Glera
Glera is een Italiaans druivenras waar prosecco van wordt gemaakt. Lange tijd werd de naam Glera echter niet gebruikt, omdat de druif simpelweg 'prosecco-druif' werd genoemd. Glera is de nieuwe officiĆ«le naam voor prosecco. De naamswijziging van deze witte druif kent een lange voorgeschiedenis, maar heeft vooral tot doel om misbruik en verwarring te voorkomen. De benaming āproseccoā mag enkel nog binnen appellaties in Veneto en Friuli gebruikt worden, en bestaat niet langer als druif.
Glera is een Italiaans druivenras waar prosecco van wordt gemaakt. Lange tijd werd de naam Glera echter niet gebruikt, omdat de druif simpelweg 'prosecco-druif' werd genoemd. Glera is de nieuwe officiĆ«le naam voor prosecco. De naamswijziging van deze witte druif kent een lange voorgeschiedenis, maar heeft vooral tot doel om misbruik en verwarring te voorkomen. De benaming āproseccoā mag enkel nog binnen appellaties in Veneto en Friuli gebruikt worden, en bestaat niet langer als druif.
Glera doet het goed in gematigde wijnklimaten op plekken die niet al te droog zijn. Naast de Veneto is de druif nog in enkele andere Italiaanse wijnstreken aangeplant, echter buiten Italiƫ is de aanplant zeer beperkt.
Hoe smaakt wijn van de Glera druif?
Glera werd traditioneel gekweekt in de regio Veneto in Italiƫ, in de gebieden Conegliano, De druivensoort heeft het vermogen om drinkers te verrassen met frisse, fruitige smaken van appels en peren. Glera rijpt over het algemeen laat (volledig rijp in oktober) en heeft weinig suikers, een hoge zuurgraad en frisse geuren waardoor hij erg geschikt is voor de productie van witte mousserende wijn (prosecco). Prosecco wordt gemaakt volgens een speciale methode waarbij het druivensap wordt vergist in grote gesloten roestvrijstalen tanks, waarbij fruitigheid en koolzuur bewaard blijven.