Filteren

Ribera del Duero

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Ribera del Duero, gelegen in de Spaanse regio Castilla y León langs de rivier de Duero (in Portugal bekend als Douro), is een gerenommeerd wijngebied dat ongeveer 200.000 hectare beslaat. Omringd door beschermende bergen die de vallei beschermen tegen extreme klimatologische omstandigheden, ervaart Ribera del Duero temperatuurschommelingen, die in de zomer bijna 40 graden Celsius bereiken en in de winter onder het vriespunt dalen. Deze barre maar uiteenlopende temperaturen, in combinatie met de grote hoogte van de regio, spelen een cruciale rol bij het produceren van de hoogwaardige wijnen waarvoor Ribera del Duero beroemd is.

Meer informatie over Ribera del Duero

De belangrijkste druivensoort in Ribera del Duero is Tinto Fino, ook wel Tinta del País genoemd, een lokale variant van Tempranillo. Deze druif gedijt goed in de uitdagende omstandigheden van de regio, die 95% van het totale wijngaardoppervlak beslaat. Anders dan in Rioja wordt Tinto Fino hier vaak als monocultuur verbouwd vanwege de hoogte en de bodemsamenstelling van de regio, wat resulteert in fijne, complexe wijnen. De oorsprongsbenaming (D.O.) vereist een minimum van 75% Tinto Fino in de wijnen. Cabernet Sauvignon, Garnacha Tinta, Malbec, Merlot en Albillo zijn geclassificeerd als toegestane variëteiten. Garnacha Tinta, ook bekend als Tinto Aragonés, wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van roséwijnen in Ribera del Duero.

De wijntradities van Ribera del Duero zijn geëvolueerd en omvatten zowel oude technieken als moderne innovaties. Wijnmakerijen als Vega Sicilia zijn trendsetters en passen methoden toe zoals fermenteren in open vaten en het langdurig laten rijpen van wijnen voordat ze worden gebotteld. Moderne praktijken omvatten onder meer het fermenteren na het stelen en vóór het persen, waarbij sommige bodega's gebruik maken van zwaartekrachtsystemen om voorzichtig met de druiven en de wijn om te gaan.

Het klimaat van Ribera del Duero

Het extreme klimaat in de regio is een bepalend kenmerk en wordt plaatselijk omschreven als ‘9 maanden winter, 3 maanden hel’. Ribera del Duero ervaart ongeveer 2400 uren zonneschijn per jaar. De aanzienlijke temperatuurvariatie tussen dag en nacht tijdens het groeiseizoen, als gevolg van de hoogte van de wijngaarden tussen 720 en 1.100 meter boven zeeniveau, is van cruciaal belang. Op warme dagen kunnen de druiven perfect rijpen, terwijl koude nachten de zuurgraad behouden, wat resulteert in goed uitgebalanceerde wijnen. Dit dagelijkse temperatuurbereik, gecombineerd met de unieke locatie van het "Meseta Central"-plateau, geeft Ribera del Duero-wijnen een uitgesproken karakter. Deze wijnen zijn vol, rijp en krachtig en behouden een aangename zuurgraad, wat zorgt voor finesse en evenwicht.

De Duero-rivier, waarna de D.O. wordt genoemd, speelt een cruciale rol bij het matigen van de temperaturen in de wijngaard en het beschermen tegen vorst. Bovendien draagt de rivier bij aan steenrijke afzettingen en creëert zo diverse bodemprofielen, waaronder kalksteen en klei in hogere wijngaarden.

De aanwezigheid van oude, diepgewortelde wijnstokken verbetert de wijnkwaliteit van Ribera del Duero nog verder. Deze oude wijnstokken, veerkrachtig en in staat om toegang te krijgen tot rijke voedingsstoffen uit de bodem, leveren druiven op met geconcentreerde smaken, wat de wijnen complexer maakt.

Opmerkelijke wijnhuizen zoals Pago de Carraovejas, Matarromera en Vega Sicilia, samen met vele anderen, blijven de reputatie van Ribera del Duero vormgeven. Hun toewijding aan uitmuntendheid en innovatieve benaderingen hebben de regio in de mondiale schijnwerpers gezet, waardoor het een bestemming is geworden voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar uitzonderlijke, krachtige en evenwichtige wijnen. De wijnen van Ribera del Duero, een bewijs van het unieke terroir- en wijnbouwerfgoed, zijn een bewijs van de toewijding van de regio aan het produceren van wijnen van wereldklasse.

Telmo Rodriguez