Marlborough (Appellatie)

Saint Clair
2023 Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc Bubbles
Special Price 13,50 11,16 van 14,95 Vanaf 12,95
Vegan Label
Vegan Label
per pagina

Marlborough is het grootste en bekendste wijngebied van Nieuw-Zeeland, gelegen op het noordelijkste puntje van het Zuidereiland. Het staat wereldwijd bekend om zijn hoogwaardige Sauvignon Blanc-wijnen, hoewel er ook andere druivensoorten zoals Chardonnay en Pinot Noir in de regio worden verbouwd. Marlborough heeft een gematigd zeeklimaat met lange, zonnige dagen en koele nachten. De regio ervaart relatief weinig regenval, waardoor het ideaal is voor de druiventeelt. De temperatuurvariatie tussen dag en nacht helpt de smaken en aroma's van de druiven te ontwikkelen, wat bijdraagt aan het onderscheidende karakter van Marlborough-wijnen.

Meer informatie over Marlborough

De wijnmakers van Marlborough gebruiken moderne wijnbereidingstechnieken om de zuiverheid van de fruitsmaken te behouden. Roestvrijstalen gistingstanks worden vaak gebruikt om de wijnen te fermenteren en op te slaan, waarbij de frisheid en aroma's behouden blijven. De schilderachtige landschappen en wijnmakerijen van wereldklasse van Marlborough maken het tot een populaire bestemming voor wijnliefhebbers en toeristen. Bezoekers kunnen genieten van wijnproeverijen, rondleidingen door wijngaarden en een schilderachtig uitzicht op met wijnranken begroeide heuvels. De wijn- en spijsfestivals in de regio, zoals het Marlborough Wine and Food Festival, trekken bezoekers van over de hele wereld. De reputatie van Marlborough voor het produceren van uitzonderlijke wijnen, met name Sauvignon Blanc, heeft aanzienlijk bijgedragen aan de positie van Nieuw-Zeeland in de mondiale wijnindustrie. De regio blijft een centraal punt voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar uitstekende Nieuw-Zeelandse wijnen in een prachtige natuurlijke omgeving.

Hoe zit het met de subregio's van Marlborough?

Marlborough is verdeeld in verschillende subregio's, elk met zijn unieke terroir-, klimaat- en bodemkenmerken. Deze subregio's dragen bij aan de diversiteit van de wijnen die binnen de grotere regio Marlborough worden geproduceerd. Hier zijn enkele belangrijke subregio's in Marlborough:

Wairau Valley: Wairau Valley, gelegen in het noordelijke deel van Marlborough, is een van de bekendste subregio's. Het wordt gekenmerkt door steenachtige bodems en een warm klimaat, waardoor het bijzonder geschikt is voor de productie van Sauvignon Blanc. Wairau Valley Sauvignon Blancs staan bekend om hun tropische fruitsmaken en levendige zuurgraad.

Awatere Valley: Awatere Valley ligt ten zuiden van de Wairau-vallei en is iets koeler en winderiger. De wijngaarden hier worden beïnvloed door een unieke combinatie van koele zeewind en rotsachtige bodems, waardoor wijnen worden geproduceerd met kenmerkende minerale tonen en frisse zuurgraad. Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Chardonnay gedijen goed in deze subregio.

Zuidelijke valleien: Deze subregio omvat verschillende kleinere valleien, waaronder de Omaka-, Brancott-, Ben Morven- en Waihopai-valleien. De Zuidelijke Valleien profiteren van een gevarieerder terroir, inclusief kleigronden en koelere temperaturen. Pinot Noir, Chardonnay en enkele uitstekende mousserende wijnen worden hier geproduceerd.

Waihopai Valley: Waihopai Valley, gelegen in de zuidelijke valleien, heeft een mix van grondsoorten, waaronder klei, slib en grind. Deze subregio is zeer geschikt voor de teelt van Pinot Noir, die profiteert van de diverse bodemprofielen en het iets koelere klimaat.

Rapaura: Gelegen in het hart van de Wairau-vallei, staat Rapaura bekend om zijn steenachtige bodems en warme klimaat. De subregio staat bekend om het produceren van intense, fruitige Sauvignon Blanc-wijnen. De nabijheid van de rivier de Wairau draagt ook bij aan de unieke kenmerken van de wijnen die hier worden verbouwd.

Elk van deze subregio's draagt onderscheidende smaken en stijlen bij aan het gevarieerde wijnportfolio van Marlborough. Wijnmakers in Marlborough selecteren zorgvuldig specifieke druivensoorten en wijngaardlocaties binnen deze subregio's om wijnen te creëren die het unieke terroir van elk gebied laten zien. Dankzij deze aandacht voor detail kan Marlborough een breed scala aan uitzonderlijke wijnen produceren, waardoor het een van de meest gevierde wijnregio's ter wereld is.

Welke druiven worden er in Marlborough gebruikt?

In Marlborough wordt een verscheidenheid aan druivensoorten verbouwd, waarbij de nadruk primair ligt op specifieke variëteiten die gedijen in het klimaat en de bodemgesteldheid van de regio. Dit zijn de belangrijkste druivensoorten die in Marlborough worden gebruikt:

Sauvignon Blanc: Sauvignon Blanc is de vlaggenschipdruivensoort van Marlborough en de meest aangeplante druif. Marlborough Sauvignon Blancs staan wereldwijd bekend om hun levendige zuurgraad en kenmerkende aroma's van tropisch fruit, citrus en soms kruidachtige tonen. De zonnige dagen en koele nachten in de regio dragen bij aan de ontwikkeling van deze unieke smaken.

Chardonnay: Chardonnay-druiven worden ook verbouwd in Marlborough en produceren een scala aan wijnstijlen, van fris en ongekookt tot rijk en boterachtig. Chardonnay wordt vaak gebruikt voor stille wijnen, maar ook voor de productie van mousserende wijnen van hoge kwaliteit.

Pinot Noir: Pinot Noir is een rode druivensoort die wordt geteeld in Marlborough, vooral in de subregio Southern Valleys. Marlborough Pinot Noir-wijnen staan bekend om hun levendige rode fruitsmaken, zijdezachte textuur en elegante karakter. Het koele klimaat en de diverse bodemsoorten in de regio dragen bij aan de complexiteit van Marlborough Pinot Noir.

Andere variëteiten: Hoewel Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir de belangrijkste druivensoorten in Marlborough zijn, experimenteren sommige wijnhuizen ook met andere druivensoorten. Dit kunnen aromatische witte variëteiten zijn zoals Riesling en Gewürztraminer, maar ook rode variëteiten zoals Merlot en Syrah, hoewel deze minder vaak voorkomen in vergelijking met de dominante drie.

De focus op Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir heeft Marlborough geholpen zich te vestigen als een wijnregio van wereldklasse, vooral vanwege de Sauvignon Blanc-wijnen, die internationale bekendheid hebben gekregen. Wijnmakers in Marlborough blijven verschillende druivensoorten en wijnbereidingstechnieken verkennen en ermee experimenteren, waardoor liefhebbers van een divers en opwindend aanbod aan wijnen kunnen genieten.