Filteren

Wit fruit

Morey's naam is niet ongewoon aan de Côte de Beaune. Alleen al in de straat van Thomas Morey zijn er twee andere domeinen met dezelfde achternaam. Sinds de start in 2007 heeft Thomas Morey een uitstekende reputatie opgebouwd. De wijnmaker komt uit een familie waarvan de traditie in Chassagne teruggaat tot de 17e eeuw. Claude Morey, geboren in Paris-l'Hôpital, een kleine gemeente in het departement Saône-et-Loire, ongeveer tien kilometer van Chassagne-Montrachet, arriveerde in 1643. Hij en zijn talrijke nakomelingen werkten in de wijngaarden of als kuiper (Tonnier) en verwierven geleidelijk wijngaarden en percelen. Pas tegen het einde van de 19e eeuw werd de wijnbouw de hoofdactiviteit. Nadat Thomas een aantal jaren samenwerkte met zijn vader Bernard en broer Vincent, besloten hij en zijn vrouw Sylvie in 2006 om hun eigen domaine op te richten, waarin in 2007 de eerste vintage werd geproduceerd. Thomas kon veel percelen van zijn familie overnemen die in de jaren vijftig en zestig waren aangeplant. Gaandeweg kreeg hij ook aanbiedingen van buren om het ene of het andere perceel over te nemen of langdurig te huren. En zo groeide zijn terreinportfolio tot zo'n 13 hectare. De wijnstokken zijn tot 70 jaar oud. De afgelopen decennia heeft zijn vader altijd nieuwe planten geplant uit massale selecties van oude wijnstokken. 

Het was Thomas en Sylvie duidelijk dat ze in hun domein wilden werken zoals hun grootouders hadden gedaan. Dat betekende volledig afzien van herbiciden, pesticiden en kunstmest. Dat was in 2011. In 2014 hebben ze dit vervolgens officieel aangepakt en in 2017 de certificering behaald. Als je met Thomas Morey praat, kijkt hij altijd terug op de tijd met zijn grootouders, die nog nooit een chemische spuit aanraakten en altijd goede wijnen maakten. Zelf wilde hij doorgaan met de ‘old-school aanpak’, zoals hij het noemt – vooral omdat hij zich nooit op zijn gemak voelde bij de sprays die thuis werden gebruikt. In de kelder werkt Thomas Morey uitsluitend met spontane gisting en heeft tijdens de gisting nooit zwavel gebruikt. Hij doet altijd eerst de zwavel in de vaten - en slechts zeer minimaal en over meerdere doses - zodat het over de laatste zes maanden van vatopslag een maximum van 35 mg/l bereikt. De witte wijnen rijpen op de gist, er is geen batonnage en het aandeel nieuw hout is een matige 20%. De wijnen worden licht gefilterd voordat ze worden gebotteld. De Pinot wordt grotendeels ontsteeld en zorgvuldig gerijpt in het hout. De wijnen blijven slechts ongeveer negen maanden in het vat en worden daarna afgevuld. 

De witte wijnen van Thomas Morey komen uit Saint-Aubin, Beaune, Bâtard-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Bâtard-Montrachet is de Grand Cru van het huis met wijnstokken die rond de 70 jaar oud zijn. De Pinot Noir komt uit Beaune, Chassagne-Montrachet, Maranges en Santenay. Het kwaliteitsniveaumodel en de prijsstructuur zijn heel duidelijk terug te zien in de wijnen van Thomas Morey. De geheel onverbloemde, zeer zuivere wijnen laten duidelijk het terroir zien waaruit ze afkomstig zijn.