Rueda (Appellatie)

Telmo Rodriguez
2022 Telmo Rodriguez Basa Verdejo
10,25 8,47 Vanaf 9,75
2022 Telmo Rodriguez El Transistor
22,85 18,88 Vanaf 21,35
per pagina

Rueda is een wijngebied in Spanje dat bekend staat om de productie van witte wijnen, vooral wijnen gemaakt van de druivensoort Verdejo. De regio ligt in het centrale deel van het land, in de autonome gemeenschap Castilla y León. Rueda heeft erkenning gekregen voor het produceren van verfrissende en aromatische witte wijnen die goed geschikt zijn voor warm weer.

Meer informatie over Rueda

Rueda ervaart een landklimaat met hete zomers en koude winters. De temperatuurschommelingen tussen dag en nacht helpen de zuurgraad van de druiven te behouden, wat bijdraagt aan de frisheid van de wijnen. De wijngaarden in de regio zijn geplant op verschillende bodems, waaronder kalksteen, grind en zandgronden. Deze diverse grondsoorten kunnen het karakter van de geproduceerde wijnen beïnvloeden.

Hoewel Verdejo de belangrijkste druif is, werken sommige wijnmakers in Rueda ook met Sauvignon Blanc en Viura. De wijnen die in Rueda worden geproduceerd, variëren van jong en levendig tot meer complexe, op vat gerijpte versies. Het merendeel is echter ongeëaktiseerd om de pure expressie van de Verdejo-druif te laten zien. Rueda heeft de status Denominación de Origen (DO), een classificatiesysteem in Spanje dat de productie van wijnen in specifieke regio's reguleert om kwaliteit en authenticiteit te garanderen.

De witte wijnen van Rueda, vooral die gemaakt van Verdejo, passen goed bij een verscheidenheid aan gerechten. Ze zijn een aanvulling op zeevruchten, salades en lichte hapjes, maar zijn ook op zichzelf heerlijk als verfrissend drankje. Rueda is steeds populairder geworden op de internationale markten en zijn witte wijnen worden gevierd vanwege hun kwaliteit, veelzijdigheid en waarde. Als je een fan bent van frisse en aromatische witte wijnen, kan het ontdekken van die van Rueda, vooral die gemaakt van Verdejo, een heerlijke ervaring zijn.

Welke druiven worden in Rueda gebruikt?

De belangrijkste druivensoort die in Rueda wordt gebruikt, is Verdejo. Verdejo is een witte druivensoort die inheems is in de Rueda-regio en staat bekend om het produceren van aromatische en frisse witte wijnen. De wijnen gemaakt van Verdejo vertonen vaak tonen van citrus, groene appel en soms tropisch fruit, waardoor ze verfrissend zijn en zeer geschikt voor warm weer.

Naast Verdejo werken sommige wijnmakers in Rueda mogelijk ook met andere witte druivensoorten, zij het in mindere mate. Sauvignon Blanc en Viura (ook bekend als Macabeo) zijn voorbeelden van witte druivensoorten die in de regio in blends of als cépagewijnen kunnen worden gebruikt. Verdejo blijft echter de sterdruif van Rueda, en wijnen met het label Rueda Verdejo worden doorgaans voornamelijk of geheel van deze druivensoort gemaakt.

Verdejo heeft een cruciale rol gespeeld bij het vestigen van Rueda als een opmerkelijke witte wijnregio in Spanje, en zijn wijnen worden gewaardeerd om hun aromatische complexiteit, heldere zuurgraad en veelzijdigheid met voedselcombinaties.