Rhone

Weingut Wittmann
per pagina

De Rhônevallei, gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, is een van de meest gevierde wijnregio's van het land, bekend om zijn rijke wijngeschiedenis en gevarieerde terroir. Dit uitgestrekte wijnproducerende gebied is verdeeld in twee verschillende delen: de noordelijke Rhône en de zuidelijke Rhône, elk met zijn eigen unieke druivensoorten, wijntradities en microklimaten. Van de elegante Syrah-wijnen uit de Noordelijke Rhône tot de gedurfde, op Grenache gebaseerde melanges uit de Zuidelijke Rhône: de Rhônevallei is een bewijs van de kunst van het maken van uitzonderlijke wijnen in een regio met opmerkelijke geografische en klimatologische diversiteit.

Geschiedenis van de Rhône

De geschiedenis van de wijnbereiding in de Rhône vallei gaat terug tot de Romeinse tijd, waarbij rond 125 voor Christus wijnstokken in de regio werden geplant. De Romeinen speelden een belangrijke rol bij het vestigen van de wijnbouw in het gebied. Door de eeuwen heen heeft de regio zich ontwikkeld en de wijngaarden uitgebreid, waardoor een reputatie is ontstaan voor het produceren van wijnen van hoge kwaliteit. De regio heeft met uitdagingen te maken gehad, waaronder phylloxeranen economische neergang, maar heeft zich hersteld en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste wijnregio's van Frankrijk.

Productie in de Rhône

Alle topwijnen uit de Rhône worden in beperkte hoeveelheden geproduceerd. De wijngaarden in prestigieuze appellations als Côte-Rôtie, Hermitage en Châteauneuf-du-Pape zijn vaak klein en de wijnmakers streven ernaar lage opbrengsten te handhaven om druiven van hoge kwaliteit te produceren. Deze beperkte productie drijft uiteraard de prijs op als gevolg van de dynamiek van vraag en aanbod. De Rhônevallei heeft een divers terroir met een verscheidenheid aan grondsoorten, microklimaten en wijngaarden. Sommige wijngaarden hebben een uitzonderlijk terroir dat druiven produceert met unieke kwaliteiten en kenmerken. Wijnen uit deze gebieden vragen vaak hogere prijzen vanwege hun onderscheidend vermogen en kwaliteit. Veel van de beste Rhône-wijnen, vooral die uit de Noordelijke Rhône, hebben een uitstekend rijpingspotentieel. Enkele van de beste Rhône-wijnen worden met uiterste zorg en aandacht voor detail vervaardigd. Kleine wijnmakers kunnen hun druiven met de hand oogsten, traditionele wijnbereidingstechnieken gebruiken en de wijn laten rijpen in eikenhouten vaten. Deze ambachtelijke aanpak kan leiden tot hogere productiekosten, wat tot uiting komt in de prijs van de wijn.

Terroir in de Rhône

Dankzij de grote geografische omvang beschikt de Rhônevallei over een brede variatie aan bodemsoorten. In de noordelijke Rhône kunnen de bodems variëren van graniet en leisteen in Côte-Rôtie tot kalksteen en klei in Hermitage. De Zuidelijke Rhône daarentegen beschikt over bodems die voornamelijk bestaan uit alluviale afzettingen, zand, kiezelstenen en klei. Elk bodemtype draagt bij aan verschillende minerale elementen en drainage-eigenschappen, die de ontwikkeling van de wijnstok en het smaakprofiel van de resulterende wijn kunnen beïnvloeden. Het klimaat in de Rhônevallei varieert van de koelere noordelijke Rhône tot de warmere zuidelijke Rhône. In de noordelijke Rhône is het klimaat continentaal en kan het behoorlijk streng zijn met koude winters. De Zuidelijke Rhône heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Deze klimatologische verschillen beïnvloeden de rijping van de druiven, de zuurgraad en de algehele wijnstijl. De mistralwind, een sterke en koude noordwestenwind, is een belangrijk klimaatkenmerk in de regio en beïnvloedt de gezondheid van de wijnstokken en de rijping van de druiven.

