Rheinhessen

De wijnregio Rheinhessen is de grootste wijnproducerende regio van Duitsland in de gelijknamige streek Rheinhessen (Rijn-Hessen).

Gebied

Het gebied ligt in de driehoek Worms, Mainz en Bingen am Rhein, omsloten door de RIjn. In dit gebied liggen 26.000 hectare aan wijngaarden geplant. De meeste dorpen in dit gebied hebben een geschiedenis in de wijnbouw. Rheinhessen heeft een gevarieerd terroir, met verschillende bodemsoorten en microklimaten. Dit maakt het mogelijk om verschillende wijnstijlen te produceren, van droge witte wijnen tot zoete dessertwijnen en mousserende wijnen. De bodem bestaat voornamelijk uit löss, met wat mergel, zand, kwarts en porfier. Rheinhessen staat ook bekend om zijn wijnfestivals en evenementen. Deze bieden bezoekers de gelegenheid om de lokale wijnen te proeven en te genieten van de gastvrijheid van de wijnboeren

Druiven

Rheinhessen staat bekend om de teelt van diverse druivensoorten. Hoewel er verschillende druivenrassen worden verbouwd, zijn de meest prominente de witte druivensoorten, zoals Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner. Langs de Rijn bij Nackenheim, Nierstein en Oppenheim komt de Riesling het meest voor. Uit het gebied rondom Ingelheim en Wonnegau komt de meeste rode wijn vandaan. Blauwe druiven voor rode wijn zijn vooral Portugieser, Spätburgunder en Dornfelder.

Rheinhessen is een boeiende wijnstreek met een rijke traditie en een opmerkelijke toekomst. Het is een bestemming die wijnliefhebbers zeker moeten verkennen, of je nu geïnteresseerd bent in het proeven van wijnen, het leren over wijnproductie of het genieten van het prachtige landschap en de historische bezienswaardigheden.