Filteren
Tenuta dell Ornellaia

Bolgheri

Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Dit kleine stadje, gelegen in het centrum van Toscane aan de Etruskische kust, heeft geen bijzonder lange geschiedenis van het wijnmaken — tenminste in vergelijking met de rest van de regio — maar het dankt zijn huidige succes aan een wijnmaker genaamd Marchese Incisa della Rocchetta, die in In de jaren veertig werd besloten om Cabernet Sauvignon te planten op het landgoed San Guido van zijn vrouw in een poging om de Medoc-wijnen waar hij van hield te repliceren.

Een van die wijnen, Sassicaia, een van de eerste Supertuskische wijnen, kreeg zoveel lof dat het investeringen en belangstelling voor meer druiventeelt in de regio aantrok. Ze genieten van een mild klimaat dankzij de nabije aanwezigheid van de Middellandse Zee, de constante bries verzacht de zomerhitte en de ontberingen van de winter maakt de lucht schoon en zorg voor een hoge mate van zonlicht en straling. 

Inmiddels is deze restigieuze Bolgheri-appellatie aan de kust van Toscane gelegen boven-Maremma, zo'n 100 kilometer ten zuidwesten van de stad Florence een wereldwijde bekendheid als referentiepunt voor internationale high end wijnen zoals o.a. Sassicaia, Ornellaia en Guado al Tasso. 

Tegenwoordig heeft Bolgheri zijn eigen DOC, verheven van IGT-status dankzij de Supertuscan beweging, die simpel gezegd wijnmaken is met internationale druivensoorten en vinificatiepraktijken die buiten de traditionele Italiaanse wijnwetten vallen. Witte wijnen uit Bolgheri (Bolgheri Bianco) worden meestal gemaakt van Vermentino-druiven en de rosato (rosé) wijnen, zoals de rode wijnen, kunnen Sangiovese zijn gemengd met Syrah, Cabernet, Merlot en andere druiven.