 à 70 jaar oud. De Syrah werd 10 jaar geleden aangeplant. De regio heeft een mediterraan karakter maar met veel fraîcheur.
Piélago wordt gemaakt in El Real de San Vicente, op 8 kleine percelen, tussen 7 à 850 m hoogte en met verschillende oriëntaties. Zanderige gronden van granietoorsprong. De zanderige bovenlaag is ondiep (30-50 cm). Pluviometrie van ongeveer 600 liter, het klimaat is hier meer Atlantisch. Hier wordt enkel 100% Garnacha gebruikt tussen de 40 à 70 jaar oud.
VINOS DE PARCELA
MÉNTRIDA
Al deze wijnen zijn steeds 100% Garnacha, al de gronden steeds van granietoorsprong op verschillende percelen in El Real de San Vicente.
Ataulfos: zeer dunne bovenlaag; de moederrots (graniet) zit al op 30 cm, veel stenen aan de oppervlakte. Oriëntatie west op 740 m hoogte. De stokken zijn 40 jaar oud. De meest fruitige.
The End: zeer zanderig (meer fraîcheur) en oriëntatie naar het noorden (minder zonne-uren), op een hoogte van 730 m. Stokken van 40 jaar oud. De meest pure en minerale met florale toetsen.
Cantos del Diablo: zanderige bovenlaag met oriëntatie naar het oosten op een hoogte van 850 m. De stokken zijn 60 jaar oud. De meest evenwichtige en vineuze.
AVILA
Reventón: buiten de appellatie Méntrida, in het dorpje Cebreros. Leisteenbodem op 850 m hoogte, westelijk georiënteerd. Garnacha van 70 jaar oud.
COMANDO G
La Bruja Avería: in Cadalso de los Vidrios (Madrid), granietbodem met zanderige oppervlakte van 100 à 150 cm diepte. Garnacha van 80 jaar oud op een hoogte van 950 m voor de terrassen (0,5 ha) en Garnacha van 50 jaar oud op 850 m voor de hellingen (2 ha).
Las Umbrias: in Rozas de Puerto Real (Madrid), granietbodem met zand en klei aan de oppervlakte (50-100 cm), op een hoogte van 1000 m, oost georiënteerd. Garnacha van 60 jaar oud (0,35 ha).
Rumbo al Norte: in Navarrevisca (Avila), granietbodem op een hoogte van 1100 m, noordelijke oriëntatie. Garnacha van 60 jaar oud (0,3 ha)
A Por Uvas: in Navatalgordo (Avila), hoofdzakelijk Garnacha blanca op granietbodems op 1200 m hoogte, met noordelijke oriëntatie (0,14 ha)
Vinificatie
Enkel met autochtone gisten en steeds met een minimale dosis zwavel. Er worden enkel grote barriques gebruikt van 500 tot 1500 liter en nooit nieuwe eik, tenzij in de basiswijn Bajondillo. Daniel wil vooral tot wijnen komen die evenwichtig zijn, elegant en mineralig; vandaar ook dat er zo weinig mogelijk manipulatie wordt uitgevoerd met de druiven en daarna met de wijnen (nooit pompen).
Meestal beeurt de fermentatie in open grote barriques van Franse eik, met een élevage daarna van 12 à 14 maanden.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Mentrida |
Wijnhuis | Jimenez Landi |
Druif | Grenache |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Bij de familie Jiménez-Landi werd er al sinds mensenheugenis wijn gemaakt van oude wijnstokken Garnacha. Het was echter in 2004 dat Daniel en José, twee neven, aan hun avontuur begonnen. Ze besloten om de vieilles vignes van hun appellatie, Méntrida, vaak geplant op hellingen en moeilijk bereikbaar, te recupereren en vooral om de Garnacha op topniveau te brengen. Daniel kreeg zijn vorming op de universiteit van Madrid als oenoloog in 2005, maar volgens hem zelf vooral door de vele reizen en bezoeken die hij ondernam naar andere wijngebieden in Frankrijk en andere landen. De vele gesprekken die hij had met andere wijnmakers uit andere landen, deden hem steeds meer beseffen dat hij in zijn geboortestreek iets unieks in handen had. In een paar jaar leerde hij enorm veel bij. Zijn zoektocht naar altijd oude en interessante wijngaarden Garnacha, dreef hem naar andere dorpen van de Sierra de Gredos (dit is het bergmassief ten zuidwesten van Madrid). In 2006 vond hij hier de hoogst gelegen wijngaarden van de appellatie Méntrida in El Real de San Vicente, in de vallei van de Tiétar. Hier zou hij zijn grand crus creëren: Ataulfos, Cantos del Diable, Fin del Mundo (later veranderd in The End door merknaamproblemen). Hij vond ook een topwijngaard in Avila; in het dorp Cebreros maakt hij met Raúl Pérez in 2007 de eerste Reventón. In 2008 richtte hij samen met zijn twee vrienden-oenologen Marc Isart (Bernabeleva) en Fernando García (bodega Marañones) Comando G op, waarbij de G natuurlijk voor Garnacha staat. Ze zoeken samen de hoogste wijngaarden Garnacha in de Sierra de Gredos, waarbij ze gaan tot 1000 en 1200 m hoogte, zowel in de D.O. Vinos de Madrid als sinds 2010 in Avila. De vinificatie gebeurd enkel met autochtone gisten en steeds met een minimale dosis zwavel. Er worden enkel grote barriques gebruikt van 500 tot 1500 liter en nooit nieuwe eik, tenzij in de basiswijn Bajondillo. Daniel wil vooral tot wijnen komen die evenwichtig zijn, elegant en mineralig; vandaar ook dat er zo weinig mogelijk manipulatie wordt uitgevoerd met de druiven en daarna met de wijnen (nooit pompen). Fermentatie in open grote barriques van Franse eik, met een élevage daarna van 12 à 14 maanden.
Omschrijving
Jiménez Landi Pielago is een rode wijn uit de regio Castilla La Mancha - in Spanje. Gemaakt door het wijnhuis Jiménez Land. 100% Grenache op een biologische manier geproduceerd door Jimenez Landi opgevoed op frans eiken. Geweldige wijn met tonen van gerookt hout, zwarte kers en bramen en een minuten lange afdronk. Van de Pielago worden ieder jaar maar rond de 5000 flessen gemaakt dus het is altijd zaak hier snel bij te zijn. Absolute aanrader voor de liefhebbers van goede Grenache wijn.
Serveren in een bourgogneglas
In de familie Jiménez-Landi werd er al sinds mensenheugenis wijn gemaakt van oude wijnstokken Garnacha. Het was echter in 2004 dat Daniel en José, twee neven, aan hun avontuur begonnen. Ze besloten om de vieilles vignes van hun appellatie, Méntrida, vaak geplant op hellingen en moeilijk bereikbaar, te recupereren en vooral om de Garnacha op topniveau te brengen.
Daniel kreeg zijn vorming op de universiteit van Madrid als oenoloog in 2005, maar volgens hem zelf vooral door de vele reizen en bezoeken die hij ondernam naar andere wijngebieden in Frankrijk en andere landen. De vele gesprekken die hij had met andere wijnmakers uit andere landen, deden hem steeds meer beseffen dat hij in zijn geboortestreek iets unieks in handen had. In een paar jaar leerde hij enorm veel bij.
Zijn zoektocht naar altijd oude en interessante wijngaarden Garnacha, dreef hem naar andere dorpen van de Sierra de Gredos (dit is het bergmassief ten zuidwesten van Madrid). In 2006 vond hij hier de hoogst gelegen wijngaarden van de appellatie Méntrida in El Real de San Vicente, in de vallei van de Tiétar. Hier zou hij zijn 'grand cru's' creëren: Ataulfos, Cantos del Diable, Fin del Mundo (later veranderd in The End door merknaamproblemen). Hij vond ook een topwijngaard in Avila; in het dorp Cebreros maakt hij met Raúl Pérez in 2007 de eerste Reventón. In 2008 richtte hij samen met zijn twee vrienden-oenologen Marc Isart (Bernabeleva) en Fernando García (bodega Marañones) Comando G op, waarbij de G natuurlijk voor Garnacha staat. Ze zoeken samen de hoogste wijngaarden Garnacha in de Sierra de Gredos, waarbij ze gaan tot 1000 en 1200 m hoogte, zowel in de D.O. Vinos de Madrid als sinds 2010 in Avila. Al zijn perceelwijnen worden biodynamisch gemaakt.
De rode draad bij al zijn wijnen die hij maakt is finesse en elegantie; Garnacha met veel fraîcheur. Daniel, el rey de la Garnacha!
Variëteiten
In het dorp van de bodega Méntrida hebben ze beperkte aanplant Syrah, Cabernet, Tempranillo en Merlot, die slechts in twee wijnen worden gebruikt (Bajondillo coupage van alle) en Sotorrondero (Syrah in hoofdzaak). De leeftijd van de wijnstokken is ongeveer 11 jaar.
Dé druif bij uitstek voor dit domein is natuurlijk Garnacha. En in dit geval Garnacha van de Sierra de Gredos op grote hoogte. Volgens Daniel geeft de Garnacha hier, samen met de Pinot Noir en Nebbiolo, een van de meest elegante en fijne wijnen ter wereld. Al de Garnacha's zijn tussen de 40 à 80 jaar oud.
Alle wijngaarden, in totaal ongeveer 30 ha, worden met volledig respect voor het ecosysteem biologisch (20 ha) of biodynamisch (10 ha) bewerkt.
Terroir
Daniel maakt onderscheid tussen zijn 'vinos de pueblo' (dorpswijnen) en zijn 'vinos de parcela' (perceelwijnen).
VINOS DE PUEBLO
Hij werkt in 2 verschillende dorpen in de D.O. Méntrida, Méntrida zelf en El Real de San Vicente. Bajondillo en Sotorrondero worden gemaakt in Méntrida, op wijngaarden met zanderige kleiachtige bodems, steeds van granietoorsprong, tussen 5 à 600 m hoogte. De Garnacha is hier tussen de 40 à 70 jaar oud. De Syrah werd 10 jaar geleden aangeplant. De regio heeft een mediterraan karakter maar met veel fraîcheur.
Piélago wordt gemaakt in El Real de San Vicente, op 8 kleine percelen, tussen 7 à 850 m hoogte en met verschillende oriëntaties. Zanderige gronden van granietoorsprong. De zanderige bovenlaag is ondiep (30-50 cm). Pluviometrie van ongeveer 600 liter, het klimaat is hier meer Atlantisch. Hier wordt enkel 100% Garnacha gebruikt tussen de 40 à 70 jaar oud.
VINOS DE PARCELA
MÉNTRIDA
Al deze wijnen zijn steeds 100% Garnacha, al de gronden steeds van granietoorsprong op verschillende percelen in El Real de San Vicente.
Ataulfos: zeer dunne bovenlaag; de moederrots (graniet) zit al op 30 cm, veel stenen aan de oppervlakte. Oriëntatie west op 740 m hoogte. De stokken zijn 40 jaar oud. De meest fruitige.
The End: zeer zanderig (meer fraîcheur) en oriëntatie naar het noorden (minder zonne-uren), op een hoogte van 730 m. Stokken van 40 jaar oud. De meest pure en minerale met florale toetsen.
Cantos del Diablo: zanderige bovenlaag met oriëntatie naar het oosten op een hoogte van 850 m. De stokken zijn 60 jaar oud. De meest evenwichtige en vineuze.
AVILA
Reventón: buiten de appellatie Méntrida, in het dorpje Cebreros. Leisteenbodem op 850 m hoogte, westelijk georiënteerd. Garnacha van 70 jaar oud.
COMANDO G
La Bruja Avería: in Cadalso de los Vidrios (Madrid), granietbodem met zanderige oppervlakte van 100 à 150 cm diepte. Garnacha van 80 jaar oud op een hoogte van 950 m voor de terrassen (0,5 ha) en Garnacha van 50 jaar oud op 850 m voor de hellingen (2 ha).
Las Umbrias: in Rozas de Puerto Real (Madrid), granietbodem met zand en klei aan de oppervlakte (50-100 cm), op een hoogte van 1000 m, oost georiënteerd. Garnacha van 60 jaar oud (0,35 ha).
Rumbo al Norte: in Navarrevisca (Avila), granietbodem op een hoogte van 1100 m, noordelijke oriëntatie. Garnacha van 60 jaar oud (0,3 ha)
A Por Uvas: in Navatalgordo (Avila), hoofdzakelijk Garnacha blanca op granietbodems op 1200 m hoogte, met noordelijke oriëntatie (0,14 ha)
Vinificatie
Enkel met autochtone gisten en steeds met een minimale dosis zwavel. Er worden enkel grote barriques gebruikt van 500 tot 1500 liter en nooit nieuwe eik, tenzij in de basiswijn Bajondillo. Daniel wil vooral tot wijnen komen die evenwichtig zijn, elegant en mineralig; vandaar ook dat er zo weinig mogelijk manipulatie wordt uitgevoerd met de druiven en daarna met de wijnen (nooit pompen).
Meestal beeurt de fermentatie in open grote barriques van Franse eik, met een élevage daarna van 12 à 14 maanden.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Mentrida |
Wijnhuis | Jimenez Landi |
Druif | Grenache |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Bij de familie Jiménez-Landi werd er al sinds mensenheugenis wijn gemaakt van oude wijnstokken Garnacha. Het was echter in 2004 dat Daniel en José, twee neven, aan hun avontuur begonnen. Ze besloten om de vieilles vignes van hun appellatie, Méntrida, vaak geplant op hellingen en moeilijk bereikbaar, te recupereren en vooral om de Garnacha op topniveau te brengen. Daniel kreeg zijn vorming op de universiteit van Madrid als oenoloog in 2005, maar volgens hem zelf vooral door de vele reizen en bezoeken die hij ondernam naar andere wijngebieden in Frankrijk en andere landen. De vele gesprekken die hij had met andere wijnmakers uit andere landen, deden hem steeds meer beseffen dat hij in zijn geboortestreek iets unieks in handen had. In een paar jaar leerde hij enorm veel bij. Zijn zoektocht naar altijd oude en interessante wijngaarden Garnacha, dreef hem naar andere dorpen van de Sierra de Gredos (dit is het bergmassief ten zuidwesten van Madrid). In 2006 vond hij hier de hoogst gelegen wijngaarden van de appellatie Méntrida in El Real de San Vicente, in de vallei van de Tiétar. Hier zou hij zijn grand crus creëren: Ataulfos, Cantos del Diable, Fin del Mundo (later veranderd in The End door merknaamproblemen). Hij vond ook een topwijngaard in Avila; in het dorp Cebreros maakt hij met Raúl Pérez in 2007 de eerste Reventón. In 2008 richtte hij samen met zijn twee vrienden-oenologen Marc Isart (Bernabeleva) en Fernando García (bodega Marañones) Comando G op, waarbij de G natuurlijk voor Garnacha staat. Ze zoeken samen de hoogste wijngaarden Garnacha in de Sierra de Gredos, waarbij ze gaan tot 1000 en 1200 m hoogte, zowel in de D.O. Vinos de Madrid als sinds 2010 in Avila. De vinificatie gebeurd enkel met autochtone gisten en steeds met een minimale dosis zwavel. Er worden enkel grote barriques gebruikt van 500 tot 1500 liter en nooit nieuwe eik, tenzij in de basiswijn Bajondillo. Daniel wil vooral tot wijnen komen die evenwichtig zijn, elegant en mineralig; vandaar ook dat er zo weinig mogelijk manipulatie wordt uitgevoerd met de druiven en daarna met de wijnen (nooit pompen). Fermentatie in open grote barriques van Franse eik, met een élevage daarna van 12 à 14 maanden.