Filteren

Dao

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De Dão-streek ligt in Centraal-Portugal, ten zuiden van het Douro-gebied. Het is een van de oudste wijnregio’s van het land, die enkele van de beste rode wijnen produceert. Sinds 1990 heeft de regio de status van DOC (Denominação de Origem Controlada). De Dao is, samen met de Vinho Verde en de DOC Douro, één van de oudste appelaties, en heeft de oudste geclassificeerde rode wijn. Het was de tweede Portugese wijnstreek die in 1908 werd afgebakend.

Wijngaarden Dão

De wijngaarden van de Dão staan voornamelijk op een glooiend plateau aangeplant, dat aan 3 zijden omgeven is door bergen. De bergen houden de invloeden van de Atlantische Oceaan tegen. Daardoor zijn de zomers in de Dão lang en droog en valt er veel regen in de winter. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de (overwegend blauwe) druivenrassen die in de regio verbouwd worden. Al jaren verschijnen er met enige regelmaat mooie wijnen uit Dão. Vaak zijn het vrij stoere rode wijnen die voor hun kwaliteit gunstig zijn geprijst. De betere wijnen uit Dão kunnen opvallend lang bewaard worden vaak decennia lang. In vergelijk tot andere regio's komen hier ook vaak de meeste (relatief) meest prijzige wijnen vandaan zeker daar een aantal wijnhuizen zoals o.a. Quinta da Falorca. 

Wijnen Dão

De touriga nacional, tinta roriz en jaen zijn enkele veelgebruikte blauwe druiven. De stevige rode Dão-wijnen moeten voor minstens 20% uit touriga nacional bestaan en ten minste 12,5% alcohol bevatten. Garrafeiras zijn wijnen die minimaal 2 jaar op eikenhout hebben gerijpt en een alcoholpercentage hebben van circa 13%. De beste witte wijnen uit de Dão worden gemaakt van de encruzado-druif. Deze wijnen zijn heerlijk fris en aromatisch.

Volgens sommigen moet een goede Dao sterk in de tannines zitten, en een robuust karakter hebben. Anderen zeggen dat een goede Dao naast kracht, ook het velourse van een Bourgogne moet hebben. Het is een DOC met een belangrijke traditie en wijnen die een erg groot bewaarpotentieel hebben. 

Sierra Cantabria