Het samenspel van deze factoren draagt bij aan het onderscheidend vermogen van wijnen uit verschillende appellations in de Rhônevallei. De granieten bodems van Côte-Rôtie, gecombineerd met een continentaal klimaat, zorgen bijvoorbeeld voor elegante en geparfumeerde Syrah-wijnen. Daarentegen produceren de alluviale bodems en het mediterrane klimaat in Châteauneuf-du-Pape rijke en robuuste rode melanges die worden gedomineerd door Grenache. Het gevarieerde terroir in de Rhônevallei is een van de belangrijkste redenen voor de grote verscheidenheid aan wijnstijlen waar de regio bekend om staat, waardoor het een fascinerend en complex wijnproducerend gebied is.

Het Druivenrassen van de Rhône

In het Noordelijke gedeelte van de Rhône in Syrah de meest dominante rode druivensoort. Wijnen gemaakt van Syrah in deze regio staan bekend om hun diepte, complexiteit en peperige, donkere fruitsmaken. Enkele van de beroemdste appellations van de Noordelijke Rhône voor Syrah zijn Côte-Rôtie, Hermitage en Cornas. Daarnaast is de witte druivensoort Viognier het meest bekend in de noordelijke Rhône. Het produceert aromatische en elegante witte wijnen met bloemige en steenfruittonen. De bekendste appellatie van Viognier is Condrieu.

Zuidelijke Rhône heeft wat meer verschillende druivensoorten. Grenache is de meest aangeplante rode druivensoort in de zuidelijke Rhône. Het wordt vaak gebruikt in melanges en draagt bij aan de smaken van rood fruit en een rijk, vol karakter. Enkele van de opmerkelijke appellations uit de zuidelijke Rhône die bekend staan om hun op Grenache gebaseerde melanges zijn Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras. Ook heb je Syrah en Mourvèdre. Deze twee rode druivensoorten worden ook vaak gebruikt in blends uit de zuidelijke Rhône, waardoor de wijnen complexiteit en structuur krijgen. Voor de witte druivensoorten heb je ook iets meer variatie dan in het Noorden.
Grenache Blanc, Marsanne en Roussanne zijn enkele van de belangrijkste witte druivensoorten die worden gebruikt bij de productie van witte wijnen in de zuidelijke Rhône. Ze produceren wijnen met een scala aan aroma's en smaken, van fris en mineraal tot rijk en honingzoet.

Subregio's van de Rhône

Noordelijke Rhône

Côte-Rôtie, wat 'geroosterde helling' betekent, is een van de beroemdste subregio's in de noordelijke Rhône. Het ligt in het noordelijke deel van de Rhônevallei en staat bekend om zijn steile, terrasvormige wijngaarden. Côte-Rôtie wordt voornamelijk geassocieerd met Syrah en staat bekend om het produceren van elegante, geparfumeerde en leeftijdswaardige rode wijnen. Enkele van de beste Côte-Rôtie's zijn gemaakt van een blend van Syrah en een klein percentage Viognier.

Hermitage is een andere prestigieuze appellatie in de noordelijke Rhône. Het ligt op een steile heuvel en staat bekend om de productie van krachtige en langlevende Syrah. Hermitage is ook de thuisbasis van witte wijnen gemaakt van Marsanne en Roussanne. De rode Hermitage's zijn vol en rijk, met tonen van donker fruit, kruiden en een karakteristieke rokerigheid.

Cornas is een kleinere appellatie in de Noordelijke Rhône, bekend om zijn robuuste en geconcentreerde Syrah. De wijnen uit Cornas kenmerken zich vaak door hun donkere fruitsmaken, stevige tannines en gevoel voor terroir. Cornas kan krachtig en gestructureerd zijn, waardoor ze ideaal zijn om te rijpen.

Saint-Joseph is een grotere appellatie in de noordelijke Rhône die een groter gebied bestrijkt. Syrah is de belangrijkste druif die wordt gebruikt om rode wijnen te maken, die in stijl variëren van meer toegankelijk en fruitig tot gestructureerd en leeftijdswaardig. Saint-Joseph produceert ook witte wijnen uit Marsanne en Roussanne, die behoorlijk expressief kunnen zijn.

Crozes-Hermitage is een andere opmerkelijke appellatie in de noordelijke Rhône, en het is een van de grootste. De rode wijnen, gemaakt van Syrah, zijn doorgaans toegankelijker en fruitiger dan wijnen uit de meer prestigieuze appellations van de regio. Crozes-Hermitage produceert ook witte wijnen, voornamelijk uit Marsanne.

Condrieu is geen subregio voor rode wijnen. Het staat Condrieu bekend om zijn witte wijnen gemaakt van de Viognier. Deze wijnen zijn zeer aromatisch, met tonen van bloemen en steenfruit, en staan bekend om hun elegantie en finesse.

Zuidelijke Rhône

Châteauneuf-du-Pape is een van de beroemdste en meest prestigieuze subregio's in de zuidelijke Rhône. Het staat bekend om het produceren van rijke en complexe rode melanges die worden gedomineerd door de Grenache-druif. Deze wijnen vertonen vaak een harmonieuze combinatie van smaken van rood fruit, kruiden en een onderscheidend garrigue-karakter (een mix van wilde kruiden). Wijnen uit Châteauneuf-du-Pape kunnen behoorlijk oud zijn en staan hoog aangeschreven.

Gigondas is een andere gerenommeerde appellatie in de zuidelijke Rhône, bekend om zijn gestructureerde rode wijnen. Grenache is de belangrijkste druif die wordt gebruikt, maar deze wijnen kunnen ook Syrah, Mourvèdre en andere druivensoorten in de blend bevatten. Wijnen uit Gigondas vertonen vaak donkere fruitsmaken, aardsheid en robuuste tannines.

Vacqueyras is een aangrenzende appellatie met Gigondas en vertoont enkele overeenkomsten qua druivensoorten en stijl. De rode wijnen zijn typisch op Grenache gebaseerde melanges, die rijkdom en complexiteit bieden. Deze wijnen zijn vaak op jongere leeftijd benaderbaar in vergelijking met sommige andere zuidelijke Rhône appellations.

Lirac staat bekend om het produceren van een scala aan wijnen, waaronder rood, wit en rosé. De rode wijnen zijn over het algemeen blends die worden gedomineerd door Grenache, terwijl de witte wijnen vaak worden gemaakt van Grenache Blanc, Clairette en andere witte druivensoorten. Wijnen uit Lirac bieden een mix van fruitige en bloemige kenmerken.

Rasteau staat bekend om zijn versterkte zoete wijnen, die de appellatie Rasteau Vin Doux Naturel (VDN) dragen. Deze zoete wijnen zijn gemaakt van Grenache en Muscat en zijn vol, intens en rijk aan alcohol.

Beaumes-de-Venise staat bekend om zijn zoete, versterkte Muscat. Deze wijnen, bekend als Muscat de Beaumes-de-Venise, zijn aromatisch en zoet en worden vaak geserveerd als aperitief of bij desserts.

Tavel staat uitsluitend bekend om de productie van droge roséwijnen. Deze wijnen staan hoog aangeschreven vanwege hun structuur, fruitige karakter en diepe kleur. Tavel rosés worden beschouwd als enkele van de beste roséwijnen ter wereld.

Côtes du Rhône Villages. Dit is een verzamelbenaming voor verschillende gemeenten binnen de Zuidelijke Rhône die aan hogere kwaliteitsnormen voldoen. Wijnen uit Côtes du Rhône Villages zijn typisch rode blends of witte wijnen op basis van Grenache, en bieden een goede prijs-kwaliteitsverhouding.