2018 Patrick Javillier Cuvée Tete de Murger Meursault
Type of Wine | White |
---|---|
Country | France |
Region | Bourgogne |
Appellation | Meursault |
Winery | Patrick Javillier |
Year | 2018 |
Grape | Chardonnay |
Content (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink window | 2022 - 2032 |
The Domaine of Patrick Javillier is located in Meursault, one of the most important appellations of Burgundy. The Javillier family has had their own vineyards here for centuries. Patrick Javillier was trained as an oenologist in Dijon and took over the family business from his father in 1974.
The domain has several small plots scattered around Meursault. All together no more than 9 hectares. Javillier makes a different wine from each vineyard, because his goal is to express the specific 'terroir' as pure as possible in the taste of the wine. Two wines from different vineyards can therefore have a completely different character. Javillier makes some white cuvées, in which he mixes the wine from different vineyards. The vinification, the way the wine is made, makes Javillier dependent on the harvest. As a result, there can also be striking differences between the years. Javillier makes wines that can be kept for a long time. They belong to the top of the Côte d'Or.
The Meursault Cuvée "Tête de Murger" comes from the marriage of two climates: Meursault Les Casse-Têtes, located on the
hill of Meursault, and Meursault Les Murgers de Monthelie, located on the hill of Volnay. Of course this is a 100% Chardonnay coming from a vineyard of 0.62 ha. This is the most scarce Meursault of Javillier and gives a very mineral Meursault partly because the bottom has topsoil of 80cm and then consists entirely of volcanic rock (Volnay).
The power and mineral sensations of the Javillier Cuvée Tete de Murger Meursault combines well with the fullness and length on the palate, giving a harmonious wine with a long-lasting finish. This is a great wine to age and is a perfect accompaniment to refined fish and shellfish. The wine comes from the great (Meursault) year 2018.
Het Domaine van Patrick Javillier ligt in Meursault, één van de belangrijkste appellaties van Bourgondië. De familie Javillier heeft hier al eeuwen haar eigen wijngaarden. Patrick Javillier is opgeleid als oenoloog in Dijon en nam het familiebedrijf over van zijn vader in 1974. In De kelder van Patrick Javillier in Meursault is één plus één gelijk aan drie. Zijn oude leraar zou het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn, maar dit is de filosofie die Javillier al jaren hanteert bij het maken van zijn wijnen. Door wijn uit verschillende klimaten te mengen met complementaire eigenschappen, creëert hij een geheel dat groter is dan de som der delen. De Meursault Clousots is bijvoorbeeld een huwelijk tussen Meursault Les Clous en Meursault Les Crotots. De mix van deze twee klimaten is beter dan de afzonderlijke wijnen. Patrick Javillier maakt wijn sinds 1974. Hij behaalde zijn Diplôme National d'Œnologie in Dijon in 1973. Daarna zette hij zijn militaire dienst een jaar voort. De dag nadat hij klaar was met zijn militaire dienst was hij in zijn eentje terug in Meursault om de 1974 te vinifiëren. Zijn vader was met pensioen gegaan en liet de drie hectare wijnstokken aan zijn zoon over.
Sindsdien is Domaine Patrick Javillier uitgegroeid tot tien hectare. De Meursault Clousots is de nieuwste toevoeging aan zijn wijnportfolio, met 2006 als eerste jaargang voor deze cuvée. Een andere cuvee van hem, de Meursault Tête de Murger, heeft jarenlang een hoge prijs gekregen. Net als bij de Clousots is de Tête de Murger een Meursault-appellatie coummunale, afkomstig uit twee verschillende klimaten - in dit geval Les Casse-Têtes ten westen van het dorp en Au Murger de Monthélie ten noorden van het dorp dat aan Monthélie grenst. Als je twee klimaten van de Meursault-dorpsbenaming kunt vinden die elkaar aanvullen, kun je eersteklas cru-kwaliteit krijgen, legt Patrick Javillier uit. Maar nogmaals, als u niet voorzichtig bent bij het kiezen van de klimaten, kunt u een wijn krijgen die minder goed is dan een van de twee. Patrick Javillier produceert een kleine hoeveelheid grand cru-wijn - Corton-Charlemagne - en een nog kleinere hoeveelheid premier cru. Zijn Meursault Charmes produceert slechts 400 flessen per jaar.
Javillier maakt wijnen die lang bewaard kunnen worden. Ze horen bij de top van de Côte d’Or.
Type of Wine | White |
---|---|
Country | France |
Region | Bourgogne |
Appellation | Meursault |
Winery | Patrick Javillier |
Grape | Chardonnay |
Biological certified | No |
Vegan | No |
Year | 2018 |
Drinking as of | 2022 |
Drinking till | 2032 |
Alcohol % | 13 |
Alcohol free/low | No |
Content | 0.75 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | No |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
Tasting Profiles | Complex, Dry, Aged on wood, Powerful, Mineral, Round, Full, White fruit |
Drink moments | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form