Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn. Een mousserende wijn is een koolzuurhoudende wijn die kan worden gemaakt van zowel witte als rode druiven. Anders dan bij de gewone Prosecco´s die min of meer machinaal worden geproduceerd, wat trouwens niet zeggen wil dat de kwaliteit hieronder leidt, het is gewoon een heel ander product. De productie ervan kan plaatsvinden op twee manieren. De "metodo classico" is dezelfde methode als die voor de Franse champagne wordt gebruikt, de methode champenoise, méthode traditionnelle of metodo classico. De gisting vindt dan plaats op fles, waarbij men de zachte parels van de wijn op natuurlijke wijze verkrijgt na een langdurige en voorzichtige behandeling van het druivensap. De naam champagne kan hiervoor echter niet gebruikt worden aangezien dit een verwijzing naar de streek en de herkomst van de wijn betreft. Bij de "metodo charmat" gebeurt de gisting niet op fles maar in grote vaten.
Prosecco komt voort uit het steile heuvellandschap rondom het plaatsje Conegliano, zo’n 50 kilometer pal ten noorden van Venezia. Al eeuwenlang werd hier stille witte wijn uit de Prosecco-druif gemaakt toen wijnproducent Antonio Carpenè op het idee kwam van een mousserende variant. Zijn Prosecco was een onmiddellijk succes in de elegante bars rondom de Piazza San Marco in Venezia en van daar uit volgde een snelle verspreiding over heel Italië. Prosecco is eigenlijk een DOC zoals de Franse champagne dat ook is: de wijn mag alleen de benaming Prosecco dragen, als hij gemaakt is in het Prosecco gebied in de regione Veneto. De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Jaren geleden werden er Prosecco's gemaakt in zeer bedenkelijke kwaliteit maar heden ten dagen is dit zeker niet meer het geval en met de Prosecco Superiore appelatie zijn er nu wijnhuizen die fantastische prosecco's maken van zeer hoge kwaliteit. Een goed voorbeeld hiervan is Nani Rizzi.
Wat is het verschil tussen een Spumante of Frizzante?
Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat hij zijn tweede gistingsproces niet op de fles, zoals de spumante, maar in roestvrijstalen tanks ondergaat. Doordat deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief is, is de wijn ook goedkoper. Spumante is er in twee versies: droog en halfzoet. De laatste ontstaat door temperatuurregulaties waardoor tijdens het rijpingsproces niet alle suiker in alcohol wordt omgezet en de wijn lichtzoet blijft.