Catalunya
D.O. CataluƱa is bijzonder want het is de eerste provincieomvattende D.O. en kreeg in 1999 zijn status. Deze D.O. was er om voor te zorgen dat wijnhuizen uit bestaande Catalaanse D.O.s diverse wijnen uit deze D.O.s konden samenstellen terwijl de kwaliteit en de status van deze wijnen gewaarborgd bleven. Verder speelde mee dat CataluƱa met een overkoepelende herkomstbenaming nog eens 4000 hectare wijngaarden onder de D.O. mocht scharen, die voorheen niet geclassificeerd waren. Wijngaarden die bij de D.O. geregistreerd zijn mogen onvermengde wijnen uitbrengen onder de originele geografisch afgebakende D.O. waar ze lid van zijn.
D.O. CataluƱa is bijzonder want het is de eerste provincieomvattende D.O. en kreeg in 1999 zijn status. Deze D.O. was er om voor te zorgen dat wijnhuizen uit bestaande Catalaanse D.O.s diverse wijnen uit deze D.O.s konden samenstellen terwijl de kwaliteit en de status van deze wijnen gewaarborgd bleven. Verder speelde mee dat CataluƱa met een overkoepelende herkomstbenaming nog eens 4000 hectare wijngaarden onder de D.O. mocht scharen, die voorheen niet geclassificeerd waren. Wijngaarden die bij de D.O. geregistreerd zijn mogen onvermengde wijnen uitbrengen onder de originele geografisch afgebakende D.O. waar ze lid van zijn.
Cataloniƫ wordt ook geschreven als Catalunya en CataluƱa.
De noordoostelijke gedeelte van Spanje is, net als de iconische stad Barcelona, āāāāzo Frans als Spaans - en de thuisbasis van een geheel eigen cultuur, keuken en persoonlijkheid. Van heerlijke Cava, de mousserende wijn van Spanje (waarvan 95 procent in deze regio wordt geproduceerd), tot opwindende rode melanges uit Emporda, Catalunya biedt een uitstekende diversiteit.
De gevarieerde geografie van de regio helpt ook. Penedes, de belangrijkste DO van Catalunya, is heuvelachtig en koel en zeer geschikt voor de productie van cava, maar in de warmere delen doen internationale variƫteiten zoals Cabernet Sauvignon en Chardonnay het goed. De hoger gelegen Montsant-regio heeft geconcentreerde, dichte roodtinten, terwijl de warmere Terra Alta-regio kalksteen- en kleigronden heeft die ook goed geschikt zijn voor droge rode wijnen. De belangrijkste Cava-druiven, Xarel-lo, Macabeo en Parellada, worden hier op grote schaal aangeplant, maar Tempranillo, Garnacha en Cabernet zijn overal in de regio in overvloed te vinden.
Kleinere wijngebieden zijn Allella, Costers del Segre en de Priorat. De Priorat is wereldberoemd om zijn donkerrode kwaliteitswijnen.