De roots van de blauwe wijndruif Primitivo liggen in Italië, in het uiterste zuiden van Italië om precies te zijn. Het druivenras wordt vooral geteeld in de ‘hak van de laars’, Puglia. Daar is deze rode wijndruif op zijn best. Maar hoewel Primitivo veelvuldig in het zuiden van Italië te vinden is, is het lang niet de enige plek waar de wijndruif groeit. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de Primitivo druif genetisch gelijk is aan de Amerikaanse Zinfandel, die volop in Californië is aangeplant. Ook de druif genetisch gelijk aan de Tribidragdruif, die te vinden is in Kroatië.
De smaak van Primitivo wijn
Italiaanse rode wijn gemaakt van de Primitivo druif is donker van kleur en krachtig en vol van smaak. De tannines zijn zacht en de zuren in balans. De rode wijn heeft een lichte kruidigheid en zit barstensvol zwart fruit met impressies van bramen, aardbeien en jamachtig fruit. Primitivo wijn is herkenbaar aan aroma’s van kersenlikeur en bramen. Dankzij de rijpe tannines zijn het wijnen die lang bewaard kunnen worden. Een Primitivo wijn is het lekkerst op een temperatuur van 16 – 18 °C